dzejkej Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu @paulox81 wpisz w kalkulator 11 przed, 11 po i zobaczysz Rzeczywiście nie aż 3 blg ale jest odfermentowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 7 minut temu, dzejkej napisał(a): @paulox81 wpisz w kalkulator 11 przed, 11 po i zobaczysz Rzeczywiście nie aż 3 blg ale jest odfermentowanie No ciekawe zjawisko z tym kalkulatorem... Ja używam takiego na androida ("kalkulator piwowarski") i mam całkowicie inne obliczenia Jeśli wpiszę 11 pocztątkowe i 11 końcowe to otrzymuję błąd, jeśli wpisze końcowe 10,9 to wówczas mam 1% odfermentowania, skorygowana gęstość też 10,90 brix (czyli zakłamanie etanolem na tak niskiej zmianie jest znikome), ewidentnie któryś z kalkulatorów działa błędnie, trzeba poszukać innych kalkulatorów i porównać wyniki Ten pokazuje jeszcze inaczej: https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ Edytowane 4 godziny temu przez paulox81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 3 godziny temu, paulox81 napisał(a): I tak na przykład w przytoczonym przez @Rheged przykładzie, jeśli refraktometr wciąż pokazuje 11 brix to oznacza dokładnie brak odfermentowania a nie zmianę o 3 BLG Jest dokładnie odwrotnie niż myślisz. Aby nie wchodzić w puste akademickie dyskusje zrobiłem robotę za Ciebie i wszedłem w kalkulator. Poniżej masz wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 1 minutę temu Udostępnij Opublikowano 1 minutę temu Godzinę temu, Rheged napisał(a): Jest dokładnie odwrotnie niż myślisz. Aby nie wchodzić w puste akademickie dyskusje zrobiłem robotę za Ciebie i wszedłem w kalkulator. Poniżej masz wynik. Przyznaję, może byłem w błędzie, ale sprawdziłem na https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ i wynik jest "nieco" inny niż w Twoim przykładzie: heh i teraz pytanie który liczy dokładniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi