Churchill_MD Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Nasunęło mi się pytanie po lekturze pewnego artykułu dotyczącego piwa jopejskiego. Napisano w nim, że ekstrakt brzeczki wynosił około 55 Blg. Pytanie brzmi: które z dostępnych na rynku drożdży poradzą sobie z takimi wysokimi ekstraktami i zniosą alkohol, który powstanie z takiej brzeczki? Pytanie dodatkowe: czy ktoś wie, czy piwo jopejskie było piwem górnej, czy dolnej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Piwo jopejskie było piwem pleśniowym wiki to wyjaśnia dość dobrze. http://pl.wikipedia..../Piwo_jopejskie drożdży do nich nie dodajesz jest to spontaniczna fermentacja Wiem, że coś takiego powstało w alelabolatorium, ale nie widziałem żeby się tym chłopaki chwalili gdziekolwiek. Tu masz więcej informacji http://malepiwko.wor...skie-jopenbier/ http://www.browar.bi...ead.php?t=17204 W google jest sporo stron o tym... Chcesz warzyć coś takiego? Edytowane 10 Marca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Coder jakiś czas temu warzył jopejskie, poszukaj, jest na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Na pewno Hasintus kiedyś warzył: http://browar.biz/fo...8180#post778180 Ha! A ja gdzieś mam jeszcze buteleczkę tego trunku. Parę lat już czeka, ale myślę (mam nadzieję), że wyjdzie jej to na dobre... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 W Jopenbier fermentacja zachodziła nie tylko dzięki pleśni, ale także drożdżom i bakteriom kwasu mlekowego. Poszukałem (na razie) w internecie i znalazłem przynajmniej kilka zidentyfikowanych drobnoustrojów. Zastanawiam się, czy jest jakakolwiek szansa na to, aby receptura zachowała się gdzieś w gdańskich archiwach :-) Na razie zaczynam rozmowy ze znawcami historii miasta i może coś z tego wyjdzie. To co mi pokazujecie i to co jest łatwo dostępne w necie, to pobieżna charakterystyka tego piwa ;-) Większość publikacji to mniej więcej tak: weź 4 koła, wsadź silnik, dołącz kierownicę i masz samochód . Mnie zależy na odszukaniu jaki słód był (lub mógł być) używany, jaki chmiel. No chyba, że był tylko jeden rodzaj słodu i chmielu, to wtedy praktycznie problem z głowy. Trochę będzie grzebania w samej historii browarnictwa i miasta, ale w sumie dlaczego nie - to w końcu też może być zabawa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Daj Fermivin PDM albo bayanus'y-ruszą. Są też High Gravity drożdże. Czytałeś Klondera? (Napoje fermentacyjne w Prusach Królewskich, 1989). Tam i jeszcze w innych jest dużo więcej niż w internetach. Edytowane 11 Marca 2014 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Jaki słód, jaki chmiel? Nie ma żadnych szans na odtworzenie tego (nie wiem czy nawet na zbliżenie się do oryginału). Odmiany jęczmienia czy chmielu po przez selektywną hodowlę przeszły ogromną zmianę. Dlatego stosując nawet identyczne metody słodowania co kiedyś (ten sam sprzęt, parametry technologiczne itd.) nie osiągniemy tego samego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 W Browarze Piwna było warzone Joppejskie. Może łatwiej podbić tam do Wojtka i zapytać, niż przekopywać wszechświat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Jak napisałem - lubię sobie pogrzebać w historii ;-) A co do Browaru Piwna, to z tego co pamiętam, to zastrzegali, że robią piwo wg współczesnych wymagań higienicznych, zatem na pewno nie było to Joppenbier :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Mój plan, to zasyp na piwo średniociemne, chmielenie tylko na goryczkę, WLP099 a do cichej WLP677. Potem tylko ze trzy lata leżakowania i degustacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się