nadyb Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) Witam! Mam takie nietypowe pytanie:-) Od zawsze piłem tylko pilsy i takie piwa w tym momencie warze. Świeży piwowar a w piwniczce juz 2 pilsy i marcowe. problem w tym, że już mnie męczy noszenie zamrożonych butelek do piwnicy. Koncerniaki coraz bardziej mi nie smakują. Jakbym miał wybrać moje ulubione piwa to byłyby to bułgarskie kamenitza i zagorka. Piwa typu ale są łatwiejsze w warzeniu i tu pytanie- które piwo będzie mi smakować patrząc na te 2 powyżej? Czy jestem skazany na pilsy? Przed chwila wypilem triple blond i to nie piwo dla mnie. Męczylem tą 0,33 dobre 30 min:-( Edytowane 19 Października 2014 przez nadyb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 że już mnie męczy noszenie zamrożonych butelek do piwnicy wtf??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) Nie sprawdzisz to się nie dowiesz - zrób polskie ale czy innego FAHa. że już mnie męczy noszenie zamrożonych butelek do piwnicy wtf??? Pewnie chodzi o fermentację w styropianie. Męczy noszenie butelek to kup starego morsa, podepnij sterownik i się nie będziesz musiał na siłę górniaków robić. Edytowane 19 Października 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) "Jasny" zasyp + czyste drożdże, np. Nottinghamy. Ale i tak temperatury fermentacji trza w miarę nisko trzymać. Pewnie chodzi o fermentację w styropianie. Raczej związane z tym mrożenie PETów itd, itp. no ale rebus niezły Edytowane 19 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kishar Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Najprościej chyba będzie wybrać się do sklepu i kupić piw w różnych stylach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Zastosuj zasyp i chmielenie takie jak przy pilsie, tylko drożdże wymień na jakieś neutralne górnej fermentacji np. wspomniane wcześniej Nottinghamy. Temperaturę fermentacji staraj się utrzymywać poniżej 20C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 mnie przekonało coś z zupełnie innej bajki, czyli AIPA dopóki było "podobne ale trochę inne" to porównywałem ejle do czeskich lagerów i mi to nie grało, jak kupiłem coś skrajnie różnego to się nauczyłem że takie porównwanie jest bez sensu, bo to zupełnie inne piwa moim zdaniem powinieneś iść do sklepu kupić trochę piw górnej fermentacji i szukać swojego smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_%28wersja_na_20l%29 albo jakieś american pale ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Kölsch to takie piwo górnej fermentacji które smakuje jak lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadyb Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Tak chodzi o temperaturę fermentacji. Wczoraj jeszcze polamalem półkę w zamrazarce wyciągając butelki:-( problem w tym, że w okolicy Jeleniej Góry kupię takich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 ja myśl, że FAH to bardzo dobre rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 w okolicy Jeleniej Góry kupię takich piw. Nie musi być w okolicy: http://piwoteka.pl/ http://piwa-regionalne.com.pl/ http://esklep.piwazdusza.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Nie sprawdzisz to się nie dowiesz - zrób polskie ale czy innego FAHa. Dobrze mówisz Polskie Ale - opis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Może bitter Ci podejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadyb Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Chyba trzeba będzie zrobić zakupy... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się