scooby_brew Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 (edytowane) Zgadzam sie z Coderem - Beer Tools http://www.beertools.com/html/recipes.php to kopalnia receptur, a przy tym mozesz latwo zmienic przepis z systemu wag US na metryczny lub imperialny, co pewnie jest pomocne jezeli warzysz w Polsce. Mozesz tez dostosowac wielkosc warki np. 5 galonow US (18.93 litry) na dokladnie 20 litrow Edytowane 11 Czerwca 2008 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Co byscie powiedzieli jakbym na poczatku receptur wrzucil numer kategori z BJCP? by latwiej poczatkujacym bylo rozeznac sie co gdzie i jak, tak dla uporzadkowania. Narazie zmienilem kilka tak dla testu czy jest sens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Co byscie powiedzieli jakbym na poczatku receptur wrzucil numer kategori z BJCP? by latwiej poczatkujacym bylo rozeznac sie co gdzie i jak, tak dla uporzadkowania. Narazie zmienilem kilka tak dla testu czy jest sens Powiem więcej, sensowne byłoby podlinkowanie na początku posta, do wątku o danym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Dobry pomysl. W miare mozliwosci oczywiscie, bede powoli tak ukladal receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Kopyr ma rację. Zwłaszcza, że wyszukiwarka zacznie pokazywać dużo podobnych postów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Mam pytanie odnośnie Imbirowego Lagera http://www.piwo.org/receptury/imbirowy-lager/. Czy piwo wg tej receptury smakuje jak Gingers? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Mam pytanie odnośnie Imbirowego Lagera http://www.piwo.org/receptury/imbirowy-lager/.Czy piwo wg tej receptury smakuje jak Gingers? Nie, nie smakuje jak Gingers Generalnie jeżeli znasz aromat świeżego imbiru to właśnie tak. Takie piwa wychodzą bardzo dobrze i są smaczne. Jak nie próbowałeś, warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Moim skromnym zdaniem jest dużo lepsze od Gingers'a Przede wszystkim nie jest tak słodkie, a naturalny imbir smakuje i pachnie o niebo lepiej niż sztuczny aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Świeży imbir ma coś z zapachów cytrusowych. Mi przynajmniej sie tak kojarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Rewelacyjnie! Jeszcze w lutym postaram się uwarzyć takie piwko To dobrze, że nie jest tak słodkie jak Gingers.. Czy dużo stracę jeśli kupię i zastosuje już zmielony imbir? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Stanowczo odradzam mielony !!! Wiesz co dodają do torebek? Świeży pachnie i smakuje o niebo lepiej. Do kupienia w Kauflandzie. Tylko nie przesadź z ilością, we większych dawkach jest wręcz pikantny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Popieram Jejskiego, w żadnym wypadku nie dodawaj imbiru z torebki, a tylko świeży korzeń starty tuż przed dodaniem do gotującej się brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Jak dobrze Was mieć Kauflandu akurat nie mam w pobliżu, ale na pewno gdzieś w Lublinie znajdę imbir. Dzięki za radę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Szukaj w warzywniakach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwoznawcy Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Jeżeli mogę się wtrącić :-) Imbir doskonale dodaje właściwości orzeźwiających, ponieważ działa na ten sam zmysł co dwutlenek węgla tzn. zmysł bólu. Ważne więc, żeby nie przesadzić - bo może boleć. Aromat imbirowy działą też synergicznie z goryczką i cierpkością toteż lepiej nie dochmielić niż przechmielić. Co do surowca to zgadzam się z przedmówcami - tylko świeży. Najczęstsze wady w tego typu piwach: ciepkość, ostrość smaku, pozostająca goryczka, piekąca goryczka, zapach mokrej ścierki - przy użyciu innego surowca niż świeży imbir. Gingersem nie grozi. Ten powstaje z niechmielonej bazy i aromatu. Ma tyle wspólnego z piwem co koń z koniakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Gingersem nie grozi. Ten powstaje z niechmielonej bazy i aromatu. Tutaj akurat się mylisz - baza jest standardowa, chmielona tylko tak rozcieńczona wodą (HGB), że chmiel jest słabo wyczuwalny :o Co do reszty oczywiście się zgadzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwoznawcy Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Gingersem nie grozi. Ten powstaje z niechmielonej bazy i aromatu. Tutaj akurat się mylisz - baza jest standardowa' date=' chmielona tylko tak rozcieńczona wodą (HGB), że chmiel jest słabo wyczuwalny :o Co do reszty oczywiście się zgadzam [/quote'] Wiesz kto kupił browar Kielce ? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 baza jest standardowa, chmielona tylko tak rozcieńczona wodą (HGB), że chmiel jest słabo wyczuwalny Jakie mocy i nachmieleniu jest standardowy polprodukt HGB? Mowimy tutaj o 15plato czy wiecej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 (edytowane) Jakie mocy i nachmieleniu jest standardowy polprodukt HGB? Mowimy tutaj o 15plato czy wiecej? Zdarza się że dużo więcej niż 15Blg. A kto kupił dawny BB niestety wiem doskonale ... fakt może coś się zmieniło, ale Gingersa nie pijam więc ciężko mi oceniać. Edytowane 28 Stycznia 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwoznawcy Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 To i gingers "ewoluuje" :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Jeżeli chodzi o Browar Belgia w Kielcach a innego nei znam to należy do KP od 2008 r... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zdarza się że dużo więcej niż 15Blg. Ja mam problemy z w pełni prawidlowa fermentacja powyzej 12°Blg chyba z powodu lenistwa drożdży. No to chyba browary doczekały się super rambo drożdży . Gdzies zreszta czytalem, ze drozdze nie bardzo lubia gigantyczne fermentory stozkowe i jest jeden szczep ktore dobrze sobie w takich warunach radza wysmienicie dajac wiekszosci piw dostepnych na rynku niemalże identyczny profil smakowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 (edytowane) Gdzies zreszta czytalem, ze drozdze nie bardzo lubia gigantyczne fermentory stozkowe Tak masz racje jest to związane min. z cisnieniem panującym w dolnej części tanków. Edytowane 28 Stycznia 2009 przez BaronVonZuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 A dlaczego niby wszystkie piwa w Polsce smakują tak samo? Założę się, że zwykły "pijacz piwa" nie rozróżni Tyskiego, Warki, Harnasia, Żywca, Tatry, Żubra, Perły inaczej jak po etykiecie... No może Żywca coponiektórzy rozróżnią, no i Lecha, bo wali zieleniną a poza tym to masówka.. Ostatnio pijam Pszeniczne,Piwo Żywe, Koźlaka z browaru Amber, Portera.. i dopiero doceniłem co to jest PIWO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Tyskiego, Warki, Harnasia, Żywca, Tatry, Żubra, Perły inaczej jak po etykiecie... no co ty, żywca to poznam wszedzie, tak go nie lubię ;-) no dobra, żartuje, nie sprawdzałem w ślepych testach :-) ale co do smaku to moim zdaniem żywiec naprawde się wyróżnia negatywnie na tle innych polskich komercyjnych "piw". może kolega Piwoznawca podzieli się swoimi przemyśleniami nt. tego czy żywiec czymś się różni od konkurencji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się