rasuh Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Jak w temacie, zamierzam zautomatyzować śrutowanie niedawno zakupionym Gabejem. Podobno najlepszy jest motoreduktor - duża moc i małe, stałe obroty ale trochę kosztuje. Może ktoś ma jakieś ciekawe rozwiązania co do napędu z zastosowaniem motoreduktora w rozsądnej cenie, który da radę napędzać Gabiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiedos Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Kup za 30zł zł silnik do wycieraczek z jakiegoś samochodu. Wprawdzie szybko się grzeje i trzeba zrobić przerwę przy 5kg ale daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Silniki od wycieraczek są konstruowane do ciągłej pracy więc nawet jak są gorące to nic im się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Posiadam silnik bosch 12V od wycieraczek zdaje się że z forda fiesta z zamiarem użycia do napędzania mieszadła, też się zastanawiałem nad użyciem go do gabeja ale nie wiem czy nie będzie za słaby ( nie wiem jaki ma moment obrotowy ). Dodatkowo nie jestem pewien jak zamocować taki silnik do gabeja, trzeba jakąś konstrukcję zrobić aby go zamocować jakoś sensownie. Może ktoś może przedstawić zdjęcia jak to zrobił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Jejski poleca silnik od wycieraczek z jakiegoś BMW. Ponoć mocarz jest i gniotsa niełamiotsa. Edytowane 21 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Ja miałem silnik od wycieraczek i nie polecam. Jest za słaby. Nie zauważyłem jak śrutownik stanął i tylko poczułem dym. Teraz mam zrobiony napęd z maszynki do mięsa i śrutuje nawet pszenicę niesłodowaną. Obroty ok 130 na minutę. Nie jest szybko, ale wystarczająco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Może ktoś może przedstawić zdjęcia jak to zrobił? zagadaj do lukaszr ma to rozwiązane i mu działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Posiadam maszynkę do mięsa Zelmera, mógłbym ją wykorzystać. Wena jak podłączyłeś maszynkę do gabeja? Może możesz zapodać jakieś fotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Mam gabeja i napędzam go silniczkiem chyba z bmw. Bez zadnych problemów srutowalem 16 kg slodu. Fakt troche to trwa ale nie trzeba przy tym stać, więc dla mnie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszczół Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Chce przerobić Gabeja na stały napęd. W związku z tym pytanie, jak jest optymalna ilość obr/min? Chce zastosować motoreduktor i silnik do niego. A nie chce przesadzić z obrotami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) zagadaj do lukaszr ma to rozwiązane i mu działa. Ktoś o mnie wspominał ??? Edytowane 26 Października 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) jaki model silniczka użyłeś ? lukaszr Edytowane 26 Października 2014 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Mam kilka silników do wycieraczek od scanii na 24v. Ogólnie nie do zatrzymania skurw....n Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi