WiHuRa Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) Były już w tym wątku przykłady wysoce pijalnych piw (pozytywnie ocenianych przez osoby postronne a nie tylko przez twórcę-piwowara) z udziałem tego słodu w okolicach 40% zasypu. Więc prawdopodobnie jest to też kwestia odpowiedniego skomponowania receptury z tym słodem. Aczkolwiek z drugiej strony wiem, że tak czy siak będą osoby którym wędzonka od tego słodu nie przypadnie do gustu, o czym już pisałem w pierwszym poście. Warzenie zaplanowane za jakieś 1-2 tygodnie. Dumam jeszcze nad drożdżami ale na początek pójdą raczej suche bo szkoda kupować płynne dla 1 warki. Edytowane 5 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Tam,chyba, jakaś infekcja Ci poszła. Nie ma prawa być takie jak opisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 jaram się tym Nie mam chyba tyle odwagi, żeby samemu podjąć taką próbę - bo co zrobię później z 40 butelkami, skoro jestem jedyną osobą w domu pijącą whisky na ciepło, bez rozcieńczaczy i się tym jarającą. Jednak mocno kibicuję próbie i zaciekawieniem poczekam na jej rezultaty, właściwie to nawet bym te rezultaty wypił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 ... bo co zrobię później z 40 butelkami ... Zapłacę za kuriera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Dołączę się do tematu, jako że jest naprawdę mocno inspirujący Jako, że ze znajomym bardzo doceniamy destylowane produkty z wyspy Islay już od jakiegoś czasu myślałem właśnie o podobnym projekcie. Jest to spowodowane w szczególności faktem, że Smokey Joe, który też jest podobno torfowością inspirowany, niestety nieco zawiódł pokładane w nim oczekiwania (może bonusowa wersja z podwójnym zasypem whisky coś w tym względzie zmieni). O wiele lepszy wydaje się jednak pomysł przygotowania właśnie piwa jaśniejszego, opartego na słodzie whisky co zostało zasugerowane w tym temacie. No to wychodzi na to, że w okolicach Rzeszowa powstaną dwie warki "100% Peated" Tak przy okazji mam pytanie do użytkownika WiHuRa , zamawiałeś już może słód whisky Castle Malt? Bo można by zrobić wspólne zamówienie ewentualnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 zamawiałeś już może słód .... Poszło PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Też chyba sobie coś takiego uwarzę ale raczej mniejszą warkę testowo. Najpierw myślałem nad gdzieś 80% peated + reszta monachijski i karmelowy ale chyba rzeczywiście mogłoby wyjść zbyt ciężkie, zresztą Smokey Joe vs Smokey George, George jest zdecydowanie bardziej pijalny, niestety z Nogne nie próbowałem. Zastanawia mnie jak starzeje się takie piwo, zwykłe 100% pilzneńskiego nie są zbyt stabilne smakowo ale podobno takie Grodziskie dobrze się już starzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) Dokładnie. Domieszki uważam że są zbyteczne. W prostocie siła. Ostatecznie już lepiej użyć słodu z niższym ppm lub też dowalić część zasypu pilzneńskim jeśli kogoś te 100% rzeczywiście tak bardzo przeraża. Edytowane 5 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Dokładnie. Domieszki uważam że są zbyteczne. W prostocie siła. Czyli jednym słowem - koncepcja SMaSH Swoją drogą to zawsze, jakby się miało okazać, że coś poszło nie tak, to można przedestylować, wlać w dębową beczkę i za trzy lata cieszyć się z domowego whisky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 W najbliższy weekend prawdopodobnie będę warzył: Peated Ale 15°Blg Warka 20l, IBU 32, EBC - 7,5 Zasyp: Wędzony whisky CM 30-45ppm - 5,00 kg (100,0%) Zacieranie i filtracja: woda do zasypu 15l 30 min - 64°C 30 min - 72°C 01 min - 78°C Wysładzanie 16l wody Gotowanie: 75 min 60 min - 50g Fuggles 5,4%AA 15 min - 5g mech irlandzki Fermentacja: Paln na 20l - 15°Blg Drożdże Danstar Nottingham - 1 saszetka (uwodniona) Fermentacja w dolnym zakresie pracy drożdży, otoczenie 12-13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Życzę powodzenia i z chęcią usłyszę o efektach Ciekawe jak długo Danstary będą fermentować w tej temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Być może będzie mała zmiana w drożdżach ale to się jeszcze okaże w przeddzień warzenia. Myślę, że Nottingham w tej temperaturze i taką gęstością będą minimum 2 tygodnie fermentować. Warka, jak dla mnie, wyjątkowo pójdzie w butelki, będzie można otrzymać butelkę, jeśli ktoś bardzo chce doświadczyć takich doznań Edytowane 10 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 będzie można otrzymać butelkę, jeśli ktoś bardzo chce doświadczyć takich doznań chętnie się wymienię , od siebie mogę zaproponować jakiegoś RISa lub portera >25 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 No problem, zgadamy się na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Coraz bardziej mnie korci, żeby upchnąć coś takiego w swoich planach warzelniczych Warzyłem dawno dawno temu piwko z udziałem wędzonego jakieś 65%. Piłem będąc w Norwegii 100% peated od Nogne Ol i jak dla mnie bomba, wędzona bomba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Też bym z chęcia spróbował. Coś się znajdzie na wymianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Ok, jak ktoś chętny piszcie na PW, ilość butelek ograniczona Pewnie gdzieś w połowie marca piwo pójdzie do butelek także gdzieś początkiem kwietnia najwcześniej mogę podesłać (a i tak piwo nie do końca może być wtedy smakowo ułożone). Edytowane 10 Lutego 2014 przez WiHuRa jacek322 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Jak coś zostało, to dla lakolnego piwowara proszę zarezerwować buteleczkę. Sent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Nie ma problemu. Dla lokalnych jest osobna pula Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Cóż, w 24h uzbierało się 10-ciu chętnych+ jeszcze pójdzie dobrych parę dla lokalesów i depozytu. Tak więc, wychodzi na to, że około połowę warki rozdałem zanim jeszcze ją uwarzyłem! sebek i BuDeX 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Teraz pora na GPW, dobrze Ci to idzie, wręcz wzorcowo Moje już na cichej, nie podoba mi się, strasznie wędzone i jakieś zbyt wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Spoko, jak coś tam by mi przypadkiem wyszło to zawsze będę mógł wspomóc kilkoma butelkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Moje już na cichej, nie podoba mi się, strasznie wędzone i jakieś zbyt wytrawne. Oczekuję właśnie, że ma być strasznie wędzone, jak nie będzie strasznie wędzone to będę strasznie zawiedziony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 ma być strasznie wędzone, jak nie będzie strasznie wędzone to będę strasznie zawiedziony. Strasznie dobre podejście! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Cóż, w 24h uzbierało się 10-ciu chętnych+ jeszcze pójdzie dobrych parę dla lokalesów i depozytu. Tak więc, wychodzi na to, że około połowę warki rozdałem zanim jeszcze ją uwarzyłem! Mnie tez uwzględnij Ja się piszę na ew wymianę. Podrzucę RISa w zamian albo za tydzień planuję owsiany Stout z 1909 roku to jego jak mi wyjdzie pijalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się