Skocz do zawartości

2015.03.28 - III Karpacki Konkurs Piw Domowych


WiHuRa

Rekomendowane odpowiedzi

Ogłaszamy kategorie III Karpackiego Konkursu Piw Domowych.

 

1. Lager wiedeński (kategoria 03.A według klasyfikacji BJCP)

2. Black IPA (według klasyfikacji piwnych stylów PSPD)

 

Konkurs odbędzie się w Rzeszowie w dniu 28.03.2015.

 

REGULAMIN

regulamin_iii_karpacki-kpd-2015.pdf

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

form_zglosz_iii_karpacki_kpd_2015.pdf

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opis stylów:

 

1. Lager wiedeński (kategoria 03A. według BJCP)

 

Parametry:

OG: 11.4 - 12.9°Blg

FG: 2.6 - 3.6°Blg

IBUs: 18 – 30 IBU

SRM: 10 – 16 SRM

ABV: 4.5 – 5.5%

 

Aromat: Umiarkowanie bogaty aromat słodów niemieckich (wiedeńskiego i/lub monachijskiego). Dopuszczalna jest obecność lekkich aromatów słodów ciemnych. Podobnie, lecz mniej intensywnie niż w stylu Oktoberfest. Czysty charakter lagerowy, bez owocowych estrów czy diacetylu. Aromat chmielu (szlachetnych odmian) może być słabo wyczuwalny lub nieobecny. Aromat karmelowy jest w tym stylu niewłaściwy.

 

Wygląd: Kolor jasnoczerwono bursztynowy do miedzianego. Idealnie przejrzyste. Wysoka, trwała piana w kolorze złamanej bieli.

 

Smak: Na pierwszym planie łagodna i elegancka złożoność słodu zrównoważona na końcu wystarczająco mocną chmielową goryczką. Nieznacznie opiekany (nie palony) charakter pochodzący od słodu wiedeńskiego. Smak palony i karmelowy jest niedopuszczalny. Dość wytrawny finisz z posmakiem zarówno słodowym jak i chmielową goryczką. Smak chmielu (szlachetnych odmian) może być słabo wyczuwalny lub nieobecny.

 

Tekstura: Treściwość średnio-lekka do średniej z delikatną kremowością. Nasycenie średnie. Delikatne. Umiarkowanie rześki finisz. Zawarty alkohol może wywoływać w niewielkim stopniu charakterystyczne uczucie ciepła.

 

Ogólne wrażenia: Styl charakteryzuje się delikatną i elegancką słodowością przechodzącą na finiszu w wytrawność, która pozwala uniknąć mdłej słodkości.

 

Komentarze: Wersje amerykańskie mogą być nieco mocniejsze, wytrawniejsze i bardziej gorzkie, podczas gdy europejskie skłaniają się ku większej słodyczy. Wiele meksykańskich bursztynowych i ciemnych lagerów, które kiedyś były bardziej zgodne z oryginałem w chwili obecnej przypominają słodkie, pełne dodatków ciemne lagery amerykańskie.

 

Historia: Oryginalny bursztynowy lager został opracowany przez Antona Drehera wkrótce po wyizolowani drożdży dolnej fermentacji. Prawie zanikły w miejscu powstania styl jest kontynuowany w Meksyku dokąd został sprowadzony przez Santiago Grafa i innych austriackich piwowarów, którzy wyemigrowali w końcu XIX w. Niestety, większość współczesnych przykładów zawiera niepożądane dodatki, które zmniejszają kompleksową słodowość charakterystyczną dla najlepszych przedstawicieli stylu. Styl zawdzięcza większość swego charakteru metodzie słodowania (słód wiedeński). Choć ogólny charakter słodowy jest mniej wyeksponowany niż w przypadku Oktoberfest, ciągle jednak nacisk położony jest tu na słodowość.

 

Surowce: Słód wiedeński jest źródłem lekko opiekanego i złożonego oraz bogatego w związki melanoidynowe profilu słodowego. Podobnie jak w przypadku stylu Oktoberfest powinno używać się tylko najwyższej jakości słodu, jak również kontynentalnych odmian chmielu (preferowane są odmiany szlachetne). Woda średniotwarda, bogata w węglany. Możliwe jest użycie niewielkiej ilości słodów karmelowych i/lub ciemnych mające na celu zwiększenie słodyczy i uzyskanie odpowiedniego koloru jednak dodatek słodów karmelowych nie powinien dać się odczuć w aromacie i smaku a ciemne słody nie powinny nadać charakteru palonego.

 

Przykłady komercyjne: Great Lakes Eliot Ness (unusual in its 6.2% strength and 35 IBUs), Boulevard Bobs 47 Munich-Style Lager, Negra Modelo, Old Dominion Aviator Amber Lager, Gordon Biersch Vienna Lager, Capital Wisconsin Amber, Olde Saratoga Lager, Penn Pilsner

 

2. Black IPA (według klasyfikacji piwnych stylów PSPD)

 

Styl bardziej rozpowszechniony pod nazwą Black India Pale Ale. Styl stosunkowo młody. Jego autorstwo przypisuje się Gregowi Noonanowi. Nazwa Cascadian Dark Ale pochodzi od Gór Kaskadowych, które ciągną się przez stany Oregon i Waszyngton, w których to stanach umiejscowione są plantacje amerykańskiego chmielu. Obficie chmielone amerykańskimi odmianami chmielu przypomina w aromacie i smaku amerykańskie India Pale Ale. Jest jednak ciemne, a nawet nieprzejrzyście czarne. Od amerykańskiego stoutu odróżnia je zdecydowanie niższa paloność.

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 14-18,0 °Blg

Ekstrakt końcowy: 3,0-4,0 °Blg

Zawartość alkoholu: 6,0-7,5 % obj.

Goryczka: 40-80 IBU

Barwa: 40-60+ EBC

 

Surowce i technologia: Podstawę zasypu stanowi słód pale ale. Ciemną, niemal czarną barwę zapewnia dodatek palonych słodów, szczególnie polecane są słody palone pozbawione łuski np. Carafa Special. Nie zaleca się w celu przyciemnienia piwa używania palonego jęczmienia, gdyż może on wnieść nadmierne nuty palone. Możliwy jest dodatek niewielkich ilości słodów karmelowych. Słody żytnie mogą wnieść ciekawą pełnię. Zacieranie infuzyjne. Chmielenie mocno aromatycznymi amerykańskimi odmianami chmielu. Możliwe jest również użycie chmieli australijskich lub nowozelandzkich jako zamienników. W celu uzyskania bogatego aromatu chmielowego zaleca się chmielenie na zimno. Drożdże górnej fermentacji o raczej czystym profilu.

 

Aromat: Dominują nuty chmielowe,charakterystyczne dla amerykańskich odmian chmielu, a więc typowe będą nuty owoców cytrusowych, tropikalnych (mango, marakuja), żywiczne, sosnowe i ziołowe. Aromaty kawowe, czekoladowe na umiarkowanym poziomie, nie powinny dominować. Nuty palone, ostre nie są pożądane. Estry owocowe dopuszczalne na średnim poziomie. Niepożądane są nuty rozpuszczalnikowe i diacetyl.

 

Barwa: Od ciemno brązowego do czarnego, może być nieprzejrzyste ze względu na ciemną barwę. Generalnie klarowne lub opalizujące od chmielenia na zimno.

 

Piana: Średniobfita, od kremowej, do jasno beżowej, długo pozostająca.

 

Smak: Zdominowany przez chmielową goryczkę, równoważoną przez nuty karmelowe, kawowe i czekoladowe. Słodycz od niskiej do umiarkowanej. Niskie, do umiarkowane nuty palone. Całkowite wyeliminowanie nut palonych jest niemożliwe, ale nigdy nie powinny być one ostre i dominujące. Finisz raczej wytrawny.

 

Goryczka: Wyraźna, do bardzo intensywnej, chmielowa. Dominuje w smaku, ale nie może być zanadto ściągająca lub zalegająca.

 

Odczucie w ustach: Pełnia od średniej, do niskiej. Nagazowanie średnie, do niskiego. Brak charakteru ściągającego. Alkohol niewyczuwalny.

 

Wrażenie ogólne: Czarne ale, będące próbą połączenia amerykańskiego India Pale Ale i ciemnego ale. Od amerykańskiego stoutu odróżnia je niższa paloność oraz balans przesunięty w kierunku chmielowości.

 

Przykłady komercyjne: AleBrowar Black Hope, Pinta Żytorillo, Nomad Black Hawk, BrewDog Libertine Black Ale, Thornbridge Wild Raven.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Czy Cascadian Dark Ale z chmielami Nowozelandzkimi łapie się w stylu czy nie za bardzo?

 

Cytat z opisu stylu - ta sama strona 3-ci post:

Surowce i technologia: Podstawę zasypu stanowi słód pale ale. Ciemną, niemal czarną barwę zapewnia dodatek palonych słodów, szczególnie polecane są słody palone pozbawione łuski np. Carafa Special. Nie zaleca się w celu przyciemnienia piwa używania palonego jęczmienia, gdyż może on wnieść nadmierne nuty palone. Możliwy jest dodatek niewielkich ilości słodów karmelowych. Słody żytnie mogą wnieść ciekawą pełnię. Zacieranie infuzyjne. Chmielenie mocno aromatycznymi amerykańskimi odmianami chmielu. Możliwe jest również użycie chmieli australijskich lub nowozelandzkich jako zamienników. W celu uzyskania bogatego aromatu chmielowego zaleca się chmielenie na zimno. Drożdże górnej fermentacji o raczej czystym profilu.

Edytowane przez Mariusz_CH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W pierwszym poście tego wątku pojawij się REGULAMIN oraz FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY.

 

W skrócie, istotne daty:

- piwa zgłaszamy od 09 do 23 marca na adres:

 

Sklep Piwa Regionalne

z dopiskiem: „Karpacki KPD”

ul. Paderewskiego 1J,

35-328 Rzeszów

 

- opłatę za zgłoszenie należy wnieść do 20 marca na konto PSPD:

 

Nr konta: 55 1540 1131 2113 6200 5272 0001

Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych

Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie

ul. Dojazdowa 2

43-400 Cieszyn

 

Po szczegółowe info zapraszam do regulaminu.

 

W lutym powinniśmy ogłosić listę sponsorów, jak co roku, tak i w tym, myślę że nagrody będę równie atrakcyjne.

W marcu przekażemy szczegółowe informację co do imprezy pokonkursowej, w tym roku myślę że będzie to ciekawsza impreza, trochę w innej formie niż dotychczas.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

To tylko taki dylemat będzie w razie czego, czy 28.03 być w Rzeszowie czy Piotrkowie. Chyba, że ktoś ma dar bilokacji :D

Jak ktoś czytał regulamin Olbrachta to wie, że nie wystarczy tam wysłać piwo, bo warunkiem dalszego przejścia jest obecność 28.03 w Piotrkowie.

Szkoda ciągnąć temat dalej. Taka mała dygresja moja była. I tak pewnie się nie uda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas przedstawić sponsorów III Karpackiego KPD:

 

Głównym sponsorem będzie, tak jak w poprzednim roku:

Stary Browar Rzeszowski - http://browar-rzeszow.pl/

 

Sponsorami nagród dla laureatów będą:

Centrum Piwowarstwa - http://www.centrumpiwowarstwa.pl/

Browamator - http://www.browamator.pl/

Alepiwo - http://www.alepiwo.pl/

Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych - http://www.pspd.org.pl/

Fermentum-Mobile - http://www.fermentum-mobile.pl/

Będą także gadżety od organizatora.

 

Szczegóły i rozpiska poszczególnych nagród już wkrótce. Wszystkim sponsorom już bardzo dziękujemy za wsparcie i pomoc w organizacji konkursu.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Przedstawiamy nagrody dla laureatów. 

 

Lager wiedeński i Black IPA, w obu kategoriach nagrody będą takie same:

 

I miejsce

 

Browamator - worek 25 kg słód pilzneński Weyermann® + bon na zakupy o wartości 300 zł

Alepiwo - bon na zakupy o wartość 150 zł (do wykorzystania do 6 miesięcy)

Fermentum Mobile - 1 fiolka drożdży FM

PSPD - gadżety

szklanka typu nonic z logo Karpacki KPD + koszulka z logo Karpacki KPD

 

II miejsce

 

Browamator - worek 25 kg słód pilzneński Weyermann® + bon na zakupy o wartości 200 zł

Alepiwo - bon na zakupy o wartość 100 zł (do wykorzystania do 6 miesięcy)

Fermentum Mobile - 1 fiolka drożdży FM

PSPD - gadżety
szklanka typu nonic z logo Karpacki KPD

 

III miejsce

 

Browamator - worek 25 kg słód pilzneński Weyermann® + bon na zakupy w o wartości 100 zł

Centrum Piwowarstwa - bon na zakupy o wartość 100 zł (do wykorzystania do 3 miesięcy, przesyłka gratis)

PSPD - gadżety

szklanka typu nonic z logo Karpacki KPD

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podczas Walego Zebrania Członków PSPD w Cieszynie (21.03.) będzie możliwość osobistego przekazania piw na III Karpacki KPD. Odbiór paczek w sobotę - niedziela rano (przed wyjazdem). 

Oczywiście, proszę o zapakowanie piw do kartonów, wstępne zabezpieczenie przed uszkodzeniem oraz włożenie formularza zgłoszeniowego do środka paczki. Bez tego piwa nie zostaną odebrane.
Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W uzupełnieniu nagród jeszcze jedna ważna informacja:


 


NAGRODA GŁÓWNA III KARPACKIEGO KPD:


Zwycięzca kategorii Black IPA uwarzy piwo na podstawie swojej receptury w Starym Browarze Rzeszowskim.


 


post-3232-0-21521400-1427372427_thumb.png


 


Dla przypomnienia, zwycięzca z poprzedniej edycji konkursu w kategorii Brown Porter warzył swoje piwo w Starym Browarze. Brown Porter czeka w tankach i będzie dostępny podczas III Karpackiego KPD.


Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie paczki które dotarły do piątku do nas, dotarły szczęśliwie.

 

Z pozostałych informacji:

- w czwartek będzie kodowanie więc w piątek będzie lista startowa

- w czwartek podam skład komisji sędziowskiej

- eliminacje w piątek późnym wieczorem

- lista startowa do finału powinna pojawić się w sobotę rano, przed finałem

- z racji ogłoszenia wyników publicznie podczas Spotkania Piwowarów, publikacja laueratów w internecie będzie dopiero w sobotę wieczorem

- lista finalistów w poniedziałek

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj eliminacje skończyły się późnym wieczorem. Dziś finał. Zaczynamy za godzinę.

 

Do finału przeszło 10 piw w kategorii Lager wiedeński i 12 piw w kategorii Black IPA.

 

Lista finalistów będzie za chwilę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.