Maidenowiec Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Propagatory z saszetki tyle mogą ruszać, dokładnie tak samo z White Labsami wprost z fiolki. Zawsze lepiej najpierw osiągnąć odpowiednią biomasę przed zaszczepieniem. Natomiast nic złego nie powinno się stać My tak testujemy wyrywkowo żywotność drożdży w naszym browarze domowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Dzisiaj wybraliśmy się w delegację do Radomia . Ja miałem małą robótkę, a Anuśka dzień wolny połączyliśmy przyjemne z pożytecznym. Przy okazji wizyty w Radomiu odwiedziliśmy browar restauracyjny "Pivovarnia". Mieliśmy okazję porozmawiać z piwowarem z tego browaru no i oczywiście zakupiliśmy "na wynos" dwa rodzaje ich piw - Pilsa i Bursztynowe. Po powrocie do domu rozpoczęliśmy tradycyjne piątkowe piwawarzenie. Warka 37 Pierwszy Lager Sezonu. Pilzneński 4,1 kg Carahell 0,4 kg Carapils 0,3 kg CaramunichIII 0,2 kg Zacieranie dekokcyjne według schematu warka 35 Gotowanie 60 min. Chmielenie: Lubelski szyszka 60 od początku gotowania. Wyszło 27l 12,5°Blg. Zadaliśmy starterem z połowy paczki S-23. Do jutra będzie fermentować w 16°C, póżniej przeniesiemy w chłodniejsze miejsce ( 10°C ) goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Dzisiaj przelaliśmy na cichą Warkę 35. Po 14 dniach burzliwej odfermentowała do 5,5°Blg. Młode piwo pachnie kawową palonością w smaku łagodna czekoladowa goryczka. Piwo treściwe, oleiste ( dodatek płatów owsianych) zapowiada się smakowicie. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Dzisiaj powstanie Nasze ostatnie piwo, oczywiście w tym roku. Odchodzący 2009 chcemy pożegnać kolejnym Altem. Gęstwa już rozruszana, drożdżyki już się mnożą. Warka 38 monachijski 4 kg. pilzneński 1,5 kg. Zacieranie: 30 min. - 62°C, 30 min. - 72°C podgrzanie do 78°C 10min. i filtracja. Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Perle szyszka 30 g. - od początku, Hallertau Hersbrucker granulat 15g na ostatnie 10 min. Oczywiście jest to plan. Warzyć zaczniemy około 15 jak przywiozę Anuśkę z roboty. Planujemy zakończenie około 20, a po tym tańce i hulanki do białego rana. Dzisiaj będziemy testować nowe nabytki Naszego browaru: nowy filtrator z oplotu ( stary odszedł na emeryturę po 36 warkach ) i kadź zacierno-warzelną czyli nowy garnek z nierdzewki o pojemności 44,5. Nareszcie skończy się problem z warzeniem na dwa gary. O wrażeniach napiszemy troszkę później. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 nowy filtrator z oplotu ( stary odszedł na emeryturę po 36 warkach ) A co się stało temu staremu że musiał iść w odstawkę? Wydawać by się mogło, że to sprzęt nie do zajechania... i kadź zacierno-warzelną czyli nowy garnek z nierdzewki o pojemności 44,5. mmm... rozsądna wielkość kadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Przy wykonaniu pierwszego nitki dwie uszkodziłem. Wszystko by było dobrze, gdybym boleśnie nie ukuł w paluszek się przy myciu. Tak Koniec balu, ty mnie kujesz, to ja cię na złom. To był Jedyny powód Wymiany. goroncopozdrawiamy Nie wiem co się dzieje, draństwo samo zmienia kolejność w zdaniu i wrzuca wielkie litery: potwór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 O 20.07 skończyliśmy warzyć. Wyszło 24l 15°Blg. Zadaliśmy starterem z gęstwy Euro ale. Musimy przyzwyczaić się do nowego garnuszka, wyczuć go. Następną warkę robimy w sobotę. Na tapecie styczniowy pils. goroncopozdrawiamy i do siego roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Warka 39 warzona 02.01.2010. Piwo miesiąca stycznia ( brzmi niemal jak Miss Stycznia ) Pils Pilzneński 5 kg. Carapils 0,5 kg. Zakwaszający 0,2 kg Zacieranie: 50°C - 10 min.,62°C - 15 min. 1/3 gęstego zacieru odebrana do dekokcji. Dekokt podgrzany do 72°C - 15 min. zagotowanie i gotowanie 15 min. zawócenie do zacieru gł. ustalenie na 72?C do negatywnej, podgrzanie do 78°C 10 min i filtracja Gotowanie: 90min. Chmielenie: Marynka szyszka 40g 90min. Lubelski szyszka 20g 15min. Saaz szyszka prasowana 15g po wyłączeniu palnika. Wyszło 27l 14,5°Blg, zadaliśmy starterem Wyeast 2124 Bohemian Lager. Czytaliśmy, gdzieś na forum o przełomie brzeczki. Z naszych obserwacji wynika, że jego wielkość zależy od słodu. Naszym zdaniem najlepszy przełom dają słody z WES ( podejrzewamy, że strzegomskie), natomiast ostatnio używany przez nas słód ze słodowni Castle Malting daje przełom bardzo drobny i tak naprawdę nie ma tu znaczenia tempo gotowania, wielkość chmielenia - jest drobny i już. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Po ponad 3 tygodniach burzliwej zlaliśmy na cichą warke 37. Odfermentowała do 4°Blg, potrzymamy ze 2 - 3 tygodnie i w butelki. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 (edytowane) Właśnie mija rok od pierwszej naszej warki, czas na pierwsze podsumowanie. Dwanaście miesięcy warzenia - 40 warek to chyba dobry wynik. Nie chodziło nam o bicie jakiegoś rekordu, po prostu tak wyszło. Lubimy te nasze piwne zabawy, traktujemy je jako jeden ze sposobów na wspólne i pożyteczne spędzanie czasu. W związku z pożytecznym spędzaniem czasu uwarzyliśmy naszą 40, jubileuszową, warkę. Warka 40 Alt. monachijski 4 kg. pilzneński 1,5 kg. Specjal B 0,15 kg. Zacieranie: 30 min. - 62°C, 30 min. - 72°C podgrzanie do 78°C 10min. i filtracja. Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Perle szyszka 40 g. - od początku, Hallertau Hersbrucker granulat 15g na ostatnie 10 min. Wyszło 28,5l 14°Blg . Zadaliśmy gęstwą Euro ale. Czas płynie, w naszym browarku nastąpiła kolejna modyfikacja. Okuliśmy podstawę pod stołek gazowy blachą KO. Miało to na celu zabezpieczyć szafkę przed przegrzaniem, a i efekt estetyczny jest chyba zadowalający. gorącopozdrawiamy Edytowane 15 Stycznia 2010 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Gratuluję owocnych 12 miesięcy Mnie przez ten czas udało się uwarzyć 35 warek, ale przecież nie o ilość tutaj chodzi Od początku kibicuję waszemu browarowi i życzę wam, aby piwowarzenie sprawiało Wam nadal tule radości co teraz Wasze zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Dzięki Dori za dobre słowo. Twoje zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 (edytowane) Wracamy do tradycji piątkowych warzeń. Kolejne piątkowe popołudnie i uwarzone kolejne piwo. Warka 41, piwo w stylu Munich Dunkel, jak wyjdzie smaczne to zgłaszamy na konkurs, a jak nie to sami wypijemy. Monachijski 4,5kg Pilzneński 1 kg Karmelowy jasny 0,3kg Zakwaszający 0,1kg Jęczmień palony 0,1kg Zacieranie: zasyp słodów, ustalenie temperatury na 50°C, odebranie 1/4 do dekokcji, ustalenie temp. dekoktu na 62°C przerwa 5 min, gotowanie 15 min. W tym czasie powolne podniesienie temperatury zacieru głównego do 62°C. zawrócenie dekoktu ustalenie temp. na 72°C, odebranie 1/4 do dekoktu. Zagotowanie dekoktu i gotowanie 15 min. zawrócenie do zacieru głównego przerwa w ok..74°C do negatywnej próby jodowej dodanie jęczmienia palonego,podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie 65 min. Chmielenie Perle 30g - 60 min Lubelski 20g - 15 min. obydwa chmiele w szyszkach. Wyszło 28,5 15,5°Blg, czyli będzie Imperial Munich Dunkel, zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager. Zmodyfikowaliśmy nasz browarek. Dzisiaj pierwszy raz użyliśmy podgrzewacza do wody wysłodowej wg. pomysłu Maryusha ( Maryush za pomysł masz + ) W czasie warzenia degustowaliśmy warki 35 i 36. Piwa młode ale bardzo obiecujące. Na przegryzkę nóżki wieprzowe w galarecie. goroncopozdrawiamy Edytowane 22 Stycznia 2010 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Cieszę się, że skorzystaliście z mojego pomysłu.. Mam nadzieję, że wiadro będzie wiernie służyło U mnie sprawuje się rewelacyjnie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Warka 42 Alt IV Monachijski 4 kg Pilzneński 1,5kg barwiący 0,1kg Zacieranie: 62°C i 30 min. 72°C - 30min. wsypanie barwiącego podgrzanie do 78°C - 10 min. i filtracja. Gotowanie: 55 min. Chmielenie: Perle szyszka - 55 min.,Hallertau Hersbrucker granulat 20g na ostatnie 5 min. Wyszło 29 l 13°Blg zadaliśmy ?-ale. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Warka 43 warzona 12.02.2010 Lager bohemski Bohemian Pilsner 3-4 EBC - 5kg zakwaszający 0,2kg Zacieranie dekokcyjne według schematu warka 35 Gotowanie 60 min. Mieliśmy bardzo ładny przełom. Chmielenie: Marynka szyszka 50g - 60min, lubelski szyszka 15g - 15 min, Saaz szyszka prasowana 15g po wyłączeniu palnika. Wyszło 29 l 12°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager obudzoną 0,5l brzeczki z kotła. Chyba przesadziliśmy z ilością, ledwo weszło do standardowego fermentora. Mamy nadzieję, że w temperaturze 6-8°C fermentacja nie będzie zbyt gwałtowna i drożdżaki nie okażą się wędrownikami. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Piątkowe warzenie, nareszcie znaleźliśmy odrobinę wolnego czasu na piwne zabawy. Warka 44 Alt V Monachijski 4,5kg Jęczmień palony 0,08kg Zacieranie: 62°C i 30 min. 72°C - 30min. wsypanie jęczmienia podgrzanie do 78°C - 10 min. i filtracja. Jesteśmy właśnie w połowie przerwy dekstrynowej, biegnę na dół pilnować temperatury... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 No i uwarzyliśmy. Gotowanie 60 min. Chmielenie: Perle szyszka 40g - 60 min. , Perle szyszka 15g - 5 min. Wyszło 26 l 12,5°Blg zadaliśmy gęstwą ?-ale. W czasie warzenia przeleliśmy na cichą Alta IV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Wiosna zaczyna nieśmiało zaglądać, dzień robi się coraz dłuższy, trawa zaczęła wyłazić spod śniegu. Pora uwarzyć coś do napicia się przy wszelakich letnich pracach ogrodowych. Warka 45 Letni lagerek pilzneński 4,2kg zakwaszający 0,2kg karmel jasny 0,2kg Zacieranie dekokcyjne według schematu warka 35. Gotowanie 60 min. Chmielenie: Marynka szyszka 50g - 60min. Lubelski szyszka 20g 15 min. Lubelski szyszka 20g po wyłączeniu palnika. Wyszło 28l 10,5°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager . goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Warka 46 Jasny koźlak majowy pilzneński 4,5kg carapils 0,5kg ekstrakt słodowy bursztynowy WES syrop puszka 1,2kg Zacieranie: dekokcyjne wg schematu warka 35. Gotowanie 70 min. Chmielenie: Marynka szyszka 45g - 60 min. Perle szyszka 20g - 10 min. Ekstrakt słodowy dodaliśmy na ostatnie 10 min. gotowania. Wyszło 24l 17,5°Blg. zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager. Piwo będzie za ciemne, nie mamy doświadczenia z ekstraktami, to było nasze pierwsze zastosowaniem półfabrykatów. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 19 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Warka 47 Lager Bursztynowy Pilzneński 4 kg. Monachijski 1 kg. Caramunich? typ III 140-160 EBC 0,2kg Wszystkie słody Weyermanna. Zacieranie: Zasyp do wody o tem. 55°C, ustalenie temp. na 62°C - 15 min.. Podgrzanie do 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C -10 min i filtracja. Gotowanie: 70 min. Chmielenie: Marynka szyszka 30g. - 70min. Perle szyszka 20g. - 10 min. Wyszło 28L 12,5°Blg zadaliśmy starterem z Wyeast 2206 Bavarian Lager. Z obserwacji około warkowych: Słody Weyermanna dają ładniejszy ( grubszy ) przełom niż słody Castle Malting, może to przypadek, myślimy jednak, że dalsze obserwacje potwierdzą ten fakt. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 dobrze by było wiedzieć w jakiej temperaturze fermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 W zalecanej dla tego szczepu drożdży w naszym przypadku 10- 11°C . Bo po co warzyć lagera i nie móc przeprowadzić fermentacji w odpowiednich warunkach? Toż to profanacja. Lubimy uwarzyć bezstylowca, ale jak stosujemy drożdże dolne to fermentujemy w chłodzie, a jak górne to staramy się utrzymać możliwie najniższą temperaturę dla danego szczepu. Ostatnie alty były fermentowane w 15°C. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Warka 48 warzona 02.04.2010 Pilzneński 3,5 kg Monachijski 1,5 kg Carapils 0,3 kg Karmelowy jasny 0,3 kg Zacieranie: 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie 70 min. Chmielenie: Lubelski szyszka 2009 70 g od początku gotowania. Wyszło 25 L 14°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2206 Bavarian Lager. Po 12 h fermentacja idzie pełną parą ( temp. ok. 11°C ). Będzie to najpewniej ostatni dolniaczek w tym sezonie. Według tej receptury warzymy drugą warkę ( poprzednia 28) i ze spostrzeżeń: słód monachijski I Weyermanna jest ździebko ciemniejszy od Castle Malting. Poza tym wydajność wyszła nam gorsza, niewiele ale jednak. Spodziewaliśmy się wyższej, gdyż od kilku warek stosujemy wysładzanie ciągłe, co przynosiło dotychczas poprawę wydajności. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami na temat wydajności w odniesieniu do użytych słodów. goroncopozdrawiamy i wesołych Świąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Warka 49 Bezstylowiec środkowy Pale ale 4,8 kg Carahell 0,4 kg Zacieranie: 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Iunga + Marynka po 17g - 60 min. Fuglle 28g w 15 min. EKG 20g po wyłączeniu palnika. Wyszło 26L 12°Blg zadaliśmy starterem z pół paczki DN. Fermentować będzie ( jeśli aura pozwoli) w 15-16°C. W przyszłym tygodniu przerwa w warzeniu, bo jedziemy do Brennej, a za dwa tygodnie zrobimy pewnie ostatnie piwo w tym sezonie. Robi się ciepło czas wyruszyć na rybki, więc będzie można nas spotkać nad Narwią w okolicach Pułtuska. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się