Jump to content

Jak uniknąć zakażenia przy pobieraniu brzeczki?

Recommended Posts

Chciałbym sprawdzić poziom cukru w prawie trzy tygodniowej brzeczce (nie zlewałem na cichą). Czy macie jakiś prosty i skuteczny patent na to, żeby bezpiecznie pobrać brzeczkę do ballingometru? Poprzednią warkę strasznie schrzaniłem* i nie chciałbym tym razem przenieść żadnego syfa. Fermentor jest bez kranika.

Proste (prostackie) rozwiązanie to wygotowana chochla, ale może są jakieś jeszcze bezpieczniejsze, choć mniej oczywiste, metody.

* - mimo to dzielnie dopijam

Edited by Jakub M

Poprzednią warkę strasznie schrzaniłem*

* - mimo to dzielnie dopijam

Wrzuć dla potomnych co zrobiłeś, żeby wiedzieli na co uważać :).

Ja robię sobie w dedykowanym pojemniku roztwór nadwęglanu sodu i do niego wrzucam sprzęty typu balingomierz, łyżka, chochelka, końcówka blendera. Od 30 warek brak infekcji.

Edited by santa

post-2947-0-51038000-1409386841_thumb.jpgPolecam pipetę. Wsunąć można nawet bez otwierania pokrywy, wystarczy wyjąć rurkę i gumkę. Łatwa w dezynfekcji, polanie wrzątkiem przed i po pomiarach gwarantuje sterylność.

Czy chochlę do pobierania próbek czy szumówkę do mieszania piwa z roztworem cukru przed butelkowaniem opalam nad gazem i, jako że wybrałem chlor jako podstawowy środek do dezynfekcji, "studzę" je spsikując roztworem ClO2.

A u mnie sprawdza się brak pomiaru w trakcie fermentacji i zostawienie piwa w spokoju na 2-3 tygodnie burzliwej i ewentualnie tydzień cichej. Robię pomiary przy przelewaniu i przed butelkowaniem/kegowaniem (jak mam już wszystko naszykowane i od razu zlewam wtedy piwo) tylko by mieć pewność że wszystko jest okej. Piwowarstwo ma uczyć cierpliwości, ja wiem że chce się bardzo szybko napić nawarzonego piwa, ale 2-3 dni więcej fermentacji nie zaszkodzą, a przy najmniej nie mamy stresu jak tu zrobić pomiar żeby nie zakazić. I jeszcze ogólnie jeżeli już muszę zrobić jakiś pomiar, wyjmuję rurkę fermentacyjną, (dla bezrurkowych wiader uchylam lekko pokrywę) i przez ten otwór robię pomiar w taki sposób że mam strzykawkę 50 ml i bardzo cienki wężyk igielitowy, odkażane wcześniej w ClO2 (czasem jak mam lenia używam do tego roztwór aktywny, po prostu zaciągam go trochę do rurki strzykawki i wypryskuje), i potem zasysam dosłownie trochę do strzykawki (mam refraktometr) ale ilość potrzebna do balingomierza też będzie wystarczalna. I ot taki sposób bez ryzyka... ale ja doradzam jednak sposób z pierwszej części tego posta.

Edited by Undeath

A ja mam taki sprzęt czyli strzykawka 100ml do tego rurka mosiężna 3mm (ale teraz wiem że mogła by być większa). Rurka jest wciśnięta w końcówkę która jest ze strzykawką.

Przed pomiarem strzykwakę wraz z igłą przemywam kilka razy gorącą wodą z kranu, najlepiej wyciągnąć tłok wlać wody i wycisnąć wystarczy tak zrobić 3 razy. Po tym zabiegu biorę zapalniczkę żarową i opalam 2/3 igły tak aby wszystko zabić. Jak już jest gotowa i wysterylizowana. Z uwagi że jadę na jeden fermentor zawsze mam pokrywę z rurką, aby zmierzyć blg wyciągam rurkę i wkładam przez otwór ową "igłę" i pobieram dwie próbki dla mojego cukromierza potrzeba około 130-150ml.

PS.

Zapomniałem dodać że pomiar wykonuje dwa razy, pierwszy raz po 3 tygodniach od zadania drożdży, tj zamin fermonetor wyląduje w lodówce, następny raz zaraz przed rozlewem. W trakcie trwania nie sprawdzam blg.

strzykawka.jpg

Edited by alawrak

czyli takim przepuszczonym przez bułkę :) Do przetarcia blatu możesz zastosować. Należy pamiętać, że alkohol ma właściwości dezynfekujące w stężeniu 75%, stosując wyższe stężenie narażamy się ta to, że bakterie utworzą formy przetrwalnikowe.

75%, stosując wyższe stężenie narażamy się ta to, że bakterie utworzą formy przetrwalnikowe.

chyba niższe ;), a wyższe za szybko paruje.

75%, stosując wyższe stężenie narażamy się ta to, że bakterie utworzą formy przetrwalnikowe.

chyba niższe ;), a wyższe za szybko paruje.

Z tego co wiem to wiem to wyższe, nie mogę tego potwierdzić ale 99% alkohol działa gorzej jak 75%. Jednak głowy nie dam uciąć :)

A ja mam taki sprzęt czyli strzykawka 100ml do tego rurka mosiężna 3mm (ale teraz wiem że mogła by być większa). Rurka jest wciśnięta w końcówkę która jest ze strzykawką.

Gdzie taką rurkę dostałeś?

sklep modelarski, na allegro też jest

http://allegro.pl/rurka-mosiezna-mosiadz-1000-x-2-1-3-mm-i4540861961.html

Rurka 3mm (wewnątrz 2,1mm) wchodzi bardzo ładnie do środka końcówki dołączonej do strzykawki. Próbkę pobieramy z wyczuciem aby nie tworzyć zbędnego powietrza.

Można też zastosować grubszą rurkę i zamiast do środka końcówki nałożyć ją na wierzch, wtedy średnice igły mamy na 5mm (wewnątrz 4,1mm)

http://allegro.pl/rurka-mosiezna-mosiadz-1000-x-4-1-5-mm-i4540834262.html

Co myślicie o wykorzystaniu pomysłu jaki jest używany przy produkcji np. whisky lub tequili ? Ostatnio widziałem program o produkcji tego trunku i jest tam ciągły pomiar alkoholu. Alkoholomierz pływa w wypływającym destylacje, więc na bieżąco można sprawdzać wskazania. Pomyślałem czy nie można by wykorzystać tego pomysłu przy fermentacji piwa. Musiało by to wszystko tworzyć zamknięta całość z fermentatorem. Według mnie mogło by to wyglądać na przykład tak jak na załączonym rysunku. Aerometr pływałby sobie od początku fermentacji i nie trzeba by było nic otwierać i pobierać próbek.

post-9501-0-32511400-1410031663_thumb.jpg

Wyobraź sobie jak wyglądałby ten spławik i cały ten płynowskaz po fermentacji burzliwej i jak byś to miał czyścić , skoro czasem z gładkiej ściany fermentora ciężko usunąć osady. Myślę że nie odczytałbyś niczego :)