Skocz do zawartości

Full Aroma Hops , Carlberg


Grzecholina

Rekomendowane odpowiedzi

5 dni temu zabutelkowałem to piwo i dziś podczas warzenia pszeniczniaka nie wytrzymałem i otworzyłem jedną butelkę. Muszę powiedzieć że to dość proste piwo ale dla kogoś kto robi piwa tylko górnej fermentacji jest to pewien krok w nowym kierunku. Piwo genialnie mi się wyklarowało, wygląda jak taki lager/pils. Smak kieruje się w stronę pilsa. Konkretna goryczka podbudowana smakiem słodowym. Co prawda piwo fermentowane drożdżami górnej fermentacji jednak trzymane w dolnej granicy temperatury ich pracy. Bardzo fajne doświadczenie. Mam nadzieję że za kilka dni nagazowanie będzie konkretniejsze, co prawda już teraz jest ok ale lubię jak jest więcej gazu. Ciekaw jestem jak z czasem będzie się układał jego smak. Generalnie polecam! Na bank zagości u mnie ten przepis nie jeden raz. :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robił ktoś FAH na Amerykańskim chmielu? Jakie efekty? Kusi mnie wsadzić tam Mosaica na smak i aromat. Tylko co z goryczką? Też dać Mosaica na goryczke?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie szkoda ale czy w ogóle się nadaje na goryczke? Jakie będą efekty z Amerykańskim chmielem?

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale czy w ogóle się nadaje na goryczke? Jakie będą efekty z Amerykańskim chmielem?

Albo ja nie rozumie Twojego pytania, albo Ty nie rozumiesz o co chodzi z chmieleniem brzeczki. :(

Efekty z hamerykańskimi chmielami w takim piwie będą takie jakie dają te chmiele :facepalm: 

Przecież ten chmiel jest dobrze i wielokrotnie już opisany więc możesz sobie to poczytać i wyciągnąć swoje wnioski. http://www.piwo.org/topic/9596-mosaic/

 

Jedno jest pewne, to już nie będzie nasz FAH tylko jakieś tam Ale z hamerykanami :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, racja. Jakiegoś chwilowego zaćmienia umysłu dostałem chyba. :-) Teraz już wszystko jasne.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

Ja miałem zasyp 12kg + 1kg pszenicznego

Gratuluję zdolności sensorycznych. :D

Wyczuć w piwie poniżej 8% zasyp pszenicy toż to nie lada wyczyn.

Obawiam się, że nasz św. Tomasz z kopyra w ślepym teście by tego nie wyczuł :( zwłaszcza w FAH, które nie jest delikatnie chmielonym piwem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ja miałem zasyp 12kg + 1kg pszenicznego

Gratuluję zdolności sensorycznych. :D

Wyczuć w piwie poniżej 8% zasyp pszenicy toż to nie lada wyczyn.

Obawiam się, że nasz św. Tomasz z kopyra w ślepym teście by tego nie wyczuł :( zwłaszcza w FAH, które nie jest delikatnie chmielonym piwem.

Dr2 za dużo kopyry. Tylko Ty o nim cały czas piszesz. Chyba masz z nim jakaś umowę na marketing podpisaną, Ty spryciarzu.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ja miałem zasyp 12kg + 1kg pszenicznego

Gratuluję zdolności sensorycznych. :D

Wyczuć w piwie poniżej 8% zasyp pszenicy toż to nie lada wyczyn.

Obawiam się, że nasz św. Tomasz z kopyra w ślepym teście by tego nie wyczuł :( zwłaszcza w FAH, które nie jest delikatnie chmielonym piwem.

 

Powinno być chyba Tomasz z Kopyru :D, ale fakt 7,5% pszenicy nie byłoby zbyt odczuwalne, pewnie piana zyskałaby, i faktura piwa była bardziej gładka, ale nie wydaje mi się by to była duża różnica.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.