wogosz Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 (edytowane) W imieniu Wielkopolskiego Oddziału Terenowego PSPD oraz swoim własnym, chciałbym zaprosić piwowarów domowych do wzięcia udziału w VI Konkursie Piw Domowych w Poznaniu który odbędzie się w dniu 15 listopada 2014r. Jak w zeszłym roku konkurs odbędzie się w ramach Targów Piwnych. Sędziów, którzy chcieliby wziąć udział w konkursie w Poznaniu, proszę o kontakt na PW. Od razu zaznaczam, że ponieważ nie pobieramy opłaty za zgłoszenie piwa do konkursu, nie możemy refundować sędziom kosztów dojazdu i pobytu w Poznaniu. Regulamin konkursu 1. W VI Poznańskim Konkursie Piw Domowych udział mogą brać jedynie osoby pełnoletnie. 2. W Konkursie ustalono trzy kategorie - Weizen 15A, Dubbel18B (wg BJCP) oraz Funky Ale. 3. Aby wziąć udział w Konkursie należy poprawnie wypełnić Formularz Zgłoszenia i załączyć go do zgłaszanego piwa. Do każdej kategorii należy wypełnić osobny Formularz. 4. Termin dostarczenia piwa Organizatorom upływa z dniem 7 listopada 2014. 5. Do konkursu należy dostarczyć piwo w butelkach o pojemności 0,5 litra w ilości 4 sztuki lub 0,33 litra w ilości 5 sztuk. Butelki nie mogą mieć trwale naklejonych etykiet, ani trwałych śladów np. powstałych w wyniku pakowania. Dopuszcza się etykiety zamocowane na butelce np. gumką - recepturką lub oznaczenie na kapslu. 6. Uczestnicy konkursu mogą wystawić po jednym piwie z każdej kategorii. 7. W przypadku zgłoszenia więcej niż 15 piw w danej kategorii, Organizator zastrzega sobie prawo do wstępnej eliminacji, której celem będzie wyłonienie nie więcej niż 15 piw. Do przeprowadzenia eliminacji, powołana zostanie odrębna komisja sędziowska, która będzie oceniać piwa w ustalonym terminie poprzedzającym Konkurs. 8. Piwa Konkursowe oceniać będzie Komisja, skład której będzie ogłoszony zostanie przed rozpoczęciem konkursu. Decyzja Komisji i końcowa ocena jest ostateczna i niepodważalna. 9. W wypadku dwóch (lub więcej) miejsc ex aequo - decydujący głos należy do Przewodniczącego Komisji. 10. Piwa w Konkursie oceniane będą przez Jury anonimowo. 11. Udział w Konkursie jest bezpłatny. 12. Piwo na Konkurs należy nadesłać/dostarczyć pod adres: S.M.O.K. os. Przyjaźni 125 B 61-686 Poznań Budynek Administracji PSM Winogrady z dopiskiem "KONKURS". kom.: 501 311 627 13. Uczestnik konkursu w wypełnionym Formularzu oświadcza, że wyraża zgodę na przetwarzanie jego danych osobowych oraz na ujawnienie i publikację receptury. 14. W Formularzu Zgłoszenia należy bezwzględnie podać: datę warzenia warki, rodzaj użytego surowca: ziarno/ekstrakt oraz stężenie brzeczki nastawnej. 15. Każdy piwowar, którego piwo weźmie udział w Konkursie, otrzyma metryczkę z oceną swojego piwa i ewentualnymi uwagami jurorów konkursu. 16. Konkurs Piw Domowych przeprowadzony zostanie zgodnie z wytycznymi Komisji ds. Szkolenia i Certyfikacji Sędziów Konkursów Piwa PSPD zawartymi w „Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych” oraz w „Zasadach dobrej praktyki dla konkursów piwa”. 17. Organizatorzy konkursu zastrzegają sobie prawo do częściowej lub całkowitej zmiany powyższego regulaminu bez uprzedniego powiadomienia. Edytowane 4 Października 2014 przez wogosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Ponieważ do tegorocznego konkursu została zgłoszona kategoria "Funky ale" której opis nie występuje w BJCP, zamieszczam opis tego piwa, aby każdy mógł się zorientować jak będzie oceniane. Opis jest z pewnością niedoskonały, ale też ta kategoria jest bardzo szeroka. Mam nadzieję, że kiedyś znajdzie się w BJCP. FUNKY ALE Aromat Złożony, kombinacja estrów owocowych i cech słodowych. Umiarkowanie kwaskowaty/kwaśny aromat mieszający się z aromatem określanym jako stodoły, ziemisty, kozi, słomy, konia i końskiej derki, ale nie powinien urosnąć do zauważalnego kwaśnego/octowego aromatu. Przeciętnie owocowe wraz z aromatami cytrusowymi (często grapefruit), jabłka i inne lekkie owoce, rabarbar i miód. W przypadku odmian ciemnych estry przeważnie przypominają rodzynki, śliwki, figi, daktyle, wiśnie albo suszone śliwki. Charakter sherry może być obecny i generalnie odznacza się w długo dojrzewanych przykładach. Dopuszczalne nikłe aromaty chmielowe. Brak dwuacetylu. Wygląd Od koloru złotego do ciemno czerwonawo brunatnego. Dobra klarowność. Piana niezbyt trwała słabo do średnio utrzymująca się, koloru od śnieżno białego do jasno żółtobrązowego. Smak Umiarkowany kwaskowaty/kwaśny charakter jest dobrze zbalansowany ze słodem i cechami przypominającymi stodołę i końską derkę. Słaba uzupełniająca słodkość może być obecna, ale wyższe poziomy są nietypowe. W ciemniejszych odmianach owocowość przeważnie przypomina ciemne owoce takie jak rodzynki, śliwki, figi, daktyle, wiśnie albo suszone śliwki. W jaśniejszych zauważalne są cytrusy, jabłka, lekkie owoce aż do miodu. Przyprawowe fenole są obecne w zauważalnych ilościach dla złożoności smaku. Kwasowość od delikatnej do zdecydowanie wyraźnej w dojrzałych przykładach. Kwaskowatość może urosnąć do zdecydowanego kwaśnego, ale nie octowego charakteru. Delikatna wanilia i/oraz dębowe smaki są okazjonalnie zauważalne. Jelitowe, dymowe albo cechy cygara są niepożądane. Smaki chmielowe na niskim poziomie. Goryczka chmielowa w szerokim zakresie; od niskiej do średniowysokiej. Ważniejsza jest jej jakość. Niskie utlenienie jest odpowiednie jako punkt do złożoności smaku. Brak dwuacetylu. Tekstura Treściwość lekka do średnio lekkiej. W wyniku niskiej końcowej gęstości, wiele smaków wypełniających zapobiega wrażeniu wodnistego smaku. Posiada lekką do mocną cierpkość oraz kłujące odczucia bez cech ostro ściągających. Niektóre wersje mają lekko rozgrzewający charakter. Preferowane średnie do wysokie nagazowanie, choć niskie nagazowanie nie jest cechą negatywną. Ogólne wrażenia Złożone, delikatnie kwaskowe, dobry balans między delikatną słodkością, owocowością, kwaśnością i „końską derką, blade do brązowego, fermentowane przy użyciu belgijskich mikrobów. Gęstość początkowa: 13 - 17°Blg Goryczka: 10 – 25 IBU Kolor: 15 – 30 SRM Alkohol objętościowo: n/a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 (edytowane) Ja mam pytanie jak szeroko będzie interpretowana kategoria Funky Ale, opis stylu w zasadzie ogranicza się do czterech klasycznych belgijskich piw kwaśnych (lambic/gueuze/flanders red/fladers brown), więc czy właściwe w tej kategorii będą np. piwa dzikie na samych Brettach bez bakterii (czyli raczej mało kwaśne) albo niekonwencjonalne podejścia do stylu czyli np wild IPA czy wild stout, czy też raczej należy trzymać się belgijskich klasyków? Edytowane 31 Lipca 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Dobre spostrzeżenie. Słowo "funky" określa raczej luźne podejście do tematu ale opis jasno wskazuje że to ma być "sour" a nie "funky". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Ja mam pytanie jak szeroko będzie interpretowana kategoria Funky Ale, opis stylu w zasadzie ogranicza się do czterech klasycznych belgijskich piw kwaśnych (lambic/gueuze/flanders red/fladers brown), więc czy właściwe w tej kategorii będą np. piwa dzikie na samych Brettach bez bakterii (czyli raczej mało kwaśne) albo niekonwencjonalne podejścia do stylu czyli np wild IPA czy wild stout, czy też raczej należy trzymać się belgijskich klasyków? Proszę dokładniej czytać opis. Cytuję: "Dopuszczalne nikłe aromaty chmielowe". Jeżeli Wild IPA będzie miał nikły aromat chmielu połączony z "końską derką" i świetnie zbalansowany z cytuję.: "umiarkowaną kwaskowatością" to będzie OK Dobre spostrzeżenie. Słowo "funky" określa raczej luźne podejście do tematu ale opis jasno wskazuje że to ma być "sour" a nie "funky". Nie zauważyłem aby podany opis wskazywał że to piwo ma być "sour". Cytuję: "umiarkowany kwaskowaty/kwaśny charakter.." oraz "Kwaskowatość może urosnąć do zdecydowanego kwaśnego, ale nie octowego charakteru". Nie chodzi o to aby piwo było zdecydowanie kwaśne. Może być kwaśne bo jest "funky" czyli może łączyć kilka stylów, ale nie jest to cecha wyróżniająca. Najważniejsze jest aby piwo było z aromatami cytuję:"określanymi jako stodoły, ziemisty, kozi, słomy, konia i końskiej derki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagadata Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 A czy może potrafisz podać jakieś komercyjne przykłady, które byłyby choćby częściowo podobne w charakterze i stylu? Oczywiście jeżeli takowe istnieją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 A czy może potrafisz podać jakieś komercyjne przykłady, które byłyby choćby częściowo podobne w charakterze i stylu? Oczywiście jeżeli takowe istnieją. - Orval, Artezan Funky Ale, Lost Abbey Mo Betta Bretta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Czy konkurs jest aktualny? Nie mogę znaleźć formularza zgłoszeniowego, na stronie PSPD nie ma żadnych informacji na temat konkursu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Czy konkurs jest aktualny? Nie mogę znaleźć formularza zgłoszeniowego, na stronie PSPD nie ma żadnych informacji na temat konkursu... Jeszcze trochę czasu zostało, w najbardziej prestiżowych ogłaszano regulamin miesiąc wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) 4. Termin dostarczenia piwa Organizatorom upływa z dniem 7 listopada 2013. Błędna data. Lepiej poprawić bo jak np. ja przeczytałem pierwsze co nie sprawdzając daty konkursu pomyślałem że już za późno Edytowane 1 Października 2014 przez karkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) Karkan - dziękuję, datę poprawiłem. Najwyższy czas zamieścić formularz zgłoszeniowy: formularz_6kpd.doc Edytowane 4 Października 2014 przez wogosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Witajcie Piwowarzy/ Piwowarki Zostałem poproszony przez organizatorów Poznańskich Targów Piwnych o organizacje stoiska piwowarów domowych. Piszę do Was z prośbą. Jeśli macie jakieś piwa na stanie którymi chcieli byście poczęstować zwiedzających gości, jednocześnie pochwalić się kunsztem piwowarskim. Zapraszam Was serdecznie do zgłaszania się do mojej osoby. Zgłoszenia przyjmuję przez wielkopolski@pspd.org.pl Chciałbym abyście zgłosili bym mógł Was rozplanować. Piwa mogą być w butelkach, kegach cornelius / kegach z głowicą typu flash A. Ze swojej strony mam 6 corneliusów którę mogę wypożyczyć, oraz drożdże Weihenstephan Weizen™ 3068 którymi chętnie się podzielę!! Pozdrawiam Przemczysław;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Pozostało 8 dni do konkursu. Dziękuję wszystkim którzy dotychczas nadesłali swoje piwa i czekam na następne. Wszystkie piwa dotarły szczęśliwie bez uszczerbku; muszę przyznać że wszystkie były zapakowane bardzo starannie i bezpiecznie. Oto lista uczestników: WEIZEN 1 Piotr Czarny 2 Sławomir Franaszek 3 Mateusz Grzywna 4 Zbigniew Hajdyła 5 Karol Heciak 6 Robert Kamiński 7 Mariusz Karpiński 8 Marcin Kołodziejczyk 9 Piotr Kowalski 10 Paweł Kufel 11 Łukasz Kulikowski 12 Jan Ludwiczak, Tomasz Szymański 13 Sebastian Macieja 14 Marek Margiela 15 Andrzej Miler 16 Michał Nowakowski 17 Łukasz Pawlak 18 Waldemar Pitala 19 Łukasz Pruchniewicz 20 Tomasz Schutz 21 Jakub Skotarczak 22 Jacek Stachowski 23 Radosław Wiech 24 Szymon Woźniak DUBBEL 1 Michał Barancewicz 2 Karol Kaniewski 3 Mariusz Karpiński 4 Agnieszka Lipińska, Konrad Sworowski 5 Andrzej Miler 6 Jerzy Miler 7 Michał Nowakowski 8 Waldemar Pitala 9 Marcin Stefaniak 10 Piotr Wróblewski 11 Paweł Żywiecki FUNKY ALE 1 Marcin Jędrzejewski 2 Szymon Kierszniowski 3 Andrzej Miler 4 Damian Zmudziński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
belgi Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Kurde, tak teraz spojrzałem na formularze, które wypełniłem i widzę że wpisałem niepełen adres Chciałbym jakoś poprawić, są jakieś możliwości skoro piwo jest już u Was? Kwestia dopisania paru cyferek do ulicy . Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Uzupełnienie listy o kolejne przyjęte i zakodowane piwa: WEIZEN 1 Mariusz Bystryk 2 Piotr Czarny 3 Sławomir Franaszek 4 Michał Garbacki 5 Mateusz Grzywna 6 Zbigniew Hajdyła 7 Karol Heciak 8 Robert Kamiński 9 Mariusz Karpiński 10 Marcin Kołodziejczyk 11 Karol Konopa 12 Piotr Kowalski 13 Paweł Kufel 14 Łukasz Kulikowski 15 Jan Ludwiczak, Tomasz Szymański 16 Sebastian Macieja 17 Michał Madzier, Jędrzej Potoniec 18 Katarzyna Mały, Bogumił Kurek 19 Marek Margiela 20 Andrzej Miler 21 Michał Nowakowski 22 Łukasz Pawlak 23 Waldemar Pitala 24 Łukasz Pruchniewicz 25 Tomasz Schutz 26 Jakub Skotarczak 27 Wojciech Skóra, Aneta Marianowska 28 Andrzej Smyk 29 Jacek Stachowski 30 Radosław Wiech 31 Szymon Woźniak 32 Dominik Zasada DUBBEL 1 Mariusz Bystryk 2 Michał Barancewicz 3 Karol Kaniewski 4 Mariusz Karpiński 5 Agnieszka Lipińska, Konrad Sworowski 6 Katarzyna Mały, Bogumił Kurek 7 Andrzej Miler 8 Jerzy Miler 9 Michał Nowakowski 10 Waldemar Pitala 11 Marcin Stefaniak 12 Piotr Wróblewski 13 Paweł Żywiecki FUNKY ALE 1 Mariusz Bystryk 2 Marcin Jędrzejewski 3 Szymon Kierszniowski 4 Łukasz Kubicki 5 Andrzej Miler 6 Jakub Tomaszewski, Maciej Karbowiak, Piotr Węclewski 7 Damian Zmudziński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Moja paczka dotrze dopiero dzisiaj. Jakieś problemy były z nią, mam nadzieje ze nie zgubili formularza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 zapowiada się ciekawy konkurs do zobaczenia w sobotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 W dniu dzisiejszym zamknąłem listę uczestników konkursu. W sumie zgłoszono 53 piwa i jak widać poniżej preselekcja odbędzie się tylko w kategorii weizen. Bardzo cieszy mnie aż 9 zgłoszonych piw w kategorii fumky ale WEIZEN 1 Mariusz Budźko 2 Mariusz Bystryk 3 Piotr Czarny 4 Sławomir Franaszek 5 Michał Garbacki 6 Mateusz Grzywna 7 Zbigniew Hajdyła 8 Karol Heciak 9 Robert Kamiński 10 Mariusz Karpiński 11 Marcin Kołodziejczyk 12 Karol Konopa 13 Piotr Kowalski 14 Paweł Kufel 15 Łukasz Kulikowski 16 Jan Ludwiczak, Tomasz Szymański 17 Sebastian Macieja 18 Michał Madzier, Jędrzej Potoniec 19 Katarzyna Mały, Bogumił Kurek 20 Marek Margiela 21 Andrzej Miler 22 Michał Nowakowski 23 Łukasz Pawlak 24 Waldemar Pitala 25 Łukasz Pruchniewicz 26 Tomasz Schutz 27 Jakub Skotarczak 28 Wojciech Skóra, Aneta Marianowska 29 Andrzej Smyk 30 Jacek Stachowski 31 Radosław Wiech 32 Szymon Woźniak 33 Dominik Zasada 34 Łukasz Zettler DUBBEL 1 Mariusz Bystryk 2 Michał Barancewicz 3 Karol Kaniewski 4 Mariusz Karpiński 5 Agnieszka Lipińska, Konrad Sworowski 6 Katarzyna Mały, Bogumił Kurek 7 Andrzej Miler 8 Jerzy Miler 9 Michał Nowakowski 10 Waldemar Pitala 11 Marcin Stefaniak 12 Dawid Warszycki 13 Piotr Wróblewski 14 Paweł Żywiecki FUNKY ALE 1 Mariusz Bystryk 2 Marcin Jędrzejewski 3 Szymon Kierszniowski 4 Łukasz Kubicki 5 Filip Mazur 6 Andrzej Miler 7 Przemysław Odrobny 8 Jakub Tomaszewski, Maciej Karbowiak, Piotr Węclewski 9 Damian Zmudziński Skład sędziowski: kategoria Weizen: 1. Katarzyna Nyka - degustatorka zespołu sensorycznego Kompanii Piwowarskiej 2. Wojciech Ściana - sędzia PSPD 3. Przemysław Odrobny - sędzia PSPD 4. Marek Gogola - sensoryk, właściciel firmy "Sztuka degustacji" Kategoria Dubbel 1. Elżbieta Jóźwicka - degustatorka zespołu sensorycznego Kompanii Piwowarskiej 2. Eric de Geyter - właściciel hurtowni piw belgijskich "Belgium's Best" 3. Artur Napiórkowski - sędzia PSPD 4. Marek Kamiński - sędzia PSPD Kategoria Funky Ale 1. Maja Drab - szefowa zespołu sensorycznego Kompanii Piwowarskiej 2. Maciej Chołdrych - sensoryk, właściciel firmy "Piwoznawcy" 3. Wojciech Piaszczyński - sędzia PSPD 4. Kamil Piska - sędzia PSPD 5. Szymon Ruciński - sędzia PSPD, właściciel pubu "Piwna Stopa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Kiedy eliminacje weizenów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 To se posędziowałem widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Dzisiaj odbyła się preselekcja w kategorii weizen. Niestety poziom nie był zbyt wysoki. Z 34 piw do konkursu przeszło zaledwie 11, choć mogłoby być jeszcze mniej. Najpoważniejsze wady to: aldehyd (większość piw), wiele zakażeń (gnilne, merkaptan itp.), brak cech stylu czyli w tym wypadku brak bananów i goździków. Niektóre były bardzo dobre, ale raczej jako belgijski blond czy ale. Dwa słowa odnośnie sponsorów, zupełnie o tym zapomniałem w natłoku zajęć związanych z konkursem i targami. Otóż w tym roku konkurs sponsorują: - Centrum Piwowarstwa - sklep internetowy - Homebrewing - sklep internetowy - Słodownia Soufflet Polska Sp. z o.o. - KŁOS - obrót paszami, firma z Szamotuł - Kompania Piwowarska S.A. - Piwa Świata - sklep piwny Poznań ul. Głogowska - Browar Szałpiw Sp. z o.o. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Dzisiaj odbyła się preselekcja w kategorii weizen. Niestety poziom nie był zbyt wysoki. Z 34 piw do konkursu przeszło zaledwie 11, choć mogłoby być jeszcze mniej. Czy zostanie ogłoszone kto odpadł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Dzisiaj odbyła się preselekcja w kategorii weizen. Niestety poziom nie był zbyt wysoki. Z 34 piw do konkursu przeszło zaledwie 11, choć mogłoby być jeszcze mniej. Czy zostanie ogłoszone kto odpadł? Chyba łatwiej będzie kto przeszedł dalej. Informacja ciekawa i chyba pożądana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Dzisiaj odbyła się preselekcja w kategorii weizen. Niestety poziom nie był zbyt wysoki. Z 34 piw do konkursu przeszło zaledwie 11, choć mogłoby być jeszcze mniej. Czy zostanie ogłoszone kto odpadł? Chyba łatwiej będzie kto przeszedł dalej. Informacja ciekawa i chyba pożądana Od początku konkursów przyjąłem zasadę że przed konkursem głównym nie zdradzam żadnych wyników. Proszę cierpliwie poczekać do jutra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Proszę cierpliwie poczekać do jutra. Dobrze, do 18 zatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się