scooby_brew Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 (edytowane) Dzisiaj warze Pale Ale i zrobilem kilka fotek wysladzania: 1. Goraca woda jest w wiadrze na polce. Z tamtad splywa powoli do coolera, w ktorym zatarlem wczesniej brzeczke. Z coolera wyslodzona brzeczka splywa do garka, ktory jest ponizej (nie zmiescil sie w fotce) 2. Zwykle wiadro do fermentowania z kranikiem. 3. Woda przeplywa przez sitko, a ponizej plywa maly plastikowy talerzyk, aby splywajaca woda nie robila kanalow w ziarnach. 4. Nad mlotem jest ok. 2 cm wody, 5. Brzeczka przeplywa powoli do garka. 6. Wazne jest, zeby ustawic szybkosc przeplywu wody do i z lodowki turystycznej, tak zeby przez caly czas utrzymac warstwe wody nad slodem i aby cala operacja zabrala ok. 45 min. 7. Po zakonczeniu, ochladzam ok. 1/2 kubka warki aby zmierzyc O.G. i wydajnosc... Edytowane 21 Czerwca 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Fajny opis. Ja mam bardzo podobnie, tyle że napuszczam wody z 5l i wysładzam i ponownie. Jaką masz wydajność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Ostatno otrzymuje z tego systemu dosyc jednolita wydajnosc ok. 68%, +- ~2%. W tym wypadku wyszlo mi 69%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 No to bardzo przyzwoicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Nie wiem czy ma to wpływ na zwiększenie wydajności,młóto przenosze do fermentatora i w nim przeprowadzam proces wysładzania.Warstwa młóta jest spora prawie połowa fermentatora.Pytanie czy nie lepiej jak młóto będzie w szerszym pojemniku rozłożone a warstwa będzie mniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 W przemyśle starają się, żeby warstwa była możliwie cienka, żeby filtracja nie utknęła, ale dla wydajności chyba im grubsza tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Cienkie złoże łatwiej się kanalikuje - a tego nie chcemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Ilu litrowy zbiornik (ile litrów wody) trzeba mieć do wysładzania różnych rodzajów piw? Jak się ma kadź do zacierano 50l i kadź do chmielenia 70 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Zależy w jakiej ilości wody zacierasz. Całkowita ilość wody minus woda do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Zależy w jakiej ilości wody zacierasz. Całkowita ilość wody minus woda do zacierania. Instrukcja z Centrum Piwowarstwa mówi więcej: Ilość potrzebnej wody obliczamy w następujący sposób: – Od docelowej ilości piwa odejmujemy ilość wody, w której zacieraliśmy słód; – następnie dodajemy mniej więcej ¼ ilości wody, w której zacieraliśmy słód (ilość wody która zostaje w młócie – czyli w zatartej śrucie po jej odfiltrowaniu); – dodajemy jeszcze 2-3 litry, które ulegną wyparowaniu w czasie gotowania (chmielenia). Przykład: zacieranie w 12 litrach wody, pożądana ilość brzeczki nastawnej 20 litrów: X = 20 - 12 + 3 + 2, czyli X = 13 (potrzebujemy zatem 13 litrów wody do wysładzania) Gdzie: 12 – zacieranie w 12 litrach wody 3 – woda pozostała w młócie 2 – odparowanie wody w trakcie gotowania X – ilość potrzebnej wody Wodę do wysładzania podgrzewamy do temp. 78°C (nie wyższej niż 80°C!) w dodatkowym garnku lub czajniku i dodajemy w porcjach, najlepiej 3-4 litrowych, do odfiltrowanego zacieru. Przy zwiększonej objętości zastosowałbym proporcję. Edytowane 19 Września 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Z 25 litrów wody nie będzie 20 litrów piwa. Nawet brzeczki nastawnej tyle nie będzie. Instrukcja wprowadza w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 wg. moich doświadczeń w każdym kg młóta zostaje ok 1,1 l wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 mi się wydaje że zbiornik 30 l wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 U mnie z 30 litrów wody wychodzi dokładnie 21 litrów piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się