froniu Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 (edytowane) W dniu wczorajszym nastąpił kolejny krok-pierwsze zacieranie Warka #3 Gotowy zestaw BA Pszeniczne (Hefe-Weizen) Skład: - słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg, - słód pilzneński Weyermann 1,6 kg, - słód Weyermann Carahell?, - chmiel aromatyczny 50 g (granulat), - drożdże suche do piwa pszenicznego Safale WB-06 11,5 g Zacieranie: -45°C 10 minut-przerwa ferulikowa -53°C 15 minut-przerwa białkowa -63°C 30 minut-przerwa maltozowa -72°C 36 mint(do uzyskania negatywnej próby jodowej) -podgrzanie do 78°C -filtracja 20 minut,wysładzanie 12 litrów wody 78°C Chmielenie: -gotowałem 80 minut- pierwsza dawka 15g po 10 minutach,druga 10g po 50 minutach , trzecia 10g po 75 minutach. Mimo braku chłodnicy udało mi się schłodzić w 35 minut(duża miska w którą wstawiłem garnek plus zimna woda z węża ogrodowego i 2 butelki pet z zamrożoną wodą,i tylko 3 wymiany wody ) Zestaw do filtracji chmielu-sitko plus pieluszka tetrowa Drożdże zadane przy 24°C ,temperatura fermentacji 20°C (tyle mam w piwnicy) Powiem szczerze,że pomimo małej awarii( kranik w fermentatorze puścił) wiem jedno,do gotowców już raczej nie wrócę. Zacieranie jest ok. Drożdże pięknie pracują,piana na 6 cm Całość łącznie ze sprzątaniem zajęło mi 8 godzin. Edytowane 3 Lipca 2009 przez froniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 (edytowane) BRAWO! napisz jeszcze ile l uzyskałaeś, ile blg. Edytowane 3 Lipca 2009 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 3 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 21 litrów - 13°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 12 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 (edytowane) Dziś poszło do butelek. Zeszło do 2°Blg Wyszło 30 sztuk 0,33 i 15 sztuk 0,5. Dodam,że smak rewelacja.Pierwsza pszenica którą robiłem z puszki chowa się do tej zacieranej. Zacieranie jest ok. Edytowane 13 Lipca 2009 przez froniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 No super! Duża objętość, dużo Blg i smak dobry. Etykiety też Ci wyszły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 13 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Dzięki. To teraz czas na Grodziskie.Czekam na składniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Moje grodziskie w środę idzie do butelek :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 13 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Moje grodziskie w środę idzie do butelek :] Czy robiłeś z gotowego zestawu słodów czy z receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Zestaw Browamator. skład masz w zapiskach mojego browaru Osowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 (edytowane) W dniu dzisiejszym kolejna warka #4 Tym razem Grodziskie Zasyp wg receptury BA -słód wędzony - 1,5kg -słód pszeniczny - 1kg -chmiel aromatyczny - 50g -drożdże S-33(pół paszuszki około 6g) Zacieranie -5 l wody -37°C -30 min -dolane 2 l gorącej wody- 50°C -20 min -dolane 3 l gorącej wody- 70°C -30 min -dolane 2 l gorącej wody - 75°C -30min Wysładzanie trzy etapowe,woda o temp 72 °C I- 6 l II- 4 l III-3 l Gotowanie 90 min,pierwsza dawka chmielu (30 g) od początku,kolejna (20 g) po 20 minutach gotowania Drożdże zadane przy 23°C Wyszło 19,5 l przy około 8,2°Blg Pozdrawiam. Edytowane 17 Sierpnia 2009 przez froniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Dziś rano zastałem piękną 4 cm pianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Mam też pytanie.Przygotowuję się do Pale Ale wg receptury z książki "Prawdziwe.............",w składnikach podane są drożdże Wyeast 1028 London Ale,pytanie brzmi czy można je zastąpić jakimiś suchymi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Mam też pytanie.Przygotowuję się do Pale Ale wg receptury z książki "Prawdziwe.............",w składnikach podane są drożdże Wyeast 1028 London Ale,pytanie brzmi czy można je zastąpić jakimiś suchymi?? Myślę, że Fermentis US-05 lub Danstar Nottingham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Dziękuję.Spróbuję z tymi Danstar Nottingham Ale.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Mi wyszło bardzo dobre Pale Ale na S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 (edytowane) Mi wyszło bardzo dobre Pale Ale na S-04 O nich myślałem na początku teraz jednak kusi mnie aby spróbować z Danstar Nottingham lub Danstar Windsor Edytowane 18 Sierpnia 2009 przez froniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Ja powtórzę tę warkę identycznie, ale Danstar Nottingham już kupiłem i coś podobnego na nich zrobię.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Dziś Grodzisz poszedł na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 No i jutrzejszy plan zacierania Pale Ale musi się odsunąć w czasie.Przez roztargnienie nie zakupiłem chmielu Chyba ,że jest ktoś kto poratuje w okolicy Torunia?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Dziś Grodzisz poszedł na cichą. Grodzisz zabutelkowany ,końcowe BLG 2,5 ,w smaku troszkę kwaskowy (mam nadzieje,że to nie zakażenie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 6 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Warka #5 Pale Ale Zasyp: -pilzneński 3 kg -monachijski 0,4 kg -Caramunich 0,3 kg -Marynka 30 g -lubelski 30 g U -drożdże US-05 Zacieranie: -słody do 12 l wody o temp . 70°C -60 min w temp. 68°C -10 min w temp 76°C Wysładzanie: 3x4l wody temp 75°C Gotowanie: 60 min,marynak 30g od początku gotowanie,w 40 minucie 15 g lubelskiego , na 5 min przed koniec 15 g lubelskiego. Drożdże zadane przy 20 °C Wyszło 19l 12,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredd Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Hihi, widzę, że chmiel jakim sąsiada poratowałem został dobrze spożytkowany Liczę na butelczynę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 8 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Jeszce raz dziękuje.Oczywiście dostarczę.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 13 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 (edytowane) Jako ,że paczka z CP nie dotarła ( w tym oczekiwane curacao) postanowiłem nie marnować weekendu i uwarzyć pszeniczniaka. Warka #6 Hafe-Weizen (13°Blg ) Zasyp: -słód pilzneński - 2 kg -słód pszeniczny - 3 kg Lubelski 40 g Drożdże WB-06 Zacieranie: Słód pszeniczny do 10 l wody o temperaturze 48°C Ustalenie temp. na 44°C przerwa 15 min Dodane 5 l wrzącej wody i słodu pilzneńskiego,ustalenie temp na 63°C ,przerwa 25 min 35 min w temp 73°C 10 min w temp 78°C Wysładzanie: 2x5 l wody temp 78°C Gotowanie: 60 min Lubelski dodany w całości w 15 minucie gotowania. Uwodnione drożdże dodane w temp 23 °C Wyszło 19l i o dziwo zamiast 13 to 16 °Blg Edytowane 13 Września 2009 przez froniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 17 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 Dziś Grodzisz poszedł na cichą. Grodzisz zabutelkowany ' date='końcowe BLG 2,5 ,w smaku troszkę kwaskowy (mam nadzieje,że to nie zakażenie).[/quote'] No i niestety kwach.Dziś otworzyłem butelkę na próbę i aż mi gębę wykręciło ,zapach ok,smak natomiast masakra-kwaśny. No i nie dowiem się póki co jak smakuje grodzisz,muszę zamówić wędzony słód i spróbować ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się