cen16 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam. Mimo że pierwszą warkę z zacieraniem będę warzył dopiero pod koniec października to chciałbym was prosić o pomoc w ułożeniu receptury. Chciałbym żeby moje piwo smakowało jak piwo w stylu IPA tylko z smakiem i zapachem wędzonym i żeby miało kolor taki ciemno bursztynowy. Sam ułożyłem taką recepturę: Zasyp Słód Pale Ale Strzegom 3 kg Słód jęczmienny wędzony Weyermann 1,5 kg Słód pilzneński Strzegom 0,5 kg Słód monachijski Typ II Strzegom 0,5 kg Słód karmelowy ciemny Litovel 0,5 kg (Nie wiem do końca kiedy go wsypać) Zacieranie 70 min w temperaturze 66-68C i Mash out do 77C dla lepszej filtracji. Chmielenie Na 60 min - Marynka 20g Na 30 min - Marynka 30g Na 10 min - Fuggles 50g, Lubelski 50g (Wszystkie w granulacie.) Nie wiem jeszcze jakie drożdże, na pewno suche. Chciałbym żeby piwa wyszło około 23L Co myślicie o takiej recepturze? Co zmienić i dlaczego? Liczę na waszą pomoc i propozycje. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez cen16 kusuguchiji 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie będę przywiązywał znaczenia do nazw, bo szeroko rozumiana IPA to całkiem co innego. Jak juz robić coś podobnego jak napisales to raczej tak: Pale ale 3kg. Wedzony 1,5kg Karmelowy 250g (dodany od poczatku) Zacieranie ok. Chmiel Marynka 35g na goryczka (60 minut gotowania) I może byc z 30 gram fugglesa na aromat, czyli na 5 minut gotowania. Drożdże US-05, bo mi bardziej pasują do takiego zasypu. To tak w uproszczeniu. Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Chciałbym żeby moje piwo smakowało jak piwo w stylu IPA tylko z smakiem i zapachem wędzonym Jak coś może smakować jak ipa i jednocześnie smakować i pachnieć inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Chciałbym żeby moje piwo smakowało jak piwo w stylu IPA tylko z smakiem i zapachem wędzonym Jak coś może smakować jak ipa i jednocześnie smakować i pachnieć inaczej? Może chodziło o górną fermentacje... W sensie ze Ale, a nie IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 aromat chmielowy --> olejki eteryczne --> chmiel wędzonka --> fenole --> słód Może być jedno i drugie, tylko jest małe ejl- BALANS. Trzeba tak dobrać recepturę żeby się ze sobą zgrało. Na pierwszą warkę średni pomysł, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 To zapytam inaczej bo widzę że głupoty wcześniej napisałem, sorry. Zapomnijcie o tym co wcześniej pisałem i proszę o propozycje receptury na pierwszą warkę z zacieraniem. Dobrze jak by w zasypie był słód wędzony, ale nie koniecznie. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Pale ale 2kg Wedzony 2kg Jakiś karmel z 200 gramow Jeczmien palony 400g I masz z tego prosty podwedzany stout. To tego z 30g w.w. marynki na sama goryczek. Teraz pasuje??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Spoko. Rozumiem że zacieranie i czas chmielenia taki jak napisałeś wcześniej. Drożdże US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Odświeżę temat bo za tydzień ruszam z pierwszą warką z zacieraniem i w poniedziałek chciałbym zamówić potrzebne składniki w sklepie alepiwo.pl. A więc poczytałem trochę o słodzie wędzonym i na pierwszą warkę chciałbym warzyć według tej receptury: http://www.wiki.piwo...j_Smyk_(anteks) Ponieważ chciałbym zaoszczędzić na przesyłce to zamówił bym też wszystko na kolejne dwie warki, czyli to: http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Pale_Ale,_Dorota_Chrapek_(dori) i to: http://www.wiki.piwo.org/Porter_Bałtycki,_Wojciech_Piasecki-Wieliczko_(woyteck) Jak myślicie będą to dobre receptury na pierwsze 3 warki z zacieraniem? Poradzę sobie z tymi recepturami tak żeby było to pijalne? Może coś zmienić? Jakie suche drożdże proponujecie do Belgian Pale Ale? Bo na drugiej warce nie chcę używać drożdży za 40zł. Edytowane 8 Października 2014 przez cen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 cen, pewnie nigdy nie zacierałeś Trochę rzucasz się w morze. Nie lepiej zrobić coś nie skomplikowanego ? Np. zacieranie na lenia, czyli w temp. 67 stopni? Nie od razu Kraków zbudowali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Stout Opalenicki jest zacierany na lenia (jeśli dobrze rozumiem) tylko ja będę zacierał w gaże 40 L z izolacją z karimaty. Belgian Pale Ale, jest tam drobna modyfikacja ale nie wydaje mi się trudne ustawić stoper i w odpowiednim czasie podgrzać mieszając. A co do Portera to jeszcze się zastanowię. I tak jak napisałem, byle te piwa były pijalne, a jak będą lepsze od brewkitów które do tej pory zrobiłem to będzie super. Edytowane 8 Października 2014 przez cen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Piwa zacierane są zawsze lepsze od piw z puszki. To tak jakbyś zrobił obiad w mikrofalówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Kup sobie dwa razy pale ale Dori, fajne i nietrudne piwo. Gęstwę po pierwszym do drugiego na ciepło, małe ryzyko zepsucia. Mam 40 kilka piwek na koncie a jakoś nie mogę skusić się na dolną, może kiedyś Edytowane 8 Października 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Kup sobie dwa razy pale ale Dori, Rozumiem że proponujesz żebym zrobił 2 takie same piwa. Przy moich 3 max 4 warkach rocznie wyszło by tak że piłbym co drugie piwo pale ale i szybko by mi zbrzydło. Gęstwę po pierwszym do drugiego na ciepło, małe ryzyko zepsucia. Na czym to polega? Bo jakoś nie słyszałem o tej metodzie. Przypomniało mi się jeszcze jedno pytanko mianowicie da się czymś zastąpić ten rdzeni do mieszania w mieszadle magnetycznym? Ze starego zasilacza do kompa zrobiłem tak dla zabawy/testów z gęstwą coś w stylu mieszadła magnetycznego i brakuje mi już tylko tego rdzenia Edytowane 10 Października 2014 przez cen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) Mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy jedna saszetka Saflager S-23 da sobie rade z porterem bałtyckim około 20-22L 22Blg? Wiem że powinny być dwie ale z przyczyn ekonomicznych wolał by dać jedną. Mam w domu taką odżywkę do rehydratacji drożdży http://www.alepiwo.p...-ferm-7-5g.html Jak myślicie pomoże to coś? Ewentualnie mogę zrobić jakiś mały ręczny starter (mam ekstrakt słodowy suchy i płynny) ale byłby to mój pierwszy starter i wolał bym nie sprawdzać czy wszystko dobrze zrobiłem na tak drogim piwie. Może jest jeszcze jakiś sposób żeby jedna paczka dała rady? Edytowane 1 Listopada 2014 przez cen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) Ten kalkulator: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html liczy 3,5 saszetki 11,5g. Resztę dopowiedz sobie sam. Może jest jeszcze jakiś sposób żeby jedna paczka dała rady? Żeby jedna paczka dała rady to się robi lżejsze piwko i później używa gęstwy. Edytowane 1 Listopada 2014 przez Mariusz_CH cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 wolał bym nie sprawdzać czy wszystko dobrze zrobiłem na tak drogim piwie. no właśnie sobie chyba przeczysz.Dawanie 1 saszetki drożdżaków to proszenie się o problemy w tym przypadku. Zrobiłbym starter, albo najpierw lekkie piwo, a potem porterka na gęstwie. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Chwila, chwila... Mówimy o saszetce drożdży za jakieś 15 zł? Czasem trzeba sobie odpowiedzieć czy chce się robić piwo dobre, czy robić tanio cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) wolał bym nie sprawdzać czy wszystko dobrze zrobiłem na tak drogim piwie. Z tego co się orientuję zestaw na portera to wydatek powiedzmy 45-60zł do tego powiedzmy 2 paczki drożdży 30zł razem mamy 75-90zł licząc że wyjdzie 30-40 butelek koszt jednej butelki oscyluje od 1.80-2.50 (około) to teraz znajdź mi w sklepie portera za taką cenę...osobiście sam zrobiłem portera na jednej saszetce, bez rehydratacji-mało czytania, mało słuchania i takie tam inne sprawy świeżaka-piwo niby się udało ale nawet po 4 tygodniach fermentacji niedofermentowało, niby blg nie spadało ale drożdże chyba już nie miały siły jeść a teraz "troszkę ucieka z butelek". Formalnie możesz zyskać te powiedzmy 15zł albo mieć niepijalne piwo. chce się robić piwo dobre, czy robić tanio przecież to już jest tanio wystarczy tylko postarać się i przypilnować żeby było dobre P.S. Kościak ostatnio miałem zły dzień. Wybacz. Na zdrowie Edytowane 1 Listopada 2014 przez Konus cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) Ok. To dokopię jeszcze jedną saszetkę. A te odżywkę warto dodawać do rehydratacji? A może warto dokupić Saflager W34-70 albo jakieś inne dolniaki? Browar Gdynia coś takiego próbował Edytowane 1 Listopada 2014 przez cen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) Możesz zrobić taki test i się nam nim pochwalić, albo poczekać chwilkę może już ktoś się bawił w coś takiego (znając życie taka osoba się znajdzie). Opcja numer trzy to podzielenie warki na pół i zrobienie dwóch piw na różnych drożdżach. Edytowane 1 Listopada 2014 przez Konus cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Opcja numer trzy to podzielenie warki na pół i zrobienie dwóch piw na różnych drożdżach. Super pomysł i na pewno bym tak zrobił gdybym miał jeszcze jeden fermentator. Jak ktoś próbował mieszania dwóch szczepów drożdży to proszę żeby się podzielił jakie efekty wyszły? Ja jak nikt nic nie napisze to raczej kupie drugą paczkę S-23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Kup sobie dwa razy pale ale Dori, Rozumiem że proponujesz żebym zrobił 2 takie same piwa. Przy moich 3 max 4 warkach rocznie wyszło by tak że piłbym co drugie piwo pale ale i szybko by mi zbrzydło. Gęstwę po pierwszym do drugiego na ciepło, małe ryzyko zepsucia. Na czym to polega? Bo jakoś nie słyszałem o tej metodzie. Przypomniało mi się jeszcze jedno pytanko mianowicie da się czymś zastąpić ten rdzeni do mieszania w mieszadle magnetycznym? Ze starego zasilacza do kompa zrobiłem tak dla zabawy/testów z gęstwą coś w stylu mieszadła magnetycznego i brakuje mi już tylko tego rdzenia Temat: 1 dobrze wykonane będzie smakowało do ostatniej butelki a 2 gęstwa na ciepło czyli po prostu przeniesienie drożdży do nowego nastawu bez zbierania do słoiczków, płukania, mrożenia itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się