FurioSan Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 ja kupiłem 5 litrów destylowanej dałem star san i uwaga mętne w łodzi to nikomu ufać nie można - pamiętasz akcje z pogotowiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 komisja śledcza to zbada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Mój star-san nigdy nie widział wody destylowanej , leję z czajnika przegotowaną i uprzednio przefiltrowaną przez dzbanek z filtrem aquafor . Jakoś daje rady , problemów z nim nie mam . Edytowane 11 Marca 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Mój star-san nigdy nie widział wody destylowanej , leję z czajnika przegotowaną i uprzednio przefiltrowaną przez dzbanek z filtrem aquafor . Jakoś daje rady , problemów z nim nie mam . Ale przetrzymujesz roztwór po użyciu, czy wylewasz i za każdym razem robisz nowy? Na świeżo to i ja na kranówce nie mam specjalnych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Ja nie wiem, wlewam kranówke do butelki po despreju, która jest nieprzezroczysta do tego starsan i nawet nie wiem czy jest mętny a używam, póki nie wypsikam całego litra, co trwa z miesiąc... Póki co jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Ale przetrzymujesz roztwór po użyciu, czy wylewasz i za każdym razem robisz nowy? Na świeżo to i ja na kranówce nie mam specjalnych problemów Aż nie zużyję , ale więcej jak 2 mies. nie miałem . Nie robię zbytnio dużo na zapas . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Ja nie wiem, wlewam kranówke do butelki po despreju, która jest nieprzezroczysta do tego starsan i nawet nie wiem czy jest mętny a używam, póki nie wypsikam całego litra, co trwa z miesiąc... Póki co jest ok. Robię bardzo podobnie tylko że do pojemnika 0,5l Nalewam kranówę do tego strzykawką 1-1,5ml i psikam aż nie wypsikam, max 2 tygodnie. Przyznam się że czasem jednak przepłukuję przegotowanym wrzątkiem po starsanie. Zajrzałem dziś do butelki bo też mam nie przeźroczystą i roztwór który ma ponad tydzień jest mętny. Zrobiłem pomiar i pH wyszło 2,19 więc jest raczej dobrze. Nie stosuję powtórnie użytego już roztworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 A tak o skuteczności,nie jest to jakiś mega mocny środek, przy mocniejszej infekcji totalnie nie daje rady. A to nowość . A niby na podstawie czego takie wywody ? I co znaczy mocniejsza infekcja ? Niby co drobno ustroi w takiej ilości że gołym okiem na ściankach widać ? Czy mówimy o konkretnych gatunkach na które star san nie działa ? No chyba ,ze nie z głowy czy z forum internetowego, po prostu miałem ciężki przypadek ciągnącej się infekcji, nie wiem czy z wiader,czy z butelek,z piwem było wszystko ok, powiedzmy przez pierwsze 2-3 miesiące a potem to już sraka,jakiś dziwny zapaszek wyłaził, taki drobny niuans, ale wylałem pewnie ze 200 l piwa,a ze miałem psychozę po wcześniejszym sezonie więc myślałem ,że starasm to jakiś cud, żeby nie stosować się do instrukcji (na wszelki wypadek) robiłem mocniejszy roztwór (jakieś 20%),wiadra myte, potem jakieś 10 min starsan, butelki podobnie i dupa blada, efekt jak z opisu. Ten sezon jest pod znakiem ługu i kwasu fosforowego plus starsan jako wykończenie mordowania drobnoustrojów (bardziej go teraz traktujejak środek do płukania zamiast wody), jak na razie zero infekcji wyczuwalnej,jest parę słabszych piw,ale nie ma żadnego syfnego,co ciekawe WSZYSTKIE pszenne piwa rewelacyjne, a zrobiłem ich chyba z 10, czyli dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Abstrahując od kwestii skuteczności samego SS to: robiłem mocniejszy roztwór (jakieś 20%) większe stężenie to nie zawsze znaczy skuteczniejszy środek (vide etanol). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Napisałem do producenta zapytać o trwałość roztworu, bo nigdzie nie mogłem znaleźć spójnej odpowiedzi (mój roztwór StarSan zawsze jest mętny, nawet świeży). O dziwo odpisali . Z odpowiedzi wynika, że wyznacznikiem skuteczności StarSanu jest pH roztworu, producent zawsze zaleca sprawdzenie pH po stworzeniu roztworu. Tak długo, jak pH jest mniejsze lub równe od 3,5 - można go używać. Jeżeli pH nam wzrośnie powyżej tej wartości, wystarczy dolać odpowiednią ilość StarSanu i obniżyć pH. Podtrzymanie odpowiednio niskiego pH jest zależna od składu wody, którą go rozcieńczamy oraz z tego czym roztwór miał kontakt podczas dezynfekcji. W każdym razie najlepszym wyznacznikiem jest sprawdzenie pH. Gdy roztwór StarSanu robi się mętny, jest to (tylko) znak, że pH rośnie. Edytowane 11 Marca 2016 przez Mates fizolof i leech 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Tylko że paski do pomiaru pH są chyba droższe niż sam StarSan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 zawsze pasek można przeciąć wzdłuż i mamy wtedy dwa paski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Używam takich, barwią się raczej odpowiednio. Można je ciąć w każdą stronę, bloczek za 3 zł plus poczta wystarczy mi na wieki Edytowane 11 Marca 2016 przez Mates Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Przy produkcji win, czy miodów pitnych pHmetr staje się niezbędny. Jak widać przy piwie także. Aktualnie używam takiego http://www.conrad.pl/pH-metr-VOLTCRAFT-PHT-01-ATC,-0-14-pH.htm?websale8=conrad&pi=101121 Edytowane 11 Marca 2016 przez Erikos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Nie przesadzajmy Ostatnim motywem zakupu pHmetru byłoby dla mnie mierzenie pH starsanu Jest tak wydajny, że można po każdym uzyciu wylewać i tak nawet najmniejsze opakowanie starczy na długo,więc zakup pHmetru dla samego starsanu ani nie jest potrzebny ani nie ma uzasadnienia ekonomicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Gdzie tu przesada, zawsze można kupić taki z rozdzielczością 0,1. Jest to wydatek do 40zł, a zastosowań bardzo dużo. Mnóstwo winiarzy używa i się sprawdzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Przy produkcji win, czy miodów pitnych pHmetr staje się niezbędny. Jak widać przy piwie także. Aktualnie używam takiego http://www.conrad.pl/pH-metr-VOLTCRAFT-PHT-01-ATC,-0-14-pH.htm?websale8=conrad&pi=101121 pHmetr - fajna zabawka, ale jak ktoś naprawdę często go używa. W innym wypadku wskaźniki pH wystarczają aż nad to, a pHmetr od czasu do czasu wypada skalibrować (wtedy przydają się bufory żeby uzyskiwać znane pH). W przypadku papierków - wyciągasz, zamaczasz i jest. Może nie tak dokładne, ale są wskaźniki o różnych zakresach (sam ostatnio zamówiłem na aliexpress papierki 5.4 - 7.0, cena 2,42 zł za 80 pasków i darmowa wysyłka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 ja kupiłem 5 litrów destylowanej dałem star san i uwaga mętne Sorki że tak póxno odpowiadam, ale gdybyś nadal szukał wody destylowanej(sprawdzona, super jakość) to w Zgierzu gość sprzedaje i to w niezłej cenie 0,3 PLN za litr + opakowanie(można podjechać ze swoim). Sprawdzone, Star San po pół roku klarowny i pieni się jak szalony woda destylowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 ja to i tak leje 6 ml i wylewam w kibel po wszystkim. Mam jeszcze z 250 ml które pewnie na ponad rok mi starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 ja to i tak leje 6 ml i wylewam w kibel po wszystkim. Mam jeszcze z 250 ml które pewnie na ponad rok mi starczy. Ja też jakoś mam opory przed kilkukrotnym używaniem roztworu StarSanu, nabyłem ok. litrowe opakowanie, daję 10ml na 5l... przez rok zużyłem 100ml(do tego desprej i piro).... to jeszcze mi trochę posłuży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 przez rok zużyłem 100ml(do tego desprej i piro).... to jeszcze mi trochę posłuży Zrób sobie i swoim płucom przysługę i wywal to piro Nie wiem do czego używasz, ale ja dzięki StarSanowi mogłem w pełni zastąpić piro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Rozumiem, że można moczyć wężyki w starsanie między kolejnymi warkami bez obawy, że się coś tam wytrąci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 zostało mi w słoiku jakieś 50ml starsanu, stoi tak już z rok myślicie że jest zdatny do użycia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 A jak bardzo się obawiasz, to sprawdź ph, jak będzie niskie, to jest ok. Po rozrobieniu z wodą powinno być ok 2.Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi