Poczwara Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Sytuacja opanowana, faktycznie nieszczelność była przy uszczelce od rurki, dzięki za sugestie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 12 godzin temu, Wuuu napisał: No to powodzenia jak robisz na oko Napisałem o samej burzliwej. Ona jest widoczna dla oka, więc sarkazm nie na miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trygław Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Cześć Panowie, We wtorek uwarzyłem pszeniczne, drożdże WB06 zadałem do wychłodzonej do ok 22 stopni warki i wstawiłem do piwnicy, temp ok 19 stopni. Zszedłem dzisiaj do piwnicy i ku mojemu zdziwieniu nic się nie dzieje. Drożdże się nawet nie ruszyły. Przeniosłem piwo do domu żeby podnieść nieco temperaturę. Powinienem się martwić? Zapasowe drożdże mam tylko S04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 A to na powierzchni to nie są pracujące drożdże? Te brązowe naloty to też oznaka pracy. Wiadro masz nieszczelne dlatego nie bulka rurrka, a piwo pracuje. Nie otwieraj wiadra bo się infekcji nabawisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 34 minuty temu, Trygław napisał: Powinienem się martwić? Pięknie pracują, i już nawet piana, z tego co widzę, opadła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trygław Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Racja, pół roku przerwy i człowiek o wszystkim zapomina... Miałem nieszczelność na pokrywce, wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcioo Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Zastanawiałem sie gdzie to napisac, ale sprobuje tutaj. Robie swoje pierwsze piwo, Pale Ale 12 BLG - zestaw kupiony u konkurencji. Zacieralem 4kg slodu w ogrooomnym garze na 4 palnikach. Prawdopodobnie przez lokalne podgrzania zle odczytalem temperature i moglo zostac duzo dekstryn. Powinienem zyc z 2-3 litry wiecej wody do wysladzania, na dodatek troche ucieklo z gara. Wartosc poczatkowa przed zadaniem drozdzy 16 blg. Po 2 dniach zeszlo do 8 - 7 i stoi. Co dalej robic? Dekstryny nie zostana zjedzone. Dolac wody przed rozlewem? Wtedy ucierpi smak i nachmielenie, czy zostawic jak jest? Jaka jest szansa na powstanie granatow? I jaki bedzie smak takiego piwa? sorry za brak polskich znakow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 7 minut temu, Pawcioo napisał: Zastanawiałem sie gdzie to napisac, ale sprobuje tutaj. Robie swoje pierwsze piwo, Pale Ale 12 BLG - zestaw kupiony u konkurencji. Zacieralem 4kg slodu w ogrooomnym garze na 4 palnikach. Prawdopodobnie przez lokalne podgrzania zle odczytalem temperature i moglo zostac duzo dekstryn. Powinienem zyc z 2-3 litry wiecej wody do wysladzania, na dodatek troche ucieklo z gara. Wartosc poczatkowa przed zadaniem drozdzy 16 blg. Po 2 dniach zeszlo do 8 - 7 i stoi. Co dalej robic? Dekstryny nie zostana zjedzone. Dolac wody przed rozlewem? Wtedy ucierpi smak i nachmielenie, czy zostawic jak jest? Jaka jest szansa na powstanie granatow? I jaki bedzie smak takiego piwa? sorry za brak polskich znakow A to woda to w jakim celu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcioo Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Nie wiem, tak ktos polecial dlatego wole zweryfikowac tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 10 minut temu, Pawcioo napisał: Nie wiem, tak ktos polecial dlatego wole zweryfikowac tutaj W sumie to jest jakis pomysł. Jest 7blg, dodać wody by był 1-0,5blg nie będzie granatów filipja 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcioo Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 A bez dolewania beda granaty? Jaki bedzie smak tego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Zostaw to na dwa tygodnie minimum. Zrób pomiar i butelkuj wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Kotlewski Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Jaka mam pewność ze to ruszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 7 minut temu, Paweł Kotlewski napisał: Jaka mam pewność ze to ruszy ? Czy Kolega do jednego tematu zalozyl dwa konta? Pewnosci nie masz zadnej, niestety wszyscy pochowali swoje szklane kule a wrozenie z fusow wyszlo z mody. 5 godzin temu, Pawcioo napisał: A bez dolewania beda granaty? Jaki bedzie smak tego piwa? Smak piwa zalezy od surowcow i sposobu fermentacji. A o tym nic nie napisales. Swoja droga opis zacierania tez mocno niezrozumialy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Koledzy, po kilkudziesięciu warkach zrobiłem błąd i chyba za wcześnie zlałem moją apkę na cichą. Zacierałem w 68° osiągnięte 12,6 BLG po tygodniu fermentacji pospieszyłem się i zlałem kiedy jeszcze była dosyć spora piana. Zazwyczaj po tygodniu zawsze już zlewałem ale rzeczoną apkę fermentowałem w garażu gdzie temperatura była w okolicy 17°. Po tygodniu stania na cichej mam 4,2 BLG (po korekcie) i ani drgnie w dół. Jest to 1/3 początkowej wartości co mieści się co prawda w minimalnym zakresie odfermentowania. Mam jednak wątpliwości co do tego czy wszystko jest w porządku i czy po zabutelkowaniu apka nie zacznie strzelać. Myślałem o dodaniu jeszcze raz części gęstwy, którą zebrałem po zlaniu na cichą i zamieszaniu w fermentorze żeby spróbować dofementować toto. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Odbierz słoik tego piwa, dodaj piekarniczych i zostaw na 2 dni przy kaloryferze. Zmierz wtedy czy spadło poniżej 4.2 BLG. Jak piekarnicze w 25+ st. C nie dojedzą, to będziesz bezpieczny. Na przyszłość taki myk ze słoikiem rób przed dodaniem drożdży właściwych (FFT). Wtedy zawsze jest pewność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 6 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Jestem po pierwszej warce, konkretnie ten zestaw Zestaw słodów (wyszło 9 litrów) i mam do was pytanie: wszystko zrobiłem według instrukcji, drożdże Safbrew S33 zadane do wystudzonej brzeczki, uwodnione w ilości 5-6 gram. Rurka nie bulkała i nie bułka. Minęło 72godz. tak to wygląda teraz : przed zadaniem drożdży bylo 12,5 BLG, obecnie spadło do 5,5 BLG. Temperatura pomieszczenia w jakiej stoi fermentor to 14-15 stopni. W zapachu wyczuwalny jest alkohol, zapach drożdży bardzo słaby, w smaku nic nie wyczuwam dziwnego, smakuje jak dobre wygazowane piwo. Czy taka piana świadczy o prawidłowej fermentacji? To moja pierwsza Warka i nie mam doświadczenia, bardzo się wszystkim stresuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 6 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 24 minutes ago, Kmiciu said: . Czy taka piana świadczy o prawidłowej fermentacji? To moja pierwsza Warka i nie mam doświadczenia, bardzo się wszystkim stresuję. o poprawnej, prawie prawidłowej. Podejrzewam, że słabo napowietrzyłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży, przez co nie ma konkretnej czapy nasd piwem. Rurka nie bulka, bo pewnie masz niedomknięty fermentor. przenieś w weekend piwo w okolice 18-20C. Te drożdze lubią zwalniać na koniec fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 6 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Starałem się ją napowietrzyć przez mieszanie łychą ale być może za słabo to zrobiłem. Fermentor na "oko" zamknięty szczelnie. Czy po tym przeniesieniu na weekend w cieplejsze miejsce przelać na cichą? Dzięki bardzo za odpowiedź ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 10 minut temu, Kmiciu napisał: Starałem się ją napowietrzyć przez mieszanie łychą ale być może za słabo to zrobiłem. Fermentor na "oko" zamknięty szczelnie. Czy po tym przeniesieniu na weekend w cieplejsze miejsce przelać na cichą? Dzięki bardzo za odpowiedź ? Jak nie musisz to nie przelewaj na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 6 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Tak z ciekawości zapytam,dlaczego ma nie przelewać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 6 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 25 minut temu, Jancewicz napisał: Jak nie musisz to nie przelewaj na cichą Nie chcę zaśmiecać tematu, ale jeśli możesz to rozwiń w skrócie sugestie. Dlaczego ewentualnie muszę, a czemu nie koniecznie przelewać na cichą? Naczytałem się właśnie o tym przelewaniu na cichą i sam już nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 5 minut temu, Kmiciu napisał: Nie chcę zaśmiecać tematu, ale jeśli możesz to rozwiń w skrócie sugestie. Dlaczego ewentualnie muszę, a czemu nie koniecznie przelewać na cichą? Naczytałem się właśnie o tym przelewaniu na cichą i sam już nie wiem. Oj, na pewno znajdziesz wiele wątków na forum. Nawet ostatnio coś było. Reasumując, z Twojej wypowiedzi wynika, że nie wiesz po co miałbyś przelewać więc nie przelewaj. ogur_ek i sihox 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiciu Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 21 godzin temu, Jancewicz napisał: Oj, na pewno znajdziesz wiele wątków na forum. Nawet ostatnio coś było. Reasumując, z Twojej wypowiedzi wynika, że nie wiesz po co miałbyś przelewać więc nie przelewaj. A jeżeli zostawię na cichą bez przelewania to pozostawione drożdże nie wpłyną jakoś na bukiet piwa ? Powiedz jeszcze czy wtedy temperatura otoczenia nieco niższa na cichej jak normalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 1 godzinę temu, Kmiciu napisał: A jeżeli zostawię na cichą bez przelewania to pozostawione drożdże nie wpłyną jakoś na bukiet piwa ? Powiedz jeszcze czy wtedy temperatura otoczenia nieco niższa na cichej jak normalnie? Dokończ fermentację, pod koniec lekko podnieś temperaturę. Przed butelkowaniem możesz mocno schłodzić aby osady opadły na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się