mpx80 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Witam. Dobiega końca fermentacja pszenicznego i przymieżam się do rozlewu. Całą fermentację przeprpwadzałem w skrzyni z mrożonymi butelkami pet i utrzymywałem temperaturę 18-20 st C. Dziś mija 12 dzień, blg zeszłoz 12,5 do 2 i się utrzymuje. Drożdże WB-06. W pokoju gdzie dokonywał bym rozlewu mam ok 24 st C. Pytania: 1. Jako temperaturę rozlewu przyjać 20 czy 24 st C. Może wyciągnąć fermentor na na przykład 2 godzinki żeby temperatura piwa doszła do tych ok 24 st C? 2. Refermentację w butelkach przeprowadzać w tych 24 st C czy znieść do piwnicy - tam mam 20 st C ? 3. Po nagazowaniu piwa w jakiej temperaturze go przechowywać? Bo jak refermentacja będzie w 24 st C to potem można przenieść go do 20 st C ale jak będe refermentował w 20 st C to po nagazowaniu zostawić go w tej samej temp czy przenieść w chłodniejsze miejsce (czyli nie wiem gdzie - chyba do lodówki:P )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 (edytowane) Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane, rozlew w temperaturze fermentacji, refermentacja w temp. 24C /około tygodnia/, przechowywanie w jak najniższej - lodówka. Edytowane 10 Czerwca 2014 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Ale w kalkulatorach ( np. refermv2 ) należy podać temp. piwa a nie otoczenia . Jeśli przynoszę piwo z piwnicy 16 st.C powinienem poczekać aż się ogrzeje do pokojowej czy mogę podać i butelkować piwo o temp. 16 st. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Ale w kalkulatorach ( np. refermv2 ) należy podać temp. piwa a nie otoczenia . Jeśli przynoszę piwo z piwnicy 16 st.C powinienem poczekać aż się ogrzeje do pokojowej czy mogę podać i butelkować piwo o temp. 16 st. ? No sam piszesz, że temperaturę piwa Podajesz temperaturę piwa w momencie rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Chodzi mi o to co napisał josefik : rozlew w temperaturze fermentacji, refermentacja w temp. 24C . Jeśli np. fermentowałem w 20 st. , na cichą poszło do 16 st. to mam czekać aż się zagrzeje do 20 ? Czy mogę butelkować w temp. 16 st. od razu po przyniesieniu z piwnicy ? A jeśli tak robię , coś będzie nie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Jeśli np. fermentowałem w 20 st. , na cichą poszło do 16 st. To przyjmujesz taką temperaturę w jakiej fermentowało piwo. Jeżeli burzliwa to tył ostatni etap fermentacji, a cicha służyła jedynie wyklarowaniu piwa, przyjmujesz 20°C jako temperaturę butelkowania, ale jeżeli na cichej zachodziły jeszcze jakieś procesy fermentacyjne przyjmujesz 16°C, jako temperaturę rozlewu. Oczywiście przy samym fizycznym rozlewie np w 20°C piwo się odrobinę ogrzeje z tych 16°C po cichej, ale dla mnie jest to różnica pomijalna. Przyjecie temperatury rozlewu do kalkulatora ma za zadanie wskazanie temperatury w której zachodziła jeszcze fermentacja i następowało rozpuszczanie CO2 w roztworze - pozwala to ustalić ile go tam jest, a ile musisz dodać jeszcze cukru, żeby osiągnąć nagazowanie przez Ciebie zaplanowane. Nie wiele ma to wspólnego z rzeczywistą temperaturą podczas rozlewanie, no chyba że trwa to parę godzin i wtedy wzrost temperatury w piwie będzie istotny. Mi rozlanie 20L warki zajmuje ok 35-40, więc zakładam, że temperatura nie urośnie więcej niż jeden, góra dwa stopnie (dla piw po lagerowaniu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Pytam dla tego , że ostatnio dwa razy ( przy espresso stoucie i podwójnym koźlaku ) zdarzył mi się gushing i szukam przyczyny . Zawsze robiłem wg tego kalkulatora i teraz też i skąd ten gushing ? Podając jednak tą niższą temperaturę czyli 16 st.C zamiast 20 - kalkulator podaje niższą ilość cukru . Zawsze daję dolną granicę wartości nagazowania . Skąd więc ten wyrywkowy gushing akurat w tych dwóch warkach ? ( nie są zepsute ) Zakładam , że jednak z jakiegoś niedofermentowania ... Ale zawsze się staram tego pilnować i nie spieszyć . Echhhh , mocno mnie to podłamało ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zakładam , że jednak z jakiegoś niedofermentowania Tu szukałbym przyczyny. Do mocnych piw przeznaczonych do dłuższego leżakowania należy dawać mniej środka do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 No dałem minimalną wartość tego co sugerował program . Musiało być niedoleżane , cholera wie . Otwierałem moje pierwsze piwo z lipca 2013 i było ok . Drugie , trzecie ... A tu warki numer kilkanaście i takie wpady . Jestem na siebie wściekły . Po tym zrobiłem dubbla i RISA i na razie grzeczniutko psykają . Najgorsze to nie znać przyczyny . Ale obstawiam zbyt szybkie butelkowanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Użytkownik Quentin dnia 12 czerwiec 2014 - 13:46 napisał Jeśli np. fermentowałem w 20 st. , na cichą poszło do 16 st. To przyjmujesz taką temperaturę w jakiej fermentowało piwo. Jeżeli burzliwa to tył ostatni etap fermentacji, a cicha służyła jedynie wyklarowaniu piwa, przyjmujesz 20°C jako temperaturę butelkowania, ale jeżeli na cichej zachodziły jeszcze jakieś procesy fermentacyjne przyjmujesz 16°C, jako temperaturę rozlewu. Jesteś tego pewien? Wydawało mi się, że przyjmuje się temperaturę w jakiej aktualnie znajduje się piwo... myślę, że nawet na cichej to CO2 jest nad piwem (inaczej nic by go nie zabezpieczało przed całym cholerstwem z powietrza) i jeżeli obniżysz temperaturę, to większa ilość gazu rozpuści się w piwie. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Jesteś tego pewien? Jeżeli piwo było na cichej w 16°C to taką ma temperaturę. Gdzieś czytałem , że rozpuszczanie CO2 po obniżeniu temperatury piwa nie jest jakieś znaczące. I moje dotychczasowe doświadczenie to potwierdza. Pomijając jedną warkę, w której ewidentnie sknociłem fermentację i wyszły granaty, wszystkie moje warki nie są nawet przegazowane, (a gazuję najczęściej do wartości 2,5-2,7v/v, czyli już dość wysoko), pomimo tego, że praktycznie każdą warkę przed rozlewem chłodzę to temperatury 10-12°C przez około tydzień, temperaturę rozlewu przyjmuję dla górnej fermentacji równą 19-22°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Im zimniejsze piwo, tym więcej CO2 w piwie, ale różnice wartości są rzędu 1-2 miejsc po przecinku. http://byo.com/resources/carbonation Pytam dla tego , że ostatnio dwa razy ( przy espresso stoucie i podwójnym koźlaku ) zdarzył mi się gushing i szukam przyczyny W jakiej temp. stały butelki? Może włóż do lodówki na dzień- dwa i potem sprawdź czy gaz się rozpuścił. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Piwnica , ok. 14 st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Odświeżam temat ( wybaczcie bo już w innym temacie o to zapytałem ale dalej nie ma jednoznacznej odpowiedzi ) Czy przyjmując temperaturę zielonego piwa w programie refermv2 kieruję się : 1. Temperaturą burzliwej ? 2. Temperaturą cichej jeśli jest niższa ? 3. Temperaturę najniższą ( jeśli np. przed butelkowaniem schładzałem piwo kilka dni w np. 2 st.C ) w celu wyklarowania 4. Aktualną temperaturę w jakiej jest piwo przygotowane do butelkowania Proszę o konkrety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Jeżeli fermentacja burzliwa jest przeprowadzona prawidłowo to na cichej za wiele się nie dzieję jeżeli chodzi o spadki blg. Więc odp. 1. ale jak na cichej jeszcze trochę blg Ci spadnie to piwo jest nasycone co2 w temp. cichej. ale jak potem wniesiesz piwo do rozlewu i potrzymasz za długo, to temp. Ci wzrośnie i piwo bedzie nasycone co2 w temp. rozlewu. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Giziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Reasumując ? Podaję do kalkulatora wtedy wersję temperatura przy rozlewie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Najwyższą temperaturę piwa jaka była po zakończeniu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Najwyższą temperaturę piwa jaka była po zakończeniu fermentacji. Do obliczania cukru do refermenacji? Jeżeli tak to ciekawa teoria ... u mnie spowodowała niezłe przegazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Reasumując ? Reasumując należy nie spieszyć się z zakończeniem fermentacji burzliwej, albo nie stosować cichej. Wtedy problem znika sam. Nie mniej jednak wielu stosuję cichą, w niższej temperaturze niż fermentację burzliwą. Jeżeli Blg w czasie cichej choć nieznacznie się zmieni to piwo będzie nasycone co2 w temperaturze w jakiej przebywało na cichej. Taką temp. trzeba podać do kalkulatora. (warunek - butelkowanie w temp. cichej, lub wniesienie piwa do butelkowania tuż przed tą czynnością). Jeżeli jednak ktoś wniesie piwo z cichej do butelkowania na kilka godzin przed, to temperatura piwa wzrośnie i będzie nasycone co2 w temp. rozlewu - wtedy podajemy temp. rozlewu. Było o tym wiele razy. Można dość do takiej wprawy, że żadne kalkulatory nie będą potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Najwyższą temperaturę piwa jaka była po zakończeniu fermentacji. Do obliczania cukru do refermenacji? Jeżeli tak to ciekawa teoria ... u mnie spowodowała niezłe przegazowanie. Widocznie coś zrobiłeś źle. Na przykład skopałeś fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Widocznie coś zrobiłeś źle. Na przykład skopałeś fermentację. Nie, po prostu wpisałem złą temperaturę. Gdyby nie to nie byłoby problemu. Potem zacząłem wpisywać inaczej i od tego momentu jest idealnie. Twoja teoria po prostu jest błędna albo przynajmniej nie do końca prawdziwa. Dla przykładu: zakładam, że zakończyłem fermentować w 26oC (20L). Cicha była w 12oC. Ile mam przyjąć temperaturę ? Chce uzyskać 2.8 v/v. Jak przyjmę 26oC to powinienem dodać około 175g cukru do refermentacji. Jeżeli przyjąć 12oC wychodzi około 140g cukru. Wg mnie różnica około 35g nie do końca jest pomijalna (chyba, że wstępnie założyłbym 1,6 v/v to wtedy nie byłoby źle). Natomiast przy wyższych v/v i jakby dołożyć niedofermentowanie to efekty hukowe gwarantowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Powinieneś przyjąć taką przy której zakończyła się fermentacja, jeśli przy 12°C cokolwiek fermentowało to 12°C, jak nie to 26°C, to co piszę Zgoda nie może być błędne bo jest zgodne z zasadami fizyki - jeżeli fermentacja skończyła się przy 26°C to nawet jak schłodzisz do 0°C to nie będzie rozpuszczone więcej CO2 bo niby skąd miało by się wziąć go więcej, skoro fermentacja się skończyła. Edytowane 24 Grudnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Pozwolę sobie jednak robić tak, jak robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Nie ma sprawy Prawdopodobnie na cichej jeszcze trochę Ci dofermentowuje piwo i dlatego wszystko Ci się zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się