Mariusz_CH Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Znalazłem takie cuś: http://www.google.pl....73231344,d.bGQ Czyli jesli dobrze policzyłem to masz taki poziom jonów HCO3 - 315,9 ppm. Błąd. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 czy twardość przemijającą muszę mierzyć za pomocą wskaźnika? Czy nie mogę jej w jakiś sposób z podanych danych wyliczyć? Z tego, co dalej jest napisane w artykule, to ten parametr jest również istotny. Albo KH test albo dane takie jak u Kamila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Napisałem już to w PW ale dam jeszcze tutaj może się komuś przyda. Zasadowość ogólna to liczba moli HCl potrzebna to zobojętnienia wody, do pH 8,3 przyjmuje się że jedynymi anionami zasadowymi są jony wodorowęglanowe HCO3, jest to jon jednowartościowy czyli jest to także liczba moli jonów HCO3 w roztworze. Czyli aby przeliczyć zasadowość ogólna na stężenie wodorowęglanów: 3,9[mmol/l] * 61[g/mol] (masa molowa HCO3 czyli 3*16+12+1=61) = około 240 mg/l (czyli ppm) Tu są też wzory do przeliczeń różnych jednostek zasadowości (jako CaCO3/HCO3-/CO32-): http://www.cdph.ca.g...Conversions.pdf Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez kantor ThoriN i Kamil 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Dobre info, przyda się. W poprzednim pdfie wartości dotyczą twardości ogólnej, a tu chodzi o konkretny jon. Ja bym się dalej upierał przy KH teście. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) Czy z tego wynika, że da się przeliczyć ilość HCO3 mając daną twardość ogólną (mg CaCO3 )? Według tych wzorów, dla twardości ogólnej 258 mg/L jak CaCO3 będzie: mg jak HCO3 = 1.22 * 258 = 314,76 [mg/L] To teraz jeszcze mam pytanko - jak to się ma do twardości przemijającej. Czy już na tej podstawie można wyliczyć ilość odpowiednich soli/kwasów jakie należy dodać aby skorygować wodę czy też nadal potrzebna jest twardość przemijająca? Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Czy z tego wynika, że da się przeliczyć ilość HCO3 mając daną twardość ogólną (mg CaCO3 )? Nie, potrzebujesz twardość przemijającą (węglanową) lub zasadowość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Sorry za odkop ale mam pytanie odnośnie twardości wody i stosowania gipsu. W piwach rzemieślniczych na amerykańskich chmielach zawsze zaskakuje mnie goryczka i smak chmieli, czuć rześkość tych chmieli, goryczka nie zalega. W moich pale ale i podobnych zawsze ta goryczka jest zalegająca, nie jest takie rześko chmielowe, nawet jak użyłem chmielu, który był tydzień po sprowadzeniu do sklepu ze świeżego zbioru. Woda z wodociągu przechodzi przez jeden filtr siatkowy, który zatrzymuje opiłki i inne ''duże'' zanieczyszczenia a następnie przez filtr węglowy i dopiero leci do kranu. Wystąpiłem o skład wody, teraz czekam aż mi to przygotują i udostępnią. Chodzi mi o to, czy używać gipsu piwowarskiego żeby podkreślić chmielowość w APA i innych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Bardziej podbij chlorki niż siarczany, u mnie podbijanie chlorków (miałem przewagę siarczanów w wodzie) podniosło jakość goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Próbowałem różne warianty i najlepiej pasuje mi chlorki i siarczany stosunek 1:1, podbite do 180-200 ppm. Do podbicia używam gipsu i soli kuchennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) Ulala. Jak to zrobić na lenia bez pomiaru wody z kranu? Nie chce kupować sprzętu ani żadnych pasków, mam dosyć wydatków ostatnio na browar... Edit: Czytam w wiki, że: Cl (chlorki) - 0-250 ppm. Akcentują słodowość i pełnię smaku. Powyżej 300 ppm mogą dawać aptekarskie posmaki. No i większość moich piw jest właśnie bardzo słodowych w smaku. Edytowane 28 Listopada 2017 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Ja wziąłem uśrednione dane z łódzkich wodociągów i wyliczam BeerSmithem po wpisaniu bazowych wartości dla mojej wody. Jak otrzymasz dane o swojej możesz to wklepać w jakiś kalkulator, np. https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) Załączam zdjęcie z wynikami badań mojej wody. Co mogę zrobić, żeby poprawić wodę do mocno chmielonych pale ale? A może jest tak dobra, że nic nie robić? Pozdrawiam Twardość ogólna CaCO3 mg/l: zakres 351 do 381. Edytowane 29 Listopada 2017 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) Co można powiedzieć o tej wodzie? w jaki sposób modyfikować pod kątem piw ciemnych, a jak pod kątem lekkich, chmielowych? Twardość ogólna średnia 320 CaCO3 Edytowane 29 Listopada 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) @bart3q jak myślisz, co robić z moją wodą, modyfikować jakoś? Według strony water chemistry (podanej parę postów wstecz) to powinienem dodać 3-4 łyżeczki gipsu i jedną łyżeczkę chlorków, wyjdzie siarczany 2:1chlorki. Czy to jest dobra droga? Warzę w niedzielę, mam 10g chlorku wapnia i 20g gipsu piwowarskiego. Chciałbym zdążyć się przygotować ;). Edit: To co czytam w necie kieruje mnie jednak do tego, żeby sypnąć 3 łyżeczki gipsu i nic więcej. Edytowane 29 Listopada 2017 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Z tego pewnie nic nie da się wywnioskować? grabówka1.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się