Marek Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 (edytowane) Moje pszeniczne z brew kita WES po 2 tygodniach w butelce było słabo nagazowane. po miesiącu nagazowanie jest jak w sklepowym pszeniczniaku. sypałem około 2 gr suchego ekstraktu. natomiast nie widzę różnicy w nagazowaniu 2 tygodniowego coopersa z 4 tygodniowym. tu sypałem około 4-5gram glukozy. nie wiem o co z tu chodzi dori Edit - wydzielone z wątku http://www.piwo.org/forum/t1558-Browarnicze-Emergency-Kapslownica.html Edytowane 22 Lipca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 W temp. pokojowej, po 2 tygodniach powinno być nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Zmierz BLG, po dosypaniu 4 gramów cukru do każdej butelki powinno wzrosnąć o ok 1blg w stosunku do blg końcowego Chyba nie aż tyle... 4g cukru dosypane bezpośrednio do butelki podniesie blg o jakieś 0,8. Ale już rozrobiony cały cukier (160g) z 0,75l wody i to dodane do piwa podniesie blg tylko o 0,5°Blg A tak przy okazji: 4g/but to sporo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Zmierz BLG' date=' po dosypaniu 4 gramów cukru do każdej butelki powinno wzrosnąć o [b']ok 1blg[/b] w stosunku do blg końcowego Chyba nie aż tyle... 4g cukru dosypane bezpośrednio do butelki podniesie blg o jakieś 0,8. Ale już rozrobiony cały cukier (160g) z 0,75l wody i to dodane do piwa podniesie blg tylko o 0,5°Blg A tak przy okazji: 4g/but to sporo... Ja tam zawsze daje 4g/butlę i wychodzi różnie, raz mocno gazowane a raz mniej ale zawsze dostatecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 A dajecie zwykły cukier czy cukier puder??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 A jaką widzisz różnicę w rozpuszczaniu cukru pudru i zwykłego cukru w wodzie. Śmieszne pytanie. Dla mnie różnica to 10 sekund. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 No raczej zwykły cukier w temp 20°C rozpuszcza sie o wiele wolniej niz puder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 No raczej zwykły cukier w temp 20°C rozpuszcza sie o wiele wolniej niz puder Nie mniej jednak jakie to ma znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 No właśnie nie wiem tak tylko pytałem. Jestem początkujący:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 No właśnie nie wiem tak tylko pytałem. Jestem początkujący:P Nie ma znaczenia Aczkolwiek można byłoby właśnie dywagować, co w takim cukrze pudrze siedzi na prawdę, jeśli chodzi o skład A jak dodali jakieś cukry nie fermentowalne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 No właśnie nie wiem tak tylko pytałem. Jestem początkujący:P Nie ma znaczenia Aczkolwiek można byłoby właśnie dywagować' date=' co w takim cukrze pudrze siedzi na prawdę, jeśli chodzi o skład A jak dodali jakieś cukry nie fermentowalne ? [/quote'] Cukry jak cukry, a przeciwzbrylacze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 No ja akurat na moją pierwszą warkę do refermentacji(czy cos takiego) użyłem cukru pudru który sam uprzednio zmieliłem w młynku:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Strasznie to wszystko skąplikowane. Chyba zostanę przy glukozie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 A dajecie zwykły cukier czy cukier puder??? No właśnie nie wiem tak tylko pytałem. Jestem początkujący:P No ja akurat na moją pierwszą warkę do refermentacji(czy cos takiego) użyłem cukru pudru który sam uprzednio zmieliłem w młynku:) Witaj. Do refermentacji zazwyczaj daje się: suchy ekstrakt słodowy (ok 30 zł za kg). Zalecany gdy zależy ci na zachowaniu niemieckiego prawa czystości piwa. Glukozę/fruktozę - około 15 zł za kg. Cukry proste w całości przerabiane na CO2 i alkohol. Tę opcję z niewiadomych przyczyn stosuje większość piwowarów domowych włączając mnie. Sacharozę (cukier buraczany), czyli disacharyd złożony z fruktozy i glukozy. (jakieś 4 zł za kg). Także w całości przerabiany przez drożdże. Ostatnimi czasy coraz więcej piwowarów przechodzi na ten surowiec. W kwestii zasadniczej, spudrowany, czy krystaliczny. Wszystko jedno. Najlepiej odpowiednią ilość surowca rozpuścić w wodzie i pogotować kilka minut dla pewności, żeby do piwa nie dostały się jakieś mikroby. Następnie ochłodzoną miksturę dodać do piwa i równomiernie, acz delikatnie, rozprowadzić. Jeżeli rozlewasz bezpośrednio z tego samego fermentatora w którym była burzliwa, to żeby nie wzbić osadów z dna możesz nalewać roztwór strzykawką do butelek. Pozdrawiam Masz pytania, to pytaj. Starzy forumowicze z przyjemnością podzielą się z Tobą swoim doświadczeniem, bez zbędnych złośliwości i połajanek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 Wielkie dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się