Skocz do zawartości

Fermentum Mobile - FM20 Białe walonki


Rekomendowane odpowiedzi

  • 10 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...

Witam,

 

Zadane wczoraj około godziny 17. Więc 24h minęły. Mocno napowietrzylem. Na te chwilę zrobiły pianę tak na centymetr i tyle. Brak CO2 - nie bulka. Temperatura 20.

 

Wcześniej miałem do czynienia jedynie z US-05 i tamte jakoś bardziej z kopyta zaczynały ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, Szagi napisał:

Witam,

 

Zadane wczoraj około godziny 17. Więc 24h minęły. Mocno napowietrzylem. Na te chwilę zrobiły pianę tak na centymetr i tyle. Brak CO2 - nie bulka. Temperatura 20.

 

Wcześniej miałem do czynienia jedynie z US-05 i tamte jakoś bardziej z kopyta zaczynały ?

 

Robiłeś starter?

Piana jest, więc fermentacja ruszyła i CO2 też się pewnie wydziela - znając życie, lekko nieszczelny fermentor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie robiłem startera niestety ale Warka 19l 12 blg więc założyłem że fiolka da rade..

Jak kupowałem płynne drożdże to byłem pewny że dlatego są płynne że gotowe do użycia - a potem się okazało że musze mieć dodatkowy ekstrakt żeby robić starter itp. na przyszłość podziękuję za płynne drożdże raczej ?

Fermentor szczelny bo jak się przyciśnie rurkę to poziom wody się zmienia.

 

 

Edit: dziura w rurce fermentacyjnej..

Wymieniona..

IMG_20200907_171047.jpg

Edytowane przez Szagi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.