keisan Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Przepraszam, zjadłem nie. Miało być " NIE jest to 100% torf, ale .." Stąd to "ale" Edytowane 14 Grudnia 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) To nie temat na takie dywagacje. Poszukaj związanego z syropem klonowym. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Pytanie jest o syrop w piwie torfowym, a takowej informacji nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Załóż zatem nowy temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Tak zrobię. Przepraszam za zaśmiecanie twojego tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Dziś podpiekałem słód whisky na wersję nr 3. Efekty: FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Czy zapach podczas podpiekania jest jakiś bardzo odstraszający? Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Jak żona wróci to Ci powiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Fajnie Ci wyszło to podpiekanie (przynajmniej "na oko"). Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) W rzeczywistności słód wyszedł ciemniejszy niż na zdjęciu. Podpiekanie 400g i 100g. 30 min - 150°C 30 min - 180°C 30 min - 200°C (wyjęcie 400g, kolor określam na jakieś 300-400 EBC) 20 min - 220°C 20 min - 250°C (wyjęcie pozostałych 100g, kolor określam na jakieś 800-900 EBC) Podpiekanie Czy zapach podczas podpiekania jest jakiś bardzo odstraszający? "Co się spaliło ? Zawsze nasmrodzisz jak mnie nie ma." Edytowane 14 Grudnia 2014 przez WiHuRa FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Piekarnik ustawiasz na termoobieg, czy jakoś inaczej? Bardzo ładnie wygląda ten podpieczony słód! 100% peated ale na pewno ustawię w kolejce do warzenia, bardzo mnie zainspirowałeś. Dzięki Na szczęście narzeczona już dopytuje, kiedy będziemy warzyć, i że napiłaby się Ardbega, bo dawno nic z torfem nie było — pod kątem takich eksperymentów, mam domowy komfort Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Mateusz Papiernik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Gratuluje pomiaru EBC słodu. Fajnie się będzie toto wpisywać do kalkulatora do wody "Co się spaliło ? Zawsze nasmrodzisz jak mnie nie ma." No cóż, taki urok palenia kabli i/lub podkładów kolejowych. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Czepiacie się Wojtka - prawym okiem robi pomiar w EBC, a lewym w SRM Edytowane 14 Grudnia 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) http://www.bier-delu...bier-479?c=1067 czy to choć w kilku % przypomina piwo 100% peated? Można to traktować jako przykład komercyjny? Edytowane 14 Grudnia 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) czy to choć w kilku % przypomina piwo 100% peated? W tylu procentach, w ilu zasyp tego piwa stanowi słód wędzony torfem. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 30 min - 150°C 30 min - 180°C 30 min - 200°C (wyjęcie 400g, kolor określam na jakieś 300-400 EBC) 20 min - 220°C 20 min - 250°C (wyjęcie pozostałych 100g, kolor określam na jakieś 800-900 EBC) Czy to później jakoś chlodzisz ? W przypadku kawy istotnym jest żeby po paleniu ja dobrze wystudzic. Chodzi o fakt ze proces karmelizacji wciąż trwa wewnątrz ziaren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 czy to choć w kilku % przypomina piwo 100% peated? W tylu procentach, w ilu zasyp tego piwa stanowi słód wędzony torfem. A ze strony producenta... Britisches Whiskymalz gedarrt über schottischem Torf, sorgt für torfig-rauchige Aromen. Karamelmalz, Gerstenmalz und Malzzucker bilden die satte Bernsteinfarbe und den kräftigen, starken Körper. ...można domniemywać, że skoro ma tam parę innych słodów, to torfowy stanowi zauważalnie mniej niż 100% zasypu. Nie widziałem nic innego niż Nogne 100% Peated jak na razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Nie widziałem nic innego niż Nogne 100% Peated jak na razie. To mi przyszło na myśl od razu. A co do pierwszej części, no cóż... jak mnie coś interesuje, to szukam odpowiedzi aż znajdę. Internet to dość pojemne narzędzie. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) A Smoked George? http://www.bier-delu...okey-george-422 W składzie jest tylko wędzony słód. To są piwa, które są w moim zasięgu. Bardzo mnie interesuje jak smakuje to piwo, gdyż temat jest ciekawy. Lubię alkohol o smaku podkładów kolejowych. Mam już kupiony słód wędzony torfem Brewferm i nie wiem czy robić 100% czy dać go jako dodatek. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Podczas degustacji zasugerowałem podniesienie ekstraktu. V3 13~14blg. Ten z linku wyżej to mocarz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Piekarnik ustawiasz na termoobieg, czy jakoś inaczej? Termoobieg. Co kilkanaście minut otwieram i mieszam słód. Mocno palony mieszałem co ~5 minut. Gratuluje pomiaru EBC słodu. Fajnie się będzie toto wpisywać do kalkulatora do wody Ano chciałbym mieć takie oko Estymacja koloru na podstawie przyłożenia do różnych karmelowo palonych słódów jakie mam w domu. Czy to później jakoś chlodzisz ? W sumie postawiłem tylko na parapecie przy uchylonym oknie, które otworzyłem żeby przewietrzyć. W kilkanaście minut zrobił się letni. A Smoked George? http://www.bier-delu...okey-george-422 W składzie jest tylko wędzony słód. To są piwa, które są w moim zasięgu. Smokey George bardzo ładnie pachnie torfem choć moje piwa są bardziej intensywne. W smaku torfu jest już nie wiele. A jak chcesz poznać ten słód to będzie dobry początek. Słód Brewferm jest średnio wędzony więc i piwo na nim będzie miało bardziej delikatniejszt aromat. p.s. Dziś rano jeszcze czuć spaleniznę w domu Edytowane 15 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Piłem Dżordża na pbd3.0, dobre piwo, ale jaj nie urywa tak jak powinien 100% peated Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Niedługo minie rok od rozpoczecia wątku oraz tego projektu. Małe streszczenie wydarzeń oraz planów: v.1 - pierwsza warka to jasne piwo, fermentowana w niskich temperaturach aby wydobyć maksymalną intensywność aromatów, i tak się stało, wersja była najbardziej torfowa ale jednocześnie dość jednowymiarowa, głównie w smaku. Receptura: http://www.piwo.org/...640#entry260775 v.2 - zasyp wzbogacił się o słód whisky podpiekany w piekarniku, celem tego było nadanie dodatkowych elementów w smaku, założenie jak i skutek były trafione, aromat również się zbalansował z racji fermentacji w "normalnych" ejlowych zakresach, bez dodatkowych podpiekanych słodów nie będę już robił żadnej wersji! Receptura: http://www.piwo.org/...840#entry297540 v.3 - wczoraj uwarzona, wzgobacona o podpiekany słód whisky (ciemny i palony), czuć je było podczas warzenia więc na pewno pojawią się również w smaku, może w aromacie, dużą zmianą jest to że ta wersja jest fermentowana na drożdżach dolnej fermentacji, w sumie miałem to w planach na następną wersję ale była to tzw. siła wyższa. Receptura: http://www.piwo.org/...980#entry322105 Plany na 2015: v.4 - na wiosnę wersja "chmielowa", jasna ale z podpiekanym słodem whisky (podpiekanie do uzyskania około 50 EBC), chmiel będzie amerykański o charaktrerze żywicznym, trochę na smak, trochę w aromat, zastanawiam się nad odmianami, drożdże o profilu neutralnym. v.5 - na jesień/zima, ogólny zarys tej wersji: ciemna, z ciemnymi słodami, chmiel tylko na goryczkę, drożdże "funky" Edytowane 7 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Każdy kto uwarzył 100% Peated Ale pewnie już wie o fantastycznej "wartości dodanej". Piwowar jest przesiąknięty tym zapachem (ciuchy, skóra, włosy) stąd wieczorny prysznic to jakby namydlanie się szamponem torfowym. Coś pięknego Edytowane 7 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Każdy kto uwarzył 100% Peated Ale pewnie już wie o fantastycznej "wartości dodanej". Piwowar jest przesiąknięty tym zapachem (ciuchy, skóra, włosy) stąd wieczorny prysznic to jakby namydlanie się szamponem torfowym. Coś pięknego Mi się ten zapach kojarzy z takimi starymi papierosami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się