nadyb Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Witam! Jestem nowym użytkownikiem forum i mam standardowe pytanie )) 7.10 popełniłem 2 pilsy z zacieraniem po 11L z różnymi schematami chmielenia. Blg 12,5 drożdze W37/70- jedna saszetka uwodnionych na fermentator. Temperatura fermentacji 12°C. I tu jest problem. Fermentacja w obu fermentatorach zaczęła się po ok 20h. W pierwszym fermentatorze z rurki ładnie bulgocze co jakieś 30s. W drugim fermentatorze od przedwczoraj nie zauważyłem żadnego ruchu. Woda w rurce jest nieznacznie wypchnięta więc wszystko szczelne. Co się mogło stać tym drugim piwkiem? Czy jednak zaglądnąć do środka i może zamieszać łychą? (czytałem że ktoś miał podobną sytuację i po zamieszaniu drożdże zaczęły ponownie pracę). Jeśli czekać na jakąś reakcję to ile czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) Pojawiła się piana na powierzchni piwa? Poczytaj ten temat: http://www.piwo.org/...ulka-co-zrobic/ Edytowane 11 Października 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 podejrzewam jednak nieszczelność pokrywy lub osadzenia bulkadełka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Spoko. Pewno jakaś drobna nieszczelność i stąd tylko lekko wypchnięta wosa w rurce. Naciśnij na pokrywę fermentora tak aby wypuścić CO2 i jak po chwili znów woda zacznie się podnosić to znaczy, że wszystko jest OK i to tylko drobna nieszczelność. Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadyb Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) Piana się pojawiła bo piwo chwilę bulgotało. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że bez dotykania się nieszczelność zrobiła ale wszystko na to wskazuje- po naciśnięciu pokrywki i wyphnięciu co2 po chili poziomy wody w rurce się zmieniają. A temat podpięty czytałem. Bardziej mi chodziło czy na wszelki wypadek zamieszać w fermentatorze. Edytowane 11 Października 2014 przez nadyb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 ja zamieszałem raz i mam tak mętne piwo że się nei chce skalować tak więc nic nie rób pewnie fermentacja się zakończyła zostaw na 3 tygodnie i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Najlepiej to zamieszać sobie w gaciach, efekt będzie bardziej przewidywalny... Malinowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) Można pobujać pojemnikem Dziedzicpruski prawie dobrze pisze ale można lepiej : jedną ręką w tam gdzie pisze jw a drugą pojemnikiem W ten sposób braknie łapki do otwierania pokrywy. Edytowane 12 Października 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Dziedzic, GB, Podarujcie sobie takie komentarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się