Makaron Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Od jakiegoś czasu zajmuję się analizą mojej wody w kranie. W końcu doczekałem się informacji na temat podstawowych dwóch wartości, które umożliwią mi konkretną odpowiedz ile czego dodać by mieć książkową wodę. Zatem dzisiaj dostałem informacje na temat Wapnia dostałem taką informację, że Wapń wyrażony w postacie Ca jest 2.4mg/l, a w postaci węglanu wapnia CaC03 6.4mg/l. Do tego wysłali mi informacje, że woda jest określana jako Miękka. Natomiast reszta informacji przyszła w postaci raportu wody i nie bardzo wiem jak ją czytać. Mianowicie Determinand No.of Results PCV Units of Measure Results Failing PCV(%) Min Mean Max Chloride 8 250 mgCl/l 0 5.6 6.55 7.2 Sulphate 8 250 mgSO4/l 0 3.5 3.925 4.3 Sodium 8 200 mgNa/l 0 3.5 3.85 4.1 Jedyna informacja jaka brakuje to Magnez, ale chyba można spokojnie przyjąć, że nie ma magnezu za dużo. Pytanie brzmi co to oznacza PCV? I czy to mi wystarczy do wyliczenia dodatków do wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Od jakiegoś czasu zajmuję się analizą mojej wody w kranie. W końcu doczekałem się informacji na temat podstawowych dwóch wartości, które umożliwią mi konkretną odpowiedz ile czego dodać by mieć książkową wodę.Zatem dzisiaj dostałem informacje na temat Wapnia dostałem taką informację, że Wapń wyrażony w postacie Ca jest 2.4mg/l, a w postaci węglanu wapnia CaC03 6.4mg/l. Do tego wysłali mi informacje, że woda jest określana jako Miękka. Natomiast reszta informacji przyszła w postaci raportu wody i nie bardzo wiem jak ją czytać. Mianowicie Determinand No.of Results PCV Units of Measure Results Failing PCV(%) Min Mean Max Chloride 8 250 mgCl/l 0 5.6 6.55 7.2 Sulphate 8 250 mgSO4/l 0 3.5 3.925 4.3 Sodium 8 200 mgNa/l 0 3.5 3.85 4.1 Jedyna informacja jaka brakuje to Magnez, ale chyba można spokojnie przyjąć, że nie ma magnezu za dużo. Pytanie brzmi co to oznacza PCV? I czy to mi wystarczy do wyliczenia dodatków do wody? Google Twoim przyjacielem jest. Nawet w Szkocji http://www.waterplc.com/userfiles/guidetoyourdwqreport.pdf Pierwsza kolumna to rodzaj badanego parametru. Druga to prawdopodobnie ilość próbek. PCV to maksymalny dopuszczalny poziom (stężenie). Cztwarta to jednostka. Piąta to chyba procent próbek, które przekroczyły dopuszczaly poziom. I dalej: wartość minimalna, średnia i maksymalna. Czyli możesz przyjąć: chlorki 6,55 ppm siarczany 3,925 ppm sód 3,85 ppm Jeśli wapnia masz tylko 2,4 ppm, to duuużo za mało (minimum to 50 ppm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Google Twoim przyjacielem jest. Nawet w Szkocji http://www.waterplc.com/userfiles/guidetoyourdwqreport.pdf... PCV to maksymalny dopuszczalny poziom (stężenie) Dzięki tej informacji nie mogłem znaleść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Proszę o pomoc w interpretacji (a właściwie interpretację ) parametrów wody, które otrzymałem od mojego dostawcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Nie pomogę, ale przeraziła mnie nazwa ujęcia wody... A telewizja robi aferę, że Marek Kamiński popłynął Wisłą i pił z niej wodę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Twardość 34 as CaCO3 Chlorki 6 ppm Siarczany 12 ppm woda bardzo miękka, o przewadze siarczanów nad chlorkami. Prawdopodobnie konieczne będzie uzupełnianie soli wapnia, bo wapnia będzie za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Prawdopodobnie konieczne będzie uzupełnianie soli wapnia, bo wapnia będzie za mało. Na podstawie kalkulatora http://www.jimsbeerkit.co.uk/water/water.html widzę, że faktycznie gips piwowarski i sól musiałbym dawkować praktycznie do każdego rodzaju piwa... A telewizja robi aferę, że Marek Kamiński popłynął Wisłą i pił z niej wodę... Uzdatniał wodę więc pewnie była lepsza niż w kranach stolicy (może zazdraszczają ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 (edytowane) Witam Mój dostawca wody zdradził mi następujące dane: Tw og 450mg CaCO3/l Cl 36 mg/l inne informacje to "dane szczegółowe, zależne od studni a mamy ich 11" - tak zostałem poinformowany. Jaką wodę mam? Twardą czy miękką? - bo wartości wyżej przedstawione nic mi nie mówią Edytowane 23 Czerwca 2010 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Niedobrze, to bardzo twarda woda, i trudno powiedziec coś więcej. Jezeli ma dużo węglanów, nadaje się dobrze do stoutów, jeżeli siarczanów, do piw angielskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Dzięki za odpowiedź. Czyli z dodatkiem gipsu piwowarskiego, lepiej się wstrzymać przy następnym planowanym pale ale? Pytam się bo go już zamowiłem... Cgyba, że najwyżej użyję biedronkowej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 (edytowane) niezły wynik dopuszczalna norma to chyba 500 ale u mnie niewiele lepiej 383 Edytowane 23 Czerwca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Josefik, a tego medalowego Witbiera uwarzyłeś na takiej niemodyfikowanej wodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 nie no nie przesadzajmy mieszanka z R.O. i kwas mlekowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 A jednak! Modyfikacje wody to już konieczość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 A jednak! Modyfikacje wody to już konieczość gdybym był w połowie normy to pewnie nic bym nie robił ale u mnie jest tak że jak zagotuję wodę choćby do dezynfekcji to już kamień na grzałach mam spory. za to do angielskich pale ale i stoutów nic nie dodaję. niemniej wolałbym mieć miękką bo upierdliwe jest choćby to że dezynfekuje wszystko clo2 aktywowane kwasem fosforowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 A jednak! Modyfikacje wody to już konieczość Eee tam... od razu konieczność. Ja jeszcze nigdy nie modyfikowałem wody. Ok - dałem gips piwowarski do bittera, ale to w każdym przepisie chyba jest. No chyba że modyfikowaniem nazwiemy przegotowanie wody. A właśnie... kto mi potrafi powiedzieć jaka powinna być dobra woda do pszenicznego? Czy też ew. dla utrudnienia do pszenicznego koźlaka? Wodę wg mpwik (wodociąg północny) mam średnio twardą, a zarówno rok temu pszeniczne (II miejsce w Poznaniu), jak i tegoroczne I miejsce w weiznebocku zrobiłem właśnie na zwykłej warszawskiej kranówie. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Odpowiedź jest oczywista: woda powinna być średnio twarda Jeśli Tobie smakuje uwarzone na niej piwo, to już jest ok, a jeśli wygrywa konkursy.. to widocznie jest bardzo dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Konkursy piwne wygrywaja piwa z najmniejsza iloscia wad przy zachowaniu podstawowych wymogpw stylu. Zatem moim zdaniem woda(pod warunkiem,ze jest smaczna na surowo) to bardzo maly procent sukcesu. Taka kropka nad i ,dobrze uwarzonego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Wodę wg mpwik (wodociąg północny) mam średnio twardą, a zarówno rok temu pszeniczne (II miejsce w Poznaniu), jak i tegoroczne I miejsce w weiznebocku zrobiłem właśnie na zwykłej warszawskiej kranówie. :) A ja się zastanawiałem, czy nie przytargać dziś do domu baniaków ze sklepu... Tfu, warzym na tym co leci z kranu. Ciekaw tylko jestem, czy zimą uda mi się zrobić Dortmundera w miarę pasującego, bo akurat tu woda chyba się mocno liczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Wodę wg mpwik (wodociąg północny) mam średnio twardą, a zarówno rok temu pszeniczne (II miejsce w Poznaniu), jak i tegoroczne I miejsce w weiznebocku zrobiłem właśnie na zwykłej warszawskiej kranówie. :D Wodę masz średnio twardą, większość piw na niej wyjdzie dobrze, tylko z b.jasnymi możesz mieć kłopoty. Co innego josefik - jakby on zrobił delikatne piwo na swojej wodzie, bez modyfikacji, i zdobył medal za nie , to bym uznał za dowód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Powiem tylko że "uzdatniam" wodę od początku roku do tej pory tego nie robiłem ewentualnie wcześniej przy mniejszych warkach używałem sklepowej mineralnej. Potwierdzam słowa Codera, pilsy i hellesy to straszna mierne wychodziły i nie była to delikatna różnica tylko wyraźnie wyczuwalna. Został mi jeszcze kilka hellesów z listopada są pijalne ale podniebienia nie cieszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) Udało mi się zdobyć więcej danych na temat mojej wody; oto one: ? Twardość ogólna 450 caco3/l ? Chlorki Cl 45 mg/l ? Siarczany SO4 125 mg/l ? Dwuwęglany HCO3 ? Wapń Ca 180 mg/l ( wyliczone z wzoru z wiki ) ? Magnez Mg 45-60 mg/l ( wyliczone z wzoru z wiki ) ? Sód Na Na pewno czeka mnie zmiękczanie wody w sezonie lagerowym - to już wiem. Mam w planach j zagotowanie wody dzień przed warzeniem i zdekantowanie znad osadu - do tego dodam mieszankę kupnej mineralki i wody destylowanej. Jak skuteczna jest ta metoda? O ile można zmiekczyć wode przez takie zagotowanie? Co sądzicie o reszcie danych? Czy sugerujecie dodawanie jakiś ew. soli do zacierania do konkretnych rodzajów piwa? Jedyne co umiem wywnioskować z raportu to fakt, że przewaga siarczanów nad chlorkami w mojej wodzie akcentuje chmiel. Pozdrawiam Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Masz bardzo twardą wodę - ~25 stopni niemieckich. Gotowanie pomoże Ci się pozbyć tylko części tego składnika: Dwuwęglany HCO3 (he, nazwa dwuwęglany się upowszechnia - po polsku powinno być chyba wodorowęglany), którego nie wiemy ile jest. A twardość permanentna, za którą odpowiadaja siarczany i chlorki, pozostanie; a jest ich dość sporo. Radziłbym Ci zaopatrzyć się w tani akwaryjny zestaw do odwróconej osmozy i rozcieńczać kranówkę pół na pół, albo nawet 1:4. Na razie woda nadaje się bardzo dobrze do angielskich ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Dzięki coder! Zestaw akwaryjny to wydatek rzędu 200 złoty - zwyczajnie nie jestem w stanie tyle wydać tym bardziej, że chce kupić większy garnek, taboret gazowy etc.. Mam nadzieje, że zagotowanie choć troche obniży twardość wody. Na razie woda nadaje się bardzo dobrze do angielskich ale To jest duże pocieszenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Bliżej 100zł niż 200, http://allegro.pl/osmoza-akwarystyczna-ro-3-z-membrana-50-gpd-i1775791864.html ale faktycznie nie jest to pilny wydatek. Warz śmiało, unikaj tylko piw jasnych i delikatnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się