Skocz do zawartości

Browar Thorn


Rekomendowane odpowiedzi

W dniu wczorajszym nastąpił kolejny krok-pierwsze zacieranie :lol:

 

Warka #3

 

Gotowy zestaw BA

 

Pszeniczne (Hefe-Weizen)

 

Skład:

- słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg,

- słód pilzneński Weyermann 1,6 kg,

- słód Weyermann Carahell?,

- chmiel aromatyczny 50 g (granulat),

- drożdże suche do piwa pszenicznego Safale WB-06 11,5 g

 

 

 

Zacieranie:

-45°C 10 minut-przerwa ferulikowa

-53°C 15 minut-przerwa białkowa

-63°C 30 minut-przerwa maltozowa

-72°C 36 mint(do uzyskania negatywnej próby jodowej)

-podgrzanie do 78°C -filtracja 20 minut,wysładzanie 12 litrów wody 78°C

 

Chmielenie:

-gotowałem 80 minut- pierwsza dawka 15g po 10 minutach,druga 10g po 50 minutach , trzecia 10g po 75 minutach.

 

Mimo braku chłodnicy udało mi się schłodzić w 35 minut(duża miska w którą wstawiłem garnek plus zimna woda z węża ogrodowego i 2 butelki pet z zamrożoną wodą,i tylko 3 wymiany wody :lol: )

 

Zestaw do filtracji chmielu-sitko plus pieluszka tetrowa :P

 

Drożdże zadane przy 24°C ,temperatura fermentacji 20°C (tyle mam w piwnicy)

 

 

Powiem szczerze,że pomimo małej awarii( kranik w fermentatorze puścił) wiem jedno,do gotowców już raczej nie wrócę.

 

Zacieranie jest ok.

 

Drożdże pięknie pracują,piana na 6 cm :)

 

Całość łącznie ze sprzątaniem zajęło mi 8 godzin.

Edytowane przez froniu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 2 tygodnie później...

Dziś poszło do butelek.

Zeszło do 2°Blg

Wyszło 30 sztuk 0,33 i 15 sztuk 0,5.

 

Dodam,że smak rewelacja.Pierwsza pszenica którą robiłem z puszki chowa się do tej zacieranej.

Zacieranie jest ok.:beer:

Edytowane przez froniu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W dniu dzisiejszym kolejna warka #4

Tym razem Grodziskie

Zasyp wg receptury BA

 

-słód wędzony - 1,5kg

-słód pszeniczny - 1kg

-chmiel aromatyczny - 50g

-drożdże S-33(pół paszuszki około 6g)

 

Zacieranie

 

-5 l wody -37°C -30 min

-dolane 2 l gorącej wody- 50°C -20 min

-dolane 3 l gorącej wody- 70°C -30 min

-dolane 2 l gorącej wody - 75°C -30min

 

Wysładzanie trzy etapowe,woda o temp 72 °C

I- 6 l

II- 4 l

III-3 l

 

Gotowanie

90 min,pierwsza dawka chmielu (30 g) od początku,kolejna (20 g) po 20 minutach gotowania

 

Drożdże zadane przy 23°C

 

Wyszło 19,5 l przy około 8,2°Blg

 

Pozdrawiam.

Edytowane przez froniu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam też pytanie.Przygotowuję się do Pale Ale wg receptury z książki "Prawdziwe.............",w składnikach podane są drożdże Wyeast 1028 London Ale,pytanie brzmi czy można je zastąpić jakimiś suchymi??

Myślę, że Fermentis US-05 lub Danstar Nottingham

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #5

Pale Ale

 

 

Zasyp:

 

-pilzneński 3 kg

-monachijski 0,4 kg

-Caramunich 0,3 kg

 

-Marynka 30 g

-lubelski 30 g U

 

-drożdże US-05

 

Zacieranie:

 

-słody do 12 l wody o temp . 70°C

-60 min w temp. 68°C

-10 min w temp 76°C

 

 

Wysładzanie:

3x4l wody temp 75°C

 

Gotowanie:

 

60 min,marynak 30g od początku gotowanie,w 40 minucie 15 g lubelskiego , na 5 min przed koniec 15 g lubelskiego.

 

Drożdże zadane przy 20 °C

 

Wyszło 19l 12,5 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako ,że paczka z CP nie dotarła ( w tym oczekiwane curacao) postanowiłem nie marnować weekendu i uwarzyć pszeniczniaka.

 

Warka #6 Hafe-Weizen (13°Blg )

 

 

Zasyp:

-słód pilzneński - 2 kg

-słód pszeniczny - 3 kg

 

 

 

Lubelski 40 g

 

Drożdże WB-06

 

 

Zacieranie:

Słód pszeniczny do 10 l wody o temperaturze 48°C

Ustalenie temp. na 44°C przerwa 15 min

Dodane 5 l wrzącej wody i słodu pilzneńskiego,ustalenie temp na 63°C ,przerwa 25 min

35 min w temp 73°C

10 min w temp 78°C

 

 

Wysładzanie:

 

2x5 l wody temp 78°C

 

 

Gotowanie:

 

60 min

 

Lubelski dodany w całości w 15 minucie gotowania.

 

Uwodnione drożdże dodane w temp 23 °C

 

 

Wyszło 19l i o dziwo zamiast 13 to 16 °Blg

Edytowane przez froniu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś Grodzisz poszedł na cichą.

Grodzisz zabutelkowany ' date='końcowe BLG 2,5 ,w smaku troszkę kwaskowy (mam nadzieje,że to nie zakażenie).[/quote']

No i niestety kwach.Dziś otworzyłem butelkę na próbę i aż mi gębę wykręciło ,zapach ok,smak natomiast masakra-kwaśny. No i nie dowiem się póki co jak smakuje grodzisz,muszę zamówić wędzony słód i spróbować ponownie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.