Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. WiHuRa Opublikowano 8 Maja 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Wpadł mi dziś do głowy pewien pomysł. Jako, że ostatnio wysyłałem 100% peated ale wraz z innymi piwami (w sumie było to sporo paczek rozesłanych po Polsce), okazało się, że jest dość ciekawa wymiana piw, może wymagająca więcej zachodu ale przecież dla chcącego nic trudnego. Mamy dziś możliwość wysyłania tanio i bezproblemowo paczek choćby przez Paczkomaty (rozmiar C w którym spokojnie mieści się 4-5 butelek kosztuje 12,99 zł). Oczywiście taką formę wymiany widzę jako uzupełnienie lokalnych wymian, czy też lokalnych depozytów, to pewna dodatkowa forma piwnego depozytu określona roboczo jako ONLINE. Choć trzeba pamiętać, że są rejony gdzie piwowar nie ma sąsiada piwowara ani depozytu po drodze i być może wysyłka paczki jest dla niego jedyną możliwą formą wymiany piwa. Ten wątek miałby służyć zgłaszaniu własnych chęci na wymianę, deklaracji chęci wysłania konkretnych piw lub też zgłoszenie zapotrzebowanie na dany styl (w celu np. zapoznania się z nim przed uwarzeniem własnej warki) w zamian za własne piwo. Dalsze kroki wymiany byłyby już oczywiście określane przez PW. Właściwie to całkiem podobna idea jak w przypadku wątku o wymianie gęstw. Nie wiem czy ten pomysł wypali, czas pokaże. Wspomniana przeze mnie wysyłka moich piw zaowocuje 12 butelkami piw od innych piwowarów. Edytowane 8 Maja 2014 przez WiHuRa sebek, lutek, ..::maniek::.. i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Funkcjonuje to bardzo dobrze. Otrzymałem już taka przesyłkę, obecnie "dojrzewam" swoje wyroby do wysyłki w ramach wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Oczywiście, takie formy wymiany już funkcjonują wśród piwowarów. Ten wątek to tylko uświadomienie nieświadomych o takich możliwościach i stworzenie odpowiedniego miejsca na forum na potrzeby informacji o wymianach. Edytowane 8 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Bardzo dobrym pomysłem jest stworzenie czegoś na wzór wymiany gęstwy. Sam chętnie będę wymienia swoje piw w ramach tego samego lub innego stylu - niestety moje tereny nie obfitują w zbyt wiele depozytów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 ciekawy pomysł...od siebie dodam, że jakby ktoś nie miał dostępu do paczkomatów, to jest i na to sposób. Poczta Polska ma usługi: PACZKA24 i PACZKA48. Przy założeniu że paczka waży do 5 kg wersja 24 kosztuje 15,5 zł, a wersja 48 kosztuje 14 zł...także bez tragedii. Wysyłałem już tak na konkursy i spokojnie 4-5 butelek wchodzi do 5 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Poczta Polska ma usługi: PACZKA24 i PACZKA48. Podobną usługę oferuje InPost, nie tylko przez paczkomaty, ale także sieć punktów InPost - jest ich naprawdę sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Pomysł popieram! Myślę, że zamiast gadać warto się wziąć do roboty. To co może ktoś chętny na wymianę? Aktualnie mam do zaoferowania NZIPA, Stout, American Wheat. EDIT reszta szczegółów do dogadania na PW. Edytowane 8 Maja 2014 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 To co może ktoś chętny na wymianę? Nie jestem zainteresowany wysyłką , ale będę w łodzi za cztery tygodnie to zajrzę do depozytu, będę akurat koło niego przejeżdżał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Popieram pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Za 12,98 można również wysłać najtańszą przesyłkę kurierską w której można zmieścić zdecydowanie więcej piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 A nikt się nie przyp... do tego? Że niby nielegal? Jeszcze zamkną nas za przemyt i rozprowadzanie bezakcyzy %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) A jak na konkurs wysyłasz, to co? Przy stacjonarnych depozytach też niektórzy na początku straszyli jakie to będą afery, wpadnie kontrola, wszyscy pójdą siedzieć itp. Edytowane 8 Maja 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 co do wysyłek można wysyłać chyba też przez kioski Ruch i Kolporter co do czepiania się,jeśli się wymienia i nie pobiera się za to kasy to jest ok temat fajny,ktoś wpisuje jakie ma piwa i ile ewentualnie sztuk ,albo jak ktoś czego szuka to podaje i jasna sprawa ja zbieram się dość długo do RISa ,ale domowego nie piłem,a kupny jakoś mi nie smakował ,więc trzeba zakładać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekr Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Szukam dobrego FAH do spróbowania (http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg) :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 (edytowane) Pomysł bardzo dobry Przydałaby się jakaś stronka podobna do tej z wymianą drożdży, gdzie ktoś by wpisywał jakie ma piwa do oddania, kiedy uwarzone, ile i oczywiście gdzie. Chociaż można nawet w tym wątku wpisywać. Proponowałbym taki schemat: nazwa/styl, ekstrakt, jakieś dodatkowe informacje nt. chmielenia, użytych słodów itp., data butelkowania, ile sztuk, miejscowość i czy wysyłka czy odbiór w tej samej miejscowości. Edytowane 9 Maja 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wypass Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Super pomysł ! Jak już dojdzie do skutku moja pierwsza warka, to chciałbym żeby ktoś ocenił czy się nadaje do picia A w okolicy chyba ciężko Ale to za jakiś czas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasle Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Świetny pomysł! Do najbliższych depozytów mam daleko a mam ogromną chęć podzielenie się swoimi wyrobami z kimś kto zajmuje się warzeniem i będzie obiektywny. Więkoszść znajomych to laicy, którzy mogą jedynie stwierdzić czy smakuje czy nie. Jest parę osób, które mają pojęcie ale nie jestem przekonany czy są obiektywne A tak w końcu ktoś oceni poprawność i wskaże wady/zalety. Skoro nie ma żadnej platformy jeszcze a temat ma służyć zamieszczaniu ogłoszeń to skorzystam z tej możliwości. Mam na stanie póki co wyłącznie Amber Ale z zestawu surowców na chmielu Dr.Rudi. Myślę, że na początek mogę wysłać 1-2 butelki do degustacji aczkolwiek prosiłbym o coś w zamian aby spróbować czegoś od kolegów Preferowana wysyłka paczkomat bo powinno być taniej niż pocztą. Jeśli ktoś jest zainteresowany zapraszam na PW. Nie mam zbyt dużego porównania w tym stylu dlatego zależy mi na opini kogoś kto ma większe doświadczenie ode mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Pomysł dobry też chętnie skorzystam, chociaż dopiero zaczynam swoją przygodę z piwem, mam zabutelkowane 2 warki, ale to z puchy, więc lipa. W weekend będę butelkował Pilsnera i Bittera - obydwa zacierane, więc jak uznam, że warto się nimi chwalić to chętnie je wystawię w tym wątku. BTW może koledzy z okolicy bardziej doświadczeni zechcieliby założyć jakiś lokalny skład, wiem że jest nas trochę, zatem może warto by zrobić coś co wypaliło np. w Lublinie? Edytowane 29 Maja 2014 przez mariucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 BTW może koledzy z okolicy bardziej doświadczeni zechcieliby założyć jakiś lokalny skład, wiem że jest nas trochę, zatem może warto by zrobić coś co wypaliło np. w Lublinie? http://www.piwo.org/topic/12076-piwny-depozyt-lublin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 W Kielcach i okolicy nie depozytu (na razie), wymiana z rąk do rąk. ON-LINE kurierski co jakiś czas można używać. Wczoraj dostałem paczuszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Wymieniłbym się wysyłkowo swoimi piwkami Edytowane 29 Lipca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Ostatnio z kolegami wyżej dokonałem dwóch wymian a idą następne. Zrobiła mi się niezła kolejka piw do degustacji. Prawie jak u Kopyra :D Edytowane 29 Lipca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Pomyśl Panie o vBlogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Nie lubię gadać do ekranów Edytowane 29 Lipca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Ale pomyśł o tym splendorze, chwale, sławie, wyjazdach, degustacjach i wiecznych spekulacjach na Twój temat, bo czego nie wiedza se dopowiedzą Ech ta sława srebrnego ekranu...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi