Gość franc Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Jak w temacie gazowałem piwo w kegu przez 3 dni 2,5 bara mieszając co jakiś czas. Niestety piwo nie jest nagazowane ! Dlaczego ? Do kega nie dodawałem cukru. GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Jaki rodzaj piwa, jaka temperatura, czy gaz był podłączony cały czas czy tylko na chwilę te 2,5 bara???? Za dużo niewiadomych by właściwie pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Ja wlewam zimne piwo do kega, dobijam 3 bary, mieszam parę minut, dobijam drugi raz, mieszam, zostawiam w zimnym na parę dni i jest OK. W ekstremalnym przypadku po drugim nabiciu i wymieszaniu podłączyłem i piłem - gaz był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Zimne piwo wlane do kega zadane 2,5 bara przez trzy dni co jakiś czas mieszane. Piwo z brewkitu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Za małe ciśnienie no i co najmniej 2 strzały potrzebne żeby gaz był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 ale kolega franc pisze,że zimne i 2,5 bara ciągle podawane, więc przy tym ciśnieniu i zimnie 5-8stopni (tak zakładam) to powinno być już przegazowane. A gaz w butli jest???. morze keg przepuszcza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 No właśnie nie napisał do końca czy strzelił 2,5 czy trzyma pod stałym ciśnieniem 2,5. Jeśli 3 dni jest podłączony gaz to ... dziwne, keg musi przepuszczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Piwo w temperaturze 18 stopni kek trzyma dobrze wpuszczam 2,5 bara przez 3 dni - 3 dni podpięte do butli nic nie przepuszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Piwo w temperaturze 18 stopni kek trzyma dobrze wpuszczam 2,5 bara przez 3 dni - 3 dni podpięte do butli nic nie przepuszcza. To chyba będzie z powodu temperatury. Zwykle gazuje się w kegeratorze, czyli temp1-4°C. Masz kilka sposobów sztucznego gazowania: 1. 2 bary przez 2 dni 2. 1.5 bara przez 3 dni 3. ciśnienie serwowania danego piwa (np. 0.7 bar) przez 2 tygodnie (najlepsze) 4. "na szybko": 2 bary, turlasz keg po podłdze przez 5-10 min (najgorsze) Przy tych wszystkich sposobach piwo musi być zimne Edytowane 31 Marca 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 3. ciśnienie serwowania danego piwa (np. 7 bar) przez 2 tygodnie (najlepsze) Co masz na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 skooby 3. ciśnienie serwowania danego piwa (np. 7 bar) przez 2 tygodnie (najlepsze) ty chyba rakiety robisz??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Co masz na myśli? skooby 3. ciśnienie serwowania danego piwa (np. 7 bar) przez 2 tygodnie (najlepsze) ty chyba rakiety robisz??? Źle to przeliczyłem z PSI. Miało być 0.7 Bar, oczywiście. Czego jest się łatwo domyśleć Już poprawiłem ten post. Edytowane 31 Marca 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Piwa w kegach nagazowuje w następujący sposób: 1. Piwo zlane do kega, zadane ciśnienie co2, 2,5 bara 2. po 3 dniach dobijam ciśnienie co2, 2 bara po ok 2 tygodniach nagazowywania piwo serwuje podając 1,2 bara. Niezależnie w jakiej temperaturze piwo jest nagazowywane piwo ma małą zawartość Co2, pienistość jest ok. czy Wasze piwo z kega jest nagazowane na poziomie piwa komercyjnego, czy w warunkach domowych jest możliwe takie nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Niezależnie w jakiej temperaturze piwo jest nagazowywane piwo ma małą zawartość Co2 hmmm... IMHO, to jakaś nowa teoria w fizyce powstała. Chyba czas mi cofnąć się z 40 lat i powtórzyć jakieś opuszczone lekcje z podstawówki bo pamiętam, że rozpuszczalność gazów w płynie jest w dużym stopniu zależna od temperatury. Ja się jednak nie znam, ja tylko lubię dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 (edytowane) czy Wasze piwo z kega jest nagazowane na poziomie piwa komercyjnego, czy w warunkach domowych jest możliwe takie nagazowanie. A przypadkiem nie porównujesz swojego piwa beczkowego z komercyjnym butelkowym? Przemysłówka z kija to najcześciej lodowata woda bez gazu i bez piany. Edytowane 1 Września 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Piwa w kegach nagazowuje w następujący sposób: 1. Piwo zlane do kega, zadane ciśnienie co2, 2,5 bara 2. po 3 dniach dobijam ciśnienie co2, 2 bara po ok 2 tygodniach nagazowywania piwo serwuje podając 1,2 bara. Niezależnie w jakiej temperaturze piwo jest nagazowywane piwo ma małą zawartość Co2, pienistość jest ok. czy Wasze piwo z kega jest nagazowane na poziomie piwa komercyjnego, czy w warunkach domowych jest możliwe takie nagazowanie. 1. Posiadasz kegerator? Jeśli tak, to krany montowane na drzwiach czy na kolumnie? 2. Jakich wężyków do wyszynku używasz? 3. Długość wężyków piwnych od złączki do krany wynosi ... 4. Może jakieś fotki. U mnie wpływ temperatury ma decydujące znaczenie. Wiadomo im temperatura piwa niższa tym większe nagazowanie. Tego nie zmienisz Generalnie też jestem zdania, że moje piwa z kegeratora są słabiej nagazowane niż te w butelkach. Nie porównuje tego absolutnie to przemysłówki butelkowanej czy też z kega, bo to już zupełnie inna bajka. Jednak porządnie nagazować piwa w kegu nie potrafię. Ten poziom nagazowania, który mam jest wystarczający. Gdybym jednak chciał kiedyś nagazować porządnie pszenicę to mogę mieć z tym problem. Gazuję ciśnieniem max. 2 bar. Gdy zwiększałem ciśnienie CO2 często przegazowywałem piwo a wiemy czym to się kończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 10 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 Podepnę się pod temat, bo jednego nie mogę nigdzie znaleźć:Załóżmy że podłączam np. 1 bar na tydzień i wiem że powinno się podnieść delikatnie ciśnienie do wyszynku. Ok podnoszę do 1.2, nalewam, i co dalej? Skręcić z powrotem do 1 bar, odpiąć gaz zupełnie? Bo chyba nie zostawić na 1.2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 10 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 (edytowane) Do bezproblemowego nagazowania piwa w kegu polecam ten sposób i w ciągu 1 godziny masz sprawę załatwonią Po krótce: 1. Przelewasz do kega schłodzone do ok 5C piwo 2. Dobijasz co2 i wypuszczasz przez zawór bezpieczeństwa tlen (powtórzyć 2 razy) 3. Ustawiasz 2,5-2,7 Bar na manometrze i bujasz kegiem 3min 4. Na 30 min wrzucasz keg do lodówy 5. Upuszczasz ciśnienie do ok 1 bara i wyszynkujesz bez żadnego problemu Edytowane 10 Września 2018 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 ja znalazłem 3 inne metody. sam jeszcze nie testowałem ale mam w planach, szczególnie wersje 3 minutową https://www.clawhammersupply.com/blogs/moonshine-still-blog/quck-carb-how-to-carbonate-a-keg-in-30-minutes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K_Kuba Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 A jak poprawnie nagazować kega jeśli nie mam jak schłodzić piwa do 5 stC? Tzn. piwo zlane do corneliusa leży w piwnicy temp. ok 19 stopni. wg kalkulatora ciśnienie w tej temp do nagazowania na poziomie 2,3 Vol (APA) powinno być puszczone granicach 1,6 bara z butli CO2. Czy tutaj tak samo moge zrobić np. 2-3 strzały na wyższe ciśnienie ok 2bary poturlać itd żeby je szybko nagazować a potem odstawić i czekać do wyszynku? PIwo chce rozlewać w sobote, dzisiaj jest wtorek. Piwo będzie serwowane w temp raczej około 6-8 stopnie ale dopiero w miejscu spożywania, obecnie jak czeka to nie mam jak tego schłodzić. Czy nagazowanie z poziomu 2.3 vol się zmieni przy zmianie temperatury piwa? Raczej tylko ciśnienie w kegu zmieni się w zależności od temp a nie nagazowanie (o ile już jest wystarczające nasycenie CO2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Możesz nagazować dopiero schłodzone przed wyszynkiem, albo nieco nagazować teraz i ewentualnie dobić później. Musiałbyś bardzo mocno je nagazować w tej temperaturze, by było ok w 6-8 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 A tak zapytam - na ile starcza butla 1,5kg jeżeli chodzi o obsługę jednego kega - ile potrzeba CO2, żeby nagazować oraz rozlać zawartość kega 19 L? Może warto kupić od razu dwie butle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Nie wiem na ile starcza, ale zwykle od dwóch butli lepiej kupić jedną dużą, np. 5kg, ewentualnie drugą małą, gdy jest potrzebna mobilność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 To się zgadza, ale do kegeratora mi wejdzie tylko mała butla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Godzinę temu, kal800 napisał: To się zgadza, ale do kegeratora mi wejdzie tylko mała butla. To postaw ją obok , zrób ładną dziurę na przewód co2 i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się