alkoholica Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 lodówka ma około 100 cm do tego kolumna 30 - 40 jak dla mnie na odpowiednio. Myślisz, że ten zamrażalnik to jedyny element chłodzący w tej lodówce? Nie będzie miała gdzieś jeszcze rurek w ściankach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Nie będzie miała gdzieś jeszcze rurek w ściankach? nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Czy aby na pewno? Z punktu widzenia ergonomii uchwyt kranu dla tego układu może być jednak o te 10 cm za wysoko. Wiem, że dzisiejszy standard blatów kuchennych 85 cm jest już za niski dla średniego wzrostu obecnej populacji i prawdopodobnie powinien już wynosić 90 cm. Tak zamrażalnik będzie jedynym elementem chłodzącym w tej lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Malinowy Opublikowano 18 Lutego 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Opiszę tu swój kegerator. Maszyna ta chodziła za mną już kilka miesięcy, a że dostałem pozwolenie na budowę od swojej żonki to postanowiłem wcielić swój pomysł w życie. Zacząłem zbierać wszelakie drobne elementy ale największym problemem okazała się jednak lodówka. Jako że na lodówce miała stać kolumna to szukałem raczej małej podblatowej chłodziarki niż lodówki. Znalazłem lodówkę Amica EVKS 16172 bardzo podobny model 16162 jest mniej energooszczędny choć obie trudno dostępne nowe, jedynie rynek wtórny. Zacząłęm wszystko planować, próbowałem metodami z netu szukać linii z czynnikiem, niestety nie podziałało. Musiałem sprawdzić czy nie uszkodzę czegoś podczas wiercenia w lodówce więc zdjąłem tą blachę z góry i od nożykiem zacząłem ciąć piankę od tyłu do przodu w osi lodówki. Okazało się, że jakaś rurka biegnie dokładnie w połowie głębokości. Zaznaczyłem sobie gdzie mogę zainstalować kolumnę. Później przymierzyłem jeszcze relingi i ociekacz, aby w projekcie szafki jak najdokładniej nanieść wszystko co planuję z tą szafką zrobić. Zabrałem się za projekt szafki, wszystko ładnie naniosłem na plan i zaniosłem stolarzowi, po kilku dniach dostałem szafkę, całe popołudnie składałem wszytko do kupy ale efekt jest conajmniej świetny. Sterownik jest wbudowany w kratkę wentylacyjną lodówki, ociekacz wbudowany w blat a relingi ładnie docięte i przykręcone dokładnie tak jak planowałem. Kegi musiałem postawić na deseczce aby wlazły, bo zaokrąglone rogi w lodówce mi to bardzo utrudniały, dodatkowo zmieściła się jeszcze półka, więc z lodówki z jedzeniem będę mógł usunąć część chmielu za co LP będzie bardzo wdzięczna Aby nie było tak sucho, kończy fermentować już hefe-weizen z przepisu Jejskiego (w tle dezynfekuje się keg do którego trafi ta oto pszenica) Mrzon, Jejski, Igor Siemieniuk i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wozik Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Opiszę tu swój kegerator. Coś pięknego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho_gd Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Jako, że znalazłem chwilę wolnego czasu zamieszczam ilustrowana historię z budowy mojego Kegeratora. Długo zbierałem do niego materiały z tzw. okazji, ale za to jego montaż zajął mi dwa wieczory. Zostaje jeszcze obsadzenie uchwytu do drzwiczek, muszę do tego dobry frez wypożyczyć (pewnie zajmę się tym po sezonie) puki co Piwo leci jak trzeba tylko jeszcze nad pianą muszę zapanować. Wszystkim "majsterkowiczom" polecam zapowiada się dużo frajdy z użytkowania (muszę tylko o większej butli CO2 pomyśleć). Mrzon i mati87 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Jako, że znalazłem chwilę wolnego czasu zamieszczam ilustrowana historię z budowy mojego Kegeratora. Długo zbierałem do niego materiały z tzw. okazji, ale za to jego montaż zajął mi dwa wieczory. Zostaje jeszcze obsadzenie uchwytu do drzwiczek, muszę do tego dobry frez wypożyczyć (pewnie zajmę się tym po sezonie) puki co Piwo leci jak trzeba tylko jeszcze nad pianą muszę zapanować. Wszystkim "majsterkowiczom" polecam zapowiada się dużo frajdy z użytkowania (muszę tylko o większej butli CO2 pomyśleć). Dobra robota! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wozik Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zakupiłem Liebherr KT1930. Ma zdejmowalne półki w drzwiczkach, prawdopodobnie brak przewodów chłodzących w górnej części. Idealnie mieszczą się dwa kegi i butla, nawet 8 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoW Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Witam, zakupiłem sobie lodóweczkę Liebherr UKU 1800 i w tym tygodniu zabieram się do montażu. Lodówka nie jest przeznaczona do zabudowy zamierzam ją włożyć do szafki (oddzielne drzwiczki szafki). Myślałem nad tym aby zrobić wspólne drzwi (drzwi szafki przymocowane do lodówki) poprzez patent listwy przesównej, ale wtedy wyjdzie mi szpara przy nawiasach szafki. Szukałem na temat zabudowy lodówek wolnostojących ale nic nie znalazłem ciekawego. W związku z powyższym czy ktoś może doradzić jak sobie zrobić zabudowę lodówki tak aby wszystko ładnie było dopasowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho_gd Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Jeżeli zastosujesz taki patent jak na filmie wszystko powinno grać. Ewentualne szczeliny to kwestia ustawienia lodówki względem szafki. Wyjątkiem są zawiasy nożycowe gdzie front powinien być kręcony bezpośrednio do drzwi lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Witam, zakupiłem sobie lodóweczkę Liebherr UKU 1800 i w tym tygodniu zabieram się do montażu. Lodówka nie jest przeznaczona do zabudowy zamierzam ją włożyć do szafki (oddzielne drzwiczki szafki). Myślałem nad tym aby zrobić wspólne drzwi (drzwi szafki przymocowane do lodówki) poprzez patent listwy przesównej, ale wtedy wyjdzie mi szpara przy nawiasach szafki. Szukałem na temat zabudowy lodówek wolnostojących ale nic nie znalazłem ciekawego. W związku z powyższym czy ktoś może doradzić jak sobie zrobić zabudowę lodówki tak aby wszystko ładnie było dopasowane? Krany montowane na drzwiach czy kolumna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Witam, zakupiłem sobie lodóweczkę Liebherr UKU 1800 i w tym tygodniu zabieram się do montażu. Lodówka nie jest przeznaczona do zabudowy zamierzam ją włożyć do szafki (oddzielne drzwiczki szafki). Myślałem nad tym aby zrobić wspólne drzwi (drzwi szafki przymocowane do lodówki) poprzez patent listwy przesównej, ale wtedy wyjdzie mi szpara przy nawiasach szafki. Szukałem na temat zabudowy lodówek wolnostojących ale nic nie znalazłem ciekawego. W związku z powyższym czy ktoś może doradzić jak sobie zrobić zabudowę lodówki tak aby wszystko ładnie było dopasowane? Ojciec ma lodówkę do zabudowy i wymyślił sobie taki właśnie montaż płyty do drzwi i użytkowanie tego to mordęga, która trwa już kilka lat - generalnie unikałbym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoW Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Krany montowane na drzwiach czy kolumna? Kolumna... Ojciec ma lodówkę do zabudowy i wymyślił sobie taki właśnie montaż płyty do drzwi i użytkowanie tego to mordęga, która trwa już kilka lat - generalnie unikałbym. Mówisz o tej listwie? Możesz rozwinąc temat bo nie za bardzo łapię! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi ci o montaż płyty drzwiczek zabudowy lodówki do drzwi lodówki na prowadnicach co miałoby umożliwić współpracę zawiasów tejże obudowy z zawiasami drzwi lodówki. Jeśli tak to to działa słabo przynajmniej w naszym wykonaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoW Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi ci o montaż płyty drzwiczek zabudowy lodówki do drzwi lodówki na prowadnicach co miałoby umożliwić współpracę zawiasów tejże obudowy z zawiasami drzwi lodówki. Jeśli tak to to działa słabo przynajmniej w naszym wykonaniu. Dobra dzięki Czyli zostaję przy lodówce w szafce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Panowie montuję się to w bardzo prosty sposób i działa, jak będę miał chwilę czasu to zrobię zdjęcia swojego kegeratora i pokażę jak to jest u mnie rozwiązane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Też tak mam, ale ja mam lodówkę do zabudowy. W przypadku zwykłej lodówki jeżeli ma proste drzwiczki to nie widzę problemu dlaczego by to nie miało działać. Oczywiście trzeba sprawdzić czy przy otwarciu drzwi (90stopni) drzwi nie wystają poza obrys lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Ja mam zwykłą chłodziarkę podblatową liebherr nie jest ona do zabudowy, z tym że z drzwiami płaskimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 No to otwórz drzwi i zobacz czy wystają, jeśli tak to musisz szafkę zrobić szerszą o te parę cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Chciałbym się podpiąć pod temat lodówkowy. Szukam właśnie jakiejś małej do fermentacji. Większość tych małych lodówek posiada na górze mini-zamrażalnik. Czy powinno się go jakoś zdemontować? Zakładając, że fermentor mi wejdzie bez żadnej ingerencji to zostawić zamrażalnik w spokoju? Można wyłączyć jego chłodzenie? A jeśli fermentor nie wejdzie to jest możliwość jakiegoś bezpiecznego demontażu? Średnio znam się na lodówkowych sprawach to proszę o pomoc, chodzi o lodówkę jak w załączniku i zależy mi na czasie żeby ją zaklepać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 w zamrazarce trzyma się chmiel;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 No jest to pomysł ale od biedy jeden zamrażalnik już mam w lodówce "domowej". Bardziej mnie martwi, że mi fermentor nie wejdzie bez wyrzucenia tego zamrażalnika z lodówki i czy nie będzie problemem pozbycie się go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) Nie jestem pewien, ale zamrażalnik to chyba jedyny element chłodzący w takiej lodówce. Nie da się go zdemontować bo nie będzie miało co chłodzić. EDIT: można jednak stuningować jak napisał kolega poniżej Edytowane 12 Maja 2015 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Można to zrobić, musisz po prostu rozebrać zamrażalnik tak że zostanie tylko element chłodzący i potem wygiąć go pod tylną ścianę. Ja tutaj tak właśnie zrobiłem. Oczywiście, bądź ostrożny wyginając rurkę żeby się nie złamała albo nie "zmarszczyła", bo wtedy zablokuje dopływ freonu. Najlepiej w czasie wyginania podłóż coś pod rurkę, i.e. kombinerki, etc. udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wozik Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) Mam i ja! Dzięki nieocenionej pomocy kolegi Malinowy Jęczmień, który prowadził i dzielił się wiedzą, mam swój własny kegerator. Chętnie podzielę się doświadczeniami z budowy. Lodówka, którą kupiłem to Liebherr KT1930. Załączam kilka fotek. Edytowane 25 Maja 2015 przez Wozik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi