buli Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 3,5 tyg. temu zlałem do butelek RISa. Na 15 litrów dałem 65g glukozy. Dodałem też 2/3 łyżki gęstej (nie przepłukanej) gęstwy. Niestety, butelki stały w niezbyt ciepłym miejscu (ok 17-18 stopni). Wczoraj postanowiłem przetestować czy refermentacja idzie zgodnie z planem. Niestety, piwo jest nasycone w minimalnym stopniu, piana się nie tworzy. Na dnie butelki osad drożdżowy minimalny. 1. Gdzie popełniłem błąd? Za mało glukozy? Drożdże jej nie przerobiły? 2. Co mogę zrobić? - Czekać + ew. przestawić w cieplejsze miejsce? Więcej niż 20 stopni w mieszkaniu niestety nie wyciągnę. - Odkapslować, dodać glukozy i/lub drożdży i znów zakapslować? - Płakać i zgrzytać zębami? Sporo serca włożyłem w to piwo więc chciałbym to jakoś naprawić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Za mało danych, na forum jest sporo osób z doświadczeniem RIS. Dodaj więcej parametrów. Na pewno otrzymasz odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Czekać, czekać, czekać. wait for it..... czekać. 17-18C jest ok. Będzie dobrze. No chyba, że 65g/15L to daje jakieś marne nagazowanie, takie jak np masz. nie chce mi się za ciebie tego sprawdzać w kalkulatorze. Ile masz zamiar leżakować tego RISia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buli Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Za mało danych Zapomniałem dodać ze drożdże to Wyeast 1728 Scottisch Ale. Ekstrakt startowy ok 24*plato. Zeszło do 8*. Ile masz zamiar leżakować tego RISia? Pół roku to minimum. Po nagazowaniu planowałem znieść do piwnicy gdzie jeszcze chłodniej ale na to nie czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) 1. Gdzie popełniłem błąd? Nigdzie. Wszystko w normie. Nasycenie w RISie ma być małe, zbyt duże zniszczy jego smak. Po prostu musisz czekać. Nasycenie po miesiącu powinno być w ok 1/3 odpowiednie, jeśli tworzy się chociaż 0,5 centymetrowa pianka to jest dobrze, nawet jeśli szybko zniknie. Po trzech miesiącach będzie idealne. Edytowane 1 Lutego 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Ja mam pytanie z tej samej beczki tyle że chodzi o porter bałtycki. W recepturach na wiki znalazłem różne dawki cukru do refermentacji, począwszy od 65g do 180 na 25l. Pytam więc ile wg stylu powinien taki porter dostać cukru? Wg programu referm porter powinien być nagazowany w garnicach 2,3-2,8 v/v co przy moich parametrach daje od 143g do 196g cukru, czy to nie za dużo? Edytowane 1 Lutego 2014 przez MateuszO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Dałem do Imperial Stouta 19 BLG na S-04 jakieś 80g glukozy na 25l piwa. Też się obawiam o nagazowanie bo fermentowałem 3 tyg na burzliwej i 3 na cichej bez zadania gęstwy przy rozlewie. Się zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 65g do 180 na 25l To nie jest piwo do szybkiego picia. W związku z tym zdąży się nasycić i tak. 170 g na tą ilość to max, już po dwóch miesiącach ciężko będzie zmieścić w szkle z powodu dużej ilości piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Gdzie popełniłem błąd? W momencie otwarcia butelki Daj mu czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Jak pisali poprzednicy, czekać. 17°C dla Scottish Ale to w sam raz, tyle glukozy to nagazowanie 2,0v/v, niskie ale odpowiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buli Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Gdzie popełniłem błąd? W momencie otwarcia butelki Daj mu czasu. Dzięki za uspokojenie - bez tego przez najbliższe miesiące byłbym kłębkiem nerwów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się