WiHuRa Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Ogłaszamy kategorie III Karpackiego Konkursu Piw Domowych. 1. Lager wiedeński (kategoria 03.A według klasyfikacji BJCP) 2. Black IPA (według klasyfikacji piwnych stylów PSPD) Konkurs odbędzie się w Rzeszowie w dniu 28.03.2015. REGULAMIN regulamin_iii_karpacki-kpd-2015.pdf FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY form_zglosz_iii_karpacki_kpd_2015.pdf Edytowane 21 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Fajne style w tym roku. Będzie okazja ulepszyć Black IPA z poprzedniego sezonu, a jak zima dopisze i w piwnicy będzie chłodno to i z lagerem zaszalejemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Opis stylów: 1. Lager wiedeński (kategoria 03A. według BJCP) Parametry: OG: 11.4 - 12.9°Blg FG: 2.6 - 3.6°Blg IBUs: 18 – 30 IBU SRM: 10 – 16 SRM ABV: 4.5 – 5.5% Aromat: Umiarkowanie bogaty aromat słodów niemieckich (wiedeńskiego i/lub monachijskiego). Dopuszczalna jest obecność lekkich aromatów słodów ciemnych. Podobnie, lecz mniej intensywnie niż w stylu Oktoberfest. Czysty charakter lagerowy, bez owocowych estrów czy diacetylu. Aromat chmielu (szlachetnych odmian) może być słabo wyczuwalny lub nieobecny. Aromat karmelowy jest w tym stylu niewłaściwy. Wygląd: Kolor jasnoczerwono bursztynowy do miedzianego. Idealnie przejrzyste. Wysoka, trwała piana w kolorze złamanej bieli. Smak: Na pierwszym planie łagodna i elegancka złożoność słodu zrównoważona na końcu wystarczająco mocną chmielową goryczką. Nieznacznie opiekany (nie palony) charakter pochodzący od słodu wiedeńskiego. Smak palony i karmelowy jest niedopuszczalny. Dość wytrawny finisz z posmakiem zarówno słodowym jak i chmielową goryczką. Smak chmielu (szlachetnych odmian) może być słabo wyczuwalny lub nieobecny. Tekstura: Treściwość średnio-lekka do średniej z delikatną kremowością. Nasycenie średnie. Delikatne. Umiarkowanie rześki finisz. Zawarty alkohol może wywoływać w niewielkim stopniu charakterystyczne uczucie ciepła. Ogólne wrażenia: Styl charakteryzuje się delikatną i elegancką słodowością przechodzącą na finiszu w wytrawność, która pozwala uniknąć mdłej słodkości. Komentarze: Wersje amerykańskie mogą być nieco mocniejsze, wytrawniejsze i bardziej gorzkie, podczas gdy europejskie skłaniają się ku większej słodyczy. Wiele meksykańskich bursztynowych i ciemnych lagerów, które kiedyś były bardziej zgodne z oryginałem w chwili obecnej przypominają słodkie, pełne dodatków ciemne lagery amerykańskie. Historia: Oryginalny bursztynowy lager został opracowany przez Antona Drehera wkrótce po wyizolowani drożdży dolnej fermentacji. Prawie zanikły w miejscu powstania styl jest kontynuowany w Meksyku dokąd został sprowadzony przez Santiago Grafa i innych austriackich piwowarów, którzy wyemigrowali w końcu XIX w. Niestety, większość współczesnych przykładów zawiera niepożądane dodatki, które zmniejszają kompleksową słodowość charakterystyczną dla najlepszych przedstawicieli stylu. Styl zawdzięcza większość swego charakteru metodzie słodowania (słód wiedeński). Choć ogólny charakter słodowy jest mniej wyeksponowany niż w przypadku Oktoberfest, ciągle jednak nacisk położony jest tu na słodowość. Surowce: Słód wiedeński jest źródłem lekko opiekanego i złożonego oraz bogatego w związki melanoidynowe profilu słodowego. Podobnie jak w przypadku stylu Oktoberfest powinno używać się tylko najwyższej jakości słodu, jak również kontynentalnych odmian chmielu (preferowane są odmiany szlachetne). Woda średniotwarda, bogata w węglany. Możliwe jest użycie niewielkiej ilości słodów karmelowych i/lub ciemnych mające na celu zwiększenie słodyczy i uzyskanie odpowiedniego koloru jednak dodatek słodów karmelowych nie powinien dać się odczuć w aromacie i smaku a ciemne słody nie powinny nadać charakteru palonego. Przykłady komercyjne: Great Lakes Eliot Ness (unusual in its 6.2% strength and 35 IBUs), Boulevard Bobs 47 Munich-Style Lager, Negra Modelo, Old Dominion Aviator Amber Lager, Gordon Biersch Vienna Lager, Capital Wisconsin Amber, Olde Saratoga Lager, Penn Pilsner 2. Black IPA (według klasyfikacji piwnych stylów PSPD) Styl bardziej rozpowszechniony pod nazwą Black India Pale Ale. Styl stosunkowo młody. Jego autorstwo przypisuje się Gregowi Noonanowi. Nazwa Cascadian Dark Ale pochodzi od Gór Kaskadowych, które ciągną się przez stany Oregon i Waszyngton, w których to stanach umiejscowione są plantacje amerykańskiego chmielu. Obficie chmielone amerykańskimi odmianami chmielu przypomina w aromacie i smaku amerykańskie India Pale Ale. Jest jednak ciemne, a nawet nieprzejrzyście czarne. Od amerykańskiego stoutu odróżnia je zdecydowanie niższa paloność. Parametry: Ekstrakt początkowy: 14-18,0 °Blg Ekstrakt końcowy: 3,0-4,0 °Blg Zawartość alkoholu: 6,0-7,5 % obj. Goryczka: 40-80 IBU Barwa: 40-60+ EBC Surowce i technologia: Podstawę zasypu stanowi słód pale ale. Ciemną, niemal czarną barwę zapewnia dodatek palonych słodów, szczególnie polecane są słody palone pozbawione łuski np. Carafa Special. Nie zaleca się w celu przyciemnienia piwa używania palonego jęczmienia, gdyż może on wnieść nadmierne nuty palone. Możliwy jest dodatek niewielkich ilości słodów karmelowych. Słody żytnie mogą wnieść ciekawą pełnię. Zacieranie infuzyjne. Chmielenie mocno aromatycznymi amerykańskimi odmianami chmielu. Możliwe jest również użycie chmieli australijskich lub nowozelandzkich jako zamienników. W celu uzyskania bogatego aromatu chmielowego zaleca się chmielenie na zimno. Drożdże górnej fermentacji o raczej czystym profilu. Aromat: Dominują nuty chmielowe,charakterystyczne dla amerykańskich odmian chmielu, a więc typowe będą nuty owoców cytrusowych, tropikalnych (mango, marakuja), żywiczne, sosnowe i ziołowe. Aromaty kawowe, czekoladowe na umiarkowanym poziomie, nie powinny dominować. Nuty palone, ostre nie są pożądane. Estry owocowe dopuszczalne na średnim poziomie. Niepożądane są nuty rozpuszczalnikowe i diacetyl. Barwa: Od ciemno brązowego do czarnego, może być nieprzejrzyste ze względu na ciemną barwę. Generalnie klarowne lub opalizujące od chmielenia na zimno. Piana: Średniobfita, od kremowej, do jasno beżowej, długo pozostająca. Smak: Zdominowany przez chmielową goryczkę, równoważoną przez nuty karmelowe, kawowe i czekoladowe. Słodycz od niskiej do umiarkowanej. Niskie, do umiarkowane nuty palone. Całkowite wyeliminowanie nut palonych jest niemożliwe, ale nigdy nie powinny być one ostre i dominujące. Finisz raczej wytrawny. Goryczka: Wyraźna, do bardzo intensywnej, chmielowa. Dominuje w smaku, ale nie może być zanadto ściągająca lub zalegająca. Odczucie w ustach: Pełnia od średniej, do niskiej. Nagazowanie średnie, do niskiego. Brak charakteru ściągającego. Alkohol niewyczuwalny. Wrażenie ogólne: Czarne ale, będące próbą połączenia amerykańskiego India Pale Ale i ciemnego ale. Od amerykańskiego stoutu odróżnia je niższa paloność oraz balans przesunięty w kierunku chmielowości. Przykłady komercyjne: AleBrowar Black Hope, Pinta Żytorillo, Nomad Black Hawk, BrewDog Libertine Black Ale, Thornbridge Wild Raven. Edytowane 18 Września 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Czy Cascadian Dark Ale z chmielami Nowozelandzkimi łapie się w stylu czy nie za bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Łapie się. CDA i BIPA to to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 tak wiem, tylko w specyfikacji jest napisano: Dominują nuty chmielowe,charakterystyczne dla amerykańskich odmian chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Jeśli uzyskasz opisany efekty innym chmielem to nie ma problemu. Liczy się przede wszystkim końcowy efekt. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Czy Cascadian Dark Ale z chmielami Nowozelandzkimi łapie się w stylu czy nie za bardzo? Cytat z opisu stylu - ta sama strona 3-ci post: Surowce i technologia: Podstawę zasypu stanowi słód pale ale. Ciemną, niemal czarną barwę zapewnia dodatek palonych słodów, szczególnie polecane są słody palone pozbawione łuski np. Carafa Special. Nie zaleca się w celu przyciemnienia piwa używania palonego jęczmienia, gdyż może on wnieść nadmierne nuty palone. Możliwy jest dodatek niewielkich ilości słodów karmelowych. Słody żytnie mogą wnieść ciekawą pełnię. Zacieranie infuzyjne. Chmielenie mocno aromatycznymi amerykańskimi odmianami chmielu. Możliwe jest również użycie chmieli australijskich lub nowozelandzkich jako zamienników. W celu uzyskania bogatego aromatu chmielowego zaleca się chmielenie na zimno. Drożdże górnej fermentacji o raczej czystym profilu. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez Mariusz_CH FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) W pierwszym poście tego wątku pojawij się REGULAMIN oraz FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY. W skrócie, istotne daty: - piwa zgłaszamy od 09 do 23 marca na adres: Sklep Piwa Regionalne z dopiskiem: „Karpacki KPD” ul. Paderewskiego 1J, 35-328 Rzeszów - opłatę za zgłoszenie należy wnieść do 20 marca na konto PSPD: Nr konta: 55 1540 1131 2113 6200 5272 0001 Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie ul. Dojazdowa 2 43-400 Cieszyn Po szczegółowe info zapraszam do regulaminu. W lutym powinniśmy ogłosić listę sponsorów, jak co roku, tak i w tym, myślę że nagrody będę równie atrakcyjne. W marcu przekażemy szczegółowe informację co do imprezy pokonkursowej, w tym roku myślę że będzie to ciekawsza impreza, trochę w innej formie niż dotychczas. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Szkoda, że w tym dniu jest też Kuźnia Piwowarów 2015 w Olbrachcie. Też jest Black IPA i będzie dylemat w razie czego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Nie widzę konfliktu jeśli chodzi o sam konkurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Dokładnie, piwo możesz wysłać na oba konkursy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 To tylko taki dylemat będzie w razie czego, czy 28.03 być w Rzeszowie czy Piotrkowie. Chyba, że ktoś ma dar bilokacji Jak ktoś czytał regulamin Olbrachta to wie, że nie wystarczy tam wysłać piwo, bo warunkiem dalszego przejścia jest obecność 28.03 w Piotrkowie. Szkoda ciągnąć temat dalej. Taka mała dygresja moja była. I tak pewnie się nie uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 W Rzeszowie nie trzeba być osobiście aby wziąć udział w konkursie. Co innego późniejsza impreza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Czas przedstawić sponsorów III Karpackiego KPD: Głównym sponsorem będzie, tak jak w poprzednim roku: Stary Browar Rzeszowski - http://browar-rzeszow.pl/ Sponsorami nagród dla laureatów będą: Centrum Piwowarstwa - http://www.centrumpiwowarstwa.pl/ Browamator - http://www.browamator.pl/ Alepiwo - http://www.alepiwo.pl/ Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych - http://www.pspd.org.pl/ Fermentum-Mobile - http://www.fermentum-mobile.pl/ Będą także gadżety od organizatora. Szczegóły i rozpiska poszczególnych nagród już wkrótce. Wszystkim sponsorom już bardzo dziękujemy za wsparcie i pomoc w organizacji konkursu. Edytowane 12 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Przedstawiamy nagrody dla laureatów. Lager wiedeński i Black IPA, w obu kategoriach nagrody będą takie same: I miejsce Browamator - worek 25 kg słód pilzneński Weyermann® + bon na zakupy o wartości 300 zł Alepiwo - bon na zakupy o wartość 150 zł (do wykorzystania do 6 miesięcy) Fermentum Mobile - 1 fiolka drożdży FM PSPD - gadżety szklanka typu nonic z logo Karpacki KPD + koszulka z logo Karpacki KPD II miejsce Browamator - worek 25 kg słód pilzneński Weyermann® + bon na zakupy o wartości 200 zł Alepiwo - bon na zakupy o wartość 100 zł (do wykorzystania do 6 miesięcy) Fermentum Mobile - 1 fiolka drożdży FM PSPD - gadżety szklanka typu nonic z logo Karpacki KPD III miejsce Browamator - worek 25 kg słód pilzneński Weyermann® + bon na zakupy w o wartości 100 zł Centrum Piwowarstwa - bon na zakupy o wartość 100 zł (do wykorzystania do 3 miesięcy, przesyłka gratis) PSPD - gadżety szklanka typu nonic z logo Karpacki KPD Edytowane 11 Marca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Dla przypomnienia tak wygląda szkło nonic, które będzie również nagrodą dla lauretów: Edytowane 11 Marca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Podczas Walego Zebrania Członków PSPD w Cieszynie (21.03.) będzie możliwość osobistego przekazania piw na III Karpacki KPD. Odbiór paczek w sobotę - niedziela rano (przed wyjazdem). Oczywiście, proszę o zapakowanie piw do kartonów, wstępne zabezpieczenie przed uszkodzeniem oraz włożenie formularza zgłoszeniowego do środka paczki. Bez tego piwa nie zostaną odebrane. Edytowane 13 Marca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) W uzupełnieniu nagród jeszcze jedna ważna informacja: NAGRODA GŁÓWNA III KARPACKIEGO KPD: Zwycięzca kategorii Black IPA uwarzy piwo na podstawie swojej receptury w Starym Browarze Rzeszowskim. Dla przypomnienia, zwycięzca z poprzedniej edycji konkursu w kategorii Brown Porter warzył swoje piwo w Starym Browarze. Brown Porter czeka w tankach i będzie dostępny podczas III Karpackiego KPD. Edytowane 26 Marca 2015 przez WiHuRa bimbelt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Czy wiadomo ile przesyłek szczęśliwie dotarło na konkurs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Wszystkie paczki które dotarły do piątku do nas, dotarły szczęśliwie. Z pozostałych informacji: - w czwartek będzie kodowanie więc w piątek będzie lista startowa - w czwartek podam skład komisji sędziowskiej - eliminacje w piątek późnym wieczorem - lista startowa do finału powinna pojawić się w sobotę rano, przed finałem - z racji ogłoszenia wyników publicznie podczas Spotkania Piwowarów, publikacja laueratów w internecie będzie dopiero w sobotę wieczorem - lista finalistów w poniedziałek Edytowane 23 Marca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Przydała by się kamerka online. Można by obejrzeć w domu Edytowane 24 Marca 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 I jak tam, dzieje się coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Eliminacje koło 18:00. Lager wiedeński - 22 piwa Black IPA - 50 piw FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Wczoraj eliminacje skończyły się późnym wieczorem. Dziś finał. Zaczynamy za godzinę. Do finału przeszło 10 piw w kategorii Lager wiedeński i 12 piw w kategorii Black IPA. Lista finalistów będzie za chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się