WiHuRa Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Uniwersalny irlandzki szczep polecany do mocnych i/lub ciemnych piw górnej fermentacji. W przypadku fermentacji w niskim zakresie temperatur szczep ten daje delikatny owocowy profil. Dla wyższych temperatur produkcja estrów i owocowy charakter wydatnie wzrastają. Typ fermentacji: górna Zakres temperatur fermentacji: 16-22°C Stopień odfermentowania: 71-75% Flokulacja: wysoka, gęstwa drożdżowa tworzy zwarte granulki, cecha charakterystyczna szczepu Tolerancja alkoholu w piwie: 12% ABV Szczep polecany do piw w stylach: Dry Stout, Irish Red Ale, Foreign Extra Stout, Sweet/milk Stout, Oatmeal Stout, Robust Porter, Imperial IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Jak na razie pierwsze wrażenia są pozytywne. Drożdże ładnie flokulują tworząc zwarty osad na dnie. Szybko podejmują pracę, ładnie fermentują, raz jedynie zrobiły mi niespodziankę i w ciągu nocy z 3 na 4 dzień fermentacji gwałtownie skoczyły z temp z 18C o północy do 22C o 7 rano. W samych piwach trudno mi określić jakie aromaty dają, bo wszystkie piwa były jak na razie mocno aromatyzowane kawą lub kakao, ale gęstwa zalana odrobiną piwa, która spoczywa w lodówce bardzo przyjemnie pachnie mi owocami sadowymi z przewagą gruszki. Mam jeszcze w planach uwarzyć na nich RISa, zobaczymy jak wyjdzie, ale jak na razie jestem pewien że do nich powrócę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 @kordas napisz proszę jaki był u Ciebie stopień odfermentowania tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Jak na razie to piw bez dodatku laktozy nie mam rozlanych, więc trudno mi podać dokładne wartości: z 16.2 do 4 Blg, 25 litrów piwa z dodatkiem 300g laktozy, zacierane w 67-65 http://www.piwo.org/topic/16270-kordas-warzy/#entry326849 z 15 do ok4.5 Blg , 21-22 L piwa z dodatkiem 300g laktozy, zacierane w 67C http://www.piwo.org/topic/16270-kordas-warzy/#entry330270 z 15.5 do 5 (biorąc pod uwagę temp. pomiaru pewnie było to 4-4.5) zacierane w temp. 68C http://www.piwo.org/topic/16270-kordas-warzy/#entry326846 Jeśli zbiorę butelki to w tym tygodniu będę butelkował piwa bez laktozy, z małym dodatkiem słodów karmelowych, więc będę mógł podać coś więcej, o ile nie zapomnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Uchhh, dodałem swoje wrażenia w dziale SUROWCE, może jednak lepiej będzie tu... Zrobiłem ostatnimi czasy na drożdżach FM13 kilka piw, więc podzielę się wrażeniami. Od razu zaznaczam, że fermentuję w temp. jaką mam, a nie w jakiej bym chciał J Wskazania z ballingometru, więc +/-0,5blg Oczywiście dry stout Zacierane 67-65*, starter z ok 1 litra brzeczki i fiolki drożdży Fermentacja 16 dni, 18-16*, zeszło z 10 do 2 blg Fantastyczne piwo! Drożdże uwypuklają smaki palone, więc mimo że dałem ok 8% palonego, jest wyraziste, mocno palone. 2. Altbier Zacierane 67-64*, gęstwa Fermentacja 22 dni, 20*, zeszło z 13 do 1,5 blg Ewidentnie za wysoka temperatura (musiała chyba skoczyć na starcie), przez to mocno estrowe. Na początku niezbyt przyjemne (skojarzenia z przezroczystymi landrynkami), po czasie poszło w kierunku całkiem fajnej owocowości. Niezłe. Oczywiście poza stylem. 3. IPA light J Zacierane 68-67*, gęstwa Fermentacja 14 dni, 21*, zeszło z 10 do 1,5 blg No i tu estry. Natomiast w bardzo fajny sposób dodają pełni (słodyczy?) i owocowości. Dobre! 4. Pale Ale (single malt Maris Otter) Zacierane 68-66*, gęstwa Fermentacja 14 dni, 20*, zeszło z 11 do 1 blg Mocno wytrawne. Estry pełną gębą, niekoniecznie przyjemne. Średnie. 5. Mild Zacierane 69-68*, gęstwa Fermentacja 14 dni, 19-21*, zeszło z 9 do 2 blg Bardzo fajnie wyszło. Dałem sporo ciemnych karmeli, fajny aromat „przypiekany”. Dobre! Podsumowując, drożdże są dość uniwersalne. Fantastyczne do stouta, sprawdzą się też w innych piwach. Uwydatniają smaki palone, ale nie w sposób „szorstki”. W niższych temp neutralne, powyżej 20* robią się estrowe. Estry słodko/owocowe. Piwa mają tendencję do dłuższego układania się; na początku mogą być niezbyt przyjemne (te z wyższej temp. fermentacji). Do picia po 4-6 tyg. karczmarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Próbowaliście fermentować poniżej 16 stopni? Ruszają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Chłodziłem brzeczkę do 16-18 oC, potem piwo stało w piwnicy w temp. 12-13oC i ładnie fermentowało (kilka warek tak poczyniłem). Po 5-7 dniach przenosiłem do 19oC na dokończenie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Wszystkie swoje piwa na tych drożdżach fermentowałem w temp. otoczenia poniżej 16 i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 FES 18 BLG zszedł do 5,9 = 67% - pierwszy pasaż ze startera. Teraz mam portera 21,5 BLG na gęstwie z poprzedniego FES-a i po tygodniu fermentacji w temp 17-18 stopni mam 8 BLG = 62%, mam nadzieję, że jeszcze trochę zejdzie. Generalnie mam wrażenie, że dość płytko odfermentowują, szczególnie mocniejsze piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) Generalnie mam wrażenie, że dość płytko odfermentowują, szczególnie mocniejsze piwa. Lekkie też ale piwa wychodzą dość wytrawne. edit: To rozwinę, zrobiłem na nich trzy piwa w sezonie jesiennym, odfermentowanie (piwa zacierane raczej na słodko): Brown Porter 11,0°Blg --> 4,9°Blg ESB 13,0°Blg --> 3,9°Blg Smoked Stout 11,5°Blg --> 4,8°Blg Wyniki zupełnie inne niż u colkurtz Co do profilu sensorycznego, drożdże umiarkowanie-nisko estrowe (a wszystkie piwa fermentowane dość ciepło 17-19°C), zgodnie z opisem do piw ciemnych, sam profil estrowy średnio przyjemny, ESB bez szału, trochę też zbyt słaby jak na ESB, piwa dość nisko odfermentowane ale niezbyt pełne i we wszystkich piwach przez 4-8 tygodni utrzymywała się taka ostrość w finiszu (najmocniejsza w ESB), trochę jak ostrość od aldehydu ale to chyba nie był aldehyd (w opisie Wyeast Irish Ale też ktoś o czymś podobnym pisał). Edytowane 28 Marca 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 No właśnie to jest ciekawe w tych drożdżach, że płytko odfermentowują, ale piwo nie sprawia wrażenia słodkiego, a wręcz smakuje wytrawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 U mnie zupełnie inna obserwacja, wszystko poschodziło do 2,5-3,0 przy zacieraniu 65-67C (ekstrakty początkowe między 8 a 16 blg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Aktualnie porter 21,5BLG zszedł do 8 BLG i stoi od paru dni. Obawiam się, że już niżej nie będzie. Dziwne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezczynność II kwartału Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Przed weekendem zabutelkowałem Brown Portera fermentujacego na tych drożdżach. Zeszło z 11,5 do 4,5. Nie wiem czy dobrze zrobiłem bo odfermentowanie słabe. Mało tego: zebrałem gęstwe i następnego dnia ją zadałem do Stouta. Drożdże nie ruszyły. Gęstwa na oko była OK. Żadnych dziwnych posmaków nie wyczułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Robiłem na nich Brown Portera. Z 12 blg w ciągu kilku dni zeszło do 4,5 i już tak zostało. Fermentowały w temp otoczenia 14-15 st. mimo tego w młodym piwie czuć delikatne, przyjemne nuty estrowe. Zobaczymy co będzie w gotowym piwie. Ogólnie fermentacja bardzo sprawna jak na tą temperaturę. Gęstwa teraz walczy z RIS 25 blg, po dwóch dniach piana opadła,widać że główny etap fermentacji już piwo ma za sobą. A przynajmniej mam nadzieję,bo stało kilkanaście godzin w 13 st, przez moją nieuwagę, mam nadzieję że im to nie zaszkodziło, poszły do 16 stopni a po dniu do 22, zobaczymy co z tego będzie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Mi wyszedł na nich jeden z lepszych Robust Porterów i uważam, że w czarnych piwach robią robotę. Też tak jak piszesz za głęboko one nie schodzą, ale nie szkodzi to akurat piwu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 U mnie z 23P na 6P http://www.piwo.org/topic/19322-browar-krotomłyński/?p=408932 z 11,2P na 2,7P http://www.piwo.org/topic/19322-browar-krotomłyński/?p=407298 z 11,2P na 3,5P http://www.piwo.org/topic/19322-browar-krotomłyński/?p=406035 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Robiłem na nich Brown Portera. Z 12 blg w ciągu kilku dni zeszło do 4,5 i już tak zostało. Fermentowały w temp otoczenia 14-15 st. mimo tego w młodym piwie czuć delikatne, przyjemne nuty estrowe. Zobaczymy co będzie w gotowym piwie. Ogólnie fermentacja bardzo sprawna jak na tą temperaturę. Gęstwa teraz walczy z RIS 25 blg, po dwóch dniach piana opadła,widać że główny etap fermentacji już piwo ma za sobą. A przynajmniej mam nadzieję,bo stało kilkanaście godzin w 13 st, przez moją nieuwagę, mam nadzieję że im to nie zaszkodziło, poszły do 16 stopni a po dniu do 22, zobaczymy co z tego będzie.... Mam z nimi dokładnie to samo. Właśnie walczy u mnie II pokolenie w FESie 16°Blg, to już trzecia fermentacja z kolei tymi drożdżami i po raz trzeci piana zniknęła po 2 dniach. Mimo to rurka szaleje jeszcze mocniej niż te 2 dni temu gdy piana jeszcze była, więc się tym zanadto nie przejmuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Czy ktoś próbował fermentować BW tym szczepem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Czy ktoś próbował fermentować BW tym szczepem ? http://www.piwo.org/topic/19322-browar-krotomłyński/?p=408932 Niestety trudno mi coś więcej powiedzieć na temat ostatecznego rezultatu, bo na razie sobie spokojnie leżakuje!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 6,6 - ładnie Ci zeszło. No nic, będę próbował, przynajmniej wiem że przefermentuje Kiedy masz zamiar próbować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Chcę żeby postało ok. 10 miesięcy. Oczywiście próbowałem już po nagazowaniu, noooo jest "wygar"!!! Ale wyraźnie musi się ułożyć. Ale już teraz wiem że tych wszystkich specjalnych dałbym dużo mnie ,tak każde go 3x mniej. Edytowane 18 Grudnia 2016 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Wspomniany przeze mnie RIS zszedł z 25 do 7 blg na gęstwie. W zasadzie po 10 dniach fermentacji już się nic w ekstrakcie nie zmieniało, więc widać że FM13 nie mają problemów z takim ekstraktem. Według różnych wzorów zawartość alkoholu to między 10 a 11,5% więc będzie musiało kilka miesięcy w piwnicy spędzić, chociaż już po 2 tygodniach z płatkami dębowymi moczonymi w whisky smak jest zaskakująco gładki i zbalansowany. Jeśli jeszcze bez problemów nagazują piwo,to wejdą u mnie do stałego użytku w tego typu mocarzach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 (edytowane) American Wheat 12blg zszedł mi na tych drożdżach do 3. Zebrana gęstwa poszła do RISa 25,5 blg i po 14 dniach pomiar areometrem wskazał 6 blg. Piwo przez pierwsze dni fermentowało w piwnicy, mimo niskiej temperatury drożdże szalały (przy AW fermentacja była bardzo spokojna, piana niska), piana kilkukrotnie wychodziła przez rurkę fermentacyjną. Planuję zostawić je jeszcze na tydzień-dwa w spokoju, po czym przeleję na cichą wraz z płatkami dębowymi. Ciekawi mnie tylko, czy przy tym poziomie alkoholu drożdże będą w stanie nagazować piwo. Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Ja zaryzykowałem i zabutelkowałem bez dodawania świeżych drożdży. Mija 6 dni od butelkowania i mam wrażenie, że plastikowa butelka do której przelałem kilkaset milimetrów piwa robi się coraz twardsza. Ale gdybym miał dostęp do gęstwy to dla bezpieczeństwa bym dodał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się