tibek Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 (edytowane) Znalazłem taki artykuł o użyciu mieszaniny wody, wybielacza i octu jako środka dezynfekcyjnego bez spłukiwania, mógłby ktoś się odnieść do tego co tu wypisują?https://beerliever.com/bleach-no-rinse-sanitiser-home-brewing-be Linkowany podkast nie wnosi w temacie nic nowego. Wspomina, że wybielacz ma stężenie 5.25% ze względu na częściowy rozpad, ale przyjmujemy, że to jest 5%, czyli 50tys ppm, rozcieńczyć trzeba do 80ppm i dodać taką samą ilość octu (z tego co kojarzę ocet standardowo ma 6% kwasu octowego), by obniżyć pH do 8, kiedy to własnie te 80ppm ma niszczycielską moc. Wymagany czas kontaktu 30s, wg człowieka (a jest to założyciel Five Stars i 'wynalazca' Starsanu) przy 80ppm nawet próbując nie wyczulibyśmy chloru, więc nie trzeba płukać. Podejrzewam, że można użyć dowolnego kwasu (ja już wolę zapach chloru niż kwasu octowego), kluczowe jest obniżenie pH do 8, a w procesie jest podany ocet, bo mówi o łatwo dostępnym środku dezynfekcyjnym, gdyż każdy ma w domu wybielacz i ocet. Edytowane 18 Września 2019 przez tibek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Z kwasem octowym trzeba być ostrożnym, bo w kontakcie z miedzią, a tę się używa przeciez niekiedy w browarach, może tworzyć grynszpan, który jest trucizną. Jak bym miał do wyboru nadwęglan sodu z cała masa jego niedoskonałości i to coś na bazie kwasu octowego, zdecydowanie wybrałbym nadwęglan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Tak jak koledzy pisali, w biznesie nie ma próżni, jest potrzeba, to i rozwiązanie się znajdzie ? https://www.brewuk.co.uk/chemsan-500.html krzychoo i wariat 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) . Edytowane 26 Września 2019 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Po prostu super. Znaczy się wysyłka. Austria/Czech Republic/Finland/Hungary Lithunia/Norway/Poland/San Morino/Sweden Slovakia/Slovenia/Switzerland Estonia £31.50 £31.50 Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Po prostu super. Znaczy się wysyłka. Austria/Czech Republic/Finland/Hungary Lithunia/Norway/Poland/San Morino/Sweden Slovakia/Slovenia/Switzerland Estonia £31.50 £31.50 No przestań, na pewno masz jakichś znajomych na wyspie, mogliby przywieźć za parę butelek Twojego wyrobu. A też nie wierzę że za chwilę nie będzie to dostępne w polskich sklepach. zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Pewnie tak. Trzeba też liczyć na armię fachowców na naszym Forum. Jakoś nie widzę sensu bez Starsanu. I komu to przeszkadzało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) ja tam uważam że trzeba męczyć ekipę Fermentum Mobile żeby wprowadzili do oferty jakiś taki odpowiednik, pewnie tam mają zaplecze naukowe na tyle mocne żeby opracowali jakiś skład. a ten specyfik z UK to polecam ze stronki https://www.themaltmiller.co.uk/product/chemsan-no-rinse-foaming-sanitiser-500ml/ z przesyłką tyle co tam sam produkt kosztuje. Edytowane 27 Września 2019 przez Fenris Browar SKILL i skazi 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 30 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 Miał ktoś z tym kontakt? W jakim to stężeniu się stosuje: https://distripark.com/hysepta-m1-fg-preparat-dezynfekujacy-na-bazie-kwasu-mlekowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 "Należy bezwzględnie przestrzegać maksymalnego dopuszczalnego stężenia użytkowego: 1.1. Dla roztworu nanoszonego w formie natrysku: 0,5 % 1.2. Dla roztworu nanoszonego w formie rozpylania (zamgławiania) w obecności produktu spożywczego i pasz: 1,0 - 1,5 % 1.3. Dla roztworu nanoszonego w formie rozpylania (zamgławiania) bez obecności produktu spożywczego i pasz: 1,5 - 3,0% 1.4. Dla roztworu używanego do zamaczania: 1,0 - 4,0% [...] ulega samoczynnemu rozkładowi w czasie do składników neutralnych dla organizmów wodnych: tj. wolny rodnik tlenowy, kwas mlekowy oraz woda." ale pytanie do kogoś mądrzejszego w temacie: 1. Czy ten wolny rodnik nie będzie problemem w takiej ilości, jaka zostaje na butelce po płukaniu, chyba nie........; 2. Czy będzie można przechowywać roztwór roboczy, czy nie ulegnie on rozkładowi - tu też raczej nie, ale pewny nie jestem....; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gallson Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Szybkie pytanie: Czy mogę myć zawór kulowy oraz króciec że stali nierdzewnej od kadzi warzelnej NaOh, a później zdezynfekować w starsanie ? Moim zdaniem są to miejsca gdzie może być ognisko infekcji przy spuszczaniu brzeczki do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 9 minut temu, Gallson napisał: Moim zdaniem są to miejsca gdzie może być ognisko infekcji przy spuszczaniu brzeczki do fermentora. to podczas gotowania nagrzewa sie do bardzo wysokich temperatur... 10 minut temu, Gallson napisał: Czy mogę myć zawór kulowy oraz króciec że stali nierdzewnej od kadzi warzelnej NaOh, a później zdezynfekować w starsanie ? nierdzewke można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gallson Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Tak też zrobię wrzucę do roztworu NaOh . Moim zdaniem co kilka warek nie zaszkodzi dokładnie umyć i zdezynfekować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 12 minut temu, Gallson napisał: Tak też zrobię wrzucę do roztworu NaOh . Moim zdaniem co kilka warek nie zaszkodzi dokładnie umyć i zdezynfekować ja nie dezynfekuje niczego przy kotle, uwazam ze 60 min gotowania załatwia sprawę. poki co zakażeń brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 ja nie dezynfekuje niczego przy kotle, uwazam ze 60 min gotowania załatwia sprawę. poki co zakażeń brakNiby nie, ale jak ja ostatnio potrzymałem przez kilka dni ług w garze z nierdzewki, to zmył całe mnóstwo starych osadów, aż zmienił kolor na bursztynowy. Czyli raz na jakiś czas można sprzęt przegonić kretem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 11 minut temu, Browar SKILL napisał: Niby nie, ale jak ja ostatnio potrzymałem przez kilka dni ług w garze z nierdzewki, to zmył całe mnóstwo starych osadów, aż zmienił kolor na bursztynowy. Czyli raz na jakiś czas można sprzęt przegonić kretem nie myje również osadu w kotle (na ściankach) a jest dość spory, nie wiem czy to dobrze czy zle , poki co brak wpływu na smak. Na pewno nie zaszkodzi, ale chyba jestem zbyt leniwy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 5 minut temu, leonzn napisał: nie myje również osadu w kotle (na ściankach) a jest dość spory, nie wiem czy to dobrze czy zle , poki co brak wpływu na smak To do czasu, potem Cie zaskoczy masakryczny smród zjełczałych osadów od chmielowych, naprawdę można sobie zrobić niezłą bubę w kilku warkach zanim załapiesz o co chodzi, ja to miałem od niemytej chłodnicy, istna masakra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 (edytowane) 1 minutę temu, dziedzicpruski napisał: To do czasu, potem Cie zaskoczy masakryczny smród zjełczałych osadów od chmielowych, naprawdę można sobie zrobić niezłą bubę w kilku warkach zanim załapiesz o co chodzi, ja to miałem od niemytej chłodnicy, istna masakra. to nie jest tak ze nie myje w ogole kotla - myje, ale nie usuwam chemia tego osadu co jest na sciankach (cos a'la osoad od herbaty) ps. chłodnicę co 2-3 warki myje w zmywarce Edytowane 15 Października 2019 przez leonzn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Raz na jakiś czas myję kocioł NaOH a później kwasem. Chłodnicę podobnie, ale dużo rzadziej. Sprzęt jest jak nowy i tego się trzymam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 2 minuty temu, korzen16 napisał: Raz na jakiś czas myję kocioł NaOH a później kwasem. Chłodnicę podobnie, ale dużo rzadziej. Sprzęt jest jak nowy i tego się trzymam. robisz 20 - 30l roztworu naoh zeby umyc caly kociol ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 (edytowane) nie, mam 5l dyżurne + gumowe rękawice i nierdzewny zmywak Edytowane 15 Października 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Teraz, korzen16 napisał: nie mam 5l dyżurne + gumowe rękawice i nierdzewny zmywak i od razu osad puszcza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Osadu mam mało bo myję kocioł co kilka warek, potem ostra gąbka i kwasek cytrynowy lub płyn do nierdzewki jak jest na stanie w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Godzinę temu, leonzn napisał: to nie jest tak ze nie myje w ogole kotla - myje, ale nie usuwam chemia tego osadu co jest na sciankach (cos a'la osoad od herbaty) To weź to zetrzyj czymś i powąchaj, raczej nie będzie to pachnieć za fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 1 godzinę temu, dziedzicpruski napisał: To weź to zetrzyj czymś i powąchaj, raczej nie będzie to pachnieć za fajnie. ? ok, dam znac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się