angasc Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 (edytowane) Ja kranik odwracam do góry i zalewam spirytusem, potem odwracam, i przepłukuje małą ilością piwa. W domu przepłukuje wężyki też spirytusem. Straszne marnotrawstwo spirytusu.... Edytowane 24 Kwietnia 2008 przez angasc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Ja kranik odwracam do góry i zalewam spirytusem' date=' potem odwracam, i przepłukuje małą ilością piwa. W domu przepłukuje wężyki też spirytusem.[/quote']Straszne marnotrastwo spirytusu.... no ja akurat nie przepadam za alkoholami wysokoprocentowymi poza tym zastosowanie spirytusu jest szybkie i wygodne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angasc Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Ja kranik odwracam do góry i zalewam spirytusem' date=' potem odwracam' date=' i przepłukuje małą ilością piwa. W domu przepłukuje wężyki też spirytusem.[/quote'']Straszne marnotrastwo spirytusu.... no ja akurat nie przepadam za alkoholami wysokoprocentowymi poza tym zastosowanie spirytusu jest szybkie i wygodne Ja też nie przepadam i w związku z tym praktycznie nie używam do stosowania wewnętrznego:) Ale mimo wszystko szkoda..... Sądzę że wystarczyłoby zalanie wrzątkiem. Bo chemii raczej bym nie używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 A ja lubię również wysokie procenty np nalewki i spirytus wolę zastosować do wyższych celów niż płukanie zaworków. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Taka ilość spirytusu co idzie na płukanie zaworka nie jest zbyt wielką stratą Tym bardziej, że warze w domu tak 3-5 razy w roku. Nalewki w moim domu też są robione - wiśniówka, orzechówka, pigwówka, jeżynówka. Wiśniówka dobra jest podczas zimy, do herbaty. Orzechówka, nie ma chyba lepszego lekarstwa na ból brzucha . Pigwówka, jest cierpka, orzeźwiająca. Jeżynówka, dopiero raz robiona, słodka, słodka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Co do spirytusu może masz racje. Ale nigdy nie robiłem jeszcze pigwówki. Jak możesz to prześlij mi przepis na e-maila. Tutaj chyba nie wypada. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 jak spirytus w polączeniu z piwem to oczywiście przepyszna porterówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 No ANTEKS masz rację mam taką porterówkę dla mnie jest super. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Od dwuch warek warze w kotle zrobionym z KEGa ok 44l,fermentatory dwie szt też są z KEG.Za jednym zamachem ok 80 butelek i tak co miesiąc.To mi wystarczy.Pilsner warzony w listopadzie był wspaniały.Warzyłem różne rodzaje piw.Teraz szukam jednej ciekawej receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Najlepiej jak coś wymyślisz sam. trochę już uwarzyłeś więc czas na eksperymenty. Ja ostatnio warzyłem z resztek słodów i robiłem różne kombinacje aby je wykorzystać w sezonie wiosennym dolna fermentacja. Poczytaj w BA piszą przy słodach do jakich piw się nadają i ile można dać proporcjonalnie do zasypu. Tak powstają świetne piwa. Życzę powodzenia. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klarkid Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 wole sie upewnic:p moge fermentowac wino w moim fermentatorze plastikowym do piwa (tym z browamatora)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 wole sie upewnic:p moge fermentowac wino w moim fermentatorze plastikowym do piwa (tym z browamatora)? Myślę, że burzliwą jak najbardziej tak. Na cichą zlałbym do szklanego balona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg-orio Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 (edytowane) Koleżanki i Koledzy, Śpieszę poinformować, że dziś stałem się posiadaczem fermentora o pojemności 50L z tworzywa sztucznego. Kolor biały, dwa uchwyty do przenoszenia, kranik. Na górze zakrętka (czerwona) z jeszcze jedną małą zakrętką na rurkę fermentacyjną. Cena: niecałe 15 EUR Loco: Hornbach, Weissensee, Berlin Jeśli ktoś z Was jest zainteresowany mogę zamieścić zdjęcia za ok. 2 dni. Pozdrowienia Greg-orio ------------- Produkt jest włoski, kranik jest niezamontowany, znajduje się w środku. Podoba mi się, że zbiornik ten zajmuje nie wiele więcej miejsca niż 30L. Będzie mi miło jeśli komuś przyda się ta informacja. Edytowane 2 Czerwca 2010 przez Greg-orio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Jeśli ktoś z Was jest zainteresowany mogę zamieścić zdjęcia za ok. 2 dni. Pewno ! Zamieść koniecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 czekamy z niecierpliwością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg-orio Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Dla zainteresowanych mapka lokalizacji sieci marketów Hornbach w Niemczech http://www.hornbach.de/cms/de/de/maerkte_2/marktinfos/marktsuche/marktsuche.html Przy odrobinie szczęścia znajdziecie taki baniaczek w dowolnym z nich. Produkt, znajduje się w dziale 'Ogród' (na zewnątrz) i jest obecnie w wyprzedaży. Przy okazji, w czym fermentujecie cichą? Szkło czy plastik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Generalnie szkło jest lepsze, ale ze względów praktycznych stosuję plastik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Tak, wiem że złota łopata. Zastanawiam się nad szklanymi balonami do cichej i ni stąd ni zowąd wpadłem na takie oto słoje: http://allegro.pl/balon-do-wina-25l-gasior-szeroka-szyjka-wino-sloj-i4995879932.html Wygląda to poręczniej niż gąsiory i na moje oko dałoby się używać zarówno systemu z zalanym korkiem jak i rurką fermentacyjną. Inna sprawa, że kształt może ułatwić fermentację w małej lodówce. Czy ktoś ma na podorędziu, żeby podzielić się wrażeniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Tu mi się w oczy rzucił Lary 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tak, wiem że złota łopata. Zastanawiam się nad szklanymi balonami do cichej i ni stąd ni zowąd wpadłem na takie oto słoje: http://allegro.pl/ba...4995879932.html Wygląda to poręczniej niż gąsiory i na moje oko dałoby się używać zarówno systemu z zalanym korkiem jak i rurką fermentacyjną. Inna sprawa, że kształt może ułatwić fermentację w małej lodówce. Czy ktoś ma na podorędziu, żeby podzielić się wrażeniami? Akurat słoja nie używałem, ale miałem wydaje mi się, że będzie to praktyczniejsze niż zwykły balon szklany. Przy winach i miodach pitnych używałem różnego rodzaju szkła. Miałem kilka różnych wynalazków i jeśli miałbym kupić coś do piwa to właśnie taki słój, może odrobinę mniejszy. Balony zajmują dużo miejsca i są "nieukładne", niewygodne w myciu, dodatkowo niektóre z nich (jeśli dobrze pamiętam, to jakieś włoskie miały na forum winiarskim złą opinię) były z nędznego szkła - mi mimo ciągłego noszenia w plasitkowym koszyku w ostatnim odpadło dno, na szczęście nie był pełny... ale i tak wystarczyło, żeby sąsiedzi nie byli happy. Same balony są też niewygodne w myciu. Miałem też polskie szkło o kształcie cylindrycznym z szerszą szyjką i było o wiele lepsze (ale wyślizgnęło się podczas mycia), jednak czasami musiałem dolewać wody by mieć małą powierzchnię kontaktu z powietrzem. Myło się lepiej i łatwiej było gdzieś ustawić. W wypadku piwa wydaje mi się, że nie będzie problemu z kontaktem z powietrzem, bo jednak rzadziej przelewamy piwo niż winiarze wino, więc gaz który powstanie na początku cichej powinien wypchnąć resztki powietrza. A słój łatwiej czyścić - odkręcisz wieko i możesz cały umyć gąbką. Przynajmniej tak sobie na chłopski rozum główkuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Koleżanki i Koledzy, Śpieszę poinformować, że dziś stałem się posiadaczem fermentora o pojemności 50L z tworzywa sztucznego. Kolor biały, dwa uchwyty do przenoszenia, kranik. Na górze zakrętka (czerwona) z jeszcze jedną małą zakrętką na rurkę fermentacyjną. Cena: niecałe 15 EUR Loco: Hornbach, Weissensee, Berlin Halo! Odkop roku ale przynajmniej nowego wątku nie stworzę Czy takie duże fermentory są dostępne gdzieś w Polsce? Albo inaczej - chętnie przytuliłbym wiadro z pokrywą z atestem do spożywki tak co najmniej 50 litrów... Czy ktoś coś wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Na allegro masz beczki niebieskie do kiszenia kapusty myślę ze się nadadzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Na allegro masz beczki niebieskie do kiszenia kapusty myślę ze się nadadzą Używam takiej beczki. Ważne jest aby powierzchnia w środku nie była uszkodzona. Pokrywa beczki na pewno nie ma tej szczelności za tradycyjne fermentory. Ich duża zaleta to solidne uchwyty. Na burzliwą nadają się idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Wolałbym wiadro, czy 33 dm3 to max? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Niekoniecznie: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/fermentownia-browaru/1085-fermentor-42l-z-rurka-fermentacyjna.html Natomiast 50 litrów i więcej to widziałem tylko w kształcie beczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się