coelian Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 a jak mnie się chce spać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 cisza, późny wieczór, jest ktoś chętny do piwnych pogawędek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Po warzeniu przyszedł czas na rozmyślanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 co warzyłeś dzisiaj, ja miałem plany , ale........ czasu zabrakło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 A ja dziś warzyłem pierwszego dolniaka w uBrowarze Staśka. Dotychczas wszystkie moje dolniaki warzyłem u Infama, ale dzięki mrozom na zewnątrz, temperatura w piwnicy u mnie w bloku spadła mi do ok 12-13°C i żal tego było nie wykorzystać... Tak więc ok 24l koźlaka parę minut temu zadałem drożdżami i zwiozłem do piwnicy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 A ja dziś warzyłem pierwszego dolniaka w uBrowarze Staśka. Dotychczas wszystkie moje dolniaki warzyłem u Infama, ale dzięki mrozom na zewnątrz, temperatura w piwnicy u mnie w bloku spadła mi do ok 12-13°C i żal tego było nie wykorzystać... Tak więc ok 24l koźlaka parę minut temu zadałem drożdżami i zwiozłem do piwnicy... Gratuluję. Moja piwnica ma dobrą temperaturę, a ja tego nie wykorzystuję, aż mi wstyd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Cześć. Co prawda już nie noc ale dołączę się do rozmowy U mnie w korytarzu piwnicy po uchyleniu okienka temperatura spada dość znacznie. Gdy otworzę drzwi piwnicy na korytarz tem. w piwnicy przy podłodze spada do 13-12°C więc jest możliwość na fermentować lagery w górnej granicy temperatur. Planuję zrobić nadmuch do piwnicy i powinno być dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) U mnie w piwnicy na budowie niestety po mrozach temp spadła do -5°C. Na szczęście w grudniu ukończyłem piwnicę na leżakowanie trunków (piwnica od wewnątrz oddzielona od ciepłych części budynku 10cm styropianem) i teraz mam tam 7-9°C przy delikatnym ogrzewaniu. Konstrukcja piwnicy powinna pozwolić na max temp latem 14-15°C. http://winnicawegrow.pl/foto/20091221_zima/Data/page.htm?0,0 Edytowane 24 Stycznia 2010 przez Wesoly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Jeszcze nie robiłem Dolniaka,a w piwnicy mam teraz 8-10°C(leżakownia), czy to wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Cześć.U mnie w korytarzu piwnicy po uchyleniu okienka temperatura spada dość znacznie. Gdy otworzę drzwi piwnicy na korytarz tem. w piwnicy przy podłodze spada do 13-12°C Ja nie mam okienka, a żeby przewietrzyć to muszę otworzyć drzwi do garażu i do piwnicy. Odległość pomiędzy nimi to jakieś 20m zakręconego korytarza, ale wczoraj w ciągu 10 minut takiej operacji spadła do ok 10°C. No, tylko, że nie mogę mieć tych drzwi cały czas otwartych. Przed chwilą sprawdziłem (termometr na fermentorze) i jest ok 11°C. Czyli moje wczorajsze wietrzenie trochę dało. Jeszcze nie robiłem Dolniaka,a w piwnicy mam teraz 8-10°C(leżakownia), czy to wystarczy ? Znaczy czy nie za zimno? Teoretycznie drożdże dolnej fermentacji mają zakres od ok 9-10°C, ale w 8°C też powinny dać radę. Najwyżej trochę dłużej będą fermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Teoretycznie drożdże dolnej fermentacji mają zakres od ok 9-10°C, ale w 8°C też powinny dać radę. Najwyżej trochę dłużej będą fermentować. Strona internetowa firmy Fermentis twierdzi że temp na ich lagery s-23 i w34/70 jest 9-15°C, idealnie 12°C. Mają nawet stronę po polsku: http://www.fermentis.com/FO/pdf/HB/PL/Saflager_%20S-23polskiHB.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 A ja wyjechałem na weekend i od piątku nie paliłem, w CO. Wczoraj wieczorkiem jak wróciłem do domu miałem 11, 5 °C ciekawe jak to wpłynie na moje Pszeniczne Hefe-Weizen, które sobie fermentowało na burzliwej. Powinno byc18 -19 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 (edytowane) Na takie sytuacje (wachania niskich temperatur vs fermentacja górna) myślałem o takim sprzęcie: TERMOSTAT i PRZEWÓD GRZEJNY. Zastanawiam się tylko czy 15W wystarczy (są też kable o większej mocy). Oczywiście zbiornik fermentacyjny powinien stać w jakimś pudle kartonowym (wyścielonym styropianem). Termostat z kablem grzejnym powinien w niskich temperaturach (piwnica) utrzymać odpowiednią do fermentacji górnej temperaturę. Pisze, że utrzymuje temp. z dokładnością do +/- 0,2 stopnia. Edytowane 25 Stycznia 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Na takie sytuacje (wachania niskich temperatur vs fermentacja górna) myślałem o takim sprzęcie:TERMOSTAT i PRZEWÓD GRZEJNY. Zastanawiam się tylko czy 15W wystarczy (są też kable o większej mocy). Oczywiście zbiornik fermentacyjny powinien stać w jakimś pudle kartonowym (ewentualnie wyścielonym styropianem). Termostat z kablem grzejnym powinien w niskich temperaturach (piwnica) utrzymać odpowiednią do fermentacji górnej temperaturę. Pisze, że utrzymuje temp. z dokładnością do +/- 0,2 stopnia. Powinno działać. Ja mam RT-2C i przewód 80W. 80W to zdecydowanie za dużo, myslę, że 15W starczy w zupełności. Ten kontroler RT-2 ma 2 wady: działa od 15* w górę (nie nada się do lagerów) i nie pokazuje temperatury - nie da się go użyć jako termometru. Hasintus ostatnio kupił na allegro jakiś fajny kontroler grzejąco-chłodzący w dobrej cenie (70 zł?), tylko bez obudowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 "kontroler grzejąco-chłodzący" ???? To by było coś !!!! Ten patent z kablem grzejnym wymyśliłem bo prościej mi ustawić "kadzie fermentacyjne" w pomieszczeniu gdzie mam troszkę zimniej, a chcę zacząć od piw górnej fermentacji. Ale coś co da radę jeszcze chłodzić ... bomba. Jak się da to prosze o namair na ten hardware. A do pokazania temperatury są w Castoramie termometry z czujnikiem na kabelku (od ok 25 zł) np takie jak TEN i jeden z sondą (ok 15 cm) za ok 50zł podobny do TEGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 "kontroler grzejąco-chłodzący" ???? To by było coś !!!! No, to standard, jest tylko mały szkopuł: potrzebna jest do kompletu lodówka Kontroler ma 2 gniazdka: do chłodzącego podłaczasz kabel lodówki, do grzejącego kabel grzewczy, czujnik przyklejasz do fermentora i już, utrzyma temperature do 1°C. Powinny być jeszcze gdzieś na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Ja mam RT-2C Twoje problemy moze rozwiazac RT-2CO. Ma i wskaznik temperatury i obsluguje wieksze zakresy temperatur. Pozdro J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Twoje problemy moze rozwiazac RT-2CO. Ma i wskaznik temperatury i obsluguje wieksze zakresy temperatur. Tak, ale bez O. RT-2CO jest "odwrotny" - do sterowania chłodzeniem, nie grzaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 no fajny pomysł czekam do wypłaty i realizuje czy ktoś już ma coś takiego czy przewód grzewczy puścić po ściankach pudła czy lepiej opleść fermentator ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Kabel przetapia styropian, więc trzeba go czymś odizolować, ja go zaszyłem zszywkami w agrowłókninie ogrodniczej. A ostatnio dowiedziałm się, że lepiej grzać fermentor niesymetrycznie, więc wpycham cały kabel do pudła z jednej strony fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Kabel przetapia styropian, więc trzeba go czymś odizolować, ja go zaszyłem zszywkami w agrowłókninie ogrodniczej. A ostatnio dowiedziałm się, że lepiej grzać fermentor niesymetrycznie, więc wpycham cały kabel do pudła z jednej strony fermentora. O, ciekawe. A dlaczego lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek63 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Pewnie chodzi o wywołanie konwekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 "kontroler grzejąco-chłodzący" :D ???? To by było coś !!!! Ten patent z kablem grzejnym wymyśliłem bo prościej mi ustawić "kadzie fermentacyjne" w pomieszczeniu gdzie mam troszkę zimniej, a chcę zacząć od piw górnej fermentacji. Ale coś co da radę jeszcze chłodzić ... bomba. Jak się da to prosze o namair na ten hardware. A do pokazania temperatury są w Castoramie termometry z czujnikiem na kabelku (od ok 25 zł) np takie jak TEN i jeden z sondą (ok 15 cm) za ok 50zł podobny do TEGO temat mam opanowany http://www.piwo.org/forum/p30711-18-11-2009-16-56-14.html#p30711 w garażu temperatura -5°C przy obecnym mrozie /-16°C / w "trumnie mam ustawione +10°C i tak też cały czas stabilnie temp. trzyma. przewód grzewczy akwarystyczny ok. 50W /ale miałem taki 15-20W i też trzymało temperaturę bez problemów, zerwałem niestety przy wyciąganiu kega i musiałem zmienić/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Ładna "trumna"... mi starczy samo grzanie... dam izolację ze styropianu 2cm w pudle kartonowym i powinno starczyć. Jak będzie za ciepło to temperaturka sama spadnie. Jak za zimno: termostat/kabel. Aż tak izolować nie mam potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 (edytowane) Jest 01.43 i nikogo niema na forum, chyba jestem offline? Edytowane 29 Stycznia 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się