krzyncio Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Ostatnimi czasy mamy problem z naszym warzonym piwem. Generalnie pojawia się dziwny, niepożądany posmak piwa. Powtarzającym się objawem jest też reakcja piwa po otwarciu butelki. Podnosi się gwałtownie piana w różnym stopniu, czasami aż do gwałtownego wylewania się z butelki. Warzymy już od kilku lat. Zbliżamy się do warki nr 100 w związku z czym czynności w czasie warzenia są juz bardzo powtarzalne. Nie możemy ustalić czym różnił się proces warki w przypadku warki z wadą jak i bez niej. Wada w smaku piwa jest niewyczuwalna na etapie rozlewu do butelek. Można ja jednak wyczuć już po tygodniu leżakowania piwa w butelce. Z tym, ze jeśli się wada pojawia to dotyczy wszystkich butelek wiec raczej nie chodzi o problem niewłaściwego umycia konkretnej butelki. Trudno nam opisać smak piwa z wada, ale wada ta występuje w różnym natężeniu w różnych warkach. Jest to ewidentnie powiązane z pojawianiem się piany. Im intensywniej się piwo pieni tym jest ono bardziej obarczone wada.Jesteśmy przekonani, że piwowar mający wiedzę na temat wad piwa, jego posmaków łatwo zidentyfikowałby problem ale niestety w naszej okolicy takich nie ma . Będziemy wdzięczni za pomoc w identyfikacji problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Z opisu wygląda na infekcję. Jakieś piwo było zainfekowane, a potem przenosi się to na kolejne warki przez sprzęt. Zacząłbym od bardzo dokładnego odkażania wszystkich fermentatorów i wymiany wężyków na nowe. Jest gdzieś wątek o tym jak odkażać sprzęt po infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Mnie się wydaje, że przy blisko 100 warkach posiadasz sporą wiedzę, żeby wyeliminować opisany problem. Proponuję dokładną sterylizację browaru tj. butelki, węże, fermentory itp. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 NaOH twoim przyjacielem jest! Cały sprzęt radzę wymoczyć w sodzie kaustycznej, dodatkowo też wszystkie butelki z browaru! Całkiem możliwe, że butelki będące w użytku w waszym browarze też są zainfekowane i lekkie niedomycie przechodzi do każdego kolejnego piwa, zapewniam was że zaopatrzenie się w sodę powinno zakończyć tą sprawę. Wychodzenie piwa z butelki to gushing który jest często powiązany z infekcyjnym przegazowaniem piwa, czyli jak zleje piwo coś tam sobie dożera jeszcze cukry z brzeczki i tak powstaje wychodzące z butelki piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Tak jak powyżej napisano jest to infekcja. Przy tak dużej ilości warek na koncie przychodzi rutyna a ona gubi nawet najlepszych Przeanalizuj cały proces od zakończenia gotowani do rozlewu. U mnie problem z infekcja pojawił się koło warki numer 50. Wymieniłem wszystkie fermentory, korki, rurki i wężyki na nowe i jak na razie odpukać nie mam problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyncio Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Kiedyś mieliśmy problem z powtarzająca się infekcją. Było to koło 30 warki ale zaczęliśmy stosować Clo, zintensyfikowaliśmy mycie itd. i ten problem zniknął. Te procedury stosujemy nadal i takich infekcji ewidentnych nie mamy. Problem w tym, że używając tego samego sprzętu raz nam wychodzi warka zupełnie bez zarzutu a kolejna jest obarczona wadą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Możesz rozpisać style jakie wyszły ok, a jakie mają opisaną przez Ciebie wadę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Czy też gushing występuje przy każdej butelce z wadą? Czy oprócz gushingu piwa są także mocno przegazowane? Jak pisali poprzednicy jest to infekcja, jak wszystkie butelki są takie same to raczej na poziomie fermentacji, ewentualnie sam proces rozlewu, jak plastykowy sprzęt już używasz przez długi czas to polecałbym jego wymianę. Jak chcesz z ciekawości zidentyfikować wadę to już musisz dostarczyć piwo do kogoś, kto potrafi to potrafi bo z opisu to nic nie wynika Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyncio Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Z dwóch Rauchbierów jeden ok a drugi z wadą, dwie ostatnie Aipy wybitne, Pils czeski bardzo dobry, Vienna Lager odrobina tego posmaku jest, NZIPA bardzo dobra, Belgia Pale Ale z wadą, IRA bez wady ale inna już z wadą, Witbier bardzo dobry. Kurcze trudno znaleźć jakąś zalezność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 A może jest zależność, że fermentowane w jednym fermentorze są ok, w w innym wadliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyncio Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Musze się temu przyjrzeć... Choć mało prawdopodobne bo są w ciągłym ruchu. Albo w burzliwej albo w cichej. Jeśli chodzi o Gushing to występuje w każdej butelce w warce z wadą. Czasami jest to tylko lekkie podniesienie się piany. Zupełnie nieznaczne i jak się piwo leje do kufla to wygląda na ok i występuje tylko ten posmak. Czasami jednak piwo jest tak mocno spienione że trudno do kufla nalać. To piwo z lekka wada na pewno nie jest przegazowane. Jak na razie to chyba tylko spróbuje zawalczyć soda kaustyczną. Może pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Gushing to częsta oznaka problemów z drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Rozwiń Np. autoliza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) To niekoniecznie problem z infekcją. Takie zachowanie (jak pamiętam z tego co gdzieś wyczytałem) może być spowodowane słodem. Przeanalizujcie czy wylatujące warki są na pilzneńskim - bo to on jest najbardziej podatny. Może być tak, że macie zasyp na innym słodzie i jest OK, a piwa z dodatkiem pilzneńskiego mają tendencję do 'strzelania'. Jeśli to się sprawdzi to zapasy do wywalenia i zmiana dostawcy słodu... Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez roofman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Takie zachowanie (jak pamiętam z tego co gdzieś wyczytałem) może być spowodowane słodem. A gdzie? Bo wydaje mi się to trochę dziwne. Pisząc tego typu teorie warto jednak podać źródło i/lub jakieś naukowe podstawy. Takie "wydaje mi się, że chyba coś, ktoś, gdzieś, kiedyś" niewiele w sumie wnoszą, a mogą spowodować zamęt i pojawienie się dziwnych mitów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Rozwiń Np. autoliza? Nie tyle autoliza co produkcja niepożądanych produktów fermentacji. Gdzieś czytałem, że drożdże po zjedzeniu cukrów biorą się za produkty uboczne, potem zużywają własne zapasy i opadają na dno. Moim skromnym doświadczeniem, jeśli przy butelkowaniu nie zostały przerobione różne octany itp. to w butelce oprócz cukru do refermentacji zostają też inne produkty do strawienia i wytworzenia CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Takie zachowanie (jak pamiętam z tego co gdzieś wyczytałem) może być spowodowane słodem. A gdzie? Bo wydaje mi się to trochę dziwne. Infekcja słodu grzybem. Szukałem tego typu informacji jak mi moja pierwsza warka (jeszcze z brewkitów) wylatała z butelek po kilku miesiącach. Teraz to ja źródła już chyba nie znajdę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 A gdzie? Bo wydaje mi się to trochę dziwne. Informacje o tym podawała choćby Słodownia Strzegom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Moim skromnym doświadczeniem, jeśli przy butelkowaniu nie zostały przerobione różne octany itp. to w butelce oprócz cukru do refermentacji zostają też inne produkty do strawienia i wytworzenia CO2. Należy pamiętać też, że gushing i przegazowanie nie są sobie tożsame, chociaż często występują razem Odnośnie gushingu, jako częstą przyczynę podaję się porażenie słodu jakimiś grzybami (lub złą jakość słodu), bądź też samego piwa (czyli infekcję , myślałem że masz jakieś informację o innych możliwych przyczynach. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyncio Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Faktycznie kiedyś czytałem o zakażeniu słodu grzybami chyba Fusarium. Muszę poszperać w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Należy pamiętać też, że gushing i przegazowanie nie są sobie tożsame, chociaż często występują razem Miałem piwa pokroju ~200g/25L co wychodzi ~3 CO2 i nigdy przy nich gushingu nie było. gushing powodować może syf. Gushing miałem zawsze przy przelewaniu ostatniej i pierwszej butelki, jak kiedyś jeszcze sypałem cukier bezpośrednio do butelek a fermentacja z kranikiem. Zawsze jakieś cząstki stałe wraz z osadem były w tych butelkach. Tak samo działają niefiltrowane drobinki chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Mam skrzynkę belgian ipa z gushingiem, nagram filmik z otwarcia takiej butelki i zamieszczę Muszę tylko kamerkę do akwarium włożyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Gushing jak pisałem nie musi być skorelowany z przegazowaniem (zresztą 3v/v to normalne mocne nagazowanie), miałem gushing w butelkach w których nie było nawet śladu przegazowania. edit: Gushing bez przegazowania objawia się tym że nie ma efektownej fontanny tylko piwo powoli się wypienia bez końca Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Coś musi ten gaz ruszyć aby się oddzielał od piwa. O drobinki w piwie nie trudno. Karczmarz nagraj, nagraj Zawsze to fajnie popatrzyć na fotki filmy niż tylko czytać. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez tomato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 No właśnie czysty gunshing to nie efekt jak wrzucenie mentosa do coca-coli Też nie wiem co go powoduję, pewnie jakieś metabolity tych grzybów. Jak ktoś miałby wiedzę na ten temat albo jakieś źródła to będę wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się