WiHuRa Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) Neutralny smakowo szczep pochodzący z Wielkopolski, tradycyjnie używany do produkcji piwa Grodziskiego Typ fermentacji: górna Zakres temperatur fermentacji: 18-22 st.C Stopień odfermentowania : 63-76 % Flokulacja: niska Tolerancja alkoholu w piwie: 9% ABV Szczep polecany do piw w stylach: Grodziskie Edytowane 22 Października 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 No to może podzielę się pierwszymi wrażeniami. Drożdże zadałem bezpośrednio do fermentacji. Ruszały długo i powoli, ale w końcu się rozkręciły i przefermentowały co miały, ale zeszły dość płytko. Zacierałem: 66C - 60', 73C - 15', mashout Na US05 z 8Brx (7,69P) zeszło do 4Brx (2,17P) Na FM51 z 8Brx zeszło do 5,2Brx (3,23P) Ogólnie mam wrażenie, że drożdże są bardzo wrażliwe na temperaturę. Podany zakres pracy jest bardzo wąski i mam wrażenie, że powolny początek był właśnie spowodowany zbyt niską temperaturą, która mogła nieznacznie spaść poniżej 18. Nastawiłem już drugą warkę i zadałem do niej gęstwę z pierwszej. Zobaczymy jak pójdzie beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Obstawiałbym jednak nieprawidłowy przebieg spowodowany zbyt małą ilością drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Panowie ile mogą startować te drożdże? Zrobiłem starter 24h przed zadaniem z mini-brzeczki przedniej ok 8BLG, ruszyły piana na powierzchni, osad drożdzowy na dnie. Zadałem do fermentora w temp 22-24 C. Minęło 10h i cisza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Jak te drożdże mogą się spisać w innych wędzonych piwach? Zastanawiam się nad dodaniem gęstwy po grodziskim do whiskey stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Nie widzę przeszkód. Są dość neutralne, eksponują słód, nie dają zbyt wiele estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 No to może podzielę się pierwszymi wrażeniami. Drożdże zadałem bezpośrednio do fermentacji. Ruszały długo i powoli, ale w końcu się rozkręciły i przefermentowały co miały, ale zeszły dość płytko. Zacierałem: 66C - 60', 73C - 15', mashout Na US05 z 8Brx (7,69P) zeszło do 4Brx (2,17P) Na FM51 z 8Brx zeszło do 5,2Brx (3,23P) Ogólnie mam wrażenie, że drożdże są bardzo wrażliwe na temperaturę. Podany zakres pracy jest bardzo wąski i mam wrażenie, że powolny początek był właśnie spowodowany zbyt niską temperaturą, która mogła nieznacznie spaść poniżej 18. Nastawiłem już drugą warkę i zadałem do niej gęstwę z pierwszej. Zobaczymy jak pójdzie I jak na gęstwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Co to znaczy "tradycyjnie używany do produkcji piwa Grodziskiego"? Czy to są oryginalne drożdże z browaru w Grodzisku? On dawno nie działa, więc skąd mają te drożdże? A może one pochodzą z Grodziskiego Pinty, ale tam są S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 więc skąd mają te drożdże? Istnieją banki drożdży (podobnie jak banki nasion). Drożdże z browaru były przechowywane też na którejś uczelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Co to znaczy "tradycyjnie używany do produkcji piwa Grodziskiego"? Czy to są oryginalne drożdże z browaru w Grodzisku? On dawno nie działa, więc skąd mają te drożdże? A może one pochodzą z Grodziskiego Pinty, ale tam są S-33. Słyszałem że skrobali ze ścian w Grodzisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Wątpię, żeby drożdże na ścianach przeżyły tyle lat. A jeśli już, to były zanieczyszczone. więc skąd mają te drożdże? Istnieją banki drożdży (podobnie jak banki nasion). Drożdże z browaru były przechowywane też na którejś uczelni. To czemu Pinta ich nie używa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Muszą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Jeśli chcą się zbliżyć do oryginalnego grodziskiego to powinni. Mój ojciec pochodzi z Poznania i mówi, że Grodziskie Pinty to zupełnie inne piwo niż pamięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Pewnie nie mają za bardzo możliwości żeby namnażać drożdże samemu, a s-33 kupią w 500g paczce i zadadzą bez dodatkowej pracy. Drożdże grodziskie nie są takie unikalne jak np. drożdże belgijskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Jeśli chcą się zbliżyć do oryginalnego grodziskiego to powinni. Mój ojciec pochodzi z Poznania i mówi, że Grodziskie Pinty to zupełnie inne piwo niż pamięta. A może to zasługa użytych surowców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Wątpię, żeby drożdże na ścianach przeżyły tyle lat. A jeśli już, to były zanieczyszczone. więc skąd mają te drożdże? Istnieją banki drożdży (podobnie jak banki nasion). Drożdże z browaru były przechowywane też na którejś uczelni. To czemu Pinta ich nie używa? może dlatego, że to znacznie podniosło by koszty... FM51 są prawie 3x droższe a po drugie na rynku są też od niedawna... bodajże od roku? Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez leon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zrobiłem kiedyś na S04, ktoś nawet powiedział że podobne do Grodziskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Jeśli chcą się zbliżyć do oryginalnego grodziskiego to powinni. Mój ojciec pochodzi z Poznania i mówi, że Grodziskie Pinty to zupełnie inne piwo niż pamięta. A może to zasługa użytych surowców? Może. Ale surowce generalnie są te same jeśli chodzi o charakterystykę. Zresztą pisali o tym chyba na browar.biz. A że słód jest z Niemiec zamiast spod Poznania czy tam skąd, to aż tak wielkiej różnicy nie czyni. Może woda inna, ale stawiałbym na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Taa. To zobacz na jakich drożdżach było piwo które w tym roku wygrało konkurs w grodzisku... dsrkoblues 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Jeśli chcą się zbliżyć do oryginalnego grodziskiego to powinni. Mój ojciec pochodzi z Poznania i mówi, że Grodziskie Pinty to zupełnie inne piwo niż pamięta. A może to zasługa użytych surowców? Może. Ale surowce generalnie są te same jeśli chodzi o charakterystykę. Zresztą pisali o tym chyba na browar.biz. A że słód jest z Niemiec zamiast spod Poznania czy tam skąd, to aż tak wielkiej różnicy nie czyni. Może woda inna, ale stawiałbym na drożdże. Zaskoczę Cię, ale drożdże do Grodzisza powinny być przede wszystkim... neutralne i to nie one robią w nim robotę. Mariusz_CH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Jeśli chcą się zbliżyć do oryginalnego grodziskiego to powinni. Mój ojciec pochodzi z Poznania i mówi, że Grodziskie Pinty to zupełnie inne piwo niż pamięta. A może to zasługa użytych surowców? Może. Ale surowce generalnie są te same jeśli chodzi o charakterystykę. Zresztą pisali o tym chyba na browar.biz. A że słód jest z Niemiec zamiast spod Poznania czy tam skąd, to aż tak wielkiej różnicy nie czyni. Może woda inna, ale stawiałbym na drożdże. Zaskoczę Cię, ale drożdże do Grodzisza powinny być przede wszystkim... neutralne i to nie one robią w nim robotę. Zalatuje mi prosiakiem. Powinny też być mało pyliste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Zalatuje mi prosiakiem. O co chodzi z tym prosiakiem ? Nawąchałeś się dymu z wędzenia ? Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zalatuje mi prosiakiem. O co chodzi z tym prosiakiem ? Nawąchałeś się dymu z wędzenia ? Dzisiejszy post (pokarmowy) mu nie służy widać A styl pisania Robina faktycznie podobny do błego użytkownika o nicku Prosiak. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 To znaczy? Bo nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Kurde zrobiłem na tych drożdżach grodziskie 7,7 Blg. Przed zadaniem rozkręcałem je na mieszadle w brzeczce 1,5blg przez 3h. Temp na mieszadle i w fermentorze ma 21-18°C. Minęło 30h, a drożdże nie ruszają co prawda miały datę do 27.07, ale były cały czas w lodowce i jak otwierałem, to trochę nawet wychodziły. Nie wiem o co kaman. Ten szczep ma tak oporną pracę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się