scooby_brew Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 (edited) Dzisiaj warze Pale Ale i zrobilem kilka fotek wysladzania: 1. Goraca woda jest w wiadrze na polce. Z tamtad splywa powoli do coolera, w ktorym zatarlem wczesniej brzeczke. Z coolera wyslodzona brzeczka splywa do garka, ktory jest ponizej (nie zmiescil sie w fotce) 2. Zwykle wiadro do fermentowania z kranikiem. 3. Woda przeplywa przez sitko, a ponizej plywa maly plastikowy talerzyk, aby splywajaca woda nie robila kanalow w ziarnach. 4. Nad mlotem jest ok. 2 cm wody, 5. Brzeczka przeplywa powoli do garka. 6. Wazne jest, zeby ustawic szybkosc przeplywu wody do i z lodowki turystycznej, tak zeby przez caly czas utrzymac warstwe wody nad slodem i aby cala operacja zabrala ok. 45 min. 7. Po zakonczeniu, ochladzam ok. 1/2 kubka warki aby zmierzyc O.G. i wydajnosc... Edited June 21, 2009 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 Fajny opis. Ja mam bardzo podobnie, tyle że napuszczam wody z 5l i wysładzam i ponownie. Jaką masz wydajność? Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted June 21, 2009 Author Share Posted June 21, 2009 Ostatno otrzymuje z tego systemu dosyc jednolita wydajnosc ok. 68%, +- ~2%. W tym wypadku wyszlo mi 69%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 22, 2009 Share Posted June 22, 2009 No to bardzo przyzwoicie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxhot Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Nie wiem czy ma to wpływ na zwiększenie wydajności,młóto przenosze do fermentatora i w nim przeprowadzam proces wysładzania.Warstwa młóta jest spora prawie połowa fermentatora.Pytanie czy nie lepiej jak młóto będzie w szerszym pojemniku rozłożone a warstwa będzie mniejsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 W przemyśle starają się, żeby warstwa była możliwie cienka, żeby filtracja nie utknęła, ale dla wydajności chyba im grubsza tym lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Cienkie złoże łatwiej się kanalikuje - a tego nie chcemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
br.an.tr Posted September 18, 2013 Share Posted September 18, 2013 Ilu litrowy zbiornik (ile litrów wody) trzeba mieć do wysładzania różnych rodzajów piw? Jak się ma kadź do zacierano 50l i kadź do chmielenia 70 l Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 Zależy w jakiej ilości wody zacierasz. Całkowita ilość wody minus woda do zacierania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 (edited) Zależy w jakiej ilości wody zacierasz. Całkowita ilość wody minus woda do zacierania. Instrukcja z Centrum Piwowarstwa mówi więcej: Ilość potrzebnej wody obliczamy w następujący sposób: – Od docelowej ilości piwa odejmujemy ilość wody, w której zacieraliśmy słód; – następnie dodajemy mniej więcej ¼ ilości wody, w której zacieraliśmy słód (ilość wody która zostaje w młócie – czyli w zatartej śrucie po jej odfiltrowaniu); – dodajemy jeszcze 2-3 litry, które ulegną wyparowaniu w czasie gotowania (chmielenia). Przykład: zacieranie w 12 litrach wody, pożądana ilość brzeczki nastawnej 20 litrów: X = 20 - 12 + 3 + 2, czyli X = 13 (potrzebujemy zatem 13 litrów wody do wysładzania) Gdzie: 12 – zacieranie w 12 litrach wody 3 – woda pozostała w młócie 2 – odparowanie wody w trakcie gotowania X – ilość potrzebnej wody Wodę do wysładzania podgrzewamy do temp. 78°C (nie wyższej niż 80°C!) w dodatkowym garnku lub czajniku i dodajemy w porcjach, najlepiej 3-4 litrowych, do odfiltrowanego zacieru. Przy zwiększonej objętości zastosowałbym proporcję. Edited September 19, 2013 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 Z 25 litrów wody nie będzie 20 litrów piwa. Nawet brzeczki nastawnej tyle nie będzie. Instrukcja wprowadza w błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 wg. moich doświadczeń w każdym kg młóta zostaje ok 1,1 l wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
br.an.tr Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 mi się wydaje że zbiornik 30 l wystarczy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 U mnie z 30 litrów wody wychodzi dokładnie 21 litrów piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now