Maciek Cieslak Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Jestem po pierwszym zacieraniu:) maskara do 2 w nocy robiłem. Mam dylemat. Otóz wymyłem i sparzyłem nową nie używaną chłodnice miedzianą do brzeczki, ale jak włożyłem ją na ostatnie 10 minut do chłodzenia brzeczki to lekko wyblakła myślicie że wypłukałem tlenek miedzi do piwa ? z tego co czytałem to jest nie najzdrowszy związek dla organizmu. Co sądzicie? Prosze o pomoc. Edytowane 13 Lutego 2014 przez dori połączono dwa takie same tematy anmar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre356 Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 normalne, nie ma się czym przejmować, moja w miejscu gdzie jest zanurzona jest jasna błyszcząca, a na końcówkach które nie są zanurzone jest pociemniała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Tak tlenki są w twoim frmentującym piwie. Ja też stosuję chłodnicę miedzianą i mam taki sam efekt. Swoje piwo piję.Jeżeli jednak nie daje Ci to spokoju i obawiasz się o zdrowie swoje i współspożywających to nie pozostaje nic innego, jak wylać piwo do kanału. Zainwestuj też w chłodnicę z nierdzewki. Tlenki chromu są trudniej rozpuszczają się czy reagują z piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 No masz jony miedzi w brzeczce. Co zrobić? Nic. Maciek Cieslak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Kiedyś cały sprzęt w browarze był z miedzi. Maciek Cieslak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 a więcej identycznych tematów o miedzi się nie da utworzyć? zapomniałeś napisać w ostrym dyżurze i infekcja!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Nie powinno się nic stać, tlenek miedzi raczej się strąci. Po gotowaniu zostanie wraz z osadem (chmieliny itp.). Maciek Cieslak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Spoko dziekuje za wszystkie wypowiedzi. Tlenek miedzi jest słabo rozpuszczalny wodzie wiec powininen osiąść. Sorry że zadaje głupie pytania ale jestem początkującym piwowarem i jak robimy piwo domowe to chciałoby się uzyskać jak najlepszy produkt. Więc proszę o trochę cierpliwości co do niektórych użytkowników którzy kontrują mnie za każdym razem. Temat domowego browarnictwa jest bardzo szeroki i każdego dnia czegoś się uczymy. Po wczorajszym zacieraniu do 2 w nocy to mam lekko dosyć kolaboracji:) Ale smak brzeczki już mi mówi że będzie kozackie AIPA. Wydajnośc super. Zacierałem w garnku owiniętym śpiworem. Potem miałem przydławienie na filtracji ale dolałem 10 litrów 75 stopni i się poluźniło:) Kłopot jaki miałem to nie mogłem zrobić tz. roll boiling na mojej kuchence z 27 litrami brzeczki w 33 litrowym garnku z nierdzewki. No i gotująca brzeczka miała takie drobne fusy jakby ścięła się przed zadaniem chmielu w worku i tak do końca gotowania. Możliwe że słabo odfiltrowałem "sracz wężykiem" o długości 50cm.... Drożdże S-05, fermentor stoi w 17 stopniach bo boję sie że będzie huczało na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Te drobne fusy to przełom, normalna sprawa. Drożdże US-05 świetnie sobie radzą nawet w 15°C. Co do chłodnicy to miałem podobny problem, ale poszukałem trochę i nie musiałem zakładać 2 identycznych tematów. Maciek Cieslak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Co krzyczycie na chłopaka, spójrzcie na to inaczej - > ilu urzytkowników pochyliło się nad tematem, ilu miało rozrywkę odpisując i jescze ilu miało radochę czytając. Kolego masz + za sprawienie frajdy tylu ludziom Maciek Cieslak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 A ja się też przy okazji dowiedziałem że miedź się wytrąca a nie zostaje w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Te drobne fusy to przełom, normalna sprawa. Drożdże US-05 świetnie sobie radzą nawet w 15°C. Co do chłodnicy to miałem podobny problem, ale poszukałem trochę i nie musiałem zakładać 2 identycznych tematów. Właśnie doczytałem że miałem przełom podoba mi się ta nazwa. heheh Założyłem 2 tematy bo przez pomyłke w cydrach się znalazłem. To mam kolejny problem: zassałem z pośpiechu 2 litry osadu gorącego, ciekawe jak to wpłynie na piwko, oby nie było wykrecające. Bo zacierałem na wytrawne. Chociaż ja lubie duuuużo goryczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 podsumuję temat. Wszystkie wypowiedzi są lajtowe. Amylazy bakteryjne są przez Was nieakceptowalne ale wprowadzanie do organizmu jonów/kompleksów miedzi jest ok zjadajcie/ wypijajcie swe chłodnice, smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Kiedyś cały sprzęt w browarze był z miedzi. jeszcze kiedyś rurociągi z ołowiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 podsumuję temat. Wszystkie wypowiedzi są lajtowe. Amylazy bakteryjne są przez Was nieakceptowalne ale wprowadzanie do organizmu jonów/kompleksów miedzi jest ok zjadajcie/ wypijajcie swe chłodnice, smacznego Wskaż miszczuniu gdzie napisałem, że enzymy bakteryjne nie są przeze mnie akceptowalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) nie pisałem o Tobie "miszczuniu" tylko o ogólnym trendzie traktowania piwowarstwa domowego jako "zdrowego" alternatywnego, gdzie forum brzydzi się sklepowym, przemysłowym ... do ludzi nie przemawia zdrowa logika, że np wódka jest zdrowsza od piwa, przyklaskiwanie takim babolom jak tu jest żenujące i powinno być karalne spokojnie, nie martw się nic się nie dzieje możesz dalej rozpuszczać swą miedzianą chłodnicę w brzeczce, pij, piwo miedź wytrąciło ... Edytowane 13 Lutego 2014 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) I co się stanie jak będę pił to moje zamiedziowane piwo? I ile tej miedzi mam w gotowym piwie, bo pewnie dysponujesz taką wiedzą Edytowane 13 Lutego 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 nie pisałem o Tobie "miszczuniu" tylko o ogólnym trendzie traktowania piwowarstwa domowego jako "zdrowego" alternatywnego, gdzie forum brzydzi się sklepowym, przemysłowym ... do ludzi nie przemawia zdrowa logika, że np wódka jest zdrowsza od piwa, przyklaskiwanie takim babolom jak tu jest żenujące i powinno być karalne spokojnie, nie martw się nic się nie dzieje możesz dalej rozpuszczać swą miedzianą chłodnicę w brzeczce, pij, piwo miedź wytrąciło ... Więc moje pytanie nie było takie głupie. To jak lepiej chłodzić brzezke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Wskaż miszczuniu gdzie napisałem, że enzymy bakteryjne nie są przeze mnie akceptowalne? Biniu ja tępię i ściagam takie odzywki, więc proszę o nie sprowadzanie dyskusji na takie tory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Więc moje pytanie nie było takie głupie. To jak lepiej chłodzić brzezke? muszę przyznać rację koledze bnp, mimo, że wyraził tak jak to zwykle ma w zwyczaju na piwo.org ;-). Tlenki miedzi są słabo rozpuszczalne w wodzie, ale lepiej w kwaśnej brzeczce. A co do Twojej chłodnicy Macku to gdy pokryje się nalotem to trzeba ją wyczyścić, najlepiej oczywiście czymś kwaśnym- roztwór kwasu cytrynowego albo octowego (tego niektórzy nie polecają bo ponoć coś tam reaguje, choć Richard Lehr w swojej książce poleca 5% roztwór octu właśnie). Edytowane 14 Lutego 2014 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 do ludzi nie przemawia zdrowa logika, że np wódka jest zdrowsza od piwa Source plz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Ocet nie, bo wtedy powstaje grynszpan-najlepiej kw. cytrynowy, a potem NaOH. Wysłane za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Ocet nie, bo wtedy powstaje grynszpan-najlepiej kw. cytrynowy, a potem NaOH. Wysłane za pomocą Tapatalk no właśnie wiedziałem, że coś tam powstaje, tylko dziwię się ze Lehrl o tym nie wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 do ludzi nie przemawia zdrowa logika, że np wódka jest zdrowsza od piwa Source plz. Sourcem może być włączenie pomyślunku. W piwie jest prawie wszystko, co powstało w nim w procesie warzenia i fermentacji. Duża część tego składu jest z pewnością nieobojętna dla zdrowia. W dobrej wódce jest tylko jeden szkodliwy składnik - etanol. Wniosek nasuwa się sam - po wypiciu (przeliczając na etanol) tej samej ilości wódki i piwa, w tym drugim przypadku obciążamy organizm dodatkowymi szkodliwymi substancjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Kiedyś cały sprzęt w browarze był z miedzi. jeszcze kiedyś rurociągi z ołowiu Podobno gdy warzono Pilsnera Urqela w Tychach to zakładano na mieszadło łańcuch miedziany. Sam na własne oczy widziałem taki łańcuch na mieszadle w browarze pod Bambergiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się