Sztok Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 (edytowane) Wracając do początku tematu i tytułowej gęstwy. Zrobiłem za mocnego Tripla, teraz Quadrupel stoi na burzliwej. Na dniach przelewam na Cichą i już nie wiem co dalej. Nie chce chyba kolejnego typowego Belga. Może ma ktos na koncie jakies ciekawe eksperymenty z drożdżami 1214 belgian abbey? I ktoś mi może powie jakie błędy przy produkcji piwa wpływają na mętność i brak piany? Edit: Pytanie o braku piany odwołuje bo już znalazłem interesujące mnie informacje na Wiki:) Edytowane 23 Maja 2014 przez Sztok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Może ma ktos na koncie jakies ciekawe eksperymenty z drożdżami 1214 belgian abbey? Witbier - idealne piwo na lato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Rasowy witbier na tych drożdżach raczej nie wyjdzie, poza tym one są strasznie pyliste i dość długo się układają. Mimo to możesz na nich robić praktycznie wszystko, jak zrobiłeś te dwa, to uwarz np belgian IPA. Polecam też jasne belgijskie w okolicach 13 BLG z imbirem. Ogólnie możesz na nich zrobić praktycznie każde piwo, polecam eksperymenty z przyprawami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Rasowy witbier na tych drożdżach raczej nie wyjdzie ... Bzdury. Bardzo rasowy wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sztok Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Miałem chwilkę poczytałem i jeszcze pytanie. Myślicie że z tej gęstwy starczy na 2 piwka czy robić startery? 1. Witbier 2. Chce zrobić back IPA i nachmielić to amerykańskimi chmielami chce jakies 15 plato 3. no i tego samego dnia zrobic American Wheat, da sie coś sensownego zrobić na jakichś suchych drożdzach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Nie pamiętam już ile gęstwy dają te drożdże ale powinno jej starczyć na 2 piwa. Do American Wheat użyj US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 moim zdaniem gęstwa po tak mocnym piwie jak quadrupel może być już dość zmęczona, nie używałbym jej ponownie. http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 To fakt, drożdże będę zmęczone, jaki ten Quadrupel miał Blg początkowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sztok Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Quadrupel mial okolo 22 blg. Jakie negatywne skutki może dać użycie tej gęstwy w witbirze i blacki ipa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 (edytowane) W teorii wymęczone drożdże mogą powodować problemy podczas fermentacji i negatywnie wpłynąć na profil smakowym piwa. Zasada jest taka, zaczyna się od piw słabszych i kończy na mocniejszych. Czy możesz jeszcze użyć tej gęstwy ? Nikt pewni jednoznacznie Ci nie napisze, sam musisz zdecydować będąc świadomym ryzyka. Edytowane 23 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Jak drożdże są wymęczone, to trzeba je sobie na nowo rozmnożyć i będą znowu młódki jałówki nieśmigane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Gęstwy nie musisz przemywać. Ale jest jeden patent które możesz zrobić zaraz po dekantacji piwa. Zostawiasz trochę piwa na dnie aby łatwiej było wybełtać placek drożdżowy to płynnej masy. Niektóre drożdże bardzo zbijają się i zbełtanie ich bez piwa (wody) będzie praktycznie niemożliwe. Są drożdże które są luźne i nie trzeba zostawiać piwa ale jako początkujący nie wiesz który szczep jak się zachowuje. Po wybełtaniu ustawiasz wiadro pod kątem 45 (np. w zlewozmywaku) i czekam kilkanaście minut, ciężkie frakcje szybko opadną na dno a zdrowe drożdże będę w luźniej zawiesinie, następnie delikatnie zlewasz około 2/3 płynu, a resztę zostawiasz i wylewasz. W ten sposób bez żadnych wstępnych przygotować i wielkiej dodatkowej pracy masz wstępnie oddzielone zdrowe drożdże od reszty. Praktycznie całość słoika będzie do wykorzystania, na dnie zbierze się się jeszcze około 1 cm umarlaków. WiHuRa a jakiej pojemność potrzebny jest słoik. A by tak zebrać drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 0,9 litra jak na gęstwę. Ja z takiego korzystam. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Dokładnie. Coś koło 1l zazwyczaj starcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Według mnie najlepiej jest robić jedna warkę za drugą. Jak pierwsza jest po burzliwej wtedy robię drugą i po wystudzeniu, biorę spuszczam troche z tej beczki po burzliwej i w ciągu kilku godz. ta druga pracuje jak wsciekła. Z tym że jedno ale, każda jedna z warek musi potrzebować tych samych drożdży. Zrobiłem 2-e warki po 20l i 2-e po 40l Kożlaka majowego jasnego i ciemnego. Pierwsze robiłem jasne aby nie wlewać zaczynu z ciemnego do jasnego. W lodówce też trzymałem zaczyn ale tylko 3-y tygodnie ale zadziałał. Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Według mnie najlepiej jest robić jedna warkę za drugą. Doszedłem do tego samego wniosku i przestałem przechowywać gęstwy. Po pierwszym sezonie, dokładnie zaplanowałem kalendarz warzeń i w tym sezonie wykonałem cztery serie warek działając w ten właśnie sposób, czyli w dniu warzenie przelewałem poprzednią warkę na cichą i korzystałem z gęstwy do zaszczepienia brzeczki - taki system bardzo mi odpowiada. Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Podstawowa zasada użycia gęstwy to robić to jak najszybciej po zbiorze. Więc pełna racja w Waszym postępowaniu. Wiadomo czasem nie ma logistycznie takich możliwości, sam używałem gęstwę około 1,5 miesiąca po zbiorze i było OK. Jednak w przypadku takiej świeżynki, o której piszecie fermentacja zasuwała o wiele sprawnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 W takim postepowanie ( nie znam możliwości sprzętowych kolegów) musisz mieć dużą ilość butelek i BARDZO CIERPLIWĄ SZANOWNĄ MAŁŻONKĘ. Ale zrobisz raz i na jakiś czas, masz spokój. I tylko piwa pijesz coraz starsze. MNIAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Dzisiaj zebrałem gęstwę jak napisał WiHuRa. Tylko za dużo piwa zostawiłem w fermentatorze i wyszło tak jak na zdjęciu (więcej piwa nisz drożdży ). Wystarczy to na jedno warkę około 23l ? Słoik ma pojemność około 900 ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Powinno wystarczyć choć zależy jakie OG, najlepiej użyć kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Mam pytanie. Jak w słoiku z gęstwą drożdże dosyć mocno się zbiją, to lepiej je w takiej gęstej (jak jogurt grecki) formie dodać do brzeczki, czy lepiej wg Was np użyć brzeczki do rozluźnienia gęstwy? Oczywiście piszę o brzeczce, którą chcemy zadać tymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Ja to co się wyklaruje odlewam i próbuje, to dobry sposób na sprawdzenie czy gęstwa jest w porządku. No sama gestwe wlewam świeżą brzeczke , mieszam i zadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sztok Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Pytanie: Mam gęstwy cały słoik 0,9 własciwie same drożdze 1214, pół centymetra płynu nad nimi, nie podzieliły sie na żadne warstwy nic. chce zrobic 2 piwa jednego dnia ( zresztą już o tym tu pisałem) Black IPA i witbier. po prostu podzielić na pół i dodac czy to za dużo? czy np do witbiera dac mniej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Użyj kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Można zrobić taki starter ? Bierzemy saszetkę suchych drożdży. Dzielimy ją na dwie lub trzy cześć ( każda cześć pójdzie na inną warkę i starter). Bierzemy słoik 0,9l. Lejemy do niego 0,5 wrzątku i sypiemy suchy ekstrakt słodowy ( Ile jego wsypać ?) wszystko mieszamy jak temperatura opadnie do odpowiedniej temperatury drożdży to wsypujemy drożdże i mieszamy (resztę suchych drożdzy zamykamy i kładziemy do lodówki). Pozostawiamy to na kilkanaście godzin coraz mieszając aby drożdże się namnożyli. Jak posiadamy kolbę i mieszadło magnetyczne to robimy to wszystko na tym sprzęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się