WiHuRa Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Szczep pochodzący z północnych Niemiec polecany do tradycyjnych piw górnej fermentacji, neutralny profil smakowy, niska produkcja estrów, szeroki zakres temperatur. Typ fermentacji: górna Zakres temperatur fermentacji: 14-20°C Stopień odfermentowania: 73-77 % Flokulacja: średnia Tolerancja alkoholu w piwie: 11% ABV Polecany do piw w stylach: Alt, Koelsch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) Próbował ktoś robić na tych drożdzach piwa inne niż Koelsch i Alt? Chciałem uwarzyć to pierwsze, a później żeby nie marnować gęstwy może APA, IPA lub stouta i się zastanawiam czy się nadadzą. Pozdrawiam Edytowane 7 Października 2015 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Próbował ktoś robić na tych drożdzach piwa inne niż Koelsch i Alt? Chciałem uwarzyć to pierwsze, a później żeby nie marnować gęstwy może APA, IPA lub stouta i się zastanawiam czy się nadadzą. Pozdrawiam American Wheat wychodzi bardzo fajne, tak mi zasmakowało, że będę powtarzał http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=350463 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Full hops light ale wyszedł znakomity. Bardzo neutralny profil i zero masła przy fermentacji w 15 stopniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Na tych drożdżach zrobiłem polskie ale. Piwo wyszło bardzo fajne, ale jest minus. Kolor tragedia. Może się jeszcze w butelce wyklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Na tych drożdżach zrobiłem polskie ale. Piwo wyszło bardzo fajne, ale jest minus. Kolor tragedia. Może się jeszcze w butelce wyklaruje. Ten sam problem dotyczy FM50 Kłosy Kansas - Kolsch na nich prezentuje się w szkle jak sok grejpfrutowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Na tych drożdżach zrobiłem polskie ale. Piwo wyszło bardzo fajne, ale jest minus. Kolor tragedia. Może się jeszcze w butelce wyklaruje. Ten sam problem dotyczy FM50 Kłosy Kansas - Kolsch na nich prezentuje się w szkle jak sok grejpfrutowy Dokładnie, tak jest. Bardzo dobre określenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 U mnie Kolsch i Altbier na FM50 wyszły bardzo klarowne. Fakt, że Alt stał 3 tyg na cichej. Jutro będę zlewał APA na nich to zobaczę, bo po gotowaniu było niezłe błotko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Na tych drożdżach zrobiłem polskie ale. Piwo wyszło bardzo fajne, ale jest minus. Kolor tragedia. Może się jeszcze w butelce wyklaruje. U mnie jest dokładnie to samo. Część butelek potrzymalem nawet w bardzo niskich temperaturach. Nadal nic się nie klaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Być może to taki szczep drożdży Do tych drożdży trzeba mieć cierpliwość. Pewnie piwa się długo klarują/dojrzewają podczas leżakowania. Czas pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Problem w tym, że piwa na nich wychodzą rewelacyjne - może być ciężko w walce z czasem;) Dzisiaj zlewałem Blonde Ale i mimo, że to młodzik i mimo, że był słód pszeniczny w zasypie, i nawet mimo tego, że nie stosuję cichej piwo było tak mętne, że sok grejpfrutowy to przy tym źródlanka. Widocznie macie rację - ten typ tak ma. W każdym razie zostawię sobie kilka butelek w 11-12 stopniach. Zobaczymy co będzie za miesiąc, dwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Jak długo startują te drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Jak długo startują te drożdże? Ze startera całkiem przyzwoicie, również w dolnym zakresie. Około 12h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Ze startera to mi drożdże startują w godzinę Te dodałem do 10 litrów lekkiego piwa, traktując to jako pseudo starter. Pytanie raczej powinno brzmieć: jak długo trzeba czekać na rozpoczęcie pracy w starterze bez mieszadła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Czy ktoś porównywał je z Gozdawa Old German Altbier (OGA9)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Jak długo startują te drożdże? Sam sobie odpowiem - 60 h w 15oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Czy ma ktos doswiadczenia Ile te drożdże potrzebują czasu żeby się wyklarować? Po 2 miesiącach piwo na nich dalej wygląda jak woda z kałuży☺. Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Mi w lekkim piwie po tygodniu fermentacji w dolnych zakresach piwo się już nieźle sklarowalo. Wykluczyles inne powody zmętnienia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Mi w lekkim piwie po tygodniu fermentacji w dolnych zakresach piwo się już nieźle sklarowalo. Wykluczyles inne powody zmętnienia ? Nie mogę wykluczyć jakiegoś zakażenia. Poczekam jak się rozwinie, ale gęstwy na wszelki wypadek już nie użyje Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) E tam od razu infekcja? Może tylko skrobia albo słaby przełom ? Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 E tam od razu infekcja? Może tylko skrobia albo słaby przełom ?Raczej nie. Drugie wiadro na innych drożdżach jest bez zarzutów. Nic to pożyjemy, zobaczymy. A pewnie i tak wypijemy tyle że z glinianego kufla FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Kölsch na drożdżach FM42 z 12,8 Blg zszedł do 3,6 Blg, fermentowane w 15-17 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 On 12/20/2017 at 8:12 PM, rayavaldek said: Kölsch na drożdżach FM42 z 12,8 Blg zszedł do 3,6 Blg, fermentowane w 15-17 °C. Ja wczoraj butelkowałem również Kölscha, fermentowanego 3 tygodnie w podobnej temperaturze (końcówka w 14°C). Zszedł z 12,0°Blg na 3,5°Blg. Na razie piwo wydziela trochę nieprzyjemny zapach (jakby siarkowy, co nawet odpowiadałoby stylowi) i myślę, że jest zbyt słodowe. Zobaczymy, co będzie po refermentacji i leżakowaniu. Na razie jest mętne, ale dodawałem słód orkiszowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Koelsha się nie lageruje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Drożdże FM42 Stare nadreńskie po burzliwej osiadają ładnie na dnie, chociaż nie są zbite ale raczej płynne, ale samo piwo jest bardzo "pyliste", Kölsch po trzech tygodniach fermentacji cichej w temperaturze 8-10 °C nadal jest bardzo pylisty i bardzo powoli się klaruje. American Wheat zacierany w 67 °C z 12 Blg na gęstwie po Kölschu zszedł do 4 Blg po 16 dniach fermentacji burzliwej ( w temperaturze 14-16 °C przez 10 dni i w temperaturze 18-19 °C przez 6 dni ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się