GB... Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Dla wielu piwowarów wyda się to śmieszne ale u mnie będzie ten pierwszy raz... aktywacja drożdży płynnych, wybrałem California Lager. Miałem od Jake kiedyś gęstwę, fajnie pracowały więc kupiłem i mam zamiar jakieś bezstylowce z nimi uwarzyć . Pytanie przy okazji, czy jest minimalne blg nastawnej brzeczki? Mam plan na lekkie 8blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Ja mam zamiar zrobić jasnego lagera 6-7 Blg. Pamiętam jak na Słowacji takie piwa piliśmy w czasach studenckich na śniadanie zamiast mleka i bardzo mi smakowało. Teraz już chyba takich piw nie ma. A kosztowało 50 gr. Edytowane 12 Marca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Fajna cena, 50gr... Saszetka dostała rano cios i czekam na balon... Jutro śrutowanie pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 A u mnie jutro lecą warzone z kumplem dwa piwa na majówkę - single hop APA mosaic oraz centenial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Ja równiez mam zamiar uwarzyć to single hop tylko na cichą chcę dodać Citrę zamiast Mosaic ,[wg której receptury będziesz warzył?] Edytowane 13 Marca 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Jutro rozbijam Wyeasty 1728, być może butelkuję AmWheat, a jak będzie dziki szał to może wezmę się wreszcie za wielozbożowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Jutro druga warka z zacieraniem. Owsiany stout z zestawu Alepiwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Betiglo, będę warzył według swojej 25L 3,5 pale ale 1 pszeniczny 0,5 płatki ryżowe błyskawiczne 0,2 cara gold zacierane na lenia godzina w 67-68 100g chmielu centennial 20g - 60' 10g - 20' 10g - 15' 10g - 10' 10g - 5' 10g - 0' 30g - na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Ja mam taki Pale-ale -4.2kg Carabelge-0,3kg Pszeniczny-015 kg zacieranie- 55stopni-5' 64stopnie-25' 72stopnie-25' 78stopni>filtracja chmielenie 60'-10g Mosaic 30'-10g Mosaic 15'-20g Mosaic 0'-30g Mosaic Na cichą -35 g Citry Czy ktoś mógłby porównać te receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Przy zmianie planów warzyłem dzisiaj, właśnie skończyłem Wyszło mi 24 litry 11 blg, ciut słabsza wydajność niż się spodziewałem ale cóż, słody ze strzegomia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) To Blg miałeś zamierzone ,czy tak wyszło z litrażu? Jak patrze na te nasze receptury to się sporo różnią ...samym tylko pszenicznym-u Ciebie 1kg u mnie 0,15 kg i te płatki dodatkowo? W żadnym przepisie na single nie znalazłam takiego dużego zasypu pszenicznego -czy celowo chciałeś takie amerykańskie pszeniczne ? Edytowane 13 Marca 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Zamierzone miałem 12, ale widocznie niższa wydajność niż zakładałem. Pszenicznego dałem 1kg bo chcę dobrą pianę i jasną barwę, podobnie płatki ryżowe. Przypominam, że to był zasyp na 25 litrów. Możliwe że niepotrzebnie dawałem aż tyle pszenicznego, ale nie chciałem się rozdrabniać - na pewno nut pszeniczniaka miał nie będę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4jk Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Przesunięte w związku z negocjacjami z kobietą, za to jutro wreszcie nadchodzi kombo warzenie - Stout Owsiany i Hefeweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Jeśli wszystko się potoczy po mojej myśli, to jutro quadrupel 21,5o blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Ja mam nadzieję robić belgi w przyszłym roku, jeszcze się trzeba trochę doszkolić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Ja mam nadzieję robić belgi w przyszłym roku, jeszcze się trzeba trochę doszkolić. U mnie ma się wszystko ku temu, że będę warzył tylko belgi do butelek i pilsy do kegów Domownicy nie chcą już pić niczego innego, nawet amerykańce się już przejadły, a właściwie przepiły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Otworzę fermentor i jeśli wszystko będzie w nim ok to zabutelkuję piwo wg tematu ' Jak uzyskać Schlenkerla Rauchweizen ' . Jestem ciekaw tego eksperymentu. Sam śliwką wędziłem jęczmień na sicie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 a ja jutro pierwsze piwo z ekstraktu... zawsze zacierałem (na początku tylko pucha), a teraz dostałem ekstrakt i cóż... musiałem zajrzeć do wiki. Może dam radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Ponury F, użyć teraz możesz chłodnicy. Wątpie aby początkujący konserwa'tor miał chłodnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 nigdy! zobaczymy, może kiedyś kupię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Ponury, 1. Jeśli żartujesz, że nie masz chłodnicy to ok 2. Jeśli na prawdę nie masz chłodnicy to Twój plan piwowarski to kupno jej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Ekstrakt do jakiegoś BW, RIS czy jakiegos innego mocarza na podbicie blg wykorzystaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 betiglo warzyłem coś podobnego do tego twojego, oparte na przepisie który wrzucił tu gdzieś andy, delikatnie przeze mnie zmodyfikowany, zapiski tutaj polecam bardzo, fajne wytrawne, jasne apa, planuje powtórzyć, może zmienie chmiel na simcoe dla zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Butelkowanie wędzonej pszenicy, jak zwykle najmniej fajne zajęcie w piwowarstwie domowym. Akurat jutro będą wszystkie identyczne butelki, Łomża i Pinta, tego typu są najlepsze do kapslowania (dla mnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Dzisiaj albo jutro, butelkowanie wielozbożowca i zacieranie Szkota. Ale szczerze, to ochoty specjalnie nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się