Skocz do zawartości

Jaką temperaturę wytrzymuje fermentator?


Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie czy można przelać gorącą brzeczkę do fermentatora żeby w nim się studziła czy spowoduje to odkształcenie pojemnika i rozszczelnienie kranika? Mniej więcej jaka temperatura nie zaszkodzi fermentatorowi?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wytrzymują dojśc dużo, ale...

W tym kończącym się sezonie wodę do wysładzaina podgrzewałem własnie w tanku. Do temp. 86°C nic się nie działo. Tank robił się tylko bardziej elastycczny, gdy woda w środku była.

Na pewno rozszczelnia kran, to na 100%, bo woda podczas otwierania i zamykania kapała.

Jedyny minus samego opakowania jest taki, że czuć plastikiem. Piwa nie czuć później, ale jak się klapę otwrzy gdy woda jest gorąca to czuć i to mocno (tu jak w czajnikach elektrycznych).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponoś lepiej jest fermentować piwo bez kraników (mniej zakamarków, mniej możliwości do zakarzenia piwa). Tu napewno się tank się nie odkształci.

Kiedyś też nad tym myślałem, tylko jak to przelać jak to takie gorące.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałeś, jaki masz fermentor - są różne, cieńsze, grubsze. Ja używam z Plastboxu, są grube i odporne, wlewam do nich wrzącą brzeczkę i nawet się nie odkształcają.

Chyba nie pisałem że się odkształcają, tylko robią się miękkie, a kranik zaczyna przeciekać. No i śmierdzi plastikiem. Ciebie nie śmierdzi? A piszę o tankach z BA, tych pierwszych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałeś, jaki masz fermentor - są różne, cieńsze, grubsze. Ja używam z Plastboxu, są grube i odporne, wlewam do nich wrzącą brzeczkę i nawet się nie odkształcają.

mam z WESa i wygląda dość solidnie. nie wiem co to za materiał ale nie jest przezroczysty. W drodze do mojego browaru jest zakupiony dziś w homebrewing fermentator 33litrowy z kranikiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponoś lepiej jest fermentować piwo bez kraników (mniej zakamarków, mniej możliwości do zakarzenia piwa). Tu napewno się tank się nie odkształci.

Kiedyś też nad tym myślałem, tylko jak to przelać jak to takie gorące.

Ponoć tak. Ostatnie 2 warki fermentowałem w pojemnikach z kranikiem i ani widu zakażenia :lol: chyba kwestia solidnej higieny i to wszystko. A dzięki temu uniknę przelewania wężykiem, pompką czy w inny mniej wygodny dla mnie sposób :P:lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Ostatnie 2 warki fermentowałem w pojemnikach z kranikiem i ani widu zakażenia :lol: chyba kwestia solidnej higieny i to wszystko. A dzięki temu uniknę przelewania wężykiem, pompką czy w inny mniej wygodny dla mnie sposób :lol:

przelewania z czego?

z fermentacji burzliwej na cichą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponoć tak. Ostatnie 2 warki fermentowałem w pojemnikach z kranikiem i ani widu zakażenia :) chyba kwestia solidnej higieny i to wszystko. A dzięki temu uniknę przelewania wężykiem, pompką czy w inny mniej wygodny dla mnie sposób :) :)

Radziłbym nie wyciągać pochopnych wniosków po 2 warkach. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zależności od rodzaju PP maksymalna temperatura od której tworzywo zacznie być plastyczne to około 120-130°C

A co z zapachami? W czasie podgrzewania śmierdzi plastikiem, czy nie przełoży się to na smak piwa?

Moje zdanie jest że nie, ale nie jestem pewien.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj może sekcja chemików piwo.org wypowie się na temat polipropylenu :)

 

Z ciekawostek wyczytałem

 

Długotrwały kontakt z miedzią także działa niszcząco na PP, dlatego do trwałych połączeń PP?miedź należy stosować łączniki z mosiądzu

bowiem przyjęło się, że z miedzi można w piwowarstwie korzystać bez ograniczeń.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do plastiku PP. W UK wiele kadzi warzelnych jest opartych na grubych wiaderkach fermentacyjnych z zamontowanymi grzałkami. Na pewno jest to bezpieczne i nic nie robi się plastyczne nawet przy mocnym gotowaniu czyli temperatury powyżej 100°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie pisałem że się odkształcają, tylko robią się miękkie, a kranik zaczyna przeciekać. No i śmierdzi plastikiem. Ciebie nie śmierdzi? A piszę o tankach z BA, tych pierwszych.

Nic mi nie śmierdzi i nie mięknie. Nie wiem, co miał Browamator na początku, nie kupowałam u nich :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro tu jest poruszany temat techniczny odnośnie fermentatorów to i ja zadam jedno pytanie.

Po zrobieniu 2 stoutów ścianki fermentatorów uległy zabarwieniu, którego nie mogę zmyć ciepłą wodą z płynem do mycia. Czy są jakieś sposoby odbarwienia fermentatora?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro tu jest poruszany temat techniczny odnośnie fermentatorów to i ja zadam jedno pytanie.

Po zrobieniu 2 stoutów ścianki fermentatorów uległy zabarwieniu, którego nie mogę zmyć ciepłą wodą z płynem do mycia. Czy są jakieś sposoby odbarwienia fermentatora?

np. roztwór ACE.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.