DonBeer Opublikowano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 (edytowane) #109 Blonde Ale 9,7°Blg 01.09.2021 Dzisiaj klasycznie dla rozruszania drożdży styl Blonde Ale, docelowo ma wyjść piwo z średnio niską goryczką z niewielką chmielowością bez żadnych dominujących aromatów. Parametry: Gęstość początkowa: 9,7°Blg Goryczka: 20 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 3,2°Blg Alkohol: 3,4% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,50kg [75%] pilzneński Viking Malt 0,50kg [25%] pszeniczny Viking Malt Śrutowanie śruba: thermomix partie 500g 5s/obr.8. Zacieranie: 15L 68°C - 60min + 2ml kwasu mlekowego, 3g chlorku wapnia 72°C - 10min Filtracja: 3L 80°C + 1ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min: 60min 3g Simcoe 13,5% gran. '20 15min 10g Simcoe 13,5% gran. '20 Otrzymałem 11,5 litrów brzeczki o gęstości 9,6°Brix po korekcie 9,7°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 15°C. Zadane drożdże FM52 prosto z fiolki. Fermentacja burzliwa 13 dni 15-20-20-20-20-20-21-22-23-23-23-24-24 Fermentacja cicha 9 dni 20-20-20-20-20-21-21-21-21 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg, zjechała do 3,2°Blg co daje 3,4%. PODSUMOWANIE: 14.09.2021 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 23.09.2021 Zabutelkowane, zjechało do 3,2°Blg co daje 3,4% alko. Wyszło płytkie odfermentowanie na poziomie 67%. 20.10.2021 Miesiąc w butelce spokojnie wystarczył do nagazowania na niskim poziomie, w aromacie bardziej słodowe, pszenne, bark chmielowych nut. W smaku słodowe, lekko pszenne, goryczką niską, gładkie. Zasyp do powtórzenia ale z większą goryczką i chmieleniem na aromat. Piwo wyszło ok, tak jak zakłada opis stylu jest ejlową odpowiedzią na lagera. Profil wyszedł bardziej słodowy niż chmielowy, goryczka niska, aromat przyjemnie słodowy, lekko pszennie i to w zasadzie w aromacie tyle. Nie jest płytkie i wodniste, dobrze się pije. Piwo do poczęstowania znajomych którzy głównie spijają euro lagery. Edytowane 25 Listopada 2021 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 (edytowane) #110 American Pale Ale 10,7°Blg 14.09.2021 Kolejne klasyczne piwo, idę w stronę ameryki tym razem bardziej chmielowe pod względem goryczki oraz aromatów chmielowych od poprzedniej warki czyli Blonde Ale. Parametry: Gęstość początkowa: 10,7°Blg Goryczka: 37 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 3,0°Blg Alkohol: 4,1% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2,30kg [95%] pilzneński Viking Malt 0,12kg [05%] Abbey CastelMalting Śrutowanie śruba: śrutownik 0,8 obr. śruby Zacieranie: 15L - woda dzień wcześniej przegotowana i zdekantowana z nad sadu. 68°C - 50min 72°C - 10min Filtracja: 3L 80°C + 3ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 37IBU: 30min 3g Simcoe 13,5% gran. '20 15min 15g Mosaic 10% gran. '20 00min 20g Mosaic 10% gran. '20 - 15min hopstand Otrzymałem 11,5 litrów brzeczki o gęstości 10,6°Brix po korekcie 10,7°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 15°C. Zadane drożdże FM52 60ml I pokolenie Fermentacja burzliwa 21 dni 15-19-19-19-20-20-20-21x14 Fermentacja cicha 16 dni 20°Cx14dni-6°Cx2dni, na ostatnie 7 dni 25g Simcoe i 45g Mosaic Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg. Przed rozlewem dodałem 2g witaminy C. PODSUMOWANIE: 05.10.2021 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 20.10.2021 Zabutelkowane, zjechało do 3,0°Blg co daje 4,6% alko. Wyszło płytkie odfermentowanie na poziomie 72%. 10.01.2022 2,5 miesiąca w butelce i się przegazowało. Piwo wyszło ok, chociaż po prawie 2 miesiącach w butelce aromat uleciał i jak dla mnie jest nieco przegazowane, co prawda nie ma granatów i gushingu a jednak mi przeszkadza. Goryczka wyszła całkiem przyjemna, grejpfrutowa, czasami miałem odczucie lekkiej trawiastości może następnym razem warto dać więcej abbey lub jakiegoś jasnego karmelu który przykryłby trawę i łodygę. Klarowne z sporą czapą drobnopęcherzykowej piany. Do powtórzenia lecz z mocniejszym chmieleniem. Edytowane 21 Stycznia 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 14 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 (edytowane) #111 Hoppy Polish Ale 11,5°Blg 14.10.2021 Parametry: Gęstość początkowa: 11,5°Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,8°Blg Alkohol: 4,6% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2,30kg [95%] pilzneński Viking Malt 0,12kg [05%] Abbey CastelMalting Śrutowanie śruba: śrutownik 0,8 obr. śruby Zacieranie: 15L + 2,5ml kwasu mlekowego. 68°C - 50min 72°C - 10min Filtracja: 3L 80°C + 3ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 37IBU: 60min 2g Marynka 9,5% gran. '19 00min 35g Cascade PL 7,1% gran. '20, 35g Chinook PL gran. '20 - 15min hopstand Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 11,4°Brix po korekcie 11,5°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17°C. Zadane drożdże FM52 60ml II pokolenie Fermentacja burzliwa 9 dni, 17-18-18,5-19-20-20-21-21-21-21 Fermentacja cicha 10 dni 7x20°C-3x6°C, 5 dni chmielenia na zimno po 65g Cascade PL i Chinook PL. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg. Przed rozlewem dodałem 2g witaminy C. PODSUMOWANIE: 24.10.2021 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 30.10.2021 Dodałem po 65g Cascade PL i Chinook PL. 03.11.2021 Zabutelkowane zjechało do 2,8°Blg co daje 4,6% alko. Odfermentowanie na poziomie 76%. 18.12.2021 Aromat delikatny, cytrusowy, żywiczny, lekko trawiasty. Pełne, goryczką żywiczna, wyraźna, lekko trawiasta. Nasycenie średnio wysokie, trochę mi przeszkada. Edytowane 18 Grudnia 2021 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 (edytowane) #112 Irish Stout 11,9°Blg 23.10.2021 Klasyczny Irish Stout, baza pilzneński, płatki jęczmienne do nadania kremowości i poprawienia piany, nie chciałem uzyskać dużej paloności więc daje pół na pół jęczmienia palonego oraz carafa I. Niestety w widełkach ekstraktu się nie mieszczę bo o dziwo wydajność wzrosła. Parametry: Gęstość początkowa: 11,9°Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 3,1°Blg Alkohol: 4,6% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,65kg [78%] pilzneński Viking Malt 0,20kg [10%] płatki jęczmienne 0,12kg [06%] jęczmień palony 0,12kg [06%] carafa I Śrutowanie śruba: śrutownik 0,7 obr. śruby Zacieranie: 15L 67°C - 40min 72°C - 20min Filtracja: 3L 80°C + 3ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 25IBU: 60min 16g Challenger 5,8% gran. '20 Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 11,8°Brix po korekcie 11,9°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17°C. Zadane drożdże FM13 prosto z fiolki. Fermentacja burzliwa 12 dni, 17-17-18-18,5-19-19-19-20-21-20-20-20 Fermentacja cicha 14 dnia, 14x20°C temp. otoczenia Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg. Zjechało do 3,1°Blg co daje 4,6% alko. Odfermentowanie na poziomie 74% . PODSUMOWANIE: 02.11.2021 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 16.11.2021 Zabutelkowane, zjechało do 3,1°Blg. Edytowane 16 Listopada 2021 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 24 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2021 (edytowane) #113 Puławski Ale 11,1°Blg 24.10.2021 Parametry: Gęstość początkowa: 11,1°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,9°Blg Alkohol: 4,3% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,90kg [95%] pilzneński Viking Malt 0,10kg [05%] Abbey CastelMalting Śrutowanie śruba: śrutownik 0,8 obr. śruby Zacieranie: 14L + 3ml kwasu mlekowego, 2g gipsu 67°C - 40min 72°C - 20min Filtracja: 4L 80°C + 3ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 25IBU: 60min 10g Marynka 9,5% gran. '20 00min 40g Puławski 3,8% gran. '20 15min hopstand Otrzymałem 11,5 litra brzeczki o gęstości 11,0°Brix po korekcie 11,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 16°C. Zadane drożdże FM52 III pokolenie 60ml. Fermentacja burzliwa 15dni, 17-18-19-13x20°C Fermentacja cicha 10dni, 10x20°C temp. otoczenia Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg. Zjechało do 2,9°Blg co daje 4,3% alko. Odfermentowanie na poziomie 74% . PODSUMOWANIE: 08.11.2021 Przelane na cichą bez pomiaru BLG. 13.11.2021 Dodałem 60g Puławskiego 18.11.2021 Zabutelkowane. 21.01.2022 Piana bujna, myślę że będzie podobnie jak z APA, jeszcze miesiąc i się przegazuje. W aromacie kwiatowo, mętne. W smaku pełne, nasycenie średnio wysokie, goryczka średnio niska ale wyraźna, żywiczna. Edytowane 21 Stycznia 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 2 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 (edytowane) #114 Irish Red Ale 9,0°Blg 02.11.2021 Czas na kolejny klasyczny styl Irish Red Ale, styl który zostawia spore pole manewru piwowarowi ponieważ balans idzie w stronę słodową, w aromacie może pojawiać się toffi, karmel, zbożowość, herbatniki i ciasteczkowość. Oczywiście styl charakteryzuje się czerwona barwą. Niestety zapomniałem uzupełnić słód bazowy i musiałem kombinować i ratować się cukrem. Baza pilzneński, pszeniczny i płatki jęczmienne. Słody specjalne, melanoidynowy i carapils dla słodowości, kaemelowy i special B dla karmelu oraz carapils Parametry: Gęstość początkowa: 9,0°Blg Goryczka: 19 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 0,80kg [51%] pilzneński Viking Malt 0,40kg [25%] pszeniczny Viking Malt 0,20kg [13%] płatki jęczmienne 0,11kg [07%] karmelowy 40-60 0,08kg [05%] melanoidynowy 0,05kg [03%] special B 0,05kg [03%] carapils 25g jęczmień prażony do wysładzania Śrutowanie śruba: śrutownik 0,8 obr. śruby Zacieranie: 14L + 3ml kwasu mlekowego, 2g gipsu 67°C - 60min Filtracja: 4L 80°C + 3ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 19IBU: 60min 12g Challenger 5,8% gran. '20 15min 1/4 Whirflock 10min 72g cukru Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 8,9°Brix po korekcie 9,0°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 16°C. Zadane drożdże FM13 I pokolenie 60ml. Fermentacja burzliwa 19 dni 16-17-17-18-18-19-19-19-20-21 9x20 Fermentacja cicha 9 dni w 20°C Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg. Zjechało do 3,4°Blg co daje 3% alko. Odfermentowanie na poziomie 62% . PODSUMOWANIE: 21.11.2021 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 30.11.2021 Zabutelkowane. Edytowane 30 Listopada 2021 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 (edytowane) #115 Imperial Stout 22,0°Blg 21.11.2021 Zapasy ciemnych mocnych piw puste więc czas na Imperialnego Stouta. W zasypie łącznie 20% słodów specjalnych caraaroma który powinien dać trochę suszonych owoców, czekoladowy ciemny dla czekolady i uzyskania barwy, carafa I żeby zmniejszyć kwasowość i podpić gorzka czekoladę oraz jęczmień prażony dla paloności. Parametry: Gęstość początkowa: 22,0°Blg Goryczka: 60 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 3,40kg [70%] pilzneński Viking Malt 0,50kg [10%] płatki owsiane 0,40kg [08%] caraaroma 0,20kg [04%] czekoladowy ciemny 0,20kg [04%] carafa I 0,20kg [04%] jęczmień prażony Śrutowanie śruba: śrutownik 0,8 obr. śruby Zacieranie: 18L przegotowanej wody 7,7pH + 6ml kwasu mlekowego zbite do 6,1pH, 1g gipsu, 1g soli kuchennej, 2g węglanu wapnia 67°C - 80min / 5,5pH Filtracja: 3L 80°C Gotowanie 70min - 60IBU: 60min 27g Marynka 9,5% Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 21,8°Brix po korekcie 22,0°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 16°C. Zadane drożdże FM13 II pokolenie 100ml. Fermentacja burzliwa 31 dni 16-16-17-17-18-18-19-19-20-20-21-21- 19x20°C PODSUMOWANIE: 12.01.2022r. Przelane na cichą bez pomiaru blg. Edytowane 21 Stycznia 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 (edytowane) #116 Coffee Stout 10,3°Blg 21.11.2021 Poznańska krew nie pozwoliła mi zmarnować młóta po Imperialnym Stoucie więc leci cieńkusz, młóto przełożyłem do lodówki turystycznej z filtratorem dolałem 10L wody 78°C, zostało tak na ok. 1,5h. Na cichą lub przed rozlewem dodam kawę w formie cold brew. Parametry: Gęstość początkowa: 10,3°Blg Goryczka: 15 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 3,5°Blg Alkohol: 3,6% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: ??) cieńkusz po warce 115 Śrutowanie śruba: śrutownik 0,8 obr. śruby Zacieranie: j/w Filtracja: brak Gotowanie 50min - 15IBU: 50min 5g Marynka 9,5% Otrzymałem 9 litrów brzeczki o gęstości 10,2°Brix po korekcie 10,3°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 16°C. Zadane drożdże FM52 IV pokolenie 60ml. Fermentacja burzliwa Fermentacja cicha na 3 ostatnie dni dodane cold brew (80g mielonej kawy zalane 500ml wody, pozostawione w lodówce 24h, przed dodaniem na zimno pasteryzowane 15min w 70°C. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 8°Blg. Zjechało do 3,5°Blg co daje 3,6% alko. Odfermentowanie na poziomie 66% . PODSUMOWANIE: 17.12.2021 Dodany przefiltrowany macerat z kawy. 20.12.2021 Zabutelkowane 20.04.2022 W aromacie kawa z mlekiem, trochę czekolady, w smaku lekko kawowe, palone, niestety już przegazowane. Edytowane 21 Kwietnia 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 25 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 (edytowane) #117 Scottish Light 60 7,7°Blg 25.11.2021 Pierwsze podejście do szkockich ejli. Na rozkręcenie drożdży idzie szkockie lekkie, opis stylu daje duże pole manewru, piwo może mieć aromat słodowy, karmelowy, toffi, lekka torfowość która może iść w kierunek wędzony i ziemisty (efekt ten uzyskuje się poprzez długie gotowanie, a nie dodatek słodów wędzonych lub duży udział palonym). Baza to pilznański + 7,5% słodów specjalnych, słodki karmel ma dać słód jasny karmelowy 30, przyciemnić barwę oraz uzyskać efekt wędzonki ma jęczmień prażony, melanoidynowy ma dopełnić aromatów słodowych. Parametry: Gęstość początkowa: 7,7°Blg Goryczka: 15 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 3,1°Blg Alkohol: 2,4% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,20kg [92,5%] pilzneński Viking Malt 0,035kg [2,5%] karmelowy 30 0,035kg [2,5%] melanoidynowy 0,035kg [2,5%] jęczmień prażony Śrutowanie śruba: thermomix Zacieranie: 14,5L + 2ml kwasu mlekowego zbite do 6,1pH 67°C - 60min Filtracja: 3L 80°C + 2ml kwasu mlekowego / 5,6pH Gotowanie 90min - 15IBU: 60min 7g Marynka 9,5% Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 7,6°Brix po korekcie 7,7°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 16°C. Zadane drożdże FM12 bardzo rzadka gęstwa 50ml. Fermentacja burzliwa 13 dni 15-17-17-18-19-8x20°C Fermentacja cicha 8 dni 5x20°C 3x7°C Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 8°Blg. Zjechało do 3,1°Blg co daje 2,4% alko. Odfermentowanie na poziomie 60% . PODSUMOWANIE: 07.12.2021r. Przelane na cichą bez pomiaru blg. 15.12.2021r. Zabutelkowane Edytowane 20 Grudnia 2021 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2022 (edytowane) #118 Simple Berlin 8,2°Blg 08.01.2022 Nie planowałem tak długiej przerwy, w grudniu miało coś wpaść do gara ale się nie udało. Na szybko robię Berlinera na kwasie mlekowym. Do poszczególnych wiader polecą owoce: czerwona porzeczka, rabarbar, śliwki, mango i skórka z cytryny. Parametry: Gęstość początkowa: 8,2°Blg Goryczka: 10 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ??°Blg Alkohol: ??% Nagazowanie: 2,1v/v Zasyp: (zakładana objętość: 21L) 2,00 kg [50%] pilzneński Viking Malt 2,00 kg [50%] pszeniczny Śrutowanie śruba: thermomix Zacieranie: 22L 67°C - 50min 72°C - 10min Filtracja: 10L 80°C + 3ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 10IBU: 60 min 10g Kazbek 4,5% 5 min 300g cukru Otrzymałem 21,5 litrów brzeczki o gęstości 11,6°Brix po korekcie 11,7°Blg. Dzielę brzeczkę na 3 wiadra 7L - 7L - 7,5L, każde wiadro uzupełniam do objętości 10L, gęstość spada do 8,2°Blg. Fermentacja: 118.1 Dodana gęstwa ok 80ml FM52 118.2 Dodana gęstwa ok 80ml FM42 118.3 Dodana gęstwa ok 80ml FM12 Burzliwa: 118.1 118.2 10 dni 17-17-18-19-6x20°C 118.3 Cicha: 118.1 118.2 17 dni 10x20°C-7x5°C 3 dni klarowane żelatyną, 10 dni z czerwoną porzeczką 400g. 118.3 118.2 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 7°Blg. Zjechało do 2°Blg co daje 3,3% alko. Odfermentowanie na poziomie 76%. Plus 12ml kwasu mlekowego przed butelkowaniem. PODSUMOWANIE: 19.01.2022 118.2 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 06.02.2022 118.2 Zabutelkowane. 08.02.2022 118.1 przelane na cichą bez pomiaru blg z dodatkiem 800g pulpy z śliwek Edytowane 9 Lutego 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 (edytowane) #119.1 Kolsch 11°Blg | #119.2 Kaffir Kolsch 11°Blg 21.01.2022 Trafiły do mnie drożdże FM42 Stare Nadreńskie więc trzeba było zrobić klasycznego Kolscha. Co do zasypu powszechne są dwie wersje baza + wiedeński lub pszeniczny, nie miałem tego pierwszego więc użyłem słodu pszenicznego. Chmiel powinien być tradycyjny niemiecki, ale zastąpiłem go naszą Marynką. Parametry: Gęstość początkowa: 11°Blg Goryczka: 20 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 21L) 4,0kg [95%] pilzneński Viking Malt 0,2kg [5%] pszeniczny Viking Malt Śrutowanie śruba: thermomix Zacieranie: 21L + 3ml kwasu mlekowego 67°C - 50min 72°C - 10min Filtracja: 21L 80°C + 2ml kwasu mlekowego Gotowanie 80min - 20IBU: 60min 17g Marynka 9,5% Otrzymałem 23 litrów brzeczki o gęstości 10,9°Brix po korekcie 11°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 15°C. 119.1 12L zadane drożdże FM42 bardzo rzadka gęstwa 80ml. 119.2 11L zadane drożdże FM42 bardzo rzadka gęstwa 80ml. Fermentacja burzliwa: 119.1 19 dni 16-17-17,5-18-18,5-19-19,5-12x20°C 119.2 19 dni 16-17-17-18-18-14x20°C Fermentacja cicha: 119.1 21 dni 21x20°C 119.2 21 dni 21x20°C Butelkowanie 119.1 zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu 38g cukru/0,5L wody, zjechało do 2,8°Blg co daje 4,3%. 119.2 zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu 38g cukru/0,5L wody, zjechało do 2,8°Blg co daje 4,3%. Przed rozlewem dodałem wywar z 6g liści limonki Kaffir . PODSUMOWANIE: 09.02.2022 Oba wiadra przelane na cichą bez pomiaru blg. 02.03.2022 Zabutelkowane Edytowane 17 Marca 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Coś dziwnie przeliczasz brix na blg, mój kalkulator pokazuje zupełnie inne liczby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 W dniu 23.01.2022 o 14:36, MienkiN napisał: Coś dziwnie przeliczasz brix na blg, mój kalkulator pokazuje zupełnie inne liczby Mój ostateczny wynik uwzględnia współczynnik korekcji brzeczki, który wyliczam dla konkretnego refraktometru. https://www.brewersfriend.com/how-to-determine-your-refractometers-wort-correction-factor/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 25 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 Wyszedł Ci współczynnik korekcji 0,99 ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 26 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 12 godzin temu, Krzyżak napisał: Wyszedł Ci współczynnik korekcji 0,99 ? ? No tak mi wyszło z pomiarów, gdzieś widziałem że ktoś miał 0.96, przecież to indywidualna sprawa dla każdego refraktometru i rozgrzał może być np od 0.96 do 1.04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 16 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 (edytowane) #120 IPA 16,6°Blg 16.02.2022 Parametry: Gęstość początkowa: 16,6°Blg Goryczka: 50 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 3,0kg [100%] pilzneński Viking Malt Śrutowanie śruba: śrutownik śruba o,07 obr. Profil wody: Ca 95 / Mg 15 / Na 5 / Cl 49 / SO 156 / HCO 96 Zacieranie: 15L + 2ml kwasu mlekowego 68°C - 50min 72°C - 10min Filtracja: 4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego Gotowanie 60min - 50IBU: 60min 10g Iunga'21 12,2% 15min 15g Simcoe 13% 00min 15g Simcoe 13% , 45g Mosaic 12,3% Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 16,4°Brix po korekcie 16,6°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 16°C. Zadane drożdże FM52 bardzo rzadka gęstwa 100ml Fermentacja burzliwa: 12 dni - 17-17,5-18-18,5-2x19-20-5x20,5 Fermentacja cicha: 17 dni - 14x20°C-10-6-4 na ostatnie 5 dni poszło na zimno 75g Mosaica i 30g Galaxy. Dzień przed butelkowaniem klarowane żelatyną 2g/100ml. Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu 40g cukru/0,5L wody i 2g witaminy C, zjechało do 3,7°Blg co daje 6,8%. PODSUMOWANIE: 28.02.2022 Przelane na cichą bez pomiaru Blg. 12.03.2022 Dodałem chmiele. 16.03.2022 Dodana żelatyna. 17.03.2022 Zabutelkowane. Edytowane 17 Marca 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 25 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 (edytowane) #121 Best Bitter 11,1°Blg 25.02.2022 Parametry: Gęstość początkowa: 11,1°Blg Goryczka: 28 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,4°Blg Alkohol: 4,6% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,65kg [91%] pilzneński Viking Malt 0,10kg [06%] Brown Fawcett 0,05kg [03%] Karmelowy 60 Śrutowanie śruba: śrutownik śruba 0,7 obr. Profil wody: Ca 75 / Mg 15 / Na 0 / Cl 55 / SO 100 / HCO 100 Zacieranie: 10L + 2ml kwasu mlekowego + 1g gipsu, 0,7g soli epsom, 0,7 chlorku wapnia 67°C - 70min Filtracja: 7,5L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,75g gipsu, 0,5g soli epsom, 0,5 chlorku wapnia Gotowanie 60min - 50IBU: 60min 6g Iunga'21 12,2% 10min 10g Fuggle 5,9% Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 11°Brix po korekcie 11,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Zadane drożdże FM11 prosto z fiolki. Fermentacja burzliwa: Fermentacja cicha: Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu cukrowego 40g/0,5L gotowanego 5 min. Zjechało do 5*Brix po korekcie 2,4°Blg, co daje 4,6%. PODSUMOWANIE: 28.02.2022 ponad 2,5 dnia i drożdże nie ruszyły, napowietrzyłem jeszcze raz i dodałem 60ml świeżej gęstwy FM52. 24.03.2022 Trochę to potrwało ale udało się przelać na cichą bez pomiaru blg. 06.04.2022 Zabutelkowane. Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 9 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 (edytowane) #122 Vermelho Ale 9,7°Blg 09.03.2022 Parametry: Gęstość początkowa: 9,7°Blg Goryczka: 37 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 1,9°Blg Alkohol: 4,1% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,85kg [92%] pilzneński Viking Malt 0,16kg [08%] pszeniczny Viking Malt Śrutowanie śruba: thermomix, po 600g 5s/obr.7 Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 49 / SO 172 / HCO 88. 10L demineralizowanej + 8L kranówki Zacieranie: 14L + 2ml kwasu mlekowego + 3g gipsu, 1g soli epsom, 1 chlorku wapnia 68°C - 60min Filtracja: 4L 80°C + 1ml kwasu mlekowego + 1g gipsu, 0,3g soli epsom, 0,3 chlorku wapnia Gotowanie 60min - 37IBU: 00min 40g Vermelho 9,1%. hopstand 20min Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 9,6°Brix po korekcie 9,7°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17°C. Zadane drożdże New England Lallemand - gęstwa od znajomego. Fermentacja burzliwa: 11 dni 17-17,5-18-18,5-19-19,5-5x20°C Fermentacja cicha: 11 dni 8x18°C-3x5°C Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu cukrowego 43g/0,5L gotowanego 5 min, zjechało do 4,2*Brix po korekcie 1,9°Blg co daje 4,1%. PODSUMOWANIE: 20.03.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 24.03.2022 Dodane 60g Vermelho 31.03.2022 Zabutelkowane. 31.05.2022 Piwa praktycznie już nie ma, jak narazie z polskich chmieli Vermelho w tym roku u Mnie robi robotę, w aromacie pojawiają się delikatne cytrusy i truskawki, goryczką przyjemna średnio niska o profilu cytrusów żywicznym. Edytowane 31 Maja 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 (edytowane) #123 NEIPA 15,1°Blg Parametry: Gęstość początkowa: 15,1°Blg Goryczka: 00 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2,45kg [85%] pilzneński Viking Malt 0,22kg [7,5%] pszeniczny Viking Malt 0,22kg [7,5%] płatki owsiane Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu Profil wody: Ca 100 / Mg 18 / Na 0 / Cl 107 / SO 93 / HCO 96. 11L demineralizowanej + 8L kranówki Zacieranie: 15L + 2,5ml kwasu mlekowego + 1,2g gipsu, 1g soli epsom, 2,6 chlorku wapnia 68°C - 60min 5,7 pH Filtracja: 4L 80°C + 1ml kwasu mlekowego + 0,3g gipsu, 0,3g soli epsom, 0,7 chlorku wapnia, 5 pH Gotowanie 60min - 00IBU: hopstand 30min z 90°C do 80°C po 35g Amarillo, Citra i Strata Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 14,9°Brix po korekcie 15,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17°C. Zadane drożdże New England Lallemand 80ml gęstwy II pokolenie. Fermentacja burzliwa: 14 dni 17-17,5-18-18,5-19-9x20°C Fermentacja cicha: 14 dni 11x20°C-3x6°C na 5 dni 35g Amarillo, 35g Citra, 35g Mosaic Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu cukrowego 44g cukru / 0,5l wody, zjechało do 3,6°Blg co daje 6% alko. PODSUMOWANIE: 07.04.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 21.04.2022 Zabutelkowane. Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 (edytowane) #124 Juicy Gose M&M 13,1°Blg Parametry: Gęstość początkowa: 13,1°Blg Goryczka: 15 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,60kg [84%] pilzneński Viking Malt 0,30kg [16%] płatki owsiane Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu Profil wody: Ca 50 / Mg 10 / Na 0 / Cl 35 / SO 51 / HCO 88. 10L demineralizowanej + 8L kranówki Zacieranie: 14L + 2,5ml kwasu mlekowego + 0,6g gipsu, 0,5g chlorku wapnia, 0,4g soli epsom, 66°C - 40min 5,8 pH 74°C - 20min Filtracja: 4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,2g gipsu, 0,15 chlorku wapnia, 0,1g soli epsom, 5 pH Gotowanie 60min - 15IBU: 60min - 7g Sybilla 05min 400g laktozy, 12g soli, 9 g kolendry Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 13,0°Brix po korekcie 13,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 16°C. Zadane drożdże New England Lallemand 70ml gęstwy II pokolenie. Fermentacja burzliwa: PODSUMOWANIE: 07.04.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg. Dodałem po850g pulpy z mango i marakui. 25.04.2022 Przeniesione do lodówki na cold crash 4-8°C. Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) #125 Hoppy Polish Ale 12,8°Blg 12.04.2022r. Parametry: Gęstość początkowa: 12,8°Blg Goryczka: 15 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2,10kg [88%] pilzneński Viking Malt 0,20kg [8%] płatki owsiane 0,10kg [4%] Abbey Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu Profil wody: Ca 65 / Mg 12 / Na 0 / Cl 36 / SO 90 / HCO 98. 10L demineralizowanej + 8L kranówki Zacieranie: 14L + 2,5ml kwasu mlekowego + 1,4g gipsu, 0,4g chlorku wapnia, 0,4g soli epsom, 67°C - 40min 5,7 pH 72°C - 20min Filtracja: 4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,4g gipsu, 0,1 chlorku wapnia, 0,1g soli epsom, 5 pH Gotowanie 60min - 15IBU: po 35g Amora Preta i Książęcy, hop stand 20min w 75°C Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 12,7°Brix po korekcie 12,8°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17°C. Zadane drożdże New England Lallemand 70ml gęstwy III pokolenie. Fermentacja burzliwa: PODSUMOWANIE: Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) #126 Orange Ale 10,7°Blg 22.04.2022r. Parametry: Gęstość początkowa: 10,7°Blg Goryczka: 42 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,90kg [91%] pilzneński Viking Malt 0,20kg [9%] płatki owsiane Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 49 / SO 170 / HCO 98. 10L demineralizowanej + 8L kranówki Zacieranie: 14L + 2,5ml kwasu mlekowego + 3,1g gipsu, 0,8g chlorku wapnia, 0,9g soli epsom, 67°C - 40min 5,7 pH 72°C - 20min Filtracja: 4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,9g gipsu, 0,2g chlorku wapnia, 0,3g soli epsom, 5 pH Gotowanie 60min - 42IBU: 60min - 3g Iunga 12,2% 15min - 10g Citra 12% 10min - 1/4 whirflock 00min - 10g Citra 12% hopstand 20min Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 10,6°Brix po korekcie 10,7°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Zadane drożdże New England Lallemand 70ml gęstwy IV pokolenie. Fermentacja burzliwa: 18-18,5-19-19,5 PODSUMOWANIE: 15.05.2022 Przelałem na cichą bez pomiaru blg. 17.05.2022 Dodałem zblendowane 2 pomarańcze i skórki z 1 cytryny, 1 grejpfruta i 2 pomarańczy Edytowane 17 Maja 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 17 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 #127 APA 13,3°Blg 15.05.2022r. Parametry: Gęstość początkowa: 13,3°Blg Goryczka: 46 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 21L) 3,65kg [91%] pilzneński Viking Malt 0,35kg [9%] płatki owsiane Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 50 / SO 156 / HCO 115. 15L demineralizowanej + 17L kranówki Zacieranie: 20L + 3ml kwasu mlekowego + 4g gipsu, 1g chlorku wapnia, 1g soli epsom, 67°C - 40min 5,7 pH 72°C - 20min Filtracja: 12L 80°C + 1ml kwasu mlekowego + 2,5g gipsu, 0,6g chlorku wapnia, 0,6g soli epsom, 5 pH Gotowanie 60min - 42IBU: 60min - 5g Iunga 12,2% 00min - 25g Citra 12%, 25g Altus 16%, 25g Strata 12% hopstand 20min w 90°C->80°C Otrzymałem 21 litrów brzeczki o gęstości 13,2°Brix po korekcie 13,3°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, podzielona na dwa fermentory 10L i 11L. Zadane drożdże New England Lallemand po 70ml gęstwy V pokolenie. PODSUMOWANIE: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 10 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2022 (edytowane) #128 Oatmeal Stout 11,0°Blg 10.07.2022r. Po prawie 2 miesięcznej przerwie wracam, klasyczny owsiany stout Parametry: Gęstość początkowa: 11,0°Blg Goryczka: 36 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,40kg [68%] pilzneński Optima 0,37kg [18%] płatki owsiane 0,14kg [07%] jęczmień palony 0,14kg [07%] carafa III Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu Profil wody: Ca 62 / Mg 15 / Na 0 / Cl 44 / SO 67/ HCO 118. 8L RO + 10L kranówki Zacieranie: 14L + 0,7g gipsu, 0,6g chlorku wapnia, 0,7g soli epsom, 67°C - 40min 72°C - 20min Filtracja: 4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,2g gipsu, 0,2g chlorku wapnia, 0,2g soli epsom, 5 pH Gotowanie 60min - 36IBU: 60min - 10g Iunga 12,2% Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 10,9°Brix po korekcie 11,0°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Zadana gęstwa WLP004 ok. 80 ml. Niestety infekcja PODSUMOWANIE: Edytowane 2 Września 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) #129 Heavy Scottish 9,1°Blg 07.08.2022r. Niestety Oatmela Stout złapał zakażenie dlatego do piwa zamiast drożdży wlp004 powędrowała rezerwowa saszetka S-33. Parametry: Gęstość początkowa: 9,0°Blg Goryczka: 20 IBU Barwa: 25 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,50kg [92,5%] pilzneński Optima 0,041kg [2,5%] karmelowy 30 0,041kg [2,5%] melanoidynowy 0,041kg [2,5%] jęczmień palony Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu Profil wody: Ca 101 / Mg 15 / Na 0 / Cl 75 / SO 135 / HCO 96. 8L RO + 10L kranówki Zacieranie: 14L + 2,2g gipsu, 1,6g chlorku wapnia, 1g soli epsom, +2,5ml kwasu mlekowego 67°C - 50min 72°C - 10min Filtracja: 4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,6g gipsu, 0,45g chlorku wapnia, 0,3g soli epsom, 5 pH Gotowanie 60min - 20IBU: 60min - 5g Iunga 12,2% Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 9,0°Brix po korekcie 9,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Zadana S-33 prosto z saszetki. Fermentacja burzliwa 22 dni: 18-18,5-19-19,5-20-17x20,5°C Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu cukrowego 43g cukru / 0,5l wody, zjechało do 2,8°Blg co daje 3,1% alko. PODSUMOWANIE: 30.08.2022 Zabutelkowane. Edytowane 2 Września 2022 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się