ponury fermentaThor Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Po raz kolejny na forum odnajduję infromacje, jakim to złem dla piwa jest rozcieńczanie brzeczki. Oczywiście rzucane są same ogólniki. Zdarzyło mi się dopytywać, co to złego do piwa wnosi, jednak odpowiedzi nie dostałem. Nie jedz piachu bo jest be i już. Mi zdarza się rozcieńczać brzeczkę i nie widzę w tym nic szkodliwego dla piwa. Jak to w końcu jest? Czy mnie ktoś wreszcie oświeci? PS. Proszę o konkrety. Edytowane 18 Marca 2014 przez ponury fermentaThor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) chodzi o rozcieńczanie brzeczki, czy rozcieńczanie zielonego piwo przy rozlewie? kopyr mówi, że rozcieńczenie o 3blg nie zmienia smaku piwa (tj. w porównaniu, gdyby zrobić od razu w odpowiedniej gęstości). Ja poszedłem dalej - rozcieńczyłem Scotch Ale z 18blg do 9 i prawdę mówiąc, gdybym nie wiedział to nie wyczułbym, że jest robione HGB. Edytowane 18 Marca 2014 przez bzium1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Trochę od tyłu ale także coś jest napisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 A tak na chłopski rozum to co może być złego w rozcieńczaniu brzeczki, jeśli rozcieńczana została zaprojektowana z myślą o rozcieńczaniu właśnie. Co innego warzenie gęstszej brzeczki, więc zakładam, że po prostu zadajesz złe pytanie: "Jeżeli gęstość brzeczki nastawnej w przypadku produkcji piw typu lager nie przekracza 15 stopni w skali Plato to smak piwa wyprodukowanego metodą HGB jest niemal identyczny z metodami tradycyjnymi[1]. Wyższa koncentracja brzeczki nastawnej ma negatywny wpływ na końcowy profil aromatyczno-smakowy w gotowym piwie, gdyż produkcja koncentratu brzeczki o zwiększonej zawartości ekstraktu wiąże się ze stosowaniem użyciu wyższych temperatur, co powoduje wytwarzanie się większej ilości ubocznych produktów fermentacji." http://pl.wikipedia.org/wiki/HGB_%28piwo%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Chodzi mi o zacieranie na gęsto, a potem rozcieńczenie przed fermentacja. Rozcieńczanie oczywiście w granicach rozsądku. Ja bym tego HGB nie nazywał. Z tego co rozumiem HGB to nie tylko rozcieńczanie. Oprócz ograniczania objętości, wyciśnięcie większej ilości alko z brzeczki. "Osiąga się to poprzez odpowiednie metody zacierania słodu jak np. dłuższa przerwa scukrzająca w temperaturze ok. 65–66°C oraz dodanie cukru, syropu sacharozowego, skrobiowego lub ekstraktu słodowego" wikipedia Trochę od tyłu ale także coś jest napisane Znalazłem 1 minus rozcieńczania wg. codera: "Szczególnie potrzebny jest full boil - gotowanie pełnej objętości brzeczki. W zagęszczonej np. wytrąca sie więcej białek i będzie marna piana." A tak na chłopski rozum to co może być złego w rozcieńczaniu brzeczki, jeśli rozcieńczana została zaprojektowana z myślą o rozcieńczaniu właśnie. hmm, nie do końca rozumiem. Czyli różnica jest etyczna? ...produkcja koncentratu brzeczki o zwiększonej zawartości ekstraktu wiąże się ze stosowaniem użyciu wyższych temperatur, co powoduje wytwarzanie się większej ilości ubocznych produktów fermentacji."... no właśnie, tak jak napisałem: w HGB podgrzewa się do wyższej temp. Przy moim warzeniu gęstszej brzeczki zachowuję normalne zakresy temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 A ja sobie kupiłem 2 Koźlaki, rozcieńczyłem pół litra wody i mam teraz 3 Marcowe. Czysty zysk. BuDeX, Porter i zasada 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 A ja sobie kupiłem 2 Koźlaki, rozcieńczyłem pół litra wody i mam teraz 3 Marcowe. Czysty zysk. jake, rozwodnij to jeszcze 2 razy i wyjdzie Ci american lite lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 A ja sobie kupiłem 2 Koźlaki, rozcieńczyłem pół litra wody i mam teraz 3 Marcowe. Czysty zysk. To jest po prostu hasło tysiąclecia! Chodzę po domu i zaśmiewam się w głos! Jake - Mistrzu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 A ja sobie kupiłem 2 Koźlaki, rozcieńczyłem pół litra wody i mam teraz 3 Marcowe. Czysty zysk. Cholera, ja tu gdzieś pod ręką flaszkę miałem! Jakiś czas temu chciałem uwarzyć jak najwięcej desitki na lato za jednym warzeniem, więc wybiłem 25l brzeczki 15 blg i dolałem ponad 10l wody. Chmielenie zaplanowałem na ostateczną ilość piwa. Piwo było super, bardzo lekkie - dokładnie takie jak chciałem. Osobiście nie widzę nic złego w HGB, pewnie delikatne różnice są, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) ... więc wybiłem 25l brzeczki 15 blg i dolałem ponad 10l wody. Osobiście nie widzę nic złego w HGB Ale to co napisałeś to nie HGB. Wodę przecież można dolewać przy wysładzaniu, chmieleniu, chłodzeniu, przed zadaniem drożdży. Browary stosują taką technologię by oszczędzić na sprzęcie i tankach ferm. Większa warka a browar ten sam. Wodę dolewa się do piwa po fermentacji, a to już robi wielką różnicę dla smaku. Nie rozumiem czemu porównujecie HGB do dolania wody do brzeczki. To nie ma nic wspólnego. Oczywiście piwo zatarte 1:3 czy 1:4 albo ekstrakt korygowany przed chmieleniem czy po da inne piwa w smaku ale to nadal nie HGB. edit: Spróbujcie nalać sobie do szklanki 50-80ml wody (nawet gazowanej) i do tego resztę piwa 15blg. Edytowane 18 Marca 2014 przez kilis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Nie wiem jak koledzy ale ja uważam jak coś jest gotowane przygotowane do podania do stołu i nagle przyszlo wiecej gości i do rosołu dolewam 1l wody zawsze mialem odczucia że k.... czuć go wodą. Do brekwitu dolejesz 10% wody więcej czyli raptem 2l krotko mówiąc czuć wodzianką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 A ja rozcieńczałem 21 blg do 17 i nie czuć wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 A ja rozcieńczałem 21 blg do 17 i nie czuć wodą. Gotowe piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 nie, brzeczkę przed fermentacją z gotowych rzeczy to tylko sommersby rozcieńczam tonikiem, jak bloger kazał anmar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Z tego co się uczyłem o HGB jednym z problemów przy uzyskiwaniu brzeczki o wysokim ekstrakcie po przez krótsze wysładzanie jest fakt, że w młócie pozostaje oprócz cukru również część związków potrzebnych drożdżom do prawidłowego wzrostu i fermentacji, ale jakie ma to przełożenie na domowe piwowarstwo nie wiem. Pewnie minimalne lub wcale. Gorsza izomeryzacja alfa kwasów też może być, bo wraz ze zwiększającym się ekstraktem reakcja zachodzi wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 No tak, ale przy robieniu mocnych piw zajdą te same procesy. Dobrze rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 ... więc wybiłem 25l brzeczki 15 blg i dolałem ponad 10l wody. Osobiście nie widzę nic złego w HGB Ale to co napisałeś to nie HGB. Wodę przecież można dolewać przy wysładzaniu, chmieleniu, chłodzeniu, przed zadaniem drożdży. Browary stosują taką technologię by oszczędzić na sprzęcie i tankach ferm. lub na przepustowości warzelni: http://pl.wikipedia.org/wiki/HGB_%28piwo%29#cite_note-Kunze-1 To o czym pisał karczmarz to również HGB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się