bielok Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Cześć Coś ostatnio pech prześladuje piwowarów jeśli chodzi o suche drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 (edytowane) Cześć Coś ostatnio pech prześladuje piwowarów jeśli chodzi o suche drożdże. Masz rację Grzesiu. Na szczęście są dobroczynni piwowarzy, którzy ratują sytuację i obdarowują pechowca dodatkowymi drożdżami. Twoje drożdże bardzo ładnie wzięły się do roboty. Piwo jest już na cichej i bardzo dobrze się zapowiada. Edytowane 1 Listopada 2010 przez Ignac99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Warka 58 po zadaniu rehydratyzowanymi S-04 pięknie fermentuje w temp. 18°C. Jakbyśmy przewidzieli fermentację tymi drożdżami to byśmy zacierali bardziej na wytrawnie. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Warka 59 Urodzinowe Piwo uwarzone na 18 urodziny naszego syna. Fakt czasu jest jeszcze dużo, bo impreza odbędzie się we wrześniu 2011, ale jak to mówią strzeżonego strzyże. Jeśli wyjdzie dobre, to będzie porządnie wyleżakowane a jak nie, to jeszcze zdążymy coś uwarzyć. Dość ględzenia, warzymy Słody: pilzneński 5kg carahell 0,3kg carapils 0,2kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Marynka 30g - 60 min. Saaz - 15g w 45 min., Saaz 15 g na chłodzenie. Wyszło 28 L 12,8°Blg zadaliśmy starterem z Wyeast 2000 Budvar Lager i czekamy. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angasc Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 No to Marcyś, mam nadzieję, że z TAKIEJ okazji na jakąś buteleczkę się załapię? Całuski dla Ani. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angasc Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Kurczę, tak sobie patrzę, a Wy zaczynacie mnie doganiać w ilości warek. Toć tak być nie może!!!! Chyba się wezmę w piątek do roboty:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Warz, warz Tomku, wychodzą Ci przyjemne ciemniaczki. A jeśli chodzi o Urodzinowe, to musisz z Kubą porozmawiać. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Warka 60 Cztery Czarodziejki Powtórka warki 46 pilzneński 4,5kg carapils 0,5kg ekstrakt słodowy bursztynowy WES syrop puszka 1,2kg Zacieranie: dekokcyjne wg schematu warka 35. Gotowanie 90 min. Chmielenie: Marynka szyszka 45g - 60 min. Lubelski szyszka 20g - 10 min. Ekstrakt słodowy dodaliśmy na ostatnie 10 min. gotowania. Wyszło ok. 24L 16°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager z warki 59, którą w trakcie warzenia przelaliśmy na cichą. Część gęstwy odłożyliśmy do słoika w celu wykorzystania w następnej warce. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Warka 61 Słód Bohemian Pilsner 3-4 EBC Weyermann ® - 5 kg Słód Carapils ® 3-5 EBC Weyermann ® - 0,3 kg Słód zakwaszający pH 3,4-3,6 oraz 3-7 EBC Weyermann ® - 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Marynka 30g - 60 min. Saaz - 15g w 45 min., Saaz 15 g na chłodzenie. Wyszło 28 L 13,2 °Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager. Uwarzyliśmy piwo a teraz grzecznie idziemy spać. Mamy wyjątkowo męczący tydzień za sobą. Miłych snów goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zbliża się koniec roku. Z czasem tym mamy mieszane uczucia. Z jednej strony bardzo dużo pracy ( klienci kończą rok i "na hura" wydają pieniądze czyli żniwa) a z drugiej strony bardzo dużo pracy, nadmiar zleceń, jesteśmy zmęczeni i nie mamy sił cieszyć się ze żniw, czyż nie można by rozłożyć tego w czasie. No cóż tak jest co roku i chyba nic tego nie zmieni, dobrze że są "łykendy" i takie piątkowe popołudnia jak dzisiejsze. Warzymy piwo! Warka 62 Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 3,5 kg Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann ® - 1,5 kg Słód melanoidowy - 0,35 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Marynka szyszka 30g - 60 min. Hallertau Hersbrucker - granulat - 20g na 5 min. Teraz się chłodzi. Jak wystygnie to pochwalimy się jak wyszło. A na razie: goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 anmar też chętnie bym coś uwarzyła ale jak piszesz wyżej ludzie głupieją na koniec roku i dają w kość. Ja już nie mam siły na warzenie dopiero chyba po nowym Roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 @ duduś Nie pękaj, trzeba być twardy a nie mientkim , podeprzyj się nosem i do warzelni biegiem marsz! Właśnie skończyliśmy. Wyszło ok. 25 L 13,4°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager. I to by było na tyle. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Witam Was anmary.Jak będziecie jechać do Wisły w kwietniu zabierzcie buteleczkę tego piwa,tylko dajcie trochę więcej CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Kończy się rok, więc żeby tradycji stało się zadość uwarzyliśmy ostatnie, w tym roku, piwo. Warka 63 Pale ale 5 kg zakwaszający 0,1 kg karmelowy ciemny strzegomski 0,1 kg Karmelowy jasny strzegomski 0,15 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Lubelski szyszka 30g - 60 min. Lubelski szyszka - 15g na 15 min. Wyszło ok. 28 L 12,2°Blg zadaliśmy świeżą gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager. I to by było na tyle. Następne piwa w Nowy Roku. Najlepsze życzenia noworoczne dla wszystkich Forumowiczów goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Drugi dzień Nowego Roku, wolne, więc najwyższy czas coś uwarzyć. Warka 64 Marcowe. Chyba pierwszy raz tak się przyłożyliśmy do skomponowania zasypu. Użyliśmy programu qBrew. pilzneński 4,5 kg wiedeński 1,5 kg carared 0,2 kg caraamber 0,2 kg Zacieranie: Dekokt jednowarowy. Zasyp 55°C podgrzanie 62°C - 10 min. 1/3 do dekoktu. Dekokt 72°C 10min, gotowanie 20min, zawrócenie do głównego 72°C do negatywnej, podgrzanie do 78°C i filtracja Wysładzanie ciągłe do uzyskanie 32-34L brzeczki. Chmielenie: Perle szyszka 45 g. 60 min., Hallertau Hersbrucker granulat 15 g. 5 min. Gotowanie 60 min. Komponując recepturę celowaliśmy z kolorem w dół stylu, natomiast z gęstością i nachmieleniem w górną granicę. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jak na razie się chłodzi. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 I po robocie. Wyszło 28L 15,2°Blg czyli trochę więcej niż przewidywał program, jak to mówią "nie zmarnuje się". Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Wyszło 28L 15,2°Blg czyli trochę więcej niż przewidywał program, jak to mówią "nie zmarnuje się". Niby od przybytku głowa nie boli, ale zauważ, że przez to nachmieliłeś mniej niż przewidywała receptura. Warto popracować nad stabilną wydajnością, ew. sprawdzać objętość i ekstrakt przed chmieleniem i wprowadzać korekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Warto popracować nad stabilną wydajnością, ew. sprawdzać objętość i ekstrakt przed chmieleniem i wprowadzać korekty Tak masz rację. Tylko po co ( patrz nasza sygnatura)? Nas nie bawi poprawność, trzymanie się stylu i inne ( według nas) bzdety i fanaberie. Dla nas piwowarstwo stanowi wspaniały sposób na wspólne spędzanie czasu, a efekty jeśli nawet nas zaskoczą i tak prowadzą do uzyskania piwa, które przewyższa pod każdym względem większość wyrobów dostępnych w sprzedaży. A i jeszcze jedno - "nie zauważ" tylko "zauważcie" - nas jest dwoje. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 DWOJE - tak to prawda miałem przyjemność poznać w Brennej. Zgadzam się w 100% z tezą, że lepszych piw się nie kupi w sklepie. Miałem przyjemność kosztowania Waszych piw. Mówią, że kundle są najwierniejszymi psami - to bezstylowce chyba najlepszymi piwami. Powodzenia w 2011 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Warto popracować nad stabilną wydajnością' date=' ew. sprawdzać objętość i ekstrakt przed chmieleniem i wprowadzać korekty[/quote']Tak masz rację. Tylko po co ( patrz nasza sygnatura)? Nas nie bawi poprawność, trzymanie się stylu i inne ( według nas) bzdety i fanaberie. Dla nas piwowarstwo stanowi wspaniały sposób na wspólne spędzanie czasu, a efekty jeśli nawet nas zaskoczą i tak prowadzą do uzyskania piwa, które przewyższa pod każdym względem większość wyrobów dostępnych w sprzedaży. A i jeszcze jedno - "nie zauważ" tylko "zauważcie" - nas jest dwoje. goroncopozdrawiamy Jak najbardziej jestem za Od jakiegoś czasu odchodzę od stylów tzn. w większości nazywam swoje piwa według stylu przy jego dowolnej interpretacji np. Weizen chmielony na aromat chmielem Cascade i w dodatku klarowany na kryształ wyszedł mi bardzo smaczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Tak masz rację. Tylko po co ( patrz nasza sygnatura)? Nas nie bawi poprawność, trzymanie się stylu i inne ( według nas) bzdety i fanaberie. Rozumiem. Zmyliła mnie ta nazwa Marcowe - jeden ze stylów piwnych tak się własnie nazywa. Sam pewnie też zacznę szukać własnych ściezek, jak tylko nauczę się robić piwa stylowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Nigdy nie zależało nam na warzeniu piw stylowych. Styl mógł być co najwyżej elementem inspiracji, żeby nie wyważać otwartych drzwi. Poza tym nie mamy aż tyle czasu by go mitrężyć na uzyskanie powtarzalności warek lub zabawy w ścisłe trzymanie się stylu. Wystarczy nam, że warzymy piwa smaczne, a przecież, według nas, oto w tej zabawie chodzi. Jak będziemy mieli ochotę wypić piwo w konkretnym stylu to po prostu je kupimy. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Piwa bezstylowe są pyszne i wspaniałe, ale proszę Was nie stawiajcie znaku równości pomiędzy piwami domowymi mieszczącymi się w stylu do piw, które można kupić w delikatesach. To naprawdę nie to samo. Domowe stylowe i te bezstylowe są smaczniejsze ( chyba, że coś poszło nie tak i się wdała infekcja, czego sobie i Wam nie życzę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 W związku z kolejnym długim łykendem, warzymy. Warka 65 wariacje na temat: lager wiedeński pilzneński 3 kg wiedeński 2 kg caramunich III 0,2 kg Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Marynka szyszka 35g - 60 min. Hallertau Hersbrucker - granulat - 15g na 15 min. Teraz się chłodzi. Podczas warzenie załoga naszego browaru odczuła znaczący spadek witaminy C w organizmie. A co sprzyja podniesieniu tejże? No oczywiście Tequila zagryzana kawałkami cytryny ( no bo chodzi o wit. C ). W związku z powyższym cały proces warzenia przebiegał w znakomitych humorach. Za chwilę kończymy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 No dobra wyszła taka trochę większa chwila. Proces zakończony, wyszło 27 L 12,5 °Blg. Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager. To było ostatnie 7 piwo na tych drożdżach, od soboty zapędzamy do roboty Wyeast 2124 Bohemian Lager, starter już się mnoży. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się