micd84 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Na jesieni przymierzam się do piwa dolnej fermentacji ale już teraz chcę się zaopatrzyć w odpowiedni pojemnik do lagerowania i tu potrzebuję porady jaki wybrać? Będę używał pudła ze styropianu z zamrożonymi wkładami PET. standardowy fermentor - podobno nie należy w nim lagerować dłużej niż 2 tyg. ze względu na możliwe utlenienie? balon do wina - obawiam się że może pęknąć przy schładzaniu, ktoś próbował? balon PET taki jak tu: http://www.browar.bi...y_pet_23_litrow - wydaje się najlepszym wyborem, zdaje się że w USA takich najczęściej używają ale jest dość drogi Ewentualnie może jeszcze macie inne sposoby? Biorę pod uwagę 2 mniejsze pojemniki zamaist 1 dużego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 standardowy fermentor - podobno nie należy w nim lagerować dłużej niż 2 tyg. ze względu na możliwe utlenienie? Coś więcej w temacie - kończy mi się czwarty miesiąc lagerowanie Maibocka w zwykłym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 podpatrzone w browarze Czarny Rys... po wyplacie planuje wzbogacic sie o taki słój: http://allegro.pl/balon-do-wina-25l-gasior-szeroka-szyjka-wino-sloj-i4303789812.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Plastik PET nie nadaje sie do długotrwałego kontaktu z żywnością. Standardowy fermentor z PP wg mnie w niczym nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Do lagerowania tylko szkło lub stal, np. keg. I to najlepiej dopasowane do objętości. Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 jak bym miał dać prawie 125zł za ten balon PET to raczej bym poszukał takiego jak w temacie http://www.piwo.org/topic/7131-keg-pet-firmy-petainer/ nie wiem czy w tym temacie czy innym ,ale ktoś pisał że za free odda ,a jak nie to po knajpach można szukać plus jeszcze ten że ciemny jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Tylko jak z tym szkłem? Nie pęka przy różnicy temperatur jak będę chłodził? Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez micd84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Z 10°C do 0°C to żadna różnica. Nic nie pęka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 standardowy fermentor - podobno nie należy w nim lagerować dłużej niż 2 tyg. ze względu na możliwe utlenienie? Coś więcej w temacie - kończy mi się czwarty miesiąc lagerowanie Maibocka w zwykłym fermentorze. Plastikowych fermentorów nie należy używać do szeroko rozumianych lambików ze względu na utlenianie, więc coś w tym jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Plastikowych fermentorów nie należy używać do szeroko rozumianych lambików ze względu na utlenianie, więc coś w tym jest. Nie tyle ze względu na utlenienie samego piwa (w sensie efektów utlenienia typu karton), tylko ze względu na przyśpieszone zakwaszanie brzeczki przez bakterie i brettanomyces w obecności tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 podpatrzone w browarze Czarny Rys... po wyplacie planuje wzbogacic sie o taki słój: http://allegro.pl/ba...4303789812.html Uważaj tylko i od razu przy kurierze sprawdź bardzo dokładnie. Ja oglądnąłem pobieżnie i nie zauważyłem mikro pęknięcia na dole butli a było tak malutkie że zauważyłem go dopiero gdy zlewałem RiSa po miesiącu. Zgłosiłem im problem, opisałem co i jak.... i doooopa z wymiany. Wypięli się na mnie i zostałem z tym pękniętym. Polepiłem jakoś domowym sposobem i poszła na wino. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 dzieki za uwage... mam sklepik na miejscu w Rzeszowie ogladne dokladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Plastikowych fermentorów nie należy używać do szeroko rozumianych lambików ze względu na utlenianie, więc coś w tym jest. Nie tyle ze względu na utlenienie samego piwa (w sensie efektów utlenienia typu karton), tylko ze względu na przyśpieszone zakwaszanie brzeczki przez bakterie i brettanomyces w obecności tlenu. Zakwaszenie to właśnie skutek utlenienia przy udziale bakterii, np. do octu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 czyli jak zaraza się dostanie do szklanego fermentatora to piwa nie ruszy ? czy w plastikowym przez ścianki się teleportują do wnętrza ? chyba chodzi o to że by było jak najmniej wolnego miejsca i o blokowanie promieni UV ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 I przy plastikowym i przy szklanym fermentorze są pewnie jakieś bakterie w brzeczce, chodzi o to że szklany pojemnik nie przepuszcza tlenu który pomaga rozwijać się tym bakteriom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Czyli plastik przepuszcza bo nie kumam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 tak, plastik przepuszcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Tak, przepuszcza. Przez 20 dni w temperaturze 25°C wpuści do fermentora ok. 0,1g tlenu. W temperaturach lagerowych zapewne kila razy mniej. Nie ma co siać paniki, szczególnie w piaskownicy. Lagerowanie w fermentorze nie zepsuje piwa. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) To w końcu jak to jest, można przez 4-6 tygodni lagerować piwo w plastikowym fermentorze w temp. poniżej 10C bez ryzyka infekcji czy pogorszenia smaku czy nie? WiHuRa pisze np. że tylko szkło lub stal... Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez micd84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Przepuszczalność tlenu w plastiku może i jest stosunkowo mała ale problem to także szerokie lustro piwa i duża przestrzeń we wiadrze w której jest tlen. Nie jest on wypychany przez Co2 bo drożdże nie pracują podczas lagerowania. Te dwie sprawy się kumulują. Odkąd lageruje piwo szkle nie mam już jakiś dziwnych obcych zapachów/posmaków. Osobiście do lagerowania we wiadrach nie wrócę. Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez WiHuRa korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Oczywiście, Wihura ma racje, że lepiej w szkle/stali i ogólnie zminimalizować kontakt z tlenem ale to nie jest podstawowy, ba nawet nie średni stopień zaawansowania. To są niuanse najwyższego poziomu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Przepuszczalność tlenu w plastiku może i jest stosunkowo mała ale problem to także szerokie lustro piwa i duża przestrzeń we wiadrze w której jest tlen. Nie jest on wypychany przez Co2 bo drożdże nie pracują podczas lagerowania. Te dwie sprawy się kumulują. O taką odpowiedź mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Jako ciekawostka, byłem dzisiaj w szwedzkim mikrobrowarze, tam do lagerowania używają grubych worków, pewnie specjalnie do tego przeznaczonych. Koleś powiedział, że sporo ekperymentowali z lagerowaniem i to wyszło im najbardziej optymalne (na skalę kilkuset litrów). Podeślę fotki jak zgram. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Leżakuje już ponad 3 m-ce stouta 19 blg z płatkami dębowymi, oczywiście w plastikowym fermentorze. Temperatura 15-18 st. C. Nie zagladałem do środka... Trochę zmartwiliscie mnie tym utlenieniem. Za tydzień planuje rozlew, zobaczę co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się