b.dawid Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Czy ktoś może stosował gęstwę "pod prąd"? np. z ciemnego piwa do jasnego? Chciałbym trochę poeksperymentować, nie wiem sam co chcę osiągnąć, ale gdybym miał jakieś relacje od osób które takie zabiegi robiły, jakie są efekty to łatwiej by mi było chociażby dobrać sposób zacierania, chmielenie. Jakieś doświadczenia, pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Dobre pytanie, sam jestem ciekaw ponieważ w przyszłym tygodniu chciałem zadać gęstwę z dry stouta do irish red ale, jak myślicie są jakieś przeciwwskazania w przeprowadzeniu takiego zabiegu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Ja stosowałem z s-04 po stoutach zrobiłem jasnego bezstylowca 13,5°Blg. Wyszedł normalnie (choć fermentowane w 16°C puste w smaku, ale takie miało być). Gęstwę zebrałem, poczekałem, aż drożdże opadną i piwo zlałem z nad osadu i dopełniłem wodą do pełna. Później te wodę też z nad drożdży zabrałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Czy ktoś może stosował gęstwę "pod prąd"? np. z ciemnego piwa do jasnego? Nie widzę problemu. Aczkolwiek ja gęstwę zazwyczaj przemywam i zadaje tylko samę gęstwę (piwo znad gęstwy zlewam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Czy jakieś posmaki, zapachy takie odwrócenie kolejności wprowadza do kolejnej warki? Gęstwę planuję standardowo przepłukać w przegotowanej/wystudzonej wodzie przed zadaniem. Kończy mi się fermentować stout na windsorach, myślałem czy nie zrobić na nich jakiejś wariacji full aroma hops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 nic takiego nie zauwazylem,wystarczy tylko przemyc gestwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Bez przemywania też działa. Ja się nie przejmuję kolorem, tylko tym żeby było od słabszego do mocniejszego (a i to nie zawsze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Dokładnie. No ewentualnie można by zrezygnować z takiego zabiego jakby komuś bardzo zależało na uzyskaniu bardzo jasnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Może nie związane z tematem ale przy okazji warto zapytać, czy gęstwa po przedłużonej burzliwej fermentacji około 2,5 tyg. nadaje się do zbierania, czy raczej dać sobie spokój ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Ja nie stosuję cichej i gęstwę zbieram, doliczam tylko w kalkulatorach do wieku gęstwy 1-1,5 tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Nadaje się, jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Mam po wędzonce gęstwę, zasyp pszenica, 8blg, raczej bym do innego nie użył (nie wędzonego). Ma bardzo intesywny zapach wędzonki. Czarne ładnie pachną więc jako eksperyment można do jasnych użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) teraz FAH na gestwie (nie przemytej) ze stoutu, wyszlo mi normalne, czyli jasne Edytowane 26 Stycznia 2014 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 użyłem gęstwy z lagera wiedeńskiego do lagera czeskiego. Jeszcze siedzi na burzliwej ale test FFT nie miał żadnych zabarwień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi