Undeath Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Spróbuj, za małe doświadczenia jeszcze z tym środkiem mam, może akurat ci się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 U mnie natychmiast mętnieje na kranówie. Ponoć wtedy nie działa jak należy, wolę nie ryzykować i leje RO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Starsan zmetnial mi wode wiec zaczalem rozrabiac go z woda RO jakies 20l jednorazowo i trzymam w fermentorze nawet kilka miesiecy. Rozrabiany z woda RO zawsze jest klarowny nawet po tak dlugim czasie przechowywania i chyba dziala bo jeszcze nie mialem zakazenia, a to jest moj podstawowy i zarazem jedyny srodek do dezynfekcji sprzetu. Uzywam go zarowno w atomizerze jakni wlewam bezposrednio do fermentorow/kegow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Mi również mętniał w wodzie z kranu i zacząłem kupować destylowaną. Od tego czasu zero zmętnienia, dużo lepiej się pieni. Biorąc pod uwagę cenę destylowanej, to wolę nie sprawdzać w praktyce czy zmętniony działa czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Ja jak rozrobiłem w wodzie kranowej 16 niemieckich to też miałem zmętnione. Teraz rozrobiłem w wodzie destylowanej i dopiero po kilku płukaniach zrobił się mętny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Myślę, że to coś wyjaśni: This will be a very quick post to clear up a common misconception: cloudy StarSan does not mean ineffective StarSan. StarSan, made by Five Star Chemicals, is my favorite sanitizer. Its cheap, easy to use, and doesn’t need to be rinsed off before use. It even makes a yeast nutrient when diluted, like when wort is added to the fermentor (don’t fear the foam!). It also has a tendency to get cloudy when its left for a while after mixing with water. StarSan is an acid based sanitizer which is effective when the pH is 3.0 or below, and is designed to be well below this when properly mixed (I think something like 2.5-3 or so?). The problem is alkalinity in the water which can slowly neutralize the acid. Most people think that the cloudiness is from the pH raising above 3, signifying ineffectiveness. Unless you have extremely alkaline water, this is probably not happening. Instead, the cloudiness is actually from a surfactant in the StarSan, Dodecylbenzenesulfonic Acid (DBSA), clumping up and coming out of solution, causing a haze (sort of like protein haze in a beer is caused by a proteins and tannins complexing and clumping). To stop this from happening, I have heard of people storing StarSan mixed with distilled water in a closed container (like a spray bottle) basically indefinitely. The surfactant is especially prone to coming out of solution and complexing with iron or some other metals in the water, if present, and forming a haze. As long as the pH remains below 3, the solution is still effective as a sanitizer, regardless of haze. There are two active ingredients in StarSan: DBSA and phosphoric acid. DBSA is really the active ingredient: it cleaves through cell walls and kills bacteria and fungi. Phosphoric acid is added to keep the pH low enough for the DBSA to do its job; if the pH is too high, the DBSA cannot interact with the cell walls. Tutaj jest też fajny test jaki zrobił gość na różnych wodach ze Starsanem: [media] [/media] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Starsan w polszy MagicznyJanusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) Niedługo będzie też w alepiwo.pl Od jakiegoś czasu używam zamiennie z CLO2. Bardzo przypadł mi do gustu ten środek. Na plusy: - nie trzeba płukać przy odpowiednim steżeniu - nie śmierdzi - jest neurtalny dla skóry - gotowy od razu po zmieszaniu - nie trzeba go dużo bo dezynfekuje także pianą Minus widzę tylko jeden cena - choć to jak w przypadku CLO2 jest trochę złudne. Na 1 raz używam około 2 ml więc nawet mała fiolka wystarczy na bardzo długo. Edytowane 18 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Jakiś patent na dezynfekcję butelek, ta piana jak osiądzie to przez godzinę nie chce zniknąć w butelkach,nalewanie piwa w tą piane to porażka ,piwo się pieni strasznie9miszesza z tą piana starsanu) i nalać do końca to męczarnia. Zauważyłem ,że te dobrze wybełtane (na piane jak z bitych białek ) lepiej ścieka,najgorzej jak bąble są duże te to za cholerę nie chcą zniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) To nie dawaj tyle Starsanu przy rozrabianiu z wodą. Wielokrotnie używałem go do butelkowania i jakoś nie widzę problemu z niczym. Nawet jak ciut pianki zostanie w środku to żaden problem. Ile dajesz Starsanu na 1L ? Edytowane 28 Listopada 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Wlewam do połowy butelki,wstrząsam i przelewam do następnej,potem na ociekacz,rozrobiłem 10ml na 5 l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Robilem raz tak samo i byl ten sam problem. Kupilem urządzenie wskazane powyżej i problem zniknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Wlewam do połowy butelki,wstrząsam i przelewam do następnej,potem na ociekacz,rozrobiłem 10ml na 5 l wody. Za dużo. Pewnie dlatego się mocniej pieni. Używaj 1,5ml na 1L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Łukasz, ja tez używam 2ml na 1l i myślę że rzecz w tym wstrząsaniu butelek (to cholerstwo czasem przy zwykłym przelewaniu z jednego pojemnika do drugiego potrafi się spienić na długi czas). Na maszynce powyżej się pieni ale praktycznie tylko w tym pojemniku. Na ociekaczu po jakimś czasie z butelek spływa wszystko. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Łukasz ja tez daje 10mnl/5l Tu nie stężenie a technika jest problemem. U mnie dzieje się dokładnie jak pisze Mariusz. Piana z maszynki wychodzi a z butelek dobrze scieka. Do tej pory 1-2 butelki miałem 'walniete' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Gdzieś kiedyś czytałem, że idealnie jest 1,5ml na 1L. Na opakowaniach sprzedawanych w Europie jest zakres "od-do". Tylko teraz pytanie: jeżeli damy więcej, pomijając pienienie się, to jak wygląda sprawa potrzeby spłukiwania - stężenie jest wtedy na pewno wyższe niż zakładane 300ppm. Licząc, że ktoś daje 2ml zamiast 1,5ml - stężenie rośnie o ponad 30% czyli do około 400ppm. Przy wyższej dawce jest jeszcze więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 W maszynce zeby sie zbytnio nie pienilo musi byc troszku wiecej cieczy tzn po pierwszych dwoch wcisnieciach trochu zostaje zassana do końcówki i pasuje zeby bylo oprócztego jeszcze kilka cm cieczy. Pozatym ilosc 1,5 ml czy 2ml z mojego doswiadczenia wiele nie zmienia jezeli chodzi o piane lecz sposob w jaki sie naciska butelke szybko wciskajac i uwalniajac kilka razy to przy 1,5ml bedzie duzo piany a robiac troszku wolniej piany znikoma ilosc. Łukasz musisz robic troszku wolniej jak robisz tak jak dodajac cos od siebie to piana na bank bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Łukasz musisz robic troszku wolniej jak robisz tak jak dodajac cos od siebie to piana na bank bedzie Ale ja nie mam ze Starsanem żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Jest jeszcze Five Star http://www.homebrewing.pl/saniclean-five-star-niskopieniacy-srodek-dezynfekcyjny-118ml-p-1027.html który się ponoć nie pieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ale należy pozwolić aby płukane przedmioty wyschły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 W opisie Star San jest tak samo napisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Ok, chyba rozwiązałem problem osiadającej piany, trzeba na koniec wylewania płynu z butelki zostawić trochę i jeszcze raz wstrząsnąć i dopiero wtedy wylać końcówkę, problem po prostu jest wtedy gdy powietrze bąbluje w przechylonej butelce tworząc grube bańki które za cholerę nie ściekną . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 U mnie pojawił się inny problem, dodałem 10ml. Star Sanu do 5l wody demineralizowanej i po kilku godzinach mieszanina zrobiła się mętna Czy to znaczy że muszę resztę wylać i czy lepiej będzie użyć wody po przefiltrowaniu czymś takim ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Masz za twardą wodę najprawdopodobniej. Użyj demineralizowanej. Co do Brity to nie wiem czy coś da - możesz spróbować na 1L. Poza tym to, że stał się mętny nie oznacza, że całkowicie stracił swoje właściwości. Wklejałem info na ten temat w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Masz za twardą wodę najprawdopodobniej. Użyj demineralizowanej. Co do Brity to nie wiem czy coś da - możesz spróbować na 1L. Poza tym to, że stał się mętny nie oznacza, że całkowicie stracił swoje właściwości. Wklejałem info na ten temat w tym wątku. Co do wody to wlałem Star San do wody demineralizowanej kupionej w Castoramie, odkręciłem tylko korek i wlałem 10ml do środka... widocznie taka woda jaka cena Dzisiaj będę rozlewał kolscha to sprawdzę jak się zachowuje podczas sterylizacji fermentora i butelek, czy lepiej rozrobić nowa porcję Star Sanu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się