Vami Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Moczę obecnie płatki dębowe w Jacku Danielsie. Czy 40% alkoholu zawarte w nim zdezynfekuje je dostatecznie, czy jeszcze muszę je wyparzyć przed zadaniem do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Lepsze byłoby 70% alkoholu. Może dokup setkę spirytusu i zrób blend spiryt- JD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Alkohol 40% nie dezynfekuje. Ja bym je dokładnie w szybkowarze wygotował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Tylko czy taka obróbka parą pod cieśnieniem nie wypłucze aromatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Moczę obecnie płatki dębowe w Jacku Danielsie. Czy 40% alkoholu zawarte w nim zdezynfekuje je dostatecznie, czy jeszcze muszę je wyparzyć przed zadaniem do piwa? W moim wypadku ja kupilem platki po beczkach Jack Daniels, sprzedaja tu takie do grillowania. Potem je wygotowalem je szybko w JD i wrzuciłem do piwa w siatce "na zimno". Nie wiem czy najmądrzejszy sposób, ale zakażenia w tym barley wine nie było i aromat debu i whiskey się utrzymał. Vami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Znaczy się doprowadziłeś whisky do wrzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Niektóre płatki zadarzało mi się macerować w jakimś alkoholu. Dla dezynfekcji, przez zadaniem, moczyłem na kilka minut w CLO2. Choć teraz jak tak patrzę na post scooby_brew to właściwie wystarczyłoby chyba poprostu ten alkohol z płatkami zagotować i potrzymać kilka minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Spoko, tak i zrobię. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Ja dotychczas moczyłem w whisky i zadawałem bez zagotowywania licząc na to, że 40% stężenie alkoholu będzie wystarczającą dezynfekcją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Alkohol 40% nie dezynfekuje. Ja bym je dokładnie w szybkowarze wygotował. Daj źródło takiego wniosku. Wg mnie zdezynfekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Dezynfekuje. Przynajmniej w ćwiczeniach na laboratorium z mikrobiologii dezynfekował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon M. Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Ja po prostu gotowałem chwilę płatki w niewielkiej ilości wody i całość zadawałem do piwa. Zakażenia nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się