bart3q Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Hej. Mam już kilka pszenic, ze sprawdzonego przepisu Anteksa z wiki. http://www.wiki.piwo...j_Smyk_(Anteks) Tym razem chciałbym przyciemnić to piwo, tak żeby miało czerwony kolor. Nie wiem jednak jakim słodem to zrobić. Przy jasnych karmelowych boję się dużego ich udziału w zasypie, i smaków karmelowych, dużej pełni piwa. Z drugiej strony słody o wysokim EBC mogą wnieść posmaki palone, itp. Chciałbym uzyskać zwykłą, lekką wytrawną pszenicę. Na razie plan mam taki: Słody: pilzneński strzegom 1kg pszeniczny czerwony briess 2,8kg (na stronie producenta znalazłem info że ma ok. 5 ebc) karmelowy 600 strzegom 0,2 kg Zacieranie i chmielenie standard: - 45°C - 15 min - 55°C - 15 min - 62°C - 40 min - 72°C - 40 min 25g Lubelski - 60min Drożdże wb-06 Brewtarget na 20l wylicza mi z tego 15,3 EBC Co o tym przepisie sądzicie? Może jednak dać inny karmelowy? Edytowane 13 Lutego 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Carared? Coś mi w głowie chodzi strzegom bursztynowy jeszcze... Edytowane 13 Lutego 2014 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Carared lub strzegom czerwony - brewtarget mi mówi że musiałbym dodać go 2 kg żeby mieć 14 EBC. Trochę dużo Edit: Sorry Brewtarget wypluwa wartość koloru w SRM. Trochę dziwne, bo wprowadza się kolor słodów w EBC... Edytowane 13 Lutego 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Mi do przyciemnienia wielozbożowego z przewagą pszenicy, poradzono użycie słodu monachijskiego, albo dodanie ciemnego karmelu do filtracji. Wybór padł na Monacha, ale warzenie jeszcze czeka, więc nie powiem nic o efekcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Może taki słód się przyda? Nie ma żadnego opisu, także nie wiem czy to pszeniczny karmelowy, czy wynalazek siakiś zza oceanu. Barwy też nie ma także ciężko cokolwiek napisać. Może ktoś ma specyfikację i pomoże. http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/slody-karmelowe/1222-slod-pszeniczny-czerwony-briess.html albo tak podziałać? http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/slody-pszeniczne/595-slod-carawheat-weyermann.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Chciałbym uzyskać zwykłą, lekką wytrawną pszenicę. To nie ma co się pchać w karmele, tylko użyć możliwie najciemniejszego barwiącego. W tak małej ilości nie będzie miał wpływu na smak i zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 jeszcze nie używałem ale planuję walnąć do kolejnej warki IRA RED X - zobaczymy jak sobie radzi z nadawaniem czerwonego koloru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Ja bym wykorzystał paloną pszenicę ( http://www.slodowniastrzegom.pl/produkt/pszenica-prazona-1000-ebc-1kg ) do uzyskania czerwonego koloru. Karmel 600 daje dość wyraźne nuty karmelowe ja w IRA mam ładny czerwony kolorek (około 30EBC) ale karmel jest baaardzo wyczuwalny wręcz piwo jest zbyt karmelowe mimo, że było go tylko 0,2kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Może zrób tak jak w IRA, 50g jęczmienia palonego+ carared. Do tego standardowy zasyp pszenicznego. Chociaż w sumie to taki dunkel wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Kombinowałbym tak, że zamiast pilzneńskiego dałbym monacha + odrobinę palonego jęczmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek Bear Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 100 % monach daje kolor takiego kasztana wyjętego z tego zielonego z kolcami, jak wysłodzisz w 62 st to niewiele będzie go czuć w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Może taki słód się przyda? Nie ma żadnego opisu, także nie wiem czy to pszeniczny karmelowy, czy wynalazek siakiś zza oceanu. Barwy też nie ma także ciężko cokolwiek napisać. Może ktoś ma specyfikację i pomoże. http://twojbrowar.pl...ony-briess.html albo tak podziałać? http://twojbrowar.pl...-weyermann.html O tym red wheat napisałem w pierwszym poście - on ma około 5 EBC Tego drugiego natomiast musiałbym dodać 1kg dla koloru piwa 30 EBC jeszcze nie używałem ale planuję walnąć do kolejnej warki IRA RED X - zobaczymy jak sobie radzi z nadawaniem czerwonego koloru... Ten też ma mało EBC, musiałbym go dużo dodać... Może zrób tak jak w IRA, 50g jęczmienia palonego+ carared. Do tego standardowy zasyp pszenicznego. Chociaż w sumie to taki dunkel wychodzi. A czemu carared a nie sam palony jęczmień? Kombinowałbym tak, że zamiast pilzneńskiego dałbym monacha + odrobinę palonego jęczmienia. Jak wyżej, jeśli już palony jęczmień to czemu monach? 100 % monach daje kolor takiego kasztana wyjętego z tego zielonego z kolcami, jak wysłodzisz w 62 st to niewiele będzie go czuć w smaku. Wysładzanie w niższej temperaturze wpływa na smak? Ciekawe, tego nie wiedziałem. Tutaj nawet jakbym dał monacha zamiast pilsa to i tak będzie go za mało na cały zasyp... Ja bym wykorzystał paloną pszenicę ( http://www.slodownia...na-1000-ebc-1kg ) do uzyskania czerwonego koloru. Karmel 600 daje dość wyraźne nuty karmelowe ja w IRA mam ładny czerwony kolorek (około 30EBC) ale karmel jest baaardzo wyczuwalny wręcz piwo jest zbyt karmelowe mimo, że było go tylko 0,2kg. A czemu akurat pszenicę a nie jęczmień? Będzie jakaś różnica? Chciałbym uzyskać zwykłą, lekką wytrawną pszenicę. To nie ma co się pchać w karmele, tylko użyć możliwie najciemniejszego barwiącego. W tak małej ilości nie będzie miał wpływu na smak i zapach. Pomysł z zastosowaniem samego palonego mi się podoba. Tym bardziej że wyczytałem w wiki, że można go ekstrahować w zimnej wodzie, i wtedy podczas warzenia dodać tej zimnej wody tyle, aż kolor będzie nam odpowiadał. Tylko lepszy będzie palony jęczmień czy słód jęczmienny? Edytowane 13 Lutego 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 A czemu akurat pszenicę a nie jęczmień? Będzie jakaś różnica? Nie będzie różnicy ale jak pszeniczne to pszenica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 A czemu akurat pszenicę a nie jęczmień? Będzie jakaś różnica? Nie będzie różnicy ale jak pszeniczne to pszenica Palona pszenica różni się tym od palonego jęczmienia tym, że nie ma łuski. Przypalona łuska daje duże tej charakterystycznej dla np. stoutów paloności. Ale gdyby dawać w ilości jak do Irlandzkiego Czerwonego to i tak nie będzie różnicy bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Stary patent na piwo czerwone to 3% karmel jasny+3% karmel ciemny Strzegom. Nie pamiętam dokładnie barwy ale kiedyś nie było tylu karmeli co teraz. Był jasny i ciemny. Chyba była to 150 i 600-tka. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Użytkownik Wilkor dnia 13 luty 2014 - 14:47 napisał Może zrób tak jak w IRA, 50g jęczmienia palonego+ carared. Do tego standardowy zasyp pszenicznego. Chociaż w sumie to taki dunkel wychodzi. A czemu carared a nie sam palony jęczmień? Gdyż ponieważ słyszałem iż carared nie tyle daje czerwień co ją wzmacnia. Eksperymentowałem z nim oraz innymi karmelami, bez jęczmienia palonego. Efekt: Edytowane 13 Lutego 2014 przez Wilkor bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Wilkor a ile i jakich innych karmelowych użyłeś? Fidoangel fajna receptura, dzięki, wykorzystam ją na pewno, nie wiem czy akurat w tym piwie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) To było takie piwo: Amercian (Red) IPA 15 BLG Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann ®) – 3,5 kg 58,33% Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann ® – 1,5 kg 25% Słód Carared ® 40-50 EBC Weyermann ® - 0,6kg 10% Słód karmelowy ciemny Caraaroma ® 300-400 EBC Weyermann ® - 100g 1,66% Słód melanoidynowy (parzony) 60-80 EBC Weyermann ® - 150g 2,5% Słód Caramunich ® typ I 80-100 EBC Weyermann ® - 150g 2,5% Drożdże Safale S-04 saszetka 11,5g Edytowane 13 Lutego 2014 przez Wilkor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Stary patent na piwo czerwone to 3% karmel jasny+3% karmel ciemny Strzegom. Nie pamiętam dokładnie barwy ale kiedyś nie było tylu karmeli co teraz. Był jasny i ciemny. Chyba była to 150 i 600-tka. Karmelowy ciemny to była jednak 300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Stary patent na piwo czerwone to 3% karmel jasny+3% karmel ciemny Strzegom. Nie pamiętam dokładnie barwy ale kiedyś nie było tylu karmeli co teraz. Był jasny i ciemny. Chyba była to 150 i 600-tka. Karmelowy ciemny to była jednak 300 Ostatnio kupiłem i śrutowałem 300 i wygladała na sporo jaśniejszą niż stary "ciemny strzegom" Jednak to było coś ciemniejszego. Edyta: w sobotę zapytam starych repów co to było, dam znać... Edytowane 13 Lutego 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Ten stary ciemny karmel ze Strzegomia to był 400-800 EBC z tego co mi wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Na wiki się zachowało: http://www.wiki.piwo...karmelowy_jasny karmelowy jasnyStrzegom, Litovel 80-150 EBC. Polecany do piw czerwonych, bursztynowych i ciemnych. Może stanowić do 30% zasypu. karmelowy ciemnyLitovel 197 EBC – Bardzo aromatyczny słód karmelowy. Polecany do piw czerwonych, bursztynowych, ciemnych Strzegom 540-850 EBC. Bardzo ciemny słód, nie wnoszący jednak posmaków przypalonych. Polecany jako dodatek do piw ciemnych. Czyli wychodzi że jasny to 120, a ciemny 600. Edytowane 14 Lutego 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Nie wiem o jaką czerwień Ci dokładnie chodzi, ale do weizena zamiast pilzneńskiego sypnąłem wiedeński i wyszło takie brudno złote/pomarańczowe. Jakby to jakąś małą ilością karmelu dobarwić, to byś mógł uzyskać bardziej krwisty efekt. Fotki z telefonu w dniu rozlewu: Edytowane 14 Lutego 2014 przez jackson bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Na wiki się zachowało: http://www.wiki.piwo...karmelowy_jasny karmelowy jasnyStrzegom, Litovel 80-150 EBC. Polecany do piw czerwonych, bursztynowych i ciemnych. Może stanowić do 30% zasypu. karmelowy ciemnyLitovel 197 EBC – Bardzo aromatyczny słód karmelowy. Polecany do piw czerwonych, bursztynowych, ciemnych Strzegom 540-850 EBC. Bardzo ciemny słód, nie wnoszący jednak posmaków przypalonych. Polecany jako dodatek do piw ciemnych. Czyli wychodzi że jasny to 120, a ciemny 600. Zwracam honor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się