pogo Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Zamówiłem właśnie zestaw do mojego pierwszego lagera (receptura własna). Raczej jest to test czy dam radę niż żebym miał specjalną ochotę na takie piwo, ale cóż... chmiel jak IPA, więc może dam radę wypić Ale do rzeczy. Otóż zamówiłem jedną saszetkę drożdży M84. Paczka jest już w drodze, a doczytałem, że to porcja na 10l 12°Blg. Ja zamówiłem 5kg słodów, więc znając moje szczęście i zdolności, będę miał ze 23-25l brzeczki 14°Blg, więc pewnie powinienem wręcz 3 saszetki kupić... Do warzenia zostało kilka dni, więc idzie coś pokombinować. Raczej w Warszawie nie dostanę tych drożdży, a nie bardzo mam ochotę zamawiać 2 saszetki przez neta, bo połowa kasy zostanie w przesyłce. Osobiście widzę 2 rozwiązania: 1. kupić inne lagerowe drożdżaki i domieszać do tych. 2. zlać do fermentora ok 8l brzeczki, zadać drożdże, trzymać to w ok 14-15°C w nadziei, że ruszy w rozsądnym czasie... i jak tylko zobaczę oznaki fermentacji to dolać resztę (gar by stał pewnie co najmniej dobę na balkonie) O to, że coś poważnego może się stać na balkonie w przykrytym garze raczej się nie boję... W marcu w ten sposób chłodziłem moje pierwsze piwo z zacierania (i ostatnie zrobione bez chłodnicy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 (edytowane) Jeżeli drożdże tego producenta działają tak jak fermentisy to po prostu zastosuj 1 szaszetkę. Edytowane 18 Października 2014 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Albo zrób starter i je namnóż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Z tymi drożdżami miałem problem. Nie u wszystkich ale widziałem że parę osób też się z nimi bujało. Mi nie ruszyły, po 60h zdałem nowe drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Kup inne dowolne drożdże (możesz np W-34/70 dla porównania) i zrób 10l na M84 i 10l na innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 (edytowane) @WiHuRa właśnie czytałem o Twoich problemach... szkoda, ze tak późno. A był ktoś, komu po 4 dniach ruszyło... dlatego myślałem o użyciu wręcz 3 saszetek. @kantor szans nie ma. Temperatury lagerowe utrzymuję sztucznie, nie mam miejsca na 2 takie piwa na raz. W sumie to 18-20 stopni dla wszystkich innych piw też tak utrzymuję... Jako jednostka ciepłolubna zawsze mam w domu co najmniej 24°C... a sąsiedzi chyba jeszcze bardziej lubią ciepło, bo w zimie mam 26°C przy całkowicie zakręconych kaloryferach. Piwnicy się boję, już raz miałem tam włamanie, a i temperatury tam raczej nie schodzą poniżej 20°. Edytowane 18 Października 2014 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 musisz przyłożyć się jak nigdy do natlenienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Piwnicy się boję, już raz miałem tam włamanie, a i temperatury tam raczej nie schodzą poniżej 20°. Przekleństwo piwnic w blokach... W kamienicy obecnie mam 15,8°C, na dworze w dzień do 16*, w nocy do 12°C. Włamania nie było nigdy u nikogo, mieszkam już 5,5roku. Jest wspólnota mieszkaniowa (każdy lokal prywatny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 @WiHuRa właśnie czytałem o Twoich problemach... szkoda, ze tak późno. A był ktoś, komu po 4 dniach ruszyło... dlatego myślałem o użyciu wręcz 3 saszetek. Widać nie czytałeś o naszych problemach, (choć pewnie i nie miałeś jak, możliwe że jest to w zamkniętym podforum regionalnym) - obydwa dolniaki szkółkowe na mangroove'ach to dramat - lag taki że się płakać chce. Spokojnie dwie saszety w34/70, które to mi się bardzo podobają. A jeśli masz czas to zawsze można kupić trochę ekstraktu, przygotować trochę brzeczki 5BLG i starterek. Po to się odchmieliny zamraża zamiast przegotowywać i dodawać do fermentującej części głównej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Do lagerów tylko i wyłacznie starter!!! Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Do lagerów tylko i wyłacznie starter!!! I to duży, 2 litry na warkę 20 litrów minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Do lagerów tylko i wyłacznie starter!!! W postaci lekkiej warki i gęstwy po niej, ale do tygodnia FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Lepiej dać 2 paczki sucharów niż robić starter z sucharów. Jak robiłem staretry ze skosów w laboratorium to nigdy nie osiągnąłem większego poziomu namnożenia drożdży niż 1*10^8 komórek drożdżowych na ml (wynik dla drożdży górnej fermentacji, dolniaki zazwyczaj nieco gorzej wyglądały, ale uśredniając 2-5*10^7 to był najczęściej osiągany poziom). W saszetce 11,5 g W 34/70 jest 6,9*10^10 komórek drożdżowych. Wsypując saszetkę do 1l brzeczki mamy poziom komórek 6,9*10^7 więc praktycznie maksymalny poziom namnożenia. Nie wiem czy przy takim stężeniu komórek na ml w ogóle drożdże będą chciały się rozmnażać (teoria mówi, że nie, ale praktycznie tego nigdy nie sprawdziłem, osobiście obstawiam raczej jakiś niewielki przyrost) Kolego @pogo na pewno nie ryzykuj dodaniem mniejszej ilości drożdży. To chyba najgorsze co można zrobić w przypadku dolnej fermentacji. Nawet jak wystartuje z opóźnieniem to później powstaje ryzyko przeciągającej się fermentacji, pojawienia się przykrych aromatów w gotowym produkcie itd. Ja na Twoim miejscu kupiłbym 2 saszetki sprawdzonych W 34/70 i olał koszty przesyłki (wiele tutaj nie stracisz biorąc pod uwagę, że możesz 4-5 warek zrobić na tych drożdżach spokojnie jeśli dbasz o czystość.) Tym bardziej, że np. w Alepiwo masz wysyłkę paczkomatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Suchych drożdży nie należy wsypywać wprost do brzeczki. To jest błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Jacer też od zawsze jestem zwolennikiem rehydratacji (choć tutaj również nigdy nie sprawdziłem jak sprawy się mają bez rehydratacji, po prostu ufam producentowi, który zaleca uwadnianie). W moim poście użyłem po prostu skrótu myślowego pisząc "wsypując" miałem na myśli tylko ich zadanie do brzeczki na starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Jacer ... Nie wiem jak z dolniakami bo z racji braku warunków się nie interesowałem. Niektórzy producenci zalecają uwodnianie inni nie. Niedawno ktoś linkował artykuł w którym opisywano test ( ślepy ) a jego rezultat pokazał ze piwa fermentowane sucharami bez uwodnienia smakowały lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Wrzucanie suchych drożdży do brzeczki to tak jak by obudzić człowieka o 05:00 rano i kazać mu jeść golonkę, całą i jak najszybciej. No nie dasz rady i tak samo jest z drożdżami. Szkoda, że nie ma zapisów wideo z Warsztatów z Wrocka. Fachowcy tłumaczyli jak to jest z tymi drożdżami. Polecam wszystkim, co nie byli, te wykłady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Wrzucanie suchych drożdży do brzeczki to tak jak by obudzić człowieka o 05:00 rano i kazać mu jeść golonkę, całą i jak najszybciej. No nie dasz rady i tak samo jest z drożdżami. posłuchaj np tego. http://podbay.fm/show/75092679/e/1311724800?autostart=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Niedawno ktoś linkował artykuł w którym opisywano test ( ślepy ) a jego rezultat pokazał ze piwa fermentowane sucharami bez uwodnienia smakowały lepiej. Drożdże zużyły więcej acetylokoenzymu-A do rozmnażania, który później bierze udział w tworzeniu estrów. Dlatego piwa były mniej estrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Hmmm.. jak jest z przechowywaniem gęstwy z legerów? Przecież 8°C panujące w lodówce to dla nich praktycznie temperatura pracy... Poza tym gęstwa musiałaby długo postać, bo nie planuję w najbliższym czasie żadnego innego dolniaka. Może imperialny porter bałtycki, ale to też dopiero 1,5 miesiąca od zabutelkowania tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Przechowywanie gęstwy jest na takich samych zasadach. Nie będę pracować bo nie mają co jeść. Jeśli planujesz taką przerwę gęstwę bym wywalił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się