Skocz do zawartości

Wysładzanie


scooby_brew

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj warze Pale Ale i zrobilem kilka fotek wysladzania:

 

1. Goraca woda jest w wiadrze na polce. Z tamtad splywa powoli do coolera, w ktorym zatarlem wczesniej brzeczke. Z coolera wyslodzona brzeczka splywa do garka, ktory jest ponizej (nie zmiescil sie w fotce)

sparging083.th.jpg

 

2. Zwykle wiadro do fermentowania z kranikiem.

sparging070.th.jpg

 

3. Woda przeplywa przez sitko, a ponizej plywa maly plastikowy talerzyk, aby splywajaca woda nie robila kanalow w ziarnach.

sparging086.th.jpg

 

 

4. Nad mlotem jest ok. 2 cm wody,

sparging079.th.jpg

 

5. Brzeczka przeplywa powoli do garka.

sparging085.th.jpg

 

6. Wazne jest, zeby ustawic szybkosc przeplywu wody do i z lodowki turystycznej, tak zeby przez caly czas utrzymac warstwe wody nad slodem i aby cala operacja zabrala ok. 45 min.

sparging089.th.jpg

 

7. Po zakonczeniu, ochladzam ok. 1/2 kubka warki aby zmierzyc O.G. i wydajnosc...

sparging091.th.jpg

 

:lol:

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Nie wiem czy ma to wpływ na zwiększenie wydajności,młóto przenosze do fermentatora i w nim przeprowadzam proces wysładzania.Warstwa młóta jest spora prawie połowa fermentatora.Pytanie czy nie lepiej jak młóto będzie w szerszym pojemniku rozłożone a warstwa będzie mniejsza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Zależy w jakiej ilości wody zacierasz. Całkowita ilość wody minus woda do zacierania.

Instrukcja z Centrum Piwowarstwa mówi więcej:

 

 

Ilość potrzebnej wody obliczamy w następujący sposób:

– Od docelowej ilości piwa odejmujemy ilość wody, w której zacieraliśmy słód;

– następnie dodajemy mniej więcej ¼ ilości wody, w której zacieraliśmy słód (ilość wody która zostaje w młócie – czyli w zatartej śrucie po jej odfiltrowaniu);

– dodajemy jeszcze 2-3 litry, które ulegną wyparowaniu w czasie gotowania (chmielenia).

 

Przykład: zacieranie w 12 litrach wody, pożądana ilość brzeczki nastawnej 20 litrów:

X = 20 - 12 + 3 + 2, czyli X = 13

(potrzebujemy zatem 13 litrów wody do wysładzania)

Gdzie:

12 – zacieranie w 12 litrach wody

3 – woda pozostała w młócie

2 – odparowanie wody w trakcie gotowania

X – ilość potrzebnej wody

Wodę do wysładzania podgrzewamy do temp. 78°C (nie wyższej niż 80°C!) w dodatkowym

garnku lub czajniku i dodajemy w porcjach, najlepiej 3-4 litrowych, do odfiltrowanego zacieru.

Przy zwiększonej objętości zastosowałbym proporcję.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.